X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AGO
    Początki nałogu
    • 2005
    • 351

Raff czy ty przypadkiem blizniakowo-romkowy nie jestes
    ... wyzyje sie na tej sluzbie zdrowia ...
    w DE szpitale na b wysokim poziomie i mila obsluga; place 10€ na kwartal jak musze isc do lekarza, pozatym dentysta, pediatra, ginekolog, itp za FREE (boli co ?). Jak moja zona rodzila to w pokoju okolo 20m2 z el. regulowanym lozkiem. Potem pokoj 2-osobowy z TV i osobna lazienka. Posilki do wyboru i smaczne a nie jakies g*wno z lopaty, soki ile wlezie. No i rachunek 2500€ pokrywa moje ubezpieczenie. W Krakowie tez tak masz ?
    To jest ta normalnosc zachodnia ... mnnie trzepie jak mam dac w lape lekarzowi za to, ze pracuje w miare normalnie

Komentarz

• AGO
      Początki nałogu
      • 2005
      • 351

Zamieszczone przez MMM
      Trzeba być szalonym żeby chcieć do tego syfu wracać (boli mnie pisanie tak o Polsce ale nie mogę się powstrzymać). Tylko ta cholerna, irracjonalna nostalgia niektórym nie daje spokoju. Jak chcesz AGO zaspokoić swoje przywiązanie do Polski to za dwa tygodnie idź na stadion i kibicuj Polakom na MŚ, a na codzień zapomnij o tym pięknym kraju nad Wisłą...
      dzieki za takie zdecydowane opinie, szczerze i na temat
      Wlasnie sie obawiam tej otaczajacej, powalonej i krzywej jak w filmie Bareji rzeczywistosci (niestety )
      Co do MS ... to po ostatnim meczu z kamerunem to chyba DE wole kibicowac (brazylia ponad wszystko ) bo PL chlopaki jak zwykle beda narzekac:
      - na trawe
      - na pogode
      - na pecha
      - na trenera
      - na innych
      - na amosfere ... i Bog wie co jeszcze ...

Komentarz

• Raff
        Uzależniony
        • 2005
        • 778

Zamieszczone przez AGO
        Raff czy ty przypadkiem blizniakowo-romkowy nie jestes
        ... wyzyje sie na tej sluzbie zdrowia ...
        w DE szpitale na b wysokim poziomie i mila obsluga; place 10€ na kwartal jak musze isc do lekarza, pozatym dentysta, pediatra, ginekolog, itp za FREE (boli co ?). Jak moja zona rodzila to w pokoju okolo 20m2 z el. regulowanym lozkiem. Potem pokoj 2-osobowy z TV i osobna lazienka. Posilki do wyboru i smaczne a nie jakies g*wno z lopaty, soki ile wlezie. No i rachunek 2500€ pokrywa moje ubezpieczenie. W Krakowie tez tak masz ?
        To jest ta normalnosc zachodnia ... mnnie trzepie jak mam dac w lape lekarzowi za to, ze pracuje w miare normalnie
        Też mam ubezpieczenie prywatne (pewna brytyjska firma ubezpieczeniowa dotarła i do Krakowa). "Blizniakowo-romkowy" czyli, że co - faszysta Przywykłem już tu na forum do ignorancji. Nie kumasz o czym mówię, trudno. A normalność jest jedna. Nie zachodnia czy północna. Tak jak nie ma północników, a południki owszem

Komentarz

• snowboarder
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Zamieszczone przez Raff
          Niee, bo "tu" jest "gorzej" Podaj Ty mi takie informacje o "ichnich" dobrych czynach :razz: Może pojadę (?) Albo Ty wrócisz, jak ja podam (?) Jak można udowodnić, że komuś jest lepiej. Mnie jest dobrze tu, Tobie tam. Fullwypas

upbeat - słownik mi podaje - PODNIESIENIE RĘKI [MUZ.]. A w jakim znaczniu Ty używasz nie wiem. Bo ja nie "sfiatowy", Polaczek mały'm :eek:

Ale widzisz, ja na serio pytam, zeby choc troche sie podbudowac
          opinia o pozytywach z Polski, kogo mam nie prosic, jak tak
          pozytywnie nastawionego patriote jak ty?
          Poki co wszystkie informacje naplywajace z kraju nad Wisla
          sa ...powiedzmy malo optymistyczne.

Komentarz

• AGO
            Początki nałogu
            • 2005
            • 351

... ale ja mam wszystko w pakiecie ubezpieczenia obowiazkowego, prywatnego nie posiadam bo i po co

Komentarz

• Raff
              Uzależniony
              • 2005
              • 778

Zamieszczone przez snowboarder
              Ale widzisz, ja na serio pytam, zeby choc troche sie podbudowac opinia o pozytywach z Polski, kogo mam nie prosic, jak tak
              pozytywnie nastawionego patriote jak ty?
              Poki co wszystkie informacje naplywajace z kraju nad Wisla
              sa ...powiedzmy malo optymistyczne.
              Powiem tak jak zawsze, szczerze. Ja tu sobie żyję spokojnie. Znam paru fajnych ludzi, niefajnych unikam. Robię zdjęcia na ślubach, w maju na komuniach, w zimie w przedszkolach i cieszę się życiem. Jeżdzę starym (1991) maluchem, ale może za rok kupię od rodziców Forda Fiestę. Moje narzeczone poszły w niepamięć, dzieci nie mam (aj jak mi ich brakuje). Jest taka jedna, w której się kocham. Mieszka tuż, tuż! Może się kiedyś odważę Cała ta polityka, wielki świat, wielkie pieniądze są mi dalekie. I Polska, Kraków, Nowy Prokocim (takie osiedle) to mój świat. No, jeszcze Skała, Ojców i okolice bo tam często focę. Czasem brakuje kasy (np. na Tamrona 17-50/2.8 ), a ludzie których focę przyjeżdzją super brykami. Ale cóż, uzbieram. A teraz pije piwo z Biedronki i też jest fajnie Nie wiem co napisać. Ja bym stąd nie wyjechał. Można szukać psychoanalitycznie moich lęków, "cudów na kiju" ale ja się cieszę, że tu gdzie spędziłem dziciństwo jestem cały czas. Nie muszę tu wracać (do miejsc mego dzieciństwa). Tutaj jestem. Jak komuś dobrze na zachodzie, niech zostanie. Ja kocham tych ludzi, tą ziemię. Polskę. Bez pietyzmu. Po prostu.

Komentarz

• AGO
                Początki nałogu
                • 2005
                • 351

szanuje twoje zdanie, nie duzo wymagasz od tego swiata

Komentarz

• Raff
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 778

Zamieszczone przez AGO
                  szanuje twoje zdanie, nie duzo wymagasz od tego swiata
                  Jedynie paru zasad i dobrych matryc w Canonach 8) Spokoju i szczęścia...

Komentarz

• muflon
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 6763

A ja uwielbiam szwajcarskie koleje :-D, gdzie praktycznie wszystkie możliwe przesiadki są skomunikowane poniżej 10 minut, rozkłady jazdy są proste jak drut (czy IC, czy regionalny, odjeżdża np. równo co godzinę), na tym samym bilecie wsiada się zarówno w podmiejski autobus jak i najbardziej wypasione InterCity, a internetowy rozkład jazdy na bieżąco informuje że jakiś tam pociąg jest właśnie opóźniony i w związku z tym przesiadka może być póżniej. I nad tym wszystkim - czytaj: jak uczynić życie obywatela/klienta łatwiejszym głowią się sztaby ludzi. Tak naprawdę, nie dla ściemy.

I tego (w szerszym kontekście, nie tylko pociągów) brakuje mi chyba w Polsce najbardziej - takiej, powiedziałbym wręcz, przyjemności z faktu płacenia podatków/składek/cokolwiek, gdy się widzi co się z nimi dzieje. Mniej więcej tego samego, o czym pisał AGO odnosząc się do medycyny.

A jeszcze co do kolei... raz na kilka lat zdarza się że coś w tym perfekcyjnym mechaniźmie się popsuje - fajnie jest wtedy poobserwować reakcje kolejarzy, którzy się miotają w panice, bo zupełnie nie są przygotowani na taką sytuację ;-)
                    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Raff
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 778

Jeden pragnie szczęścia w ogólnym rozumieniu, drugi dobrej komunikacji kolejowej. I ona mu to szczęście daje. Szczęśliwi zatem Ci, którzy szczęścia ogólnego szukają gdziekolwiek na świecie, a punktualnych pociągów w Szwajcarii. No chyba, że w Niemczech czy w Japonii. Ale nie jestem pewien.

Rozumiem Cię Muflon, ale chciałbym żeby tak było tutaj.

Komentarz

• Jac
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 4813

AGO skoro tak dobrze ci w DE to dlaczego zastanawiasz sie nad powrotem do PL? Tak w PL jest SYF i bedzie jeszcze dlugo, o co sie konkretnie nie za pytasz to jest gorzej niez w DE, czy inncyh krajach EU... ale sa inne rzeczy ktorych nie znajdziesz w DE, jesli ci "tego" nie brakuje w DE to sie nie zastnawiaj, znam wielu ludzi ktorzy wracali i byli strasznie rozczarowani polska, po roku dwoch znow wyjezdzali...
                        Instagram

Komentarz

• AGO
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 351

tez rozwazam reaktywacje czyli powrot do DE po przeprowadzce do PL.
                          Ojej marusze chyba straszliwie ale ludziska chwycili i kazdy cos wylewa wiec je chyba OK.
                          Moze tak przedruk z postow do Marcinkiewicza wyslac ? jakby spelnil czesc post-ulatow to PiS forever no i Andrew i Romek

Komentarz

• Raff
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 778

Forever SLD i inne lewackie nasienie Forever UPR! A tak na prawdę forever Metallica i Megadeth. Albo T. Love. Nieprawda. Jeszcze lepiej - Bóg!

Komentarz

• AGO
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 351

T. Love, Myslowitz i inni podobni

Komentarz

• Raff
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 778

Jak już to Myslovitz! Zawsze akcenty źle rozkładam. Mniejsze wartości się "najprzód pchajom"!!!

A właśnie słucham "Who want to live forever" Queen. Przepiękna piosenka z pięknego filmu. O miłości. I z Bondem
                                Ostatnio edytowany przez Raff; 3758.

Komentarz

Pracuję...