Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Nigdy nie skarzylem sie na baterie do EOS 5 robilem ponad 20 filmow na jednej i koszt rozlozony na jeden film byl bardzo niski. Na forum powtarza dziedziesiecioletnie informacje rodem z Foto- Kuriera.
Jetchan- nawet A60 mozna zrobic takie fotki jak z dwoch pierwszych linkow.
Co do drugiego pytania, to tak roznia sie, glownie cena bo jakoscia fotek jakby mniej. A powaznie to oczywiscie, ze sie roznia, glownie budowa i ergononia, funkcjami ale jakosc fotek nie przeklada sie na zwyzke cen.
czesc.Ch.
Chomsky oczywiście wołają sobie za takie aparaty dużo.No a co do tych fotek do NG,to jeśli można A60 to fajnie Może ja kiedyś spróbuje swych sił http://img51.imageshack.us/full.php?image=0002xx.jpg wytłumacz mi na przykładzie tego mojego zdjęcia z marnego 350d,co Ci się nie podoba w nim (nie chodzi o kadr i te sprawy,bo tak to ono najlepsze nie jest )
Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net
jetchan- zima mi sie nie podoba, mam dosc zimy, czekam na wiosne i zielone.
A co mi ma sie podobaqc? Zdjecie jak zdjecie, motyw przyjemny, swierzy, mrozny. Zrobie taki sam Fuji s7000, nawet ostrejszy, przynajmniej krawedzie listkow beda mialy takie same podkreslenia jakby je ktos tuszem podrysowywal. Ale żyleta powiedza obserwatorzy ( rodzinka), ale aparat pomysla napaleni entuzjasci. Ale cyfrowa kicha pomysli Chomsky. Kicha do kwadratu pomysli Zosia ( fotografujaca kotka Chomsky'ego)- wyciagnie OM1, rolke slajdu i powie, " chodź Chomsky pokazemy światu jak wygladaja zimowe fotki, bez podostrzania, z igielkami drzew naturalnie wtapiajacymi sie w niebo", ( niebo i snieg 350D oddaje jednakowo).
czesc.Ch.
jetchan- zima mi sie nie podoba, mam dosc zimy, czekam na wiosne i zielone.
A co mi ma sie podobaqc? Zdjecie jak zdjecie, motyw przyjemny, swierzy, mrozny. Zrobie taki sam Fuji s7000, nawet ostrejszy, przynajmniej krawedzie listkow beda mialy takie same podkreslenia jakby je ktos tuszem podrysowywal. Ale żyleta powiedza obserwatorzy ( rodzinka), ale aparat pomysla napaleni entuzjasci. Ale cyfrowa kicha pomysli Chomsky. Kicha do kwadratu pomysli Zosia ( fotografujaca kotka Chomsky'ego)- wyciagnie OM1, rolke slajdu i powie, " chodź Chomsky pokazemy światu jak wygladaja zimowe fotki, bez podostrzania, z igielkami drzew naturalnie wtapiajacymi sie w niebo", ( niebo i snieg 350D oddaje jednakowo).
czesc.Ch.
- tak się zastanawiam, czytając ten (niewątpliwie unikalny na forum) wątek, co właściwie chcesz przekazać... Rozumiem, że cyfrówy, a zwłaszcza cyfrówy z marnymi szkłami dają blade, wyprane zdjęcia, rozumiem że masz sentyment do różnych swoich starych puszek i szkieł (jako i my mamy ) a także, że przezrocze oglądane w doborowym gronie i kieliszkiem ulubionego wina jest fajniejsze niż coś-tam-coś-tam a zwłaszcza wyprany jpg w sieci -- nikt z tym nie dyskutuje... Podobnie, jasna sprawa, jest milej chodzić na spacery niż czytać tasiemcowe wywody o wyższości jednej lampy nad inną, zwłaszcza gdy żadnej nie umie się uzyć... Tak. Ale czy możesz, czy mogę Cię prosić (?) o wskazanie powiedzmy 10 zdjęć, które na Tobie zrobiły pozytywne wrażenie? ot tak, dla porównania z wieloma, które Ci się nie podobają... Ach, zwróć uwagę, w jakim żyjemy klimacie: wiadomo: fajnie jest w Toskanii i Prowansji, zwłaszcza póżnym latem (cienie, etc) ale tutaj, a zwłaszcza tutaj i teraz jest ciężko sfocić coś miłego -- również czekam na zielone i ciepłe dni...
No to dawaj te fajne fotografie, tak dla poprawy nastroju
Pozdr | Piotr
Piotr- nareszcie ktos zrozumial moje intencje. To wino i slajdy!
Jest troszke zdjec, ktore mna poruszyly. Nie sa to bynajmniej zdjecia idealne pod wzgledem technicznym, lecz ich tresc jest niezwykle poruszajaca.
Na ten przyklad przypomne Ci jedno, sprzed roku, moze dwoch. Podawalem moze ten przyklad?
Chlopiec kleczy nad grobem- dolem trzymajac kurczowo pomiete spodnie ojca, przed chwila pochowanego ( ofiara trzesienia ziemi w Iranie), w pospiechu ( ofiar co niemiara). Muzulmanie chowaja swoich zmarlych w calunach, stad spodnie w rekach chlopca- ktos mu je w pospiechu oddal i to wszystko co mu pozostalo po ojcu. Musza tez pochowac bliskich zawsze przed zachodem slonca w dniu, w ktorym zmarli. Chlopiec jest samotny a jego sylwetka widnieje posrod duzych nog doroslych ( ci sa zajeci- w koncu to tragedia wszystkich).
Twarz chlopca oddaje wiele uczuc.
Zdjecie jest czarno biale- niechybnie wykonane szerokim katem.
Jest niesamowite. Bylo wiele razy drukowane w naszej prasie foto.
Jest wiecej takich fotek, ktore mna poruszyly. Ale to nie ten watek.
Tak tylko dalem Ci przyklad.
No i OK, dobre, poruszające zdjęcie. A gdyby tak nagle się okazało (OLABOGA!), że jest zrobione cyfrą.. ba, kompaktem - bardzo by to zmieniło Twój odbiór, "wrażenie ogólne"? :-D
Muflon dokładnie-idealnie to skomentowałeś.Właśnie..co by było?Czy to by zmieniło wyraz tego zdjęcia?
Chomsky nie rozumiem Cię trochę-mówisz o zdjęciach które coś wyrażają,a sprzeczasz się o jakość zdjęć,mówisz,że analogi "rysują" piękniej,że mają coś w sobie.Rozumiem,że piękne,wzruszające zdjęcie zrobione cyfrą dla Ciebie traci piękno? Ech.
Canon 5d mark II, C 24-105 L | C 70-200 2,8 | C 100 2,8 | zapraszam na moją stronę: www.foto-bank.net
Piotr- nareszcie ktos zrozumial moje intencje. To wino i slajdy!
Jest troszke zdjec, ktore mna poruszyly. Nie sa to bynajmniej zdjecia idealne pod wzgledem technicznym, lecz ich tresc jest niezwykle poruszajaca.
Na ten przyklad przypomne Ci jedno, sprzed roku, moze dwoch. Podawalem moze ten przyklad?
Chlopiec kleczy nad grobem- dolem trzymajac kurczowo pomiete spodnie ojca, przed chwila pochowanego ( ofiara trzesienia ziemi w Iranie), w pospiechu ( ofiar co niemiara). Muzulmanie chowaja swoich zmarlych w calunach, stad spodnie w rekach chlopca- ktos mu je w pospiechu oddal i to wszystko co mu pozostalo po ojcu. Musza tez pochowac bliskich zawsze przed zachodem slonca w dniu, w ktorym zmarli. Chlopiec jest samotny a jego sylwetka widnieje posrod duzych nog doroslych ( ci sa zajeci- w koncu to tragedia wszystkich).
Twarz chlopca oddaje wiele uczuc.
Zdjecie jest czarno biale- niechybnie wykonane szerokim katem.
Jest niesamowite. Bylo wiele razy drukowane w naszej prasie foto.
Jest wiecej takich fotek, ktore mna poruszyly. Ale to nie ten watek.
Tak tylko dalem Ci przyklad.
- no, ładna poprawa lutowego nastroju... i mizerii tematów fotograficznych w lutym, w Polsce. Tak.
Mnie chodziło o coś innego. Jeśli w tym prowokacyjnym wątku przejechałeś się po użytkownikach cyfrówek jak po łysej kobyle, to - choćby dla równowagi - pokaż zdjęcia warte uwagi. Ja nie pamiętam, żeby na tym forum była podobna dyskusja. Nauczmy się czegoś, co sądzisz? Zdjęcia w żadnym wypadku nie muszą być Twoje, mogą być dowolnego autora/z dowolnych czasów, ale takie, dzięki którym coś zrozumiemy i będziemy focić lepiej... Swego czasu pamiętam, bebop pisał ciekawie o zdjęciach forumowiczów, ale tutaj chodzi o zdjęcia... o klasyki. Jakieś takie ciepłe, mocne. No, Chomsky: nie daj się prosić
Co do uwag kolegów, czy gdyby zdjęcie chłopca wykonano cyfrówą etc -- Chomsky'emu zapewne chodzilo o to, że użytkownik cyfrówy zapewne nie byłby w stanie takiego zdjęcia zrobić, tak? Że za mała wrażliwość, że koniecznie kolor, że technologia i pośpiech? Wydaje mi się to mało prawdopodobne. Kilku kolegów przesiadło się na film, na duży format -- czy zatracili dobre oko?
Kicha do kwadratu pomysli Zosia ( fotografujaca kotka Chomsky'ego)- wyciagnie OM1, rolke slajdu i powie, " chodź Chomsky pokazemy światu jak wygladaja zimowe fotki, bez podostrzania, z igielkami drzew naturalnie wtapiajacymi sie w niebo", ( niebo i snieg 350D oddaje jednakowo).
czesc.Ch.
Muflon- nawet jakby bylo zrobione 350D/20D to i tak byloby genialnym zdjeciem. Doskonale wiesz, ze swietne zdjecia robione byly drewnianymi pudelkami, obleczonymi w skore.
Nie moge znalesc linka do tego zdjecia.( moze sa na srtonie FOTO?)
Jetchan. "Carthaginam deleta esse". Analog i tak lepsiejszy a 20D jest do bani. Bez wzgledu na to jakie zdjecia mi sie podobaja.
Piotr zadales mi mysli i pracy na tygodnie. Nielatwo zadnemu z nas stworzyc taka antologie najbardziej poruszajacych nas zdjec, czy tez najpiekniejszych. Zeby wybrac taka dziesiatke trzeba by przewertowac roczniki i albumy i liczne strony internetowe. Ale jak znajde link to wrzuce do watku.
Tomasz Golinski- Zosia nie pokazuje swoich zdjec na zadnym forum, ma to po swoim panu. Pokazujemy zdjecia w gronie przyjaciol i ludzi nam zyczliwych ( zyczliwy i dobrze wychowany nie obsmieje). Pokazywanie zdjec w sieci nie ma najmniejszego sensu( znowu offtopic).
Czesc.Ch.
Tomasz Golinski- Zosia nie pokazuje swoich zdjec na zadnym forum, ma to po swoim panu. Pokazujemy zdjecia w gronie przyjaciol i ludzi nam zyczliwych ( zyczliwy i dobrze wychowany nie obsmieje). Pokazywanie zdjec w sieci nie ma najmniejszego sensu( znowu offtopic).
Czesc.Ch.
... Piotr zadales mi mysli i pracy na tygodnie. Nielatwo zadnemu z nas stworzyc taka antologie najbardziej poruszajacych nas zdjec, czy tez najpiekniejszych. Zeby wybrac taka dziesiatke trzeba by przewertowac roczniki i albumy i liczne strony internetowe. Ale jak znajde link to wrzuce do watku.
Czesc.Ch.
- emm... nie proponuję dzieła pontyfikalnego. Nie dostaniesz dwójki za pomyłkę, przynajmniej nie ode mnie. Ale czekamy: uczymy się całe życie
( zyczliwy i dobrze wychowany nie obsmieje). Pokazywanie zdjec w sieci nie ma najmniejszego sensu( znowu offtopic).
Zgodnie z pewna zasada przyjazni dobry przyjaciel powinien wysmiac/wytnkac wszelkie braki i potkniecia, tak normalnie brutalnie bez ceregieli i owijania w bawelne. Dzieki temu nie ma wstydzu przy obcych, mozna sie poprawic i stac sie lepszym...
Komentarz