Tak. zalezy co komu potrzebne! Ja mialem Raynoxa i chwile mi posluzyl jednak wolalem obiektyw stricte macro. Przeciez ja nie neguje ze wszystko jest be i kupujcie obiektywy Macro. Tylko jak ktos sie zawodowo zajmuje i pasjonuje glownie makro,, to watpie zeby zakladal Raynoxa na obiektyw, nie wiem nawet czy Canona 100 2.8 by kupowal. Sa lepsze rzeczy do tego. Mnie raynox denerwowal ze byl Snap on. Trzeba bylo dokladnie to ustawic zeby prosto bylo a niekontrolowany ruch i sie odczepialo.
X
-
Tak. zalezy co komu potrzebne! Ja mialem Raynoxa i chwile mi posluzyl jednak wolalem obiektyw stricte macro. Przeciez ja nie neguje ze wszystko jest be i kupujcie obiektywy Macro. Tylko jak ktos sie zawodowo zajmuje i pasjonuje glownie makro,, to watpie zeby zakladal Raynoxa na obiektyw, nie wiem nawet czy Canona 100 2.8 by kupowal. Sa lepsze rzeczy do tego. Mnie raynox denerwowal ze byl Snap on. Trzeba bylo dokladnie to ustawic zeby prosto bylo a niekontrolowany ruch i sie odczepialo.
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje -
działam dalej...
Jak Wam się podoba kolejne makro? Wreszcie ostro?
jak zwykle crop 100% bez retuszu mniej więcej z centrum kadru.Komentarz
-
O to jest gut. Mozesz juz zaczac robic zdjecia
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Komentarz
-
ZEB7!
Bardzo duży postęp w bardzo krótkim czasie
. Gratuluję. Tak trzymać!
PS
Czyżby interesowały Cię sówki?Komentarz
-
No tutaj juz jest fajnie, Napewno nie ma porownania do lisci. Tylko dobrze byloby jakbys parametry podawal bo ja bym moze troche zwiekszyl przyslone. WYdaje mi sie ze ustawiales ostrosc na oko. Zwykle jest tak ze nie pokazuje sie 100% makro. W ogole fotki 100% z cyfry rzadko kiedy sie oglada. Zmniejsz to o 30 % i zobacz jaka roznice bedziesz mial!
RObisz z reki czy statywu?
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żalujeKomentarz
-
Dzieki Chłopaki :grin:
JaBlam: te cropy 100% to dla porównań i oceny obiektywu. W sieci będą inne zdjęcia
to akurat było przy f10 statyw i flash, więcej f nie ma co bo dużo traci się na ostrości. Oczywiście czasami trzeba bedzie, tylko wtedy wyostrzanie konieczne.
Pogonus: tylko takiego robala mam na razie do focenia i motyle
więc dla przykładu: http://img384.imageshack.us/img384/3054/img1182cd3.jpg
McKane: a wiesz jak McKane miał na imię? Z..
Komentarz
-
-
-
Nigdy nie twierdziłem, że Raynoxem będę robił lepsze zdjecia niż tą 100 (a moja pierwsza reakcja była wynikiem obejrzenia zdjeć ZEB7, jak się potem okazało obiektywem, który tzreba wymienić).Zgodnie z sugestią JaBlam zamieszczam kropa bez żadnych poprawek na maksymalnej skali odwzorowania.
Poniżej widok całego kadru, który da obraz jakiej części kadru dotyczy crop.
To drugie zdjecie jest już nieco odszumione i podostrzone.
Chcę zaznaczyć, że moja intencją nie było twierdzenie, że bezcelowe jest kupowanie obiektywu makro za 2000 pln, ja podobnie jak ZEB7 dopiero uczę się fotografowac lustrzanką cyfrową. Jak dla mnie, na dzień dzisiejszy Raynox musi wystarczyć, jak dojdę do wniosku, że makro jest tym, co lubię najbardziej, to pewnie wydam te 2000, a może będę potrzebował tele za 6000 ?
Życzę wszystkim udanych fotek i sprzętu bez przykrych niespodzianek.Ostatnio edytowany przez Biperek; 9134.Pozdrawiam
Marek/BiperekKomentarz
-
Koledzy!
Nie rzecz w sprzęcie (chociaż ten w znakomity sposób może ułatwić życie i umożliwić zrobienie takich zdjęć, których bez specjalistycznego sprzętu wykonać nie sposób), ale przede wszystkim w tym, co komu potrzebne, tzn. czego od zdjęć makro oczekuje. Dla mnie makro to w pierwszej kolejności dokumentacja mojej pracy, a dopiero w drugiej „efekt artystyczny”. Właśnie z tego powodu w teren zwykle zabieram kompakta z kompletem konwerterów, a nie ważące w sumie kilka kilogramów lustrzanki, obiektywy, statywy, lampy i inne duperele. Przyznam się, że z wyrafinowanego sprzętu (Leica, Canon) z braku czasu korzystam dość rzadko, tylko podczas specjalnych sesji, których celem jest zrobienie tematycznie określonych fotek.
Nie licytujcie się zatem tym, co kto ma, ale skupcie się na doskonaleniu swoich umiejętności. Serdecznie życzę Wam samych sukcesów.
MSKomentarz
-
Kurcze , patrze na jakość tej 100mm canona i sam nie wiem.Myślałem ze to szczyt ostrości w obiektywach, ale nigdy nie patrzyłem na żadne "sample". Nawiązuję do tego że kiedyś wyjąłem heliosa z mojego starego Zenita i jakoś przypadkiem włożyłem go do cyfry. Z pierścieniami pośrednimi to szkło rysuje jak żyleta , niestety 100 musi się przy nim schować. Próbowałem wiele innych heliosów i rózniastych wynalazków na M42 i żaden inny już tak nie ostrzy. A mój "skarb" czeka na robale.
Pozdrawiam !
nevermind
PS
Nie odnosi się to nijak do tematu , a jednak wewnętrzna potrzeba wymogła na mnie ten post. Urażonych przepraszam =)Power of lensesKomentarz
-
Miałeś bardzo dużo szczęścia! :-DKurcze , patrze na jakość tej 100mm canona i sam nie wiem.Myślałem ze to szczyt ostrości w obiektywach, ale nigdy nie patrzyłem na żadne "sample". Nawiązuję do tego że kiedyś wyjąłem heliosa z mojego starego Zenita i jakoś przypadkiem włożyłem go do cyfry. Z pierścieniami pośrednimi to szkło rysuje jak żyleta , niestety 100 musi się przy nim schować. Próbowałem wiele innych heliosów i rózniastych wynalazków na M42 i żaden inny już tak nie ostrzy. A mój "skarb" czeka na robale.
Pozdrawiam !
nevermind
PS
Nie odnosi się to nijak do tematu , a jednak wewnętrzna potrzeba wymogła na mnie ten post. Urażonych przepraszam =)Komentarz
Komentarz