Zamieszczone przez AGO
X
-
-
Jedna z ostatnich dni z polityki: zrezygnowano z projektu przymusowego przedszkola dla dzieci. Mały krok do normalności.Zamieszczone przez snowboarderA moglbys podac na zachete jakakolwiek pozytywna informacje
z Polski? Cokolwiek, ze ktos komus pomogl, ze zbudowano jakis
ladny budynek gdzies i komus jest lepiej, dowolny zakres, byle
informacja byla upbeat.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
AGO, nie wiem, czy interesuje Cię zdanie kogoś, kto dopiero w tym roku dostanie do ręki dowód osobisty - ale po przeczytaniu całego wątku dochodzę do wniosku, że ja na Twoim miejscu nie wróciłbym na pewno.
Dlaczego? Piszesz o doskonałej opiece lekarskiej finansowanej z państwowych pieniędzy. W Polsce tego nie uświadczysz. Nie tak dawno (ś.p.) siostra mojego dziadka była w szpitalu... prawie 80-letnia kobieta. Od jakiegoś czasu bardzo chorowała, kilka ostatnich miesięcy swego życia spędziła w szpitalach. Gdy Ją odwiedzaliśmy miałem okazję poznać szpitale od środka. Ewidentnie widać na każdym kroku brak środków - a to zbyt wysokie łóżko dla osoby w takim stanie (bo na oddziale mało łóżek, lub tylko takie), a to łóżka w stanie wręcz nagannym, rozklekotane krzesła, chodziki, 20-letnie wózki inwalidzkie nadające się tylko na złomowisko... spękane ściany, cieknące krany, brak odpowiednich warunków sanitarnych (w jaki sposób osoba w takim wieku ma wejść do wanny - dla nas "pikuś", co za problem podnieść nogę na te 50 cm - dla osoby starszej to duży problem) ... wymieniać można bez końca. I naprawdę nie były to szpitale w przysłowiowej Koziej Wólce - wręcz przeciwnie, duże szpitale w dużych miastach.
Na pewno nie można było powiedzieć złego słowa na temat pracy lekarzy, pielęgniarek, personelu ... ale widać było, jak brakowało im odpowiedniego sprzętu, by ta praca była dla nich łatwiejsza/sprawniejsza.
Nie twierdzę, że taka osoba w innym kraju/szpitalu żyła by dłużej - może i nie. Ale szpitale, które widziałem, zwyczajnie odstraszały.
To tylko temat Opieki Zdrowotnej - a gdzie szkolnictwo, praca, przyjemności... wydaje mi się, że można by wymieniać bez końca. Nie jestem bardzo wymagający, sam też pewnie nie wyjadę... ale wydaje mi się, że w Twojej obecnej sytuacji, gdy masz do Rodziny stosunkowo blisko, masz dobrze płatną pracę i jako-tako dobrze Ci się tam siedzi... ja bym nie wracał.
PozdrawiamKomentarz
-
Jeszcze nieobowiązkowa szkoła "elementarna" i parę innych. Kto komu każe się uczyć. Albo leczyć? Ja wiem, że "brzmi" to ironicznie, ale to pragmatyzm jeno!Zamieszczone przez Tomasz GolinskiJedna z ostatnich dni z polityki: zrezygnowano z projektu przymusowego przedszkola dla dzieci. Mały krok do normalności.
Michale-Czubo. W mentalu wielu krajów tzw. Zach. EU. siostra Twojego dziadka (stryjenka?) nie powinna dożyć 80-tki. Eutanazja, nieopłacalność utrzymywania przy życiu takich "staruchów". Dwie strony medalu.Ostatnio edytowany przez Raff; 3758.Komentarz
-
Chwilowo w Polsce obowiązek szkolny jest całkiem z sensem ograniczony: dzieci mogą do szkoły nie chodzić, byle raz na jakiś czas (półrocze?) zdawały egzamin w szkole.30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
no wlasnie,
Polska to niepowtarzalny klimat, ale np. z powodu poziomu służby zdrowia czy ambicji rządzących warto wyjezdzac.... Już niedługo chcę opuścic ten kraj, mając porządne wykształcenie oczekiwałbym trochę większych zarobków niż zarabiam obecnie.
Zastanawiam się tylko gdzie wyjezdzac ?
szkoda, że nie znam zbyt dobrze niemieckiego, muszę polegac na angielskim.
Mógły mi ktoś powiedziec jak obecnie wygląda/może wyglądac w najbliższym czasie sytuacja z wizami do USA?350d+grip, tamron 28-75/2.8Komentarz
-
Aaa, czyli program szkolny jest za mało lewacko-indoktrynacyjny! A jak się dzieciaki poszwędają po mieście czy przedmieściu, powąchają sexu i narkotyków to jest git! A raz na półrocze się ich jakoś przepchnie. Byle do przodu...Komentarz
-
-
Dwóch skinów uratowało życie kloszardowi: przestali go kopać.Zamieszczone przez Tomasz Golinskizrezygnowano z projektu przymusowego przedszkola dla dzieci. Mały krok do normalności.Komentarz
-
-
Oto jedna z tych części dyskusji na temat "o ile to na zachodzie jest lepiej niż u nas"... służba zdrowia... Uwielbiam, jak na ten temat wypowiadają się osoby, które zdanie wyrobiły sobie oglądając Wiadomości, Fakty TVN albo "Na dobre i na złe"... Ja też przez lata psioczyłem, że straszna nędza, chu...nia i w ogóle siermięga, że się tynk sypie na głowę a na operację trzeba czekać rok.. no i oczywiście bez koperty ani rusz... A potem, okazało się że mam raka złośliwego.... I wylądowałem w Jastrzębiu Zdroju w tzw "Specjaliście" a potem w Bielsku-B. na onkologii imienia J.P.II... I wiecie co? Wyleczyli mnie ! (Chyba, mam nadzieję, odpukać...tfu, tfu puk, puk, puk). Nikomu nie dałem ani pół koperty (bo z tymi kopertami to jest mit, ludzie sami wciskają bo chcą mieć świadomość że zrobili wszystko dla ratowania swojego zdrowia, a potem klną że musieli dać... paranoja) lekarze byli dla mnie mili i z mojej perspektywy postępowali w 100% profesjonalnie a jak mnie pokroili to nawet zbyt długo nie bolało ;-) . Miałem za friko zrobiony pełen zestaw badań łącznie z jakimiś rezonansami itp a na żadne z nich nie czekałem dłużej niż tydzień oraz pełen dostępny zestaw terapii, od bombardowania cząsteczkami gamma przy użyciu jakiegoś cyklotronu Van Der Graffa (czy jakoś tak, już nie pamiętam - w szpitalu i tak mówili na to coś "lampa") po chemię... AGO, czy twoje ubezpieczenie obejmuje bezpłatną opiekę w takich przypadkach? Jeśli tak, to pytania nie było... Mój osobisty wujek zamieszkujący w stanach, miał kilkanaście lat temu zawał. Owszem leczyli go, jakieś bajpasy wieńcowe żeby się nie przekręcił, a potem dostał rachunek, musiał wziąć kredyt i spłaca go do dziś, a biedny raczej nie jest no i ubezpieczony też był oczywiście, ale nie od wszystkiego...
Więc pomimo szumu medialnego wokół obecnych protestów środowisk lekarskich, odcałkujcie się od polskiej służby zdrowia... bo pomimo tego że leżysz na 10 osobowej sali a do zupy mlecznej sypie ci się tynk z sufitu, to jednak te polskie łapiduchy cię wyleczą, za darmochę.Komentarz
-
wczoraj byl dokument na TV4 tego samego goscia co nakrecil supersizeme pt 30 days... staral sie przezyc w stanach szukajac roboty i wynajmujac jakies tanie mieszkanie.. bral kazda prace, to samo zona, oboje sa biali i wyksztalceni... 30 dni zakonczyli z dlugiem nie starczylo im a liczyli kazdego centa podczas zakupow... a co do slyzby zdrowia.. bo poszli oboje do lekarza... on za WEJSCIE DO GABINETU zaplacil ponad $500 bandaz na reke $40 w sumie wizyta kosztowala go ponad $700, ona za swoja wizyte zaplacila prawie $500... czy to jest normalne? to jest ten super piekny i najbogatszy kraj gdzie jest takie rozwarstienie spoleczne ze wejscie do slamsow bialego czlowieka dobrze ubranego moze sie zakonczyc smiercia? gdzie za byle G*** w szpitalu placi sie majatek?... wszedzie jest dobrze jak sie ma kase... lub kocha sie miejsce w ktorym sie jest ;-)Komentarz
-
Gratulacje. Rzecz w tym, że polska służba zdrowia jest nieobliczalna. Nie tylko polska - ale nasza bardziej, i nie ma tu znaczenia, czy za pieniądze czy "darmowa"Zamieszczone przez ibsenA potem, okazało się że mam raka złośliwego.... I wylądowałem w Jastrzębiu Zdroju w tzw "Specjaliście" a potem w Bielsku-B. na onkologii imienia J.P.II... I wiecie co? Wyleczyli mnie !
. Pouczający jest przykład mojej dobrej znajomej. Na nartach w zimie złamała rękę w barku. We włoskim szpitalu, w świetnych warunkach jej tą rękę złożyli i wstawili jakieś druty. Gdy przyjechała do Polski, okazało sie, że te druty nic nie trzymają i ręka się nie zrasta. No to poszła do prywatnej kliniki, gdzie za X tysięcy złotych jej te druty wyjęli i wstawili pręt. Po czym okazało się, że ten pręt jest za długi i uniemożliwia rehabilitację. No to w innej klinice za kolejne X tysięcy jej ten pręt wyjęto i wstawiono go inaczej. Tak to wygląda...
--
pozdrawiam,
RafałKomentarz
-
Z tą wypowiedzią do końca się nie zgodzę, bo to też jest poniekąd mit. Będąc w NY, zapiłem z kuzynem na jakiejś imprezie i na bańce przespałem w autobusie swój przystanek na Brooklinie no i obudziłem się gdzieś na South Queens, taka część Queensu niby lepsza ale czarna. Nieświadom zagrożeń które na każdym kroku czyhają na białasa w takich miejscach, wlazłem do usytuowanego nieopodal Łolmarta, żeby sobie coś zimnego kupić do zapicia kapcia po tych ichnich tanich burbonach. W środku się okazało że to czarny Łolmart... Wszyscy byli czarni, od kasjerek, przez ochronę i klientelę na sprzątaczkach kończąc... Troszkę się zdziwiłem, ale uwierz mi, reszta obecnych gapiła się na mnie jak bym miał na plecach napisane "KKK Lover", schodziła mi z drogi i generalnie wyglądała na przerażoną... Może to dlatego że jestem durzy, łysy i nie uznaję innego obuwia niż ojki?Zamieszczone przez Jacto jest ten super piekny i najbogatszy kraj gdzie jest takie rozwarstienie spoleczne ze wejscie do slamsow bialego czlowieka dobrze ubranego moze sie zakonczyc smiercia?
.
Komentarz
-
ibsen: gratuluje wygranej!
co do sluzby zdrowia (nudny temat) to pakiet obejmije wszystko.
Ja mam takie doswiadczenia:
1. po pordodzie corki moja zona miala bole glowy i jakies krotkie dretwienia reki. Miala tez (jeszcze) ubezpieczenie w PL wiec poszla do lekarza i ten wyslal ja na tomograf ... oczekiwanie okolo 6 miesiecy. Przyjechalismy do Berka, poszla do rodzinnego i w nastepnym tygodniu sie odbylo badanie. Pani dr cos sie nie podobalo i zlecila jeszcze jedna (3 dni czekania). JEDNAK w DE lekarze mieli problem z ocena i w koncu ten koszmar zakonczyl wysokiej klasy specjalista z PL
2. zawiozlem w PL mame na pogotowie z goraczka (miasto 25tys). Czekal tam tez facet z kilkuiesiecznym dzieckiem z goraczka (38 i roslo). Burak lekarz z usmiechem na ustach kazal czekac i czekac (TV ogladal) a potem radosnie oswiadczyl, ze jedzie do chorego. Odpukac, ale jakby to byl moj dzieciak, to dzis odsiadywal bym 4 rok z 25-ciu.
Kontrasty sa wszedzie. Tylko na zachodzie mniejsze i warunki dobre bo sie slono placi. W USA nie musisz posiadac ubezpieczenia ani placic skladek emerytalnych - twoj wybor. Jak masz szczescie to masz duzo kasy, jak pecha zdychasz pod mostem i nawet cie pochowac nie chca.Komentarz
Komentarz