Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Zgadzam się zupełnie, że system nie jest dobry, dlatego popieram PO z jej propozycją okręgów jednomandatowych. Wtedy niezadowoleni będa mieli wybór, a leniuchy nie będą mieli wymówek.
To ja mam tu inne zdanie Popieram P-JKM z propozycją okręgów jednomandatowych. Jako środek tymczasowy.
Tylko zeby JOW dzialalo, to trzeba miec zasade, ze konieczne jest uzyskanie 50% glosow (jak w prezydenckich, bo w senacie tego nie ma), czyli wybory zazwyczaj dwuturowe. Oczywiscie do tego redukcja sejmu, bo tworzenie 460 okregów może być śmieszne :>
Zgadzam się darpla. Czy zauważyliście, że tendencja Polków jest jednak dobra. Na początku wygrywały partie wywodzące się z Solidarności, potem górę wzięła lewica. Okazało się jednak, że gruszki na wierzbie nie rosną a zycie jest ciężkie. W niedzielę, wygrała generalnie opcja prawicowa a PO zdobyła 24% głosów. To znaczy, że już 24% polaków zauważa, że nie ma co liczyć na to, że coś się dostanie za darmo tylko trzeba pracować. I to jest to!
Największy problem jaki zauważam, to to że Polacy po prostu NIE ROZUMIEJĄ. Prawdopodobnie wielu nie rozumie różnicy między podatkiem liniowym a progresywnym, nie rozumieją, że żeby coś dostać z budżetu to ktoś inny musi najpierw tam coś wpłacić itd. Moim zdaniem nie ma się co na tych ludzi obrażać, tylko trzeba im to tłumaczyć. Taka jest moim zdaniem rola tych co te sprawy rozumieją. Nie obrażać się, tylko tłumaczyć. Z czasem, durne argumenty niektórych polityków będą traktowane jak kabaret
Niestety mylisz się. Partie wywodzące się z Solidarności to w dużej mierze lewica, PO (moim zdaniem, obym się mylił) udaje wolnorynkowców.
A Polacy doskonale rozumieją, że inni muszą na ich potrzeby zapracować, rozumieją czym się różni liniowy od progresywnego, tylko, że mają mentalność zbirów i leni, więc domagają się niezasłużonego. Oni chcą, żeby ktoś inny płacił za ich wymagania (od każdego wg możliwości, dla każdego wg potrzeb): czy to bogaci (progresja), czy to zagranica (eksport), czy to posiadacze samochodów i pijacy (akcyza). A niby wszyscy znają Przykazania...
Tłumaczyć takim ludziom niestety się nie da. Kiedy człowiek widzi siebie jako człowieka pracy, to już koniec.
Dzięki telewizji to argumenty poważne są traktowane jak kabaret. Szczęśliwie powoli to się zmienia. Choćby podatek liniowy: najpierw pojawił się w programie UPR jako faza przejściowa. Wtedy był nazywany nierealną bzdurą. Gdy zgłosił go Balcerowicz, czy PO, to była już poważna propozycja. To dobrze.
Okazało się jednak, że gruszki na wierzbie nie rosną a zycie jest ciężkie. W niedzielę, wygrała generalnie opcja prawicowa a PO zdobyła 24% głosów. To znaczy, że już 24% polaków zauważa, że nie ma co liczyć na to, że coś się dostanie za darmo tylko trzeba pracować. I to jest to!
Największy problem jaki zauważam, to to że Polacy po prostu NIE ROZUMIEJĄ.
a ja za najwiekszy problem uwazam wciskanie nam papki - celowo lub omylkowo, bo jesli 24% opowiada sie za PO, przy 40% frekwencji, to bynajmniej to nie oznacza, ze ,,już 24% polaków zauważa, że nie ma co liczyć na to, że coś się dostanie za darmo tylko trzeba pracować. I to jest to!'' ale moze jest tak, jak to autor przytoczonego cytatu pisze - moze Polacy nie rozumieja takich prostych praw :P tylko, czemu sam autor nie rozumie, e 24% z 40% to nie 24% z calosci?
Jeśli chodzi o lenistwo, to nie dotyczy ono tylko Polaków. Ogólnie, człowiek jest istotą leniwą Myslę jednak, że zamiast narzekać - lepiej tłumaczyć i wychowywać. Niestety na pokolenie PRL trudno liczyć (to jest własnie najgorszy efekt komunizmu, że udało się zmienić mentalność ludzi). Mam raczej na mysli swoje dzieci ;D Zauważcie, że lewica dbała o swój elektorat. Starali się, żeby społeczeństwo się nie bogaciło, nie podejmowało inicjatywy itd. Może trzeba, żeby więcej ludzi doświadczyło, że praca popłaca. Wtedy poprcie będa zdobywać ci politycy, którzy w nich mają elektorat. Mam wrażenie, że taka właśnie tendencja się zaczyna.
Dzięki za celną uwagę Gawryl - zapędziłem się z tymi procentami ;D Wybory można chyba jednak traktowac jak dobre badanie opinii, czyli z dużym prawdopodobieństwem te 24% z 40% rozciąga się na 24% ze 100%.
Przede wszystkim chodziło mi o tendencję...
Jeśli chodzi o nowe pokolenie to sytuacja jest ciężka. Niby przyzwoici ludzie mają dzieci i dobrze je wychowują, to lewica opanowała szkolnictwo i przymusowo wciska dzieciom jakieś pierdoły o rewolucji francuskiej itp.
Dzięki za celną uwagę Gawryl - zapędziłem się z tymi procentami ;D Wybory można chyba jednak traktowac jak dobre badanie opinii, czyli z dużym prawdopodobieństwem te 24% z 40% rozciąga się na 24% ze 100%.
W żadnym wypadku. Nie ma najmniejszych podstaw do takiego przypuszczenia!
Jeśli chodzi o nowe pokolenie to sytuacja jest ciężka. Niby przyzwoici ludzie mają dzieci i dobrze je wychowują, to lewica opanowała szkolnictwo i przymusowo wciska dzieciom jakieś pierdoły o rewolucji francuskiej itp.
No nie tylko! Dużo więcej pierdół lewica wciska dzieciom. Weźmy najbardziej lewicowe z lewicowych lekcje religii.
Ale przyznaję się, że twój pogląd mnie rozłożył. Do dzisiaj myślałem, że Polskie szkoły są zkatolicyzowane. No bo krzyże, religia, msze szkolne, rekolekcje i co tam jeszcze nie pamiętam. A ... imiona szkół i popierszia (nie wspomnę kogo). A to wszystko zasługa lewicy. No no!
Jakbym Janusza Korwina Mikkego słyszał.
Czytam to wszystko i generalnie ... serce mi roście patrząc na te czasy, kiedy to młodsi ode mnie o te "pół pokolenia" są aż tak dojżali społecznie, by karcić starszych leni za brak chęci decydowania o swej przyszłości :-). Dobrze to Polsce wróży na przyszłość ;-) Jest to pewna zdrowa tenedncja. Oby się nie tylko utrzymała, ale i rosła w siłę. Może jako dziadek będę miał przyjemność wypicia piwka z ludźmi, którym szeroko pojęte dobro społeczne nie będzie obojętne, którzy nie machną ręką gdy na ulicy będą kopali nieznajomego. Jak mawia znajomy socjo-spec: by wnuk był porządnym człowiekiem, trzeba mocno pracować nad dziadkiem. Może będę TYM dziadkiem.
No nie tylko! Dużo więcej pierdół lewica wciska dzieciom. Weźmy najbardziej lewicowe z lewicowych lekcje religii.
Nawet nie zdajesz sobie sprawy, że często jest to prawda. W Polsce ośrodki lewicy katolickiej są bardzo silne.
Jeśli nie widzisz lewicowego oglądu historii w podręcznikach, to znaczy, że jesteś ofiarą tej edukacji, albo nie znasz sytuacji bierzącej, tylko komentarze z Wyborczej
Zamieszczone przez kocis
Dziękuję, że mnie doceniłeś. Twoja tolerancja jest wielka, jak również wiedza.
Nie miałem na myśli, że Ty jesteś durniem, tylko że odnoszę się do Twojej wypowiedzi
Niska frekwencja jest zjawiskiem pozytywnym. Idą tylko ci, co mają jakieś pojęcie. Najlepiej gdyby frekwencja wyniosła 0.01%. Wtedy byłaby szansa, że głosowali tylko ludzie mądrzy.
Nie zgadzam się. Jeżeli frekwencja wyniosłaby 0,01% to według mnie głosowaliby głównie ludzie, którzy chcą dorwać się do władzy (partyjni kolesie, różnej maści ideowi wojownicy, cwaniaczki żyjący z obrywów z publicznej kasy a być może także mafia). Jakże łatwo byłoby wtedy umieścić w parlamencie swojego człowieka.
Postulujesz władzę dla wybranych (górny odsetek ludzi inteligentnych), ale jak ich wybrać czyżby poprzez krajowy test na inteligencję? Według mnie rządy elit nawet gdyby były najbardziej przejrzyste i uczciwie ( a znając nasze elity niespecjalnie w to wierzę) po dłuższym czasie doprowadziłyby do buntu „szaraczków”. Po prostu potrzeby elit z definicji są inne niż potrzeby reszty społeczeństwa, poza tym jak kontrolować taką władzę wybrańców. Demokracja to swoisty wentyl bezpieczeństwa, który zapewnia stabilność kraju. Niestety trzeba się pogodzić z faktem , że poglądy społeczeństwa nie muszą pokrywać się z naszymi własnymi. Wynika to z różnic światopoglądowych, innych doświadczeń życiowych i innych potrzeb różnych ludzi.
Jeżeli uważasz, że 0,01% (sama elita i śmietanka intelektualna) wybierze władzę idealną – to po co organizować kolejne wybory – może lepsza byłaby monarchia
Ależ oczywiście, że lepsza byłaby monarchia. Właśnie o to mi chodzi.
A co do demokracji, to przedstawię taką obserwację: nawet najgłupszy król lub dyktator w końcu umrze (można mu pomóc ), a głupota ludu jest nieusuwalna (vide Einstein).
Edit.
Twierdzę, że Kwaśniewski jako król lub dyktator byłby dużo lepszy niż jako prezydent. Nie musiałby dbać o kolejną elekcję i interesy swoich sponsorów.
"Bunt szaraczków" jest właśnie tym, co zbliża interes monarchy do interesu ludu. Choć w dzisiejszych czasach, mniej o bunt chodzi, a bardziej o emigrację (choćby z powodu widma bankructwa ZUS).
Ależ oczywiście, że lepsza byłaby monarchia. Właśnie o to mi chodzi.
"Bunt szaraczków" jest właśnie tym, co zbliża interes monarchy do interesu ludu. Choć w dzisiejszych czasach, mniej o bunt chodzi, a bardziej o emigrację (choćby z powodu widma bankructwa ZUS).
Tylko, że jest duża szansa że najlepszy nawet kandydat po kilku latach przerodzi się w takiego Łukaszenkę w koronie, a wtedy emigrować będzie można jedynie w pontonie przez Bałtyk.
Acha - no i wtedy za taką dyskusję po prostu nas zamkną.
Komentarz