Ja nie wiem, możesz se wykorzystywać, wydawało mi się że ten raw był udostępniany w konkretnym celu, ale mi w sumie wszystko jedno, tak się dziwię.
X
-
Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący
-
wygląda, na to że obróbka heńka najlepsza. Może zdradzisz co zrobiłeś?=============
www.fotolux4.blogspot.com/Komentarz
-
Wszyscy mecza ta sama fote a ja wczoraj na plenerze zrobilem cos takiego .. i pomieszalem troche w kolorkach i wyszlo mi od tak
2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.plKomentarz
-
Jaki sens jest wystawianie tutaj fotografii jeśli nie powie sie w kilku zdaniach jakimi ustawieniami doszło sie do końcowego efektu?Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)Komentarz
-
-
To może dajemy PSD z obróbką? Może się czegoś ciekawego nauczymy
i PSD przeskalowany do 1000x667 żeby za dużo nie zajmował
Search, download and share files from 4shared: music, video, images, books, apk. Use advanced search filters to find favorite songs, video clips and mobile apps.
jak widać użyłem overlay'a co dało więcej czerni i kontrastu w tle, co wydaje mi się, że także stosuje Tkacz i sprawia że osoby na zdjęciu odstają od tła i zdjęcie nie jest płaskie.Komentarz
-
w miare jest oki.. ale na tym zdjeciu widac ze pan w drugim rzedzie chyba sie nachlal juz niezle przed uroczystoscia weselna.. a to pijak jeden
2x 5D Mark III : 15mm fish, 14 2.8 II,; 24L 1.4 II ; 35 1.4 ; 85 1.2 II ; 100 2.8 Macro IS ; 135L 2.0 70-200 2.8 IS II 2x600EX ST-E3 www.fotoroko.plKomentarz
-
Tak, wiem. Poprzez dodanie czerni wydobyła się ciemna czerwień w tle. Cała obróbka była w sumie dość szybko i niechlujnie robiona, ale chciałem coś pokazać czego najwidoczniej nie zauważyli moi poprzednicy, przez co całe zdjęcie jest monotonne.
Przyglądnijcie się panowie tym fotkom z kościoła:
popatrzcie jakie ciemne jest tło. I jedna Pani, która siedzi z tyłu też wygląda jakby za dużo wypiła
to mi wygląda na użycie overlaya.
Komentarz
-
Faktycznie, Tkaczowe pastele są trudne do osiągnięcia. Nie wiem na ile zależy to od materiału wyjściowego, a ile od obróbki. Moje podejście do tematu poniżej, choć pewnie jest nieporadne, bo ja raczej w landszafty się bawię (z góry przepraszam państwa młodych!).
Co jest moim zdaniem charakterystyczne u Tkacza, to że potrafi on operować plamami i przejście w przepał jest łagodne, naturalne dla zdjęcia i nie razi. Z drugiej strony nie stara się pokazywać detali w cieniach, co szczególnie widać na garniturach panów młodych.
PS. Przy okazji miałem okazję przekonać się jakie fajne RAWy robi 5D.
.Komentarz
-
Jak dla mnie nie overlay, ale softlight. Kopia kanału niebieskiego (zwykle ma największy kontrast), mieszanie softlight - podbija kontrast i tłumi kolory. A jak za bardzo wpada w czerń to można nad tym zrobić kopię oryginalnej warstwy z mieszaniem luminocity i operując opacity trochę odzyskać cienia zostawiając zmienione kolory.
Podobnie można podbić same światła (głównie skóra właśnie). W channels klik z ctrl na kanale niebieskim, skopiowanie zaznaczenia, w layers nowa warstwa, wklejamy, ustawiamy softlight. Oczywiście regulujemy opacity wg. uznania.Body, stałki, zoomikKomentarz
-
mógłbyś to zademonstrować na zdjęciu?Jak dla mnie nie overlay, ale softlight. Kopia kanału niebieskiego (zwykle ma największy kontrast), mieszanie softlight - podbija kontrast i tłumi kolory. A jak za bardzo wpada w czerń to można nad tym zrobić kopię oryginalnej warstwy z mieszaniem luminocity i operując opacity trochę odzyskać cienia zostawiając zmienione kolory.
Podobnie można podbić same światła (głównie skóra właśnie). W channels klik z ctrl na kanale niebieskim, skopiowanie zaznaczenia, w layers nowa warstwa, wklejamy, ustawiamy softlight. Oczywiście regulujemy opacity wg. uznania.Komentarz
-
Ok, z góry uprzedzam, że nie chodzi mi w tym przykładzie o całkowite skopiowanie obróbki Tracza (skóra na pewno jest inna), tylko o sposób na wyciągnięcie soczystości i świetlistości z tła.
Przed:
Po:
Po v2 (maska na warstwie org z luminocity na tle - więcej czerni w tle):
Jasne, że to nie do końca to, ale efekt mi się podoba
Body, stałki, zoomikKomentarz
-
Pank, ziomalu, spokojnie. Bez nerw ;-)Już się trochę pogubiłem, tematem wątku jest szukanie odpowiedzi na pytanie jak podrobić styl Tkacza czy plebiscyt kto gorzej wywoła rawa Michała? Swoją drogą, Krzysiek musi mieć niezłą polewkę jak to czyta? A nie fajniej zamiast naśladować innych, zwłaszcza że jak widać, nie bardzo wiadomo jak, popracować nad własnym stylem?
Zaczęło się od "podrabiania" Tkacza, a przeszło w zabawę nad rawami i szukanie ładnego koloru skóry...
Pisanie o własnym stylu troszkę nie pasuje, bo my tu szukamy ładnego koloru skóry - lepiej czy gorzej, szukamy ładnej, atrakcyjnej skóry. Ja nie szukam własnego stylu tutaj, szukam ładnej skóry.
Przyznasz, że wątek jest dosyć ciekawy - same konkrety bez zbędnych pierdół, bez teoretyzowania, mamy rawy i próbujemy. Wolę taki wątek niż czytanie o tym czy lepsze 24 L czy 35 L, albo czy 430 EX wystarczy a może lepiej 580 EX....
A Krzysztof Tkacz niech się śmieje - sam pewnie też przechodził przez "kolor skóry" kiedyś.Komentarz
-

Komentarz