X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jotes25
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3608

Moje wrażenia z kilku tygodni zabaw z DLO:

1. przetestowałem przynajmniej kilka teleobiektywów L i właściwie DLO jest zupełnie nieprzydatne, bo nie ma w ich przypadku za bardzo co poprawiać pliki otwierają się wolniej, a szum na wysokich ISO wzmacnia jak na skutek kiepskiej obróbki, ostrość pozostaje bez zmian,

2. dziwię się, że póki co Canon nie obsługuje kombinacji z extenderami, raz, że tam byłoby już coś poprawiać, dwa, że ludzi przestali by kupować lepsze Kenko a zaczęli extendery,

3. jedyny obiektyw, na którym DLO było czasami w stanie działać cuda, to 85/1.2 L używany na pełnej dziurze; znaczna poprawa ostrości i usunięcie aberracji

Komentarz

• szwayko
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2076

Dokładnie nie do wszystkich szkieł i przysłon warto go używać. Działa cuda na 50/1.4 - dla przysłon 1.4 i 1.8 - otwarte szkło stało się użyteczne. Do np. takich szkieł jak 24-70/2.8 to nie warto.
      frickr FB
      www.szwajkowski.pl

Komentarz

• rafar
        • 2009
        • 9

Panowie czy na 1DS markI bedzie to dzialalo?

Komentarz

• 1glider
          Bywalec
          • 2011
          • 160

Zamieszczone przez rafar
          Panowie czy na 1DS markI bedzie to dzialalo?
          Powinno. DLO jest przypisane do obiektywu a nie do puszki!

Komentarz

• Kuba1
            Uzależniony
            • 2010
            • 960

U mnie nie działa DLO

No, dziwna sprawa - zainstalowałem wczoraj aktualizację DPP, mam te wszystkie nowości, przetestowałem HDR, mam zakładkę "Lens" i tam widnieje "Lens Data: No". Przycisk "Update" działa normalnie, czyli rozpoznaje i ściąga dane obiektywu, raportuje sukces aktualizacji i ..kiszka, dalej "No Data". Restart programu niczego nie zmienia. Puszka na liście obsługiwanych (550D), szkła oczywiście również (17-40L, 24-70L), Win7 64.
            Ktoś miał podobny problem?

Komentarz

• szwayko
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2076

A masz pełne rawy, czy np. sRawy
              frickr FB
              www.szwajkowski.pl

Komentarz

• 1glider
                Bywalec
                • 2011
                • 160

Jest nowy DPP 3.11.26 :smile:
                Leży tutaj: http://www.usa.canon.com/cusa/consum...ersAndSoftware

Komentarz

• ewg
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1079

Wraz z premierą nowego 650D i 2 szkieł pojawił się też DPP 3.11.31. Piszę o tym w tym wątku, bo właśnie DLO się zepsuło a mianowicie funkcja Lens data update. Lista szkieł "Add or Remove lens data" się nie ładuje a próba połączenia z serwerem kończy się podpisem: "Could not connect to server." Sprawdzane pod XP, Vista i 7, na różnych łączach internetowych (wewnętrzne IP). Po przywróceniu poprzedniej wersji (3.11.26) wszystko działa prawidłowo. Adres serwera w ustawieniach rejestru bez względu na wersję jest ten sam (gdlp01.c-wss.com) więc to chyba coś z samym DPP.

Nic nowego - tylko gorzej, więc ostrożnie! ;-)
                  Ostatnio edytowany przez ewg; 7397.

Komentarz

• fancik
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 214

Zamieszczone przez szwayko
                    A masz pełne rawy, czy np. sRawy
                    witam
                    Aby wszystko działało ok muszą być zdjęcia w pełnym formacie RAW...
                    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
                    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Komentarz

• 1glider
                      Bywalec
                      • 2011
                      • 160

Wraz z premierą nowego 650D i 2 szkieł pojawił się też DPP 3.11.31. Piszę o tym w tym wątku, bo właśnie DLO się zepsuło a mianowicie funkcja Lens data update. Lista szkieł "Add or Remove lens data" się nie ładuje a próba połączenia z serwerem kończy się podpisem: "Could not connect to server." Sprawdzane pod XP, Vista i 7, na różnych łączach internetowych (wewnętrzne IP). Po przywróceniu poprzedniej wersji (3.11.26) wszystko działa prawidłowo. Adres serwera w ustawieniach rejestru bez względu na wersję jest ten sam (gdlp01.c-wss.com) więc to chyba coś z samym DPP.
                      U mnie DPP 3.11.31 DLO wyswieltla tylko te szkła z którymi mam zdjęcia zainstalowane w komputerze. Cała pozostała lista również się nie pokazuje i nie mogę jej zaktualizować. Gorzej, po wykasowaniu istniejacego szkła z listy też nie można go przywrócić(?)
                      Spora wtopa Canon'a!!!

Komentarz

• Slawek1980
                        Dopiero zaczyna
                        • 2012
                        • 35

Cos chyba nie za bardzo dziala z tym DLO, bo u mnie wyswietla sie ograniczona lista obiektywow (prawie same USM i 2 IS). Nie ma np EF 50mm 1.8 II, EF-S 18-55 IS, a to sa podstawowe obiektywy, ktore powinny byc. Czy u was sa te obiektywy w liscie?

Komentarz

• Raideur
                          Początki nałogu
                          • 2011
                          • 265

Zamieszczone przez Slawek1980
                          ...EF 50mm 1.8 II, EF-S 18-55 IS, a to sa podstawowe obiektywy, ktore powinny byc...
                          No raczej nie dla kazdego

Komentarz

• mxw
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2315

Zamieszczone przez Raideur
                            No raczej nie dla kazdego
                            kolega Slawek1980 słusznie zauważył, że te dwa szkła przede wszystkim powinny tam być, bo im DLO najbardziej by się przydało. nie chodzi tu o to kto czym foci.

niemniej jednak niestety tych szkieł na liście nie ma i nie było.
                            pozdro.,
                            m.

Komentarz

• Slawek1980
                              Dopiero zaczyna
                              • 2012
                              • 35

Jezeli udostepniaja taki program jak DPP, ktory jest dostepny z kazdym EOS'em, to powinni zadbac o to zeby kazdy ich konsument (niezaleznie od posiadanego obiektywu) mogl kozystac z funkcji zaimplementowanych w tym programie. Z tego co widze to DLO jest nowym wynalazkiem i mam nadzieje ze canon bedzie uaktualnial liste.

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Zamieszczone przez Slawek1980
                                Jezeli udostepniaja taki program jak DPP, ktory jest dostepny z kazdym EOS'em, to powinni zadbac o to zeby kazdy ich konsument (niezaleznie od posiadanego obiektywu) mogl kozystac z funkcji zaimplementowanych w tym programie.
                                Najlepiej niech wprowadzą odpłatny taki program. Wtedy wszyscy będą zadowoleni :cool:.
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...