X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • frani0
    Coś już napisał
    • 2010
    • 75

a masz zainstalowane kodeki Canon'a do rawów?

Komentarz

• mathom
      Początki nałogu
      • 2007
      • 428

nie bardzo rozumiem co to ma wspólnego z lightroomem i profilami dng ...
      FF + L
      Moje stocki
      Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• frani0
        Coś już napisał
        • 2010
        • 75

Na maila wysłałem to co mi powstało z Twojego zdjęcia w momencie gdy zainstalowałem kodeki canon'a. WB ma z ujęcia.

Komentarz

• mathom
          Początki nałogu
          • 2007
          • 428

No tak WB z ujęcia w tym akurat przypadku zadziałało, ale nie zawsze jest tak różowo.

Poza tym nadal pytanie do znawców (może pan Janusz zabierze głos?) - skąd znaczna tinta w zieleń na wzorcu po użyciu profilu ?
          Ostatnio edytowany przez mathom; 10745.
          FF + L
          Moje stocki
          Wyszukiwarka publikacji zdjęć wg autora

Komentarz

• Paul80
            Początki nałogu
            • 2008
            • 257

Odp: X-rite colorchecker passport SPOSTRZEŻENIA I WĄTPLIWOŚCI

Ciekawi mnie mathom czy nadal masz te problemy z checkerem, ja mam od niedawna checkera i coś mi także nie pasuje, albo to przywyczajenia z Canona.

Komentarz

• Sempoo
              Początki nałogu
              • 2007
              • 273

Polecam używać Adobe DNG Editor zamiast softu Passporta - osiągniecie wyższy poziom zadowolenia.
              60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• Paul80
                Początki nałogu
                • 2008
                • 257

Zamieszczone przez Sempoo
                Polecam używać Adobe DNG Editor zamiast softu Passporta - osiągniecie wyższy poziom zadowolenia.
                Używam właśnie DNG Edytora, ale mam pytanie odnośnie tworzenia profili, czy profil dual Iluminant powiedzmy 2800 i 6500 tworzy uniwerslany profil z całym zakresem tych temperatur od 2800 do 6500?, czyli w zasadzie od żarówki, dnia i pochmurnego nieba ?

Komentarz

• Gasnik
                  Coś już napisał
                  • 2013
                  • 59

Mam szalony pomysł.

Czy da się jakoś utworzyć profil, skalibrowany przy pomocy tej karty w formacie .pf2, tak aby wszedł on do naszych puszek bezpośrednio? Może można by tym samym mieć trochę mniej roboty przy postprodukcji filmów...

Czy to ma w ogóle sens?
                  6D Mk.II + 550D /// 16-35 2.8L II + Canon 50mm 2.5 Macro + Yongnuo 50mm 1.8 + 18-135 3.5-5.6 IS + Cyclop 85mm 1.5 M42

Komentarz

• blackninja
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 378

Pomysł szalony, ale ciekawy.
                    Marki trzy.

Komentarz

• homesicalien
                      Początki nałogu
                      • 2012
                      • 295

Rozumiem, że najsensowniej colorchecker wykorzystywać dla każdej nowej sceny, ale - spójrzmy prawdzie w oczy - jeśli nie mówimy o fotografii studyjnej albo modelkowej, nie ma takiej opcji. Pomijając opcję stworzenia kilku profili dla słońca, cienia, świetlówek itp., zapytuję: czy wymierne efekty przyniesie mi stworzenie jednego profilu. Przecież do tej pory działam na jednym profilu (adobe standard). Chyba gorzej nie będzie? Jeśli ma to sens, w jakich warunkach najlepiej zrobić zdjęcie do stworzenia jednego jedynego profilu?

Komentarz

• Gasnik
                        Coś już napisał
                        • 2013
                        • 59

Ja kupiłem sobie taką kartę: The 2 in 1 Grey White Balance Colour Card

Uznałem że nie ma sensu pchać się w X-rite przy moich umiejętnościach. Ale i tak coś mi nie wychodzi, kolory po kalibracji wychodzą gorsze niż przed. Korzystam oczywiście z softu od Adobe.
                        6D Mk.II + 550D /// 16-35 2.8L II + Canon 50mm 2.5 Macro + Yongnuo 50mm 1.8 + 18-135 3.5-5.6 IS + Cyclop 85mm 1.5 M42

Komentarz

• homesicalien
                          Początki nałogu
                          • 2012
                          • 295

Zamieszczone przez Gasnik
                          Ja kupiłem sobie taką kartę: The 2 in 1 Grey White Balance Colour Card

Uznałem że nie ma sensu pchać się w X-rite przy moich umiejętnościach. Ale i tak coś mi nie wychodzi, kolory po kalibracji wychodzą gorsze niż przed. Korzystam oczywiście z softu od Adobe.
                          Użycie tej karty też polega na stworzeniu profilu do wykorzystania w wywolywarce rawów?

Komentarz

• Gasnik
                            Coś już napisał
                            • 2013
                            • 59

Wszystko jest opisane na tej stronie jak tego sie używa. To generalnie podróba droższych kart.

Komentarz

• dzideku
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 32

czy jesteście może w posiadaniu polskiej instrukcji w PDF-ie przygotowanej przez wzorniki.eu do checkera i xrite 1 pro?
                              www.fotourbaniak.pl

Komentarz

• krecik000
                                • 2008
                                • 10

Jeśli jakiemuś posiadaczowi 5d mk2 i colorchecker'a chciałoby się pofatygować, to bardzo proszę o przesłanie rawa na którym widać próbnik, jak i otoczenie. Linki który zamieścił jeden z przedmówców jest już nieaktywny, a nie mogę znaleźć w sieci odpowiedniego pliku
                                Ostatnio edytowany przez krecik000; 21648.

Komentarz

Pracuję...