X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Merde
    Grzeczny i układny podpis
    • 2008
    • 7756

Zamieszczone przez bombel
    Właśnei się zastanawiałem, dlaczego wszyscy się tak strasznie podniecają czymś, co LR ma już parę lat - dopóki w jakimś sąsiednim wątku nie doczytałem, że to jest darmowe.
    Podniecamy się nie tym że jest darmowe, tylko tym, że efekty są lepsze niż się spodziewaliśmy (lepsze niż z Lr/ACR).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Kwapiszon
      Początki nałogu
      • 2011
      • 449

Tylko nowe DPP potrafi całkowicie zlikwidować aberracje w RAW-ie z 17-85 na ogniskowej 17mm. Za pomocą innych znanych programów nie osiągnąłlem takich wyników. Gdyby jeszcze w DPP było lepsze wyciąganie cieni...
      5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Komentarz

• Slawek1980
        Dopiero zaczyna
        • 2012
        • 35

Zastanawiam sie nad zamiana kit'a 18-55 na 17-85, poniewaz brakuje mi dluzszych ogniskowych. Mysle ze dodanie go w DLO przamwia za jego zakupem. To ze jest ciemny tez za bardzo mi nie przeszkadza, bo robiac fotki na zewnatrz staram sie i nie schodzic ponizej f5,6.

Komentarz

• myslidar
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1010

Robiłem ostatnio porównania na kilku zdjęciach i program DxO Optics wypada bardzo podobnie do tego co dostajemy w DPP, a co najważniejsze obsługuje dużo więcej obiektywów. Ściągnijcie sobie triala i porównajcie.

Oczywiście pewnie zaraz ktoś napiszę, że kolory, bla, bla bla. Ale po spędzeniu kilku godzin z DxO uzyskuję dokładnie to co chcę.
          Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
          Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• dziobolek
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2634

Zamieszczone przez myslidar
            Robiłem ostatnio porównania na kilku zdjęciach i program DxO Optics wypada bardzo podobnie do tego co dostajemy w DPP, a co najważniejsze obsługuje dużo więcej obiektywów. Ściągnijcie sobie triala i porównajcie.
            Tiaaa... tylko DPP jest za friko jak by na to nie patrzeć

Pozdrówka!
            "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
            Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
            tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Merde
              • 2008
              • 7756

Oczywiście pewnie zaraz ktoś napiszę, że kolory, bla, bla bla. Ale po spędzeniu kilku godzin z DxO uzyskuję dokładnie to co chcę.
              Nad jednym zdjęciem?

A na powiażnie - Do DxO zniechęcają mnie cyklicznie występujące błędy przy ładowaniu zdjęć. Aktualizuję do 7.5 (z 7.0) - zobaczymy czy i tym razem będzie to samo...

Komentarz

• airhead
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2495

czy jest jakiś sposób, żeby pożenić ten DLO z Lr? czy Lr ma szansę zobaczyć edycje wprowadzone przez DLO w DPP? wydaje mi się, że DPP modyfikuje RAWy, więc teoretycznie...
                Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Merde
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez airhead
                  czy jest jakiś sposób, żeby pożenić ten DLO z Lr? czy Lr ma szansę zobaczyć edycje wprowadzone przez DLO w DPP? wydaje mi się, że DPP modyfikuje RAWy, więc teoretycznie...
                  Na chwilę obecną nie ma takiej możliwości.
                  IMHO modyfikacja rawów polega na tym, że stare dane (bez korekcji) zostają ze względu na kompatybilność z innymi odrawiaczami, a nowe (po korekcie DLO) doklejane i interpretowane tylko przez DPP. Stąd tak drastyczne zwiększenie objętości plików.

Wydaje mi się jednak, że Canon nie będzie skłonny do podzielenia się algorytmami, ale chciałbym się mylić...

Komentarz

• myslidar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1010

Zamieszczone przez Merde
                    Nad jednym zdjęciem?

A na powiażnie - Do DxO zniechęcają mnie cyklicznie występujące błędy przy ładowaniu zdjęć. Aktualizuję do 7.5 (z 7.0) - zobaczymy czy i tym razem będzie to samo...
                    Hehe, kilka godzin na interfesjem Ja nie mam żadnych problemów, 7.5 działa dodatkowo szybciej niż 7.0. No i wielkim plusem jest to, że można osiągnąć niezłą dynamikę tonalną dla zdjęcia.
                    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• arra
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1023

Hehe, kilka godzin na interfesjem Ja nie mam żadnych problemów, 7.5 działa dodatkowo szybciej niż 7.0. No i wielkim plusem jest to, że można osiągnąć niezłą dynamikę tonalną dla zdjęcia.
                      Heh, ja tam "wyroslem" z tych wszystkich platnych softow, w kazdym jest cos nie tak, mimo ze kupilem kiedys bibble, c1, lighzone itp. Walczylem tez przez dluzsza chwile z LR rc. Kazdy ma swoje wady i zalety, ale zaden nie da mi tego co daje DPP, czyli konsystencja kolorystyczna i przejscia tonalne. Teraz jade na DPP + wlasny profil do tifa, a potem zabawa w LightZone (genialny soft mimo ze mulowaty, szkoda ze sie firma poskladala). Do LR podchodzilem kilka razy, choc mozliwisci i interfejs sa bardzo ok to przy kazdej focie cos musialem zagmerac. Potwierdzam DxO jest teraz ok(nawet kolory i przejscia tonalne sa ok) ale polityka cenowa juz niestety nie (a i nie obsluguje raw-ow z DSC-R1 tylko korekcje dla szkla :/)
                      Ostatnio edytowany przez arra; 5548.

www.pbase.com/arra
                      R1+5D2
                      Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• Slawek1980
                        Dopiero zaczyna
                        • 2012
                        • 35

Wczoraj zainstalowalem DXO Optics 7 wersje trial. Jestem zachwycony. Zdjecia po prostu masakra. Korekcja obiektywu daje swietne rezultaty - Porownywalem do DPP (bez DLO, na dzien dzisiejszy nie ma moich obiektywow w bazie DLO) i LR 3.2 Na poczatek maja kilkanascie predefiniowanych stylow - mozna szybko zapoznac sie z tym co program potradi. No i jeszcze taki maly bajer jak zakladka "color rendition" - ustawienie tutaj - body cos tam cos tam i chyba natural colors gamma 2.2 daje rewelacyjne efekty jesli chodzi o kolorystyke, wszystko kiolory staja sie bardzo naturalne i co niemal niemozliwe w innych programach kolor skory to jest w koncu kolor skory. Jak dla mnie ten program to w tej chwili no.1 - Jedyne czego tutaj mi brakuje to automatycznego ustawiania balansu bieli, jest tylko "as shot", kilka predefiniowanych ustawien i custom.
                        Ostatnio edytowany przez Slawek1980; 44914.

Komentarz

• borman
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 26

Jestem przyzwyczajony do wywoływania RAW-ów w DPP i za to go sobie cenie -darmowy i prosty.
                          Trochę tam w plecaku.

Komentarz

• Kuba1
                            Uzależniony
                            • 2010
                            • 960

Zamieszczone przez szwayko
                            A masz pełne rawy, czy np. sRawy
                            Zamieszczone przez fancik
                            witam
                            Aby wszystko działało ok muszą być zdjęcia w pełnym formacie RAW...
                            Pełne RAW'y oczywiście - potrafię czytać ze zrozumieniem .
                            Teraz mam też 5DMk3, ale problem z DPP ten sam. Chyba założę nowy wątek tylko na ten temat - podejrzewam że jest to kwestia zawiłości uprawnień administracyjnych w Win7. Oczywiście jestem administratorem komputera, uruchamiam DPP jako administrator, ustawiałem też próbnie DPP w trybie zgodności z Win XP - wszystko na nic.

Zainstalowałem ten sam DPP testowo na starym komputerze z Win XP i tu działa od razu jak powinno - instaluje aktualizacje szkieł, pojawia się "yes" i można aplikować DLO. Dlatego potem spróbowałem też dla DPP ustawienia trybu zgodności z Win XP na głównym kompie. Stary komp oczywiście ledwo ciągnie, więc obróbka na nim nie wchodzi w grę.

Win7 64 mam nie grzebany w ust. administracyjnych, a wszystkie próby modyfikacji uprawnień robiłem po wcześniejszym ustawieniu pkt. przywracania systemu, po czym wracałem do stanu sprzed modyfikacji gdy nie odnosiło to skutku dla DLO. Dziwny ten Win7 - aby działały droplety w PS, również trzeba było ustawić "uruchamiaj jako administrator" dla PS i Bridge. Na dzisiaj problem z DLO mam nierozwiązany i mnie to trochę irytuje madafaka.

Komentarz

• 1glider
                              Bywalec
                              • 2011
                              • 160

Zamieszczone przez Kuba1
                              Pełne RAW'y oczywiście - potrafię czytać ze zrozumieniem .
                              Teraz mam też 5DMk3, ale problem z DPP ten sam. Chyba założę nowy wątek tylko na ten temat - podejrzewam że jest to kwestia zawiłości uprawnień administracyjnych w Win7. Oczywiście jestem administratorem komputera, uruchamiam DPP jako administrator, ustawiałem też próbnie DPP w trybie zgodności z Win XP - wszystko na nic.

Zainstalowałem ten sam DPP testowo na starym komputerze z Win XP i tu działa od razu jak powinno - instaluje aktualizacje szkieł, pojawia się "yes" i można aplikować DLO. Dlatego potem spróbowałem też dla DPP ustawienia trybu zgodności z Win XP na głównym kompie. Stary komp oczywiście ledwo ciągnie, więc obróbka na nim nie wchodzi w grę.

Win7 64 mam nie grzebany w ust. administracyjnych, a wszystkie próby modyfikacji uprawnień robiłem po wcześniejszym ustawieniu pkt. przywracania systemu, po czym wracałem do stanu sprzed modyfikacji gdy nie odnosiło to skutku dla DLO. Dziwny ten Win7 - aby działały droplety w PS, również trzeba było ustawić "uruchamiaj jako administrator" dla PS i Bridge. Na dzisiaj problem z DLO mam nierozwiązany i mnie to trochę irytuje madafaka.
                              Miałem to samo w Vista-64Bit. Twój post spowodował, że zrobiłem tak:
                              1.Odinstalowałem DPP.
                              2.Ściągnąłem nowy upgrade.
                              3.Włożyłem do napędu CD płytkę istalacyjną dostarczoną z aparatem.
                              4.Zainstalowałem DPP od nowa (z upgrade).
                              W ustawieniach Panel sterowania>Narzędzia administracyjne>Konfiguracja systemu > zaznaczyłem Quick Time.
                              Zrestartowałem komputer.
                              DPP zaczął działać poprawnie.
                              Sprawdziłem co będzie gdy wyłączę QuickTime.
                              Działa dalej prawidłowo.
                              Ostatnio edytowany przez 1glider; 41496.

Komentarz

• Kuba1
                                Uzależniony
                                • 2010
                                • 960

Zamieszczone przez 1glider
                                Miałem to samo w Vista-64Bit. Twój post spowodował, że zrobiłem tak:
                                1.Odinstalowałem DPP.
                                2.Ściągnąłem nowy upgrade.
                                3.Włożyłem do napędu CD płytkę istalacyjną dostarczoną z aparatem.
                                4.Zainstalowałem DPP od nowa (z upgrade).
                                W ustawieniach Panel sterowania>Narzędzia administracyjne>Konfiguracja systemu > zaznaczyłem Quick Time.
                                Zrestartowałem komputer.
                                DPP zaczął działać poprawnie.
                                Sprawdziłem co będzie gdy wyłączę QuickTime.
                                Działa dalej prawidłowo.
                                No właśnie sęk w tym, że ja do pkt.4 zrobiłem dokładnie tak samo, ale co miałby mieć z tym wszystkim wspólnego Quick Time, niezły żart kolego .

Komentarz

Pracuję...