X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • atsf
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4832

Odp: Może fotografia tradycyjna?

W całym tym zamęcie dotyczącym rezurekcji fotografii analogowej chodzi raczej o to, że jest to metoda działania ucząca podstaw fotografii w sposób bezlitosny, a efekt swojego działania można ocenić dopiero po wywołaniu nie tylko samego negatywu, ale nawet dopiero po zrobieniu z niego odbitek lub wydruków, a nie od razu zobaczyć na LCD. Dzięki temu człowiek uczy się więcej, przykłada się więcej, popełnia więcej błędów, a z czasem nabiera większej pewności co do słuszności swojego działania zanim zobaczy jego efekty. Wchodzi tu więc w grę element niespodzianki, element zaskoczenia, na który się czeka z niecierpliwością, a nie można sobie pozwolić na zbytnie marnotrawienie materiału, wiec ekscytacja jest większa, niż w fotografii cyfrowej.

Nawet nie chodzi o tworzenie arcydzieł, ani o przechodzenie całego procesu tworzenia obrazu drogą analogową od filmu do odbitki, ale o to oczekiwanie na finalny efekt, i o rozciągnięte w czasie emocje, które mu towarzyszą. Jeśli zaś 2 sekundy po wyzwoleniu migawki już możesz wypowiedzieć magiczne słowo na "k" i dodać, że znowu nie wyszło, to te emocje zanikają już w trakcie robienia zdjęć
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18766

Odp: Kupiłem i chcę się pochwalić

Zamieszczone przez Heldbaum
      .....
      Dlatego np Pentax planuje wprowadzić do produkcji kilka aparatów analogowych,......
      Tak na marginesie to nie przywiązywałbym się zbytnio do tych planów. Ptaszki ćwierkają iż to takie podrygi przedśmiertne i że Ricoch szuka sposobu żeby się zupełnie wycofać z rynku foto tylko, że chcą to zrobić z godnością .....
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• cauchy
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2595

to niech wypuszczą ze dwa fajne aparaty kolekcjonerskie i tyle jeden może być nawet limited edyszyn w ilości 1000szt żeby podjarać januszy biznesu
        EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
        Flickr | YT

Komentarz

• Heldbaum
          Uzależniony
          • 2021
          • 993

No ale właśnie NIE o to chodzi. Według tego, co widziałem w wywiadzie z Japończykiem odpowiedzialnym za ten projekt, to oni chcą zrobić aparat, który będzie miał rozsądną cenę. Bo inni producenci już dawno olali fotoamatorów i ich produkty są droższe od złota. To są moim zdaniem prawdziwi "janusze biznesu". Jeśli Pentax dotrzyma obietnicy i wszystkie trzy aparaty (kompakt, lustrzanka mechaniczna i lustrzanka AF) będą miały rzeczywiście przystępną cenę, to założę się już teraz o flaszkę, że będzie to strzał w dziesiątkę. Ja sam kupię jeden z tych aparatów.
          http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

No ale właśnie NIE o to chodzi.
            O To chodzi. To jest już info które się pojawiło jakiś czas po tym wywiadzie. I moim zdaniem taka jest prawda niestety.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Heldbaum
              Uzależniony
              • 2021
              • 993

Jeśli tak, to znaczy że w Pentaxie też g... zrozumieli. Albo zrozumieli, ale ostatnie słowo i tak należało do jakiegoś pryszczatego japiszona w księgowości...
              http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Jeśli tak, to znaczy że w Pentaxie też g... zrozumieli. Albo zrozumieli, ale ostatnie słowo i tak należało do jakiegoś pryszczatego japiszona w księgowości...
                Wiesz te firmy to nie Caritas tylko spółki mające przynosić zyski i to niestety determinuje ich poczynania. Tu nie ma sentymentów - dlatego nie będzie analogowych sprzętów od dużych tuzów. Prędzej uwierzę że jakiś mały gracz coś wypuści - jeśli rzeczywiście jest rynek na takie coś.
                Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                Kapitan Wagner

Komentarz

• atsf
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 4832

Pomiędzy fotografią analogową a cyfrową jest taka zasadnicza różnica, że tę pierwszą trzeba uprawiać, póki można, a tę drugą zawsze się zdąży.
                  I nie trzeba wymyślać żadnej innej filozofii- skoro coś daje jeszcze ludziom radochę, to będą to robili, dopóki będą mogli, a efekty ich działania będą odróżnialne od tego, co się uzyskuje metodami stricte cyfrowymi.
                  EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• jan pawlak
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 4283

Chyba już czas zmienić punkt widzenia gdy opisujemy/umiejscowiamy na osi czasu technologie foto na np.
                    fotografia analogowa jako historyczna a fotografia cyfrowa jako fotografia tradycyjna.

No bo za 3-5 lata gdy zdecydowana liczna fotografujących używać będzie fotografię obliczeniową to będziemy nazywali fotografię analogową jako starotradycyjną a cyfrową jako tradycyjną ?

jp
                    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• tomfoot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2277

Fotografia analogowa
                      Fotografia cyfrowa
                      Pseudofotografia lub żeby było poważniej, to może być artificial photography (AP). I wtedy można trzepnąć wizytówkę, np: Jan Pawlak, AP photographer 65"4K

Komentarz

• Heldbaum
                        Uzależniony
                        • 2021
                        • 993

Kiedy wreszcie zrozumiecie, że fotografia na filmie, to nie jest jakaś "historia", tylko po prostu INNA gałąź fotografii w ogóle? Czy skoro malowanie obrazów farbami olejnymi i pędzlem, jest techniką jeszcze starszą, to znaczy że już nikt nie maluje? Próba umieszczania fotografii tradycyjnej na "osi czasu" jest zrozumiała w przypadku tych osób, które uważają że ajfon sprzed 3 tygodni, to już staroć. Twierdząc, że fotografia analogowa "umarła", podczas gdy pół świata wciąż tworzy na filmie, kwalifikuje Was do umieszczenia na osi czasu. Tak... W okolicach Średniowiecza...

Komentarz

• Karlbuk
                          Bywalec
                          • 2019
                          • 217

Fotografia kliszowa staje się niszowa i elitarna z powodu coraz mniejszej dostępności materiałów i wysokich cen. Będzie tak jak w początkach fotografii, kiedy to raczej zamożniejsi mogli sobie pozwolić na takie pasje

Komentarz

• tomfoot
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2277

Dobrze, że odwołałeś się do malarstwa. Wyobrażam sobie te zacięte dyskusje o końcu, upadku i braku sensu malowania obrazów w dniu, kiedy pojawiła się fotografia. Jaki jest sens malować pejzaż, gdy można to zrobić aparatem? I pewnie ci, którzy malować nie potrafią i nie lubią mieliby rację. Jaki jest sens fotografować aparatem, gdy można zrobić to komórką z wykorzystaniem tzw. AI. I pewnie ci, którzy fotografować nie potrafią i nie lubią mają rację.

Jaki jest sens gotować obiad, gdy można jechać do mcdonalda? Itd.
                            Albo fotografię się lubi, kocha czy też jest naszym zwyczajnym hobby, albo się pstryka.

Komentarz

• Heldbaum
                              Uzależniony
                              • 2021
                              • 993

Zamieszczone przez Karlbuk
                              Fotografia kliszowa staje się niszowa i elitarna z powodu coraz mniejszej dostępności materiałów i wysokich cen. Będzie tak jak w początkach fotografii, kiedy to raczej zamożniejsi mogli sobie pozwolić na takie pasje
                              Chyba sobie żartujesz. Kodak płacze, bo nie ma rąk do pracy, nie nadążają produkować filmów, takie jest zapotrzebowanie. Powtarzasz plotki i nie zweryfikowane mity, których termin ważności upłynął kilka lat temu. Ja na bieżąco kupuję i filmy i odczynniki i nie zauważyłem, by były to "materiały drogie i mało dostępne". Sam zajmuję się fotografią tradycyjną i znam dziesiątki osób które to robią, ale nie powiedziałbym, że są to ludzie jakoś szczególnie "zamożni".

I jeszcze jedno. Klisza, to błona płaska do fotografii wielkoformatowej. To, co się wkłada w postaci rolki do aparatu, to jest FILM.

Komentarz

• mirror
                                Pełne uzależnienie
                                • 2018
                                • 1446

Chyba sobie żartujesz. Kodak płacze, bo nie ma rąk do pracy, nie nadążają produkować filmów, takie jest zapotrzebowanie. Powtarzasz plotki i nie zweryfikowane mity, których termin ważności upłynął kilka lat temu. Ja na bieżąco kupuję i filmy i odczynniki i nie zauważyłem, by były to "materiały drogie i mało dostępne". Sam zajmuję się fotografią tradycyjną i znam dziesiątki osób które to robią, ale nie powiedziałbym, że są to ludzie jakoś szczególnie "zamożni".

I jeszcze jedno. Klisza, to błona płaska do fotografii wielkoformatowej. To, co się wkłada w postaci rolki do aparatu, to jest FILM.
                                to może bardziej konkretnie - w sklepie w którym zwykle kupuję filmy:
                                tmax100 (mały obrazek 36klatek) - brak (jeszcze niedawno był po 42złote i już to wywołało mój usmiech) - no to allegro - jest za 62zł
                                no to coś podobnego ilford delta 100 39,50zł lub bardziej tradycyjne agfa apx za 27.50zł

do tego kodaka tmaxa trzeba kupić wywoływacz np TMAX ok 100zł którego połowę lub więcej wyleję (i to mnie wkurza a nie cena tego wywoływacza) bo nie mam takiego przerobu, a kodak sprzedaje w litrowym opakowaniu (dobrze że nie 5 litrowym) - wiem kup se butelke rodinala będziesz miał go wieczność (mam i nawet lubię rodinal ale zwykle robię to co chcę zrobić, a nie to co jest tanie).

podsumowując jeśli cena 62zł za rolkę filmu którego u używam parę dobrych lat (i zbytnio nie narzekałem na cenę) to tanio to chyba żyjemy w innych rzeczywistościach - no cóż agfa to też dobre filmy no i mam jeszcze w lodówce puszkę (17m właśnie sprawdziłem co pisze na puszce) np15 i np 22 do pocięcia do rodinala będzie jak ulał pasować
                                Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
                                EOS 3, 5D, R5

Komentarz

Pracuję...