ciekawi mnie, jakie czasy maksymalnie udaje sie Wam utrzymywac przy foceniu z reki, i przy jakich ogniskowych. ja jestem jakis derylik czy cos, bo przy ogniskowej 100mm czesto 1/250 sek. wychodzi mi poruszone
ale to dopiero pierszy dzien ze 100-300 USM i jeszcze nie przywyklem (do wagi, bo to cholerstwo ciezkie!) ....dodatkowo, jak chce zrobic nieporuszone, a widze, ze czas krotki, to cykam 2 pod rzad - ta druga czesto jest OK. jakie macie swoje ,,sposoby'' ? i jakie sa wasze ,,rekordy''
pewnych rak
X
-
Tagi: Brak
-
400mm @1/90s bez stabilizatora w szybkim poziomym panningu (samolot)
Oczywiście zdjęcie nie jest ostre ale "tylko" nieporuszone. No i jedno z serii ;-)
-
@Muflon
pokaz
linkuj
nie wierze
poza tym... 400mm i x1.6 ???
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
dzisiaj testowałem swojego jupitera 4/200 i pożyczony konwerter x2 przy czasie poniżej 1/250 było trudno to utrzymać bez poruszenia ale technika zdjęć seryjnych przyszła z pomocą z regóły 2 i 3 nieporuszone, a po dokręceniu pierścieni macro to jest już taki ciężki że garba boli
i trudno utrzymać nieporuszone
Komentarz
-
wlasnie! ja swoim Sonnarem 135mm robilem 1/250 sek i nie bylo poruszone, a czasmi nawet 1/125 sek ! ciezar to podstawowy parametr, ciezko mi sie teraz przyzwyczaic do 100-300 USM bo to kloc jest strasznyZamieszczone przez gr86dzisiaj...jest już taki ciężki że garba boli
i trudno utrzymać nieporuszone
-
1/10 sek przy f/4 i ISO400 (chyba) przy 17mm obiektywem 17-40/4L
To bylo w jaskini, ciemno, statywu brak, zakaz fotek z flashem. Probowalem wiec w ten sposob. Zdjecie wyszlo ostre choc malo ciekawe.
Generalnie przy 17mm potrafie zrobic nieporuszone fotki przy maks. dlugim czasie rzedu: 1/10-1/20
Jesli chodzi o 50mm to wielokrotnie udawalo mi sie 1/20 choc z reguly staram sie trzymac 1/50-1/60
Innych obiektywow nie testowalem w ten sposob.Komentarz
-
generalna zasada do zdjęć niporuszonych to czas musi być równy lub mniejszy od odwrotności ogniskowejKomentarz
-
odkad mam cyfre to sie zdziwilem, ze czasami wychodza mi jednak nieporuszone zdjecia z 50mm przy czasie 1/20 !Zamieszczone przez djtermozJesli chodzi o 50mm to wielokrotnie udawalo mi sie 1/20 choc z reguly staram sie trzymac 1/50-1/60
a w analogu, EOS 650 to by mowy nie bylo...moze to wynika stad, ze analogiem mniej cykalem? i ze nie mialem exifow, a pamiec ulotna jest? albo mi dodatkowo rece drzaly ze wzgledu na koszta kazdej jednej klatki?
-
a no inne koszty w analoguZamieszczone przez gawryla w analogu, EOS 650 to by mowy nie bylo...moze to wynika stad, ze analogiem mniej cykalem? i ze nie mialem exifow, a pamiec ulotna jest? albo mi dodatkowo rece drzaly ze wzgledu na koszta kazdej jednej klatki?
Komentarz
-
Ale i te zasade jak kazda inna mozna troche naginac. Chocby tak jak tu:Zamieszczone przez gr86generalna zasada do zdjęć niporuszonych to czas musi być równy lub mniejszy od odwrotności ogniskowej
Takze teoria to jedno a praktyka to drugie. Wszystko zalezy kto jaka ma pewna reke i ile wypil.Zamieszczone przez gawrylodkad mam cyfre to sie zdziwilem, ze czasami wychodza mi jednak nieporuszone zdjecia z 50mm przy czasie 1/20 !Komentarz
-
-
Tak, dobrze myślisz, odpowiednik 640Zamieszczone przez gawrylpokaz
linkuj
nie wierze
poza tym... 400mm i x1.6 ???
Ale to było przypadkiem - nie zauwazyłem wyłączonego IS i przez kilka minut robiłem lądujące samoloty bez. No i jedno zdjęcie nawet wyszło fajne :-D Niedługo wystawię, jak tylko się uporam z obróbką fotek z Airpower'05 (może jutro).
Komentarz
-
-
jakaś nagroda bedzie za rekord?<-- PanoramiX Krzysztof Skłodowski --->
Wirtualne Panoramy QTVR 360 Fotografia ReklamowaKomentarz
-
Znasz moje zwyczaje na airshow. Domyśl się ;-)Zamieszczone przez Tomasz Golinskina ile?
Komentarz
Komentarz