Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
Komentarz
-
Zgadza sie. Napisalem TDCi poniewaz sa popularniejsze. Ale zauwazcie, ze to nie jest TDI
Wiem, ze to jest czepianie sie, ale badzmy troszke bardziej precyzyjni. Roznica miedzy TDI a TDCi jest taka jak w przypadku 300D i D300. Niby to samo, nie? 
Dobra, koniec o TDI. Dizle to i tak zlo
Ostatnio edytowany przez DoMiNiQuE; 223.Komentarz
-
No dobra to i ja:
Cytrynka Xsara 2.0 HDI Exclusive rocznik 2003
Silnik w wersji 110 konnej lekko podciągnięty softem na 136 koni. Przyjemnie się tym wyprzedza w trasie :wink:Szkoła fotografowania National Geographic Peter K. Burian, Robert Caputo + Szkoła fotografowania. Krajobrazy Caputo Robert + Nowy podręcznik fotografii John Hedgecoe + Praktyczny kurs fotografii Łukasz Gaweł
Komentarz
-
-
6,8 nieważne czy miasto czy trasa. Sprawdzone empirycznie na zalewaniu baku do pełna
Ale ja mam trochę ciężką nogę
Szkoła fotografowania National Geographic Peter K. Burian, Robert Caputo + Szkoła fotografowania. Krajobrazy Caputo Robert + Nowy podręcznik fotografii John Hedgecoe + Praktyczny kurs fotografii Łukasz Gaweł
Komentarz
-
Pewnie Common Rail - i to jest właśnie zasadnicza różnica pomiędzy TDI VW a resztą diesli. Podobnie jest z resztą z klimatronikiem - to po prostu auto klimatyzacja w VW. Ale tak nazywa się tylko tam. Wszędzie poza tym jest to po prostu automatyczna klimatyzacja :-)Komentarz
-
vw właśnie odchodzi od pompo-wtryskiwaczy i przechodzi na tdci ...
nie wie ktoś gdzie można podkręcić tdci z focusa I 100km, czy to dużo daje ??Komentarz
-
nie to ja nie mowie ze nie ma roznicy miedzy tddi a tdciZgadza sie. Napisalem TDCi poniewaz sa popularniejsze. Ale zauwazcie, ze to nie jest TDI
Wiem, ze to jest czepianie sie, ale badzmy troszke precyzyjni. Roznica miedzy TDI a TDCi jest taka jak w przypadku canona 300D i D300. Niby to samo, nie? 
Dobra, koniec o TDI. Dizle to i tak zlo
jest i to ogromna
w kulturze pracy osiagach ale takze w czulosci na jakosc ropy
6D 30D 35 85 70-200 430EX
PozdrawiamKomentarz
-
-
A możesz zdradzić gdzie i ile takie "podciągnięcie" kosztuje..?
O ile się nie mylę w takim jak jeżdżę 406 kombi 2.0 HDI będzie taki sam silnik (co prawda u mnie 90 konna wersja) - straszny muł i przydało by się go "skrakować"
Pozdr
Artur5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Pozwolę sobie wrzucić swoje 0,03 na temat turbo diesli.
Ogólnie: TDI = Turbo Diesel Intercooler, w odróżnieniu od TD = Turbo Diesel.
Różnica polega na schłodzeniu powietrza dolatującego, co umożliwia zwiększenie mocy i zwiększa żywotność turbiny. Z tego, co słyszałem turbo bez intercoolera było bardzo podatne na uszkodzenia; nowa turbina kosztuje ok. 10kPLN.
VW/Audi/Seat/Skoda nie ma common rail, tylko pompowtryskiwacze. W obydwu przypadkach paliwo jest wstrzykiwane bezpośrednio do cylindrów pod jednakowym ciśnieniem. Grupa VW/ Audi po prostu używa swoich rozwiązań i nie "kupiła" rozwiązań Common Rail od (chyba) Boscha.
Scooter, gdzie słyszałeś, że VW odchodzi od pompowtryskiwaczy? Wydaje mi si, że wszystkie aktualne "topowe" diesle grupy VW/Audi: 2,0 TDI 16V i 3,0 TDI V6 są właśnie na pompowtryskiwaczach i są dość udanymi konstrukcjami (u mnie w firmie takie latają i nikt się nie skarży).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przeprogramowanie, w zależności od samochodu, firmy i rabatów
1800-2500. Skrzynka jest droższa: 2500-3000.
Komentarz
-
-
Komentarz