Zamieszczone przez kwieto
X
-
To jeszcze zdefiniuj rozpiętość tonalną. Ja (i jak się domyślam reszta) przez rozpiętość tonalną rozumiemy długość tego zestawu lejków, czyli różnicę między najjaśniejszym i najciemniejszym punktem rejestrowanym przez matrycę.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
-
Cos mi ten Twoj lejek sie kupy nie trzyma uwzgledniajac to ponizej...
...Komentarz
-
-
Obawiam się kolego Muflon, że cyfra, to margaryna o smaku masła. Ja pozostanę przy maśle, choć szanuję Twoje zdanie.Komentarz
-
Do tego to trzeba chyba najpierw wymyslec AI ktore na tym zagraZamieszczone przez muflonAle ciągle 99% siedzi w palcach grającego
No ale EOT.
...Komentarz
-
to co napisałeś wygląda mi na dowcip. Czy ty wiesz co to jest rozpiętość tonalna:rolleyes: I czy widziałeś porównanie o którym pisałem w poście sprzed kilku miesięcyZamieszczone przez kwietomianowicie ze cyfra byc moze i oferuje taka rozpietosc, ale tylko i wylacznie w zakresie srednich tonow. Poniewaz jednak ma gorszy zakres dynamiki, to na krancach zakresu (bardzo jasne i bardzo ciemne fragmenty)
Z tego co czytam, to niestety nie.
To może zależeć również od lepszego pomiaru światła po prostu. Do tego powinieneś napisać jaki aparat, bo "cyfra" to jest pojęcie względne - a prezentowana wątpliwej jakości opinia nic nie wnosi.Cyfra nie radzi sobie np. z biala suknia panny mlodej w sytuacjach w ktorych byle superia daje sobie rade bezbolesnie.
a czytałeś porównanie? Wydaje się, że nie wiesz o czym piszeszMimo to, uwazam ze jesli ktos twierdzi iz matryca ma lepsze parametry rejestrowania obrazu niz film, to albo skonczyl przygode z filmem na etapie ORWO, albo uzywa filmow typu "Rossman" w
Komentarz
-
Prosze bardzo:Zamieszczone przez KuchateKPokaz...
Jesli powiekszysz zdjecie 2x to na cyfrze wychodzi juz kompletna padaka wszedzie, a skan sie dziwnym trafem trzyma.
Zreszta wystarczy tez porownac wielkosc pliku:
skan 35mm w rozdzielczosci tej samej jaka oferuje 1Ds MKII to okolo 80MB pliku. Raw z Canona to okolo 12MB. "poszerzone" Fuji S3 Pro daje RAWy wielkosci niecalych 25MBKomentarz
-
Sensia pchana na 3200 ???Zamieszczone przez kwietoPorownywalem kiedys ziarno (i w ogole oddanie barw) testowego zdjecia zrobionego w studio Canonem 1Ds MKII oraz amatorskiej Sensii, oba zdjecia robione na czulosci 3200 ISO...
I w tym zestawie to 1Ds MKII byl tym "bee"
Sorry, albo prowokujesz piszac takie bzdury, albo nie masz pojecia o czym piszesz.Komentarz
-
wybieram o drugieZamieszczone przez CYNIGSorry, albo prowokujesz piszac takie bzdury, albo nie masz pojecia o czym piszesz.Komentarz
-
Sorry, ale takie testy powinny być karane banami. Następny miłośnik focenia cegieł. Wniosek z tego testu jest porażajacy - Do momentu wejścia 5d najlepsze cegły wychodziły z hasselaZamieszczone przez czornyj...a tutaj 5D złoił tyłek Haslowi ;-)
http://www.ales.litomisky.com/shooto...alshootout.htm
Przecież to kompletnie bez sensu! Użytkownicy średniego formatu mają przede wszystkim na wzglęcie plastyke obrazu, ilość szczegółów i ogromne możliwości kreatywnej pracy z GO. Na ch.. komuś hassel do cegieł !!!?
Pentax K-5 II, Leica M9Komentarz
-
To jest zakres dynamiki.Zamieszczone przez Tomasz GolinskiTo jeszcze zdefiniuj rozpiętość tonalną. Ja (i jak się domyślam reszta) przez rozpiętość tonalną rozumiemy długość tego zestawu lejków, czyli różnicę między najjaśniejszym i najciemniejszym punktem rejestrowanym przez matrycę.
Rozpietosc tonalna to ilosc np. odcieni (tonow) ktore dany material jest w stanie zarejestrowac.
Dobra, jak powiedzialem Svenowi - napisalem co wiedzialem, dalej "walczyc" nie bede bo nie ma to sensu :"P
Juz raz przechodzilem "atrakcje" gdy Sven co chwila na jakims innym forum linkowal coraz absurdalniejsze "testy" az sie wreszcie zmyl, wiecej nie zamierzam.
Ja wiem swoje, wy wiecie swoje. Ja na swoich zdjeciach lepsze wyniki osiagam na filmie (choc jak mowilem, nie stronie od cyfry) wy za pomoca cyfrowek. Obie strony sa szczesliwe, i chyba o to chodzi :")Komentarz
-
To jest w takim razie łatwe. Rozpiętość tonalna każdego canona to 2^12. A szczegóły w linku do cdrom.plZamieszczone przez kwietoTo jest zakres dynamiki.
Rozpietosc tonalna to ilosc np. odcieni (tonow) ktore dany material jest w stanie zarejestrowac.
Słyszałeś o filtrach kolorowych przed matrycą i o interpolacji?Zamieszczone przez kwietoZreszta wystarczy tez porownac wielkosc pliku:
skan 35mm w rozdzielczosci tej samej jaka oferuje 1Ds MKII to okolo 80MB pliku. Raw z Canona to okolo 12MB. "poszerzone" Fuji S3 Pro daje RAWy wielkosci niecalych 25MB30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
Pro stwierdzili ze zelatyna sux, kupuja 1ds'y mkII i piatki masowo wyprzedajac stary zlom pol darmo to sobie ceglarze moga pozwolic na cegly "midium format"Zamieszczone przez ArkanNa ch.. komuś hassel do cegieł !!!?
...Komentarz
-
Na tej Twojej focie testowej to sobie mozna najwyzej ziarno ogladnac a nie rozpietosc... Rzeczywiscie super test.
A argument "bo skan ma wiecej megabajtow jak raw" zawsze mi sie podobal najbardziej
Odrazu widac kto nie do konca wie o czym pisze
...Komentarz
-
he, he - dobre, ale te pół darmo to bardzo drogo jestZamieszczone przez KuchateKPro stwierdzili ze zelatyna sux, kupuja 1ds'y mkII i piatki masowo wyprzedajac stary zlom pol darmo to sobie ceglarze moga pozwolic na cegly "midium format"
Czekam, aż 503 z kompletem szkieł będzie kosztował 1000 EUR
Pentax K-5 II, Leica M9Komentarz
Komentarz