X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • VanMurder
    Uzależniony
    • 2007
    • 600

Zamieszczone przez MMM
    Ani jedno, ani drugie, ani trzecie :-)

Jest tak dużo pustego u góry i "ciężko" u dołu że nie widziałem tego inaczej jak zabić winietą.

Tak na marginesie to umieściłem tu przez pomyłkę nieostateczną wersję zdjęcia.
    www.digart.pl/zoom/3618088
    tak ostateczna lepsza
    mirskiphotography.com adammirski.com twitter facebook

Komentarz

• altowiolistka
      Coś już napisał
      • 2008
      • 70

yorczek rządzi
      mam takie 3 w domku 8)
      http://www.bulanowska.eu
      http://www.facebook.com/aleksandra.bulanowska
      zapraszam!

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        PREMIUM member
        • 2006
        • 4250

Zamieszczone przez altowiolistka
        yorczek rządzi
        mam takie 3 w domku 8)
        Wabi się "Bredna" i niestety za nic w świecie nie chciała skakać razem z właścicielką więc została na fotelu. Twoje też tak dziwnie "szczekają" ?
        Mam jeszcze pomysł na jedno takie foto i powinno wyjść coś lepszego.
        Digart

Komentarz

• Paenka
          Uzależniony
          • 2008
          • 727

Ot :d
          Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• kanon
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 24

Zamieszczone przez Mariusz_C
            Fajnie by było jakby któryś z Was napisał co i jak robić w PSie żeby podobne efekty uzyskać np Van albo MMM.
            najprosciej, najszybciej : plugin Nik Software Color Efex Pro 3 - Tonal Contrast, potem do neat image zeby nadac bajkowy efekt wygladzenia ... zabawa z dodge/burn tool , zabawa z kontrastem i curve'ami - wedlug gustu i uznania.

ponizej przyklad zdjecia (mam nadzieje ze Pan Prezydent sie nie obrazi) :

3 minuty obrobki.

generalnie im lepsze zdjecie tym mniej zabawy.

Komentarz

• DominikD
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 41

Zamieszczone przez kanon
              3 minuty obrobki.
              No właśnie widać

Komentarz

• kanon
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 24

Zamieszczone przez DominikD
                No właśnie widać
                wybacz ale nie bede siedzial pol godziny i bawil sie zdjeciem ...pokazalem jedna z technik ..kwestia czy i jak to wykorzystasz to twoja indywidualna sprawa

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  PREMIUM member
                  • 2006
                  • 4250

Zamieszczone przez kanon
                  ponizej przyklad zdjecia (mam nadzieje ze Pan Prezydent sie nie obrazi) :
                  Dobry model, tylko żebyśmy nie poszli za to siedzieć ;-)
                  Swojego zrobiłem w całości w PS bez pluginów. Sposób analogiczny jak opisany w wątku obróbki a'la Qstra.

Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                  Digart

Komentarz

• pank
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1502

Rany boskie. On, generalnie, nie jest specjalnie wyględny ale to to już masakra.
                    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• siudym
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2254

Podobny efekt mozna uzyskac bawiac sie photomatrix a potem dokonczyc w paint shop pro lub PS (zwlaszcza dobijajac odszumianiem)

To podobna obrobka (moze nie to samo, ale ten kierunek)

Komentarz

• Zielony
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2928

Zamieszczone przez Quimeen
                        Przecież to nie jest zdjęcie tylko render.
                        Zamieszczone przez Pikczer
                        No wlasnie - rozne sa metody takich efektow ;-)

W sensie, że to też jest render?

NMSP ;-)
                        sigpic

Komentarz

• krzy
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 163

Zamieszczone przez PeterHi
                          .... Mam więc prośbę, czy moglbyś go przełożyć na język bardziej przyjazny ludziom "myslącym prościej". ....
                          .... Z góry dzieki
                          Mimo, że to nie do mnie, to może coś pomogę.
                          Uprzedzam: nie próbowałem praktycznie zrealizować tutoriala w PS i mogą być jakieś przekłamania merytoryczne :smile:

Krok pierwszy: oświetlenie

Żeby uzyskać “twardy” wygląd, musisz mieć “twarde” światło. Zacząłem od ustawienia trzech świateł dla większości zdjęć: dwa tylne światła ustawione na pełną moc (Alien Bees Ab800) za obiektem, trafiające w boki twarzy, i jedno z przodu o mniejszej mocy z małym softboxem. Dodałem światło wypełniające i oświetlenie konturowe, kiedy były potrzebne.
                          Ustawienia światła zmieniają się lekko w zależności od tematu.

Krok drugi: konwersja na format RAW

Na tym zdjęciu zacząłem od konwersji na RAW i delikatnego „uszczypnięcia” poziomów , aby otrzymać zdjęcie w dobrym kolorze i kontraście. Zdjęcie poniżej jest bardzo bliskie RAWowi, usunąłem kilka pyłków, które były na zdjęciach z braku wcześniejszego czyszczenia mojego aparatu...ups.

Krok trzeci: Dodge and Burn

Następny krok jest tym, który naprawdę nadaje zdjęciu wygląd 3-D. To tutaj weźmiesz(?) podświetlenia tematu, jego cienie i cechy i „wyrzeźbisz” je używając dodging i burning.

Jest mnóstwo sposobów na zrobienie tego, ale ja proponuję tak: utwórz nową warstwę zmień tryb mieszania na „miękkie światło”. Następnie zmień współczynnik krycia pędzli do 5% i upewnij się, że twardość wynosi 0%. Możesz zrobić dwie warstwy, jedną na podświetlenia drugą do cienie, ja jednak zwykle używam tylko jednej.

Teraz idę dalej i „maluję” (pędzlem) albo uwydatniam cienie i podświetlenia, które już tu są. To naprawdę sprawia, że zdjęcie „wyskakuje”.

Krok czwarty: High Pass

Wzmocniłem kontrast poprzez zduplikowanie oryginalnej warstwy obrazu i zmniejszenie nasycenia. To jest ważne. Jeśli tego nie zrobiłeś, kolory Twojego zdjęcia będą naprawdę “off” gdy tylko zaznaczysz/wybierzesz tryb mieszania. Potem zaznaczam albo miękkie, albo twarde światło zależnie od wysokości kontrastu, jaki chcę dodać.
                          Następnie wybieram z menu Filtr/Inne/Filtr górnoprzepustowy. To jest to, co nada obrazowi blasku. Jest to również krok kluczowy, ponieważ musisz zdecydować się, jak duży efekt chcesz osiągnąć. Przeważnie ustawiam coś pomiędzy 100-200 zależnie od ilości podświetleń, które chcę uwypuklić. Znowu musisz coś zdecydować – najlepiej jak potrafisz.

Jeśli efekt jest wciąż zbyt silny, upewnij się, ze używasz okna warstw i zmniejsz krycie na warstwie, na której użyłeś filtra.

Krok piąty: kolor

Następną czynnością jest zmniejszenie nasycenia czerwieni na zdjęciu. Użyłem okna barwa/nasycenie i zmieniłem edycję koloru z podstawowego na czerwony.
                          Znowu – zrób i zostaw tak, jak Ci się podoba.
                          Po zmniejszeniu nasycenia przyciąłem i odwróciłem zdjęcie (nie wiem, w jakim to kontekście).

Krok szósty: Dopieszczanie szczegółów

To już prawie wszystko – otrzymałem wygląd taki jaki chciałem. Zwiększyłem jeszcze kontrast i jasność zdjęcia.

Napiszcie jak to działa i pokażcie efekty !

Komentarz

• angie
                            • 2008
                            • 11

Dzięki wielkie. Spróbujemy:grin: Poznęcam się nad siostrą
                            Bo wiecie co - ta obróbka w sumie to jest okropna ;pp
                            Zdaje mi się, że zaczynam rozumieć, jak należy malować...
                            100-letni Tycjan

400D kit S10-20 C70-200 4f

Komentarz

• bartosztroch89
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 101

Nie jest okropna jeśli używa się jej z umiarem.
                              www.bartosztroch.com
                              5ds + some shit

Komentarz

• bakek
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 126

Efekt nie jest trudny do osiągnięcia:
                                Należy pamiętać żeby nie przesadzić- to tak jak z HDRem- większość używa tego, żeby poszpanować że ma "efekt". Tutaj chodzi o to żeby nie było to na pierwszy rzut oka dostrzegalne, a po to, aby uatrakcyjniało obraz.

PS. Chciałem powiedzieć jeszcze, że do tego potrzeba obrazów o wyższej rozdzielczości, bo "Pan Prezydent" średnio się do tego nadawał. Dlatego łatwiej jak się ma Hasselblada
                                Ostatnio edytowany przez bakek; 13839.

Komentarz

Pracuję...