X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

A dlaczego chciałbyś płacić za coś co jest za darmo ( a właściwie jako dodatek do aparatu)?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• ewg
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1079

To był taki żart psychologiczny Kolekcjonera, jak mniemam - chyba nawet nie wymagający rozwinięcia... ;-)
      Ostatnio edytowany przez ewg; 7397.

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Dokładnie .
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• mc_iek
          Uzależniony
          • 2008
          • 790

Ja tam uważam, że skandalem jest, iż Canon nie dodaje za darmo FotoFutrzaka, wszak DPP ma opcję eksportowania obrazów do tego programu, więc należy się on nam ja koniowi buda... Albo jakoś tak...
          Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• jacek_73
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 2587

Koniowi należy się buda pełna owsa a za szopa trzeba bulić.

Zamieszczone przez ewg
            To był taki żart psychologiczny Kolekcjonera, jak mniemam - chyba nawet nie wymagający rozwinięcia... ;-)
            Niekoniecznie. Ten żart Kolekcjonera nie musi być żartem i ma drugie dno z podłożem socjo-technicznym, ale nie będę rozwijał i udzielał odpowiedzi na postawione przez siebie pytanie :-)
            Jestę fotografę

Komentarz

• Slawek1980
              Dopiero zaczyna
              • 2012
              • 35

Wyglada na to ze aby moc uzywac DLO nalezy zakupic "lepszy" obiektyw. Wyglada tez na to ze niektorym to pasuje. Canon na pewno sie cieszy ze ma takich oddanych uzytkownikow.
              Ostatnio edytowany przez Slawek1980; 44914.

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez Slawek1980
                Wyglada na to ze aby moc uzywac DLO nalezy zakupic "lepszy" obiektyw.
                Przesadzasz. To nowa funkcja, Canon zapewne będzie z kolejnymi wersjami dodawał coraz więcej obiektywów.
                Dowodem na to obecność tak "lepszego" szkła jak 17-85 czy 50/1.4.
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• jacek_73
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 2587

Zamieszczone przez Merde
                  Przesadzasz. To nowa funkcja, Canon zapewne będzie z kolejnymi wersjami dodawał coraz więcej obiektywów.
                  Dowodem na to obecność tak "lepszego" szkła jak 17-85 czy 50/1.4.
                  Masz z pewnością rację. Ciekawe czy wesprą te jeszcze lepsiejsze obiektywy takie jak KIT czy 50/1.8? Po cichu liczę, że nie będą 'żydy' i tak (chociaż sam nie korzystam z dobrodziejstwa ww.). :-)
                  Jestę fotografę

Komentarz

• tezmarek
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 840

Zamieszczone przez jacek_73
                    Masz z pewnością rację. Ciekawe czy wesprą te jeszcze lepsiejsze obiektywy takie jak KIT czy 50/1.8? Po cichu liczę, że nie będą 'żydy' i tak (chociaż sam nie korzystam z dobrodziejstwa ww.). :-)
                    Kit - może, 50/1.8 raczej nie - podobnie jak wszystkie stare obiektywy, które nie przekazują do body informacji o odległości.

Komentarz

• Slawek1980
                      Dopiero zaczyna
                      • 2012
                      • 35

Czy ktos moze wstawic 2 fotki - przed i po optymalizacji - zeby pokazac jak dziala DLO?

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez Slawek1980
                        Czy ktos moze wstawic 2 fotki - przed i po optymalizacji - zeby pokazac jak dziala DLO?
                        Tu wstawiałem cropy:

I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• bombel
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 34

Czy dobrze rozumiem, że to DLO to coś, co na podstawie opracowanego profilu obiektywu podrasuje zdjęćie - poprawi winietowanie, naprawi beczkę/poduszkę i inne dystorsje, zniweluje CA i comę?

Komentarz

• jacek_73
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2587

Zamieszczone przez bombel
                            Czy dobrze rozumiem, że to DLO to coś, co na podstawie opracowanego profilu obiektywu podrasuje zdjęćie - poprawi winietowanie, naprawi beczkę/poduszkę i inne dystorsje, zniweluje CA i comę?
                            Bardzo dobrze rozumiesz. Do tego zlikwiduje mydło w rogach, skoryguje astygmatyzm ...
                            Jestę fotografę

Komentarz

• bombel
                              Dopiero zaczyna
                              • 2011
                              • 34

Właśnei się zastanawiałem, dlaczego wszyscy się tak strasznie podniecają czymś, co LR ma już parę lat - dopóki w jakimś sąsiednim wątku nie doczytałem, że to jest darmowe.

To rzeczywiście plus, chociaż te darmowe softy Nikona na przykład są wprost tragiczne, a Pentaxa jeszcze bardziej jak słyszałem. Coś nei wierzę w darmowy soft od wytwórców puszek, choć miło byłoby się akurat w tym aspekcie zawieść.

Komentarz

• jacek_73
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 2587

No widzisz. Każdemu wg. potrzeb. Ja już kilka lat temu przestałem wierzyć, że program graficzny wyciągnie każdą fuszerkę...choćby programiści nie wiem jakie algorytmy powymyślali.
                                Jestę fotografę

Komentarz

Pracuję...