Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Wyjatkowo sie zgodze ze Skipperem i prawda jest taka ze w sytuacji kiedy glebia ostrosci jest niewielka (a najczesciej wlasnie w makro tak jest) to AF jest kula u nogi.
Po co natomiast USM w szklach makro ? Nie po to najczesciej zeby bylo szybko ale przede wszystkim zeby bylo precyzyjnie. Przydaje sie to w fotografii przedmiotow, portrecie, zdjeciach stockowych i masie innych bo makro na obiektywie nie oznacza ze mozna go uzywac tylko w tym celu.
Rownie dobrze mozna zapytac po co 2.8 w szklach makro skoro na 1:1 GO jest znikoma i przewaznie stosuje sie wyzsze przyslony
I na koniec co do tego cytatu
"Bo panuje ogólne przekonanie, że makro należy robić na manualu, ale nie jest to prawdą (o czym już wcześniej gdzieś tu pisałem)."
To nie przekonanie to prawda czy to Ci sie podoba czy tez nie. Wystarczy popatrzec na naprawde profesjonalne szkla do makro czyli np MP-E65 ... widzisz tam gdzies AF ? Oczywiscie moze Canon i odbiorcy tego obiektywu sie nie znaja ale stawialbym jednak na inne wnioski
Wiesz McKane, po napisaniu tego posta zapomnialem zupelnie ze przeciez to nie tylko do Macro! Jesli chodzi o te szklo MPE65 to tak zgadza sie. Planowalem kupic nawet ale... nie ma faktycznie AF do tego tylko statyw i to solidny a ja na razie nie robie z nim , wiec odpuscilem. no tylko tu masz duza skale odwzorowania.. o ile pamietam 5:1? AF chyba by sobei nie radzil, natomiast w 100 radzi sobie swietnie!
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
I na koniec co do tego cytatu
"Bo panuje ogólne przekonanie, że makro należy robić na manualu, ale nie jest to prawdą (o czym już wcześniej gdzieś tu pisałem)."
To nie przekonanie to prawda czy to Ci sie podoba czy tez nie. Wystarczy popatrzec na naprawde profesjonalne szkla do makro czyli np MP-E65 ... widzisz tam gdzies AF ? Oczywiscie moze Canon i odbiorcy tego obiektywu sie nie znaja ale stawialbym jednak na inne wnioski
Wypowiedź dotyczyła obiektywu 100/2,8 macro USM, który jest wyposażony w AF, a nie MP-E 65, z którego również korzystam i w kilku miejscach na jego temat już się wypowiadałem. Zgodzę się z tym, że powyżej skali odwzorowania 1:1 korzystanie z funkcji AF jest utrudnione (ale nie niemożliwe!). Z „gołym” C 100/2,8 macro maksymalna skala odwzorowania, którą możesz uzyskać to 1:1. Jest to obiektyw nie tylko jasny, ale przede wszystkim z szybkim AF, który z powodzeniem można wykorzystać podczas fotografowania nawet w największym odwzorowaniu. Oczywiście, że są sytuacje, gdzie AF zawodzi, niemniej jeżeli jest taka możliwość, aby wykorzystać wbudowany AF, to dlaczego według Ciebie miałbym tego nie robić?
I jeszcze a propos jasności obiektywu: w znaczący sposób ułatwia ona kadrowanie i ustawianie ostrości (szczególnie wówczas, gdy pracujemu w trybie manualnym!). Czy próbowałeś robić makro w skali 1:1 i przysłonie przymkniętej (podczas kadrowania i ostrzenia; nie mówię tu o przysłonie automatycznej!) do np. 5,6 lub więcej? Jeżeli tak, to sam znajdziesz wytłumaczenie znaczenia jasności obiektywu w makrofotografii.
Oczywiście, że są sytuacje, gdzie AF zawodzi, niemniej jeżeli jest taka możliwość, aby wykorzystać wbudowany AF, to dlaczego według Ciebie miałbym tego nie robić?
Nie ma zadnego powodu by nie korzytac z AF jesli sie sprawdza. Inaczej zrozumialem tamta wypowiedz.
Zamieszczone przez Pogonus
I jeszcze a propos jasności obiektywu: w znaczący sposób ułatwia ona kadrowanie i ustawianie ostrości (szczególnie wówczas, gdy pracujemu w trybie manualnym!). Czy próbowałeś robić makro w skali 1:1 i przysłonie przymkniętej (podczas kadrowania i ostrzenia; nie mówię tu o przysłonie automatycznej!) do np. 5,6 lub więcej? Jeżeli tak, to sam znajdziesz wytłumaczenie znaczenia jasności obiektywu w makrofotografii.
Nie no akurat tamto moje stwierdzenie bylo oczywista bzdura specjalnie po to by pokazac fakt ze niekoniecznie w obiektywie makro takim jak 100/2.8 wszystko musi byc poukladane jedynie pod makro Jablam zrozumial bo to do niego bylo wlasciwie Nie bede sie wiec ustosunkowywal bo oczywiscie masz racje ale ona nigdy nie podlegala dyskusji.
Jedyne co tak z mojegu punktu widzenia wyglada inaczej to fakt ze wolalbym canona 5D z obiektywem makro/f5.6 niz mojego 300D z tunelem na koncu ktorego jest obiektyw 2.8
Kane. Wiesz od czasu kiedy dostalem te moja 70-200 to po prostu przestalem uuzywac 100 do portretow . Majac sigme 105 uzywalem kilkukrotnie , USM macro mam od 2 tygodni i w sumie na razie stosowalem do Makro. Jesli chodzi o AF przy 1:1 tez nie mam problemow zeby nim ustawiac chociaz jak mowie zdarza mi sie czasem za blisko i zaczyna jezdzic po calej dlugosci. Nie, nie zapomnialem tak zupelnie o makro jako portrecie bo kilka razy sam polecalem wyzszosc obiektywu nad pierscieniami!.
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Jedyne co tak z mojegu punktu widzenia wyglada inaczej to fakt ze wolalbym canona 5D z obiektywem makro/f5.6 niz mojego 300D z tunelem na koncu ktorego jest obiektyw 2.8
Pozdrawiam
Serdecznie Ci tego życzę . Mam 5D z pełnym zestawem obiektywów do makro (i nie tylko ) i wiem jaka jest różnica względem 300D, z którego również od czasu do czasu korzystam (swoją drogą to też całkiem dobry aparat!) .
Tak sobie czytam i oglądam zdjątka wrzucone przez ZEB7 i mam mieszane uczucia (JaBlam pokazał co prawda na co stać ten obiektyw). Wątek ten skłonił mnie do wykonania pewnego eksperymentu - założyłem RAYNOXA M-250 na EF 70-210 1:3,5-4-5, którego posiadam od niedawna. Poniżej efekt jaki udało mi się uzyskać naprędce. Warunki jak najbardziej domowe, dwie lampki halogenowe 15 W.
To drugie to crop, nie centrum kadru, ale czy przy tego typu przystawkach można mówić o brzegu kadru ?
Oczywiście nie jest to mistrzostwo świata, ale biorąc pod uwagę różnicę w cenie...
Zaznaczam, że nie jest to maksymalna skala odwzorowaniaj jaką mogłem uzyskać, bo zdjęcie jest zrobione z ogniskową 160 mm. Z obróbki - wywołanie z RAW i bardzo delikatne ostrzenie.
Fotki sa.. widze zdechla muche, wydawalo mi sie ze Raynox aje wieksze powiekszenie. FOtograie jaka zamiesciles robi chyba Sigma 70-300 APO lub NIe przy przelaczniku Makro na 300? Co i tak pokazuje ze jesli komus nie zalezy na liczenie oczu muchy to moze sobie i Raynoxem poradzic. Chociaz jak mowie, wydawalo mi sie po tym do ja robilem ze skala byla wieksza...,pze to kwestia ogniskowej..
Mucha nie jest całkiem zdechła (zimowe odrentiwienie, czy hibernacja) ZEB7 pewnie coś więcej może nam o tym napisać. Skalę odwzorowania można większą uzyskać, jak pisałem robiłem przy ogniskowej 160, przy 210 powiększnie byłoby większe. Chciałem jednak uzyskac kadr na którym będzie widać głowę, odwłok i skrzydła. Nie teiwrdzę, że można RAYNOXEM zastąpić omawiany obiektyw. Ale na początek przygody z makro i zdoybwaina doświadczenia pewnie starczy. Kupić obiektyw za ponad 2000 pln zawsze mogę jak już będe umiał robić foty jak naprzykłąd kolega JaBlam.
mozesz przykrecic obiektyw pupa do przodu i za 120 zl (wliczajac przejsciowke) mozesz rowniez robic fotografie o skali takiej jak obiektyw za 2000! poza tym temat dotyczyl ostrosci obiektywu za 2000. Przy Twoim foto nie da sie okreslic czy fotki z raynoxem wychodza tak super bo nie ma odniesienia do szczegolow. Zobacz na zblizenie Zeba7. Podejrzewam ze jesli zrobilby foto calego liscia to pialby z zachwytu ze super obiektyw. A on zrobil chyba ma powiekszenie na ktorym stwierdzil ze ostrosc nie jest taka jakiej sie spodziewa. Biperek zrob maxymalne powiekszenie jakie mozesz tym Raynoxem wykonac i nie zmniejszaj nic tylko wytnij czesc kadru i pokaz. Wtedy mozna mowic czy faktycznie jakosc pomiedzy nimi warta jest 1600 zl roznicy czy tez nie.
Tu masz foto ktore zrobilem obiektywem zwyklym kitem 18-55 mm z pierscieniami posrednimi
Onet: codzienne źródło informacji milionów Polaków - wiadomości z kraju i ze świata 24/7, pogoda, sport, biznes, moto, rozrywka. Bądź na bieżąco z Onet!
A tu masz foto platka ktory robilem z przejsciowka EOS/42 i z Tessarem 50 mm przykreconym odwrotnie....
Onet: codzienne źródło informacji milionów Polaków - wiadomości z kraju i ze świata 24/7, pogoda, sport, biznes, moto, rozrywka. Bądź na bieżąco z Onet!
Niekoniecznie jest tak ze obiektyw za 2000 bedzie o wiele lepszy niz ten tani, moze ewentualnie ulatwic. bo mnie latwiej skorzystac z AF i wiekszej przyslony widzac jakie swiatlo potrzebuje niz kombinowac z odwroconymi szklami.
Jednak z Raynoxem też można ładne zdjęcia robić. Jeśli komuś to wystarczy i nie zależy mu na pięknym wyglądzie w pełnym wymiarze zdjęcia, a także nie ma ochoty pakować tyle kasy w makro to jest to jak najbardziej fajny gadżet i chyba najlepszy z tego typu konwerterów i soczewek. Tu kilka ładnych zdjęć zrobionych kompaktem z Raynoxem, chyba DCR-250
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Komentarz