X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ghent
    Coś już napisał
    • 2007
    • 83

W sumie juz sie nie bawie w taką fotografie ale podrzuce kilka moich prac - w raczej nie uzywam lampy chyba ze desperacja mi kaze ale na koncertach raczeh nie.

A foty robione róznymi szkłami, ale zawsze 2.8 i mniej, ciezkie warukni nie jest łatwo na koncertach

Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• hofi66
      Początki nałogu
      • 2005
      • 290

Zamieszczone przez badi
      inna sprawa, to wziecie 2-3 lampek i odplanie radiowo, tez daje rade.
      Chyba na mini koncercie dla znajomych, może na zabawie ślubnej w ramach zlecenia. Na koncercie z prawdziwego zdarzenia raz że nikt na to nie pozwoli, dwa - psuje to samą ideę fotografii koncertowej, gdzie rejestrujemy grę świateł, oddajemy klimat i atmosferę. Zasada nie używania lamp nie wynika z jakiś uprzedzeń czy braku warsztatu ... To nie fotografia studyjna.

Dla mnie najbardziej załamujące jest to, że gro ludzi idzie ze swoim sprzętem fotografować akcję na scenie i często nie wiedzą nawet kogo fotografują. A bo strasznie chcą spróbować, a bo taki czy siaki ma na stronie coś z koncertu i ja też chciałbym mieć takie "wypasione" fotki. Nie zapomnę, jak, fotografując kiedyś koncert słynnego trębacza Eddie Hendersona z Leszkiem Kułakowskim, podszedł do mnie jeden z userów tego forum i wezwał na tzw. bitwę - kto zrobi lepsze zdjęcie i potem zmieścimy to tu na grupie. W przerwie, na pytanie, czy lubi taką muzykę, odpowiedział, że nie lubi muzyki i nie wie za bardzo kto gra na scenie. Nie skomentowałem tego i nie przyjąłem "rękawicy". Nic dodać, nic ująć ...

Nie neguję całkowicie samego fotografowania, ale mz, żeby dobrze zrobić taki czy inny koncert trzeba poznać sam temat fotografii - muzykę, artystów itp. Wiedzieć jaki kadr najlepiej odda osobowość, charakter artysty. Takie zdjęcia przetrwają wiele lat i mają w sobie to coś, głębie. Inaczej zdjęcia będą bardzo przypadkowe, których nikt nie będzie pamiętał. Młodym adeptom fotografii koncertowej zamiast onanizowania się sprzętem polecam najnowszy album Marka Karewicza "This is jazz", chyba najlepszego w tym kraju, fotografa koncertowego.

Ostatnio edytowany przez hofi66; 1178.
      Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Komentarz

• badi
        Bywalec
        • 2007
        • 126

Zamieszczone przez hofi66
        Chyba na mini koncercie dla znajomych, może na zabawie ślubnej w ramach zlecenia.
        oj nie. wszystko zalezy od umiejetnosci, sprzetu i ukladu z zespolem-organizatorem. znam pare osob, ktore stosuja ten manewr w klubach (na 300-400 os.) i sprawdza sie swietnie.

psuje to samą ideę fotografii koncertowej, gdzie rejestrujemy grę świateł, oddajemy klimat i atmosferę.
        oczywiscie, jesli ktos o to zadba. czesto ten aspekt przy kalkulacjach koncertu jest odstrzeliwany. znam zespoly, ktore dowiedzialy sie o tym, ze maja przyniesc swoja rozpiske swiatel na 2-4 h przed rejestracja dvd w sporych studiach tv.

Komentarz

• hofi66
          Początki nałogu
          • 2005
          • 290

Zamieszczone przez badi
          oj nie. wszystko zalezy od umiejetnosci, sprzetu
          Umiejętności czego? Sprzętu, jakiego? Moim zdaniem nie tędy droga. Zamiast skupić na wyzwalaniu lamp bardziej przyda się trening wyobraźni i szukanie dobrego światła, kadru. Podobnie napisał też Obserwator, kilka stron wcześniej, którego zresztą fotografia koncertowa bardzo mi dopowiada.

Komentarz

• badi
            Bywalec
            • 2007
            • 126

Umiejętności czego?
            korzystania z tego czym sie dysponuje. podchodzenia do tematu swiadomie. czucie swiatla czy szukanie ciekawych, innych kadrow tez jest dla mnie umiejetnoscia, ktorzy jedni maja, a inni nie.

Sprzętu, jakiego?
            pozwalajacego na wykonaniego tego co sie zamierza. lubie perspektywe rybiego oka, musze miec rybie oko (nie licze prob osiagania zblizonego efektu w ps). chce lekko dopalic swiatlem katowym musze miec radiowke.

Podobnie napisał też Obserwator, kilka stron wcześniej, którego zresztą fotografia koncertowa bardzo mi dopowiada.
            w zadnym razie tego nie neguje. szczerze mowiac zyczylbym sobie pieknych, bajecznych swiatel zawsze.

btw: w wolnej chwili polecam rzucic okiem na prace stephen'a jensen'a czy ross'a halfin'a.
            Ostatnio edytowany przez badi; 14107.

Komentarz

• hofi66
              Początki nałogu
              • 2005
              • 290

Bardzo dobrze, że Cię ten temat fascynuje i chcesz się rozwijać, świetnie. Ale za bardzo podkreślasz stosowanie sprzętu (flash, radiówka itp.). To Ci niewiele pomoże, kiedy znajdziesz się na "poważnej" imprezie, koncercie, gdzie występować będzie naprawdę ktoś znany. Zapomnij o takich "gadżetach" j.w. Wtedy liczy się nie to, że ktoś Tobie przygotuje światło, tylko Twoje zdolności szukania go i pokazania na fotografii. Jestem z wykształcenia także muzykiem i miałem okazję fotografować od małego, nieznanego nikomu klubu, przez studio w radiu, filharmonię (koncerty rockowe, jazzowe, inne), operę, teatry, sale sportowe czy koncerty 50-tysięczne .... typu open air. I wydaje mi się, że wiem, o co w tym biega i stąd też wynika to, co napisałem wyżej.
              Pozdrawiam

P.S.
              Siedzę sobie teraz i oglądam na dvd jeden z najważniejszych koncertów w moim życiu - David Gilmour w Gdańsku, na którym byłem i zrobiłem kilka fotek. Niestety tylko kompaktem - Canonem G2 (max iso 400). I pomimo, że dziś dysponuję niezłym sprzętem (zrobiłbym to lepiej zapewne), to tamte fotografie są i będą dla mnie jedne z najważniejszych w życiu ... To były magiczne chwile! A za kilka dni mamy w Polsce Australian Pink Floyd Show i znów wspomnienia odżyją ... oj będzie się działo

Komentarz

• badi
                Bywalec
                • 2007
                • 126

mam wrazenie, ze od jakiegos czasu obaj mowimy o tym samym na rozne sposoby.

zauwaz, ze moja wypowiedz odnosnie zastosowania flasha odnosi sie do koncertow klubowych.

robilem juz zdjecia i na duzych kilkutysiecznych koncertach i na parudniowych openerach, w salach prob czy w studiu (tu akurat domowym) tez spedzilem troche czasu.

Komentarz

• hofi66
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 290

Zamieszczone przez badi
                  zauwaz, ze moja wypowiedz odnosnie zastosowania flasha odnosi sie do koncertow klubowych.
                  Ok, rozumiem i z tym się mogę zgodzić choć nie lubię tak naświetlonych zdjęć.

Komentarz

• basti78

Zamieszczone przez badi
                    mam wrazenie, ze od jakiegos czasu obaj mowimy o tym samym na rozne sposoby.

robilem juz zdjecia i na duzych kilkutysiecznych koncertach i na parudniowych openerach, w salach prob czy w studiu (tu akurat domowym) tez spedzilem troche czasu.

Badi wrzuć cuś swojego, bo prezentujesz (jak na mój sposób rozumienia fotografii koncertowej) poglądy dość ciekawe, chciałbym to porównać z fotkami

Komentarz

• badi
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 126

Zamieszczone przez basti78
                      Badi wrzuć cuś swojego
                      zaden problem. cos z ostatnich koncertow w rude boy'u (bielsko). ani najlepsze, ani nagorsze ujecia, srodek. zespoly al sirat i massemord. z premedytacja wybralem cos z lampa.

01.

02.

03.

warunki oswietleniowe byly takie -> al sirat - ask yourself
                      Ostatnio edytowany przez badi; 14107.

Komentarz

• hofi66
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 290

Ja bym nie chciał iść koncert, gdzie ktoś z aparatem stoi przed muzykiem, zasłania mi go i wali lampą

Adam Nowak z "Raz dwa trzy":

Komentarz

• badi
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 126

Ja bym nie chciał iść koncert, gdzie ktoś z aparatem stoi przed muzykiem, zasłania mi go i wali lampą
                          ja tym lysym kolega z yt nie jestem.

zdjecie bardzo dobre. jakis koncert z okazji rocznicy smierci gc?

Komentarz

• hofi66
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 290

Nie wiem czy Ciebie widziałem na tym filmie z koncertu czy kogoś innego, nie mniej zamieszanie tam spore, czego strasznie nie lubię jako fotografujący również.
                            Zdjęcie z koncertu w ramach cyklu "Pejzaż bez Ciebie", który emitowany jest zawsze w TVP2 w dniu 1 listopada (retransmisja). Tym razem poświęcony Grzegorzowi C.
                            Inne ujęcie tego artysty ...

Poniżej 2 zdjęcia dla tych, którym się wydaje, że jak już się nie ma 5D MKII czy D700 to tylko z lampą lub lepiej nie robić zdjęć na koncercie ... Foty z 2006r. Stocznia Gdańska - David Gilmour - robione kompaktem Canon G2 (iso 200, bo 400 to masakra), w tłumie z wyciągniętą reką, na palcach To był koncert, czysta magia!

Komentarz

• basti78

szanuje to co robi Badi - kazdy ma swoją szkołę, jesli fotografowanemu to nie przeszkadza to czemu nie

ale zdecydowanie to co mnie kreci to swiatlo zastane, szukanie wlasnie tych myczków i chwil...

teraz tylko zdobyc nastepna okazje - Panowie doradźcie, jak skutecznie dostawac sie na takie koncerty? nie chodzi mi o komercyjne wykorzystanie, robie to dla siebie jak na razie
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              [QUOTE=hofi66;593983]
                              Poniżej 2 zdjęcia dla tych, którym się wydaje, że jak już się nie ma 5D MKII czy D700 to tylko z lampą lub lepiej nie robić zdjęć na koncercie ... Foty z 2006r. Stocznia Gdańska - David Gilmour - robione kompaktem Canon G2 (iso 200, bo 400 to masakra), w tłumie z wyciągniętą reką, na palcach To był koncert, czysta magia!
                              QUOTE]

dowód na to, że oko wazniejsze nie sprzet........
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 21198. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• hofi66
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 290

Zamieszczone przez basti78
                                jak skutecznie dostawac sie na takie koncerty? nie chodzi mi o komercyjne wykorzystanie, robie to dla siebie jak na razie
                                Dużo rozmawiać z ludźmi w klubach i organizatorami, proponować, że zrobiony materiał będą mogli wykorzystać u siebie na stronie itp. Tak niestety trzeba sobie zapracować, by potem, za jakiś czas, raz po raz na tym zarobić ... Cierpliwość i pasja
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                Z przymrużeniem oka na dobranoc ...

Rafał Gorzycki, czołowy polski perkusista w czasie gry.
                                Ostatnio edytowany przez hofi66; 1178. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...