X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • VanMurder
    Uzależniony
    • 2007
    • 600

i jeszcze jedna fota z "szuflandii" (20D + Sigma 70-200) tym razem płaskie światło bez kontr, potraktowane tutkiem z postu poniżej + obniżenie temp o 1000K

Ostatnio edytowany przez VanMurder; 8790.
    mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• PeterHi
      • 2009
      • 8

VanMurder widzę, że nie masz najmniejszego problemu z użyciem tego tutoriala w praktyce. Mam więc prośbę, czy moglbyś go przełożyć na język bardziej przyjazny ludziom "myslącym prościej". Niestety PS nie jest moją mocną stroną a chciałbym jednak spróbować uzyskać podobny efekt. Myślę, że ja jak i wielu forumowiczów będzie Tobie za to wdzięcznych. Z góry dzieki

Komentarz

• darecky
        Początki nałogu
        • 2008
        • 256

Patrząc na kulisy powstania 70 portretów koszykarzy (z blogu) i na efekt końcowy, jakoś wszystkiemu do końca nie dowierzam. van w postach 19 i 30 zamieściłeś zdjęcia w podobnym klimacie (technice). Jak uzyskać takie ciemne odcięte tło (czerń). Na blogu pierwsze trzy fotki pokazują "studio". Jest tam całkiem jasno. A zdjęcia koszykarzy są w tle całkiem ciemne. Nawet jedne ze zdjęć chłopaków ukazują włączone świetlówki, które i tak w efekcie końcowym dają one niewielkie rozświetlenie tła. NIgdy nie robiłem takich zdjęć więc stąd moja niewiedza. Czy to "studio" Snipesa na czas realizacji zdjęć (pstrykania) było wyciemniane (poza oświetleniem studyjnym). Czy ta ilość oświetlenia z pierwszych zdjęć (przygotowań) była na tyle niewielka, że lampy studyjne są je w stanie "odciąć". MMM pisał o potrzebie posiadania dosyć dużej ilości światła przy takich zdjęciach, co demonstrował na swoich zdjęciach przy innych okazjach. Dodatkowo na blogu dotyczącym boksera zauważyłem, że przysłona ustawiona była na 18 (w innych wątkach toczą się dysputy na temat ostrości zdjęć przy f>8-11 w krajobrazach i nie tylko). Czy mocne światło studyjne oświetlające modela i duża przysłona dadzą radę w uzyskaniu podobnego efektu czy jeszcze jest dużo pracy w PS na warstwach (przyciemnianie, rozjaśnianie lokalne itp)?

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          PREMIUM member
          • 2006
          • 4250

Zamieszczone przez darecky
          Na blogu pierwsze trzy fotki pokazują "studio". Jest tam całkiem jasno. A zdjęcia koszykarzy są w tle całkiem ciemne.
          Wystarczy że lampy dają mocniejsze światło niż zastane i tło wychodzi ciemne.
          Tak poza tym to jak zwykle widać że cały efekt robi światło a nie obróbka. Pierwsze zdjęcie z tutoriala przed obróbką niewiele różni się od efektu końcowego. Więc proponuje powalczyć najpierw ze światłem a dopiero później z obróbką.
          Digart

Komentarz

• bartosztroch89
            Bywalec
            • 2009
            • 101

Zamieszczone przez MMM
            Wystarczy że lampy dają mocniejsze światło niż zastane i tło wychodzi ciemne.
            Tak poza tym to jak zwykle widać że cały efekt robi światło a nie obróbka. Pierwsze zdjęcie z tutoriala przed obróbką niewiele różni się od efektu końcowego. Więc proponuje powalczyć najpierw ze światłem a dopiero później z obróbką.
            Dokładnie. Trudno uzyskać taki efekt bez odpowiedniego sprzętu
            www.bartosztroch.com
            5ds + some shit

Komentarz

• Mariusz.P
              Bywalec
              • 2007
              • 132

Nie tak cukierkowo ale światło modeluje na przykładach poniżej:

Bez PS-a silne światło, polar. i bez hassa ale za to 350- tką

Lekki cros lampa i polar.

Komentarz

• mor_feusz
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1370

http://mariuszpietrzak.pl/?page_id=22&nggpage=2 jakby sie komus nie ladowala strona

Komentarz

• Mariusz.P
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 132

jeszcze raz

Komentarz

• bartosztroch89
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 101

Miałbyć taki efekt to jest Mi się np. taki cukierkowy wygląd podoba Wszystko zależy od tego co kto lubi
                    www.bartosztroch.com
                    5ds + some shit

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      PREMIUM member
                      • 2006
                      • 4250

Po przyjrzeniu się widać że właściwie cała sprawa sprowadza się do takiego ustawienia światła aby uzyskać lokalnie maksymalne kontrasty. Czyli najlepiej po bokach lub po przekątnej + ewentualnie coś od przodu do lekkiego wypełnienia cieni tak jak w tutorialu gość użył parasolki. Do tego jak się ma jeszcze kilka lamp to można pozakładać strumienice i podświetlać wybrane fragmenty zdjęcia. Wtedy praktycznie samo wychodzi.
                      Digart

Komentarz

• Mariusz.P
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 132

Mistrz zastosowania lamp błyskowych efekt modelowania światłem wg Tim Flach'a bez wielkiej ingerencji w programie...

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        sorki chyba za duży rozmiar
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        obraz z hassa również
                        Tim nie mam możliwości podglądu romiaru zdjęcia mam nadzieję, że nie przekroczy 900 pix

Ostatnio edytowany przez Mariusz.P; 13787. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• MMM
                          Pełne uzależnienie
                          PREMIUM member
                          • 2006
                          • 4250

Bawię się starymi fotami, nawet fajnie to wychodzi :-)

Duże:
                          Digart

Komentarz

• kucza21
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 518

Tim Flach tak samo robi Hasselbladem, dodatkowo świetnie panuje nad światłem, a także szuka tego wyjątkowego światła - przykład Islandii.
                            Ostatnio widziałem jego zdjęcia w katalogu Hasselblada i naprawdę robią wrażenie tak samo jak Chase'a Jarvisa, który robił zdjęcia dla Hasselblada.

Komentarz

• Slawomir29
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 21

MMM naprawdę to fajnie wychodzi, mi jakoś tak nie chce wyjść??:
                              Gdyby tak Ci się chciało, mógłbyś wstawić tutka jak tego cowboy`a z gitarą obrobiłeś?

Komentarz

• marcinmarg
                                Dopiero zaczyna
                                • 2009
                                • 27

.

To nie cowboy tylko Pan Witek gość z Atlantydy :-D
                                Ostatnio edytowany przez marcinmarg; 22998.

Komentarz

Pracuję...