X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

Pytanie co do korekt lokalnych, a dokładnie Graduated Filter. Czy da się ograniczyć obszar nie tylko z dwóch stron, ale także z pozostałych? Przykładowo przy nakładaniu filtru poziomo część np. prawa zdjęcia fajnie gdyby nie była aż tak naruszona. Czy jedynym wyjściem jest użycie drugiego filtra pionowo w celu inwersji?

Komentarz

• allxages
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2549

I druga sprawa to tryp Preview. Po wyjściu z ACR i ponownym wejściu już mi coś średnio pokazuje zmiany. Czyżby były zapamiętywane tylko dla biężącej sesji?

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez allxages
        Pytanie co do korekt lokalnych, a dokładnie Graduated Filter. Czy da się ograniczyć obszar nie tylko z dwóch stron, ale także z pozostałych? Przykładowo przy nakładaniu filtru poziomo część np. prawa zdjęcia fajnie gdyby nie była aż tak naruszona. Czy jedynym wyjściem jest użycie drugiego filtra pionowo w celu inwersji?
        Jest jak jest - gradient i nic wiecej. Ograniczać się nie da.

Zamieszczone przez allxages
        I druga sprawa to tryp Preview. Po wyjściu z ACR i ponownym wejściu już mi coś średnio pokazuje zmiany. Czyżby były zapamiętywane tylko dla biężącej sesji?

Preview odnosi się tylko do stanu z otwarcia czyli z momentu otworzenia pliku "towarzyszącego" *.xmp. Jak chcesz zobaczyć jak wyglądało "na surowo" to schowaj plik *.xmp w innym folderze.

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• allxages
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2549

To jeszcze jedno pytanie co do korekcji lokalnej. Jeżeli mamy kilka pędzli lub gradientów to można jakoś usunąć jeden konkretny? Jedyne co widzę to 'clear all' które pozbawia nas wszystkich...

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

widze, że mamy wątek jednego pytacza :-)

Na klawiaturze po prawej stronie jest taki klawisz z napisem Delete (wymawia się to dilit). Znajduje się on po prawej stronie od klawisza Enter, obok Insert, Home, itp.

U mnie działa na "aktywnej" masce (gradientów lub pędzli). Mam nadzieję, że u Ciebie też będzie.

Janusz,

Komentarz

• Maroos
              Bywalec
              • 2007
              • 101

Zapytam o coś innego, całkowicie z innej beczki.
              Jak z lightromma eksportuję do jpg to wychodzą mi inne kolory niż widziane w LR.
              Jak ekspotuję z LR do dng i otwieram w ACR następnie bez od razu zapisuję do jpg to wyglądają jak widziane w LR.
              I tu pytam - o co biega? - bo niby LR to ACR+Bridge a efekty jakoś różne.
              http://www.pomagamyjulkowi.zafriko.pl/kat/2__1__podatku

Komentarz

• allxages
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2549

Człowiek zadał 3-4 pytania na 13 stron wątku i już mu wypominają ;-)

Działa! Jestem konsolowcem, nie przesiaduje tyle w programach graficznych, żeby to było dla mnie takie intuicyjne. Wybaczcie ;-)

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez Maroos
                  Zapytam o coś innego, całkowicie z innej beczki.
                  Jak z lightromma eksportuję do jpg to wychodzą mi inne kolory niż widziane w LR.
                  Jak ekspotuję z LR do dng i otwieram w ACR następnie bez od razu zapisuję do jpg to wyglądają jak widziane w LR.
                  I tu pytam - o co biega? - bo niby LR to ACR+Bridge a efekty jakoś różne.
                  Czym oglądasz tego jpega - oglądając w LR będziesz miał te same kolory. Czy jak eksportujesz z LR to masz otagowany plik z profilem koloru czy exportujesz bez profilu? Windows i wiele przeglądarek NIE MA color managementu czyli zarządzania kolorem. Przejrzyj wątek o CMS w T&T #3.

Janusz,

Komentarz

• cwpmg
                    • 2008
                    • 4

Mam taki problem. Obrabiam zdjęcia w przestrzeni prophoto 16 bit, później konwertuję do srgb i problem polega na tym, że po konwersji histogram się mocno rozjeżdża i występuje spory clipping w poszczególnych kanałach. Tak jest tylko w przypadku niektórych zdjęć. Domyślam się, że powodem jest to, że kolory wychodzą poza przestrzeń srgb, ale jak sobie z tym radzić? Chyba nie ma sensu, aby po konwersji jeszcze raz poprawiać zdjęcie?

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

View->Proof Setup i ustaw sobie sRGB. Potem Ctrl+y przełącza podgląd - na zakładce zdjęcia u góry widać co aktualnie jest wyświetlane.

Janusz,

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Dodatkowo Ctrl-Shift-Y pokaże co jest poza gamutem...
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

Zamieszczone przez Krzychu
                          Dodatkowo Ctrl-Shift-Y pokaże co jest poza gamutem...
                          A kolor ostrzeżenia "out of gamut" można zmienić w Edit->Preferences w zakładce Transparency & Gamut - defaultowy szary jest mało widoczny :-)

Janusz,

Komentarz

• adamk9
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 22

Witam !!
                            Mam pytanie, byc może naiwne. Po pierwsze to gratulacje dla Janusza za tak wspaniałe lekcje. Dużo można sie nauczyć.
                            Moje pytanie związane jest właśnie z finalną obróbką RAW. Otóż, porobiłem sobie dużo własnych akcji w Photoshopie, które bardzo przyspieszają mi obróbkę finalną Rawów. Nie wiem jednak, w którym katalogu moge je znależć aby przy następnej instalacji systemu móc je zaaplikowac do Photoshopa, w taki sposób jak "Moje akcje" Janusza (a nie wprowadzać w formie nagrania od nowa). Sprawdzałe katalogi programu ale nie znalazłem takich akcji, przynajmniej z nazwami nadanymi przeze mnie.
                            Bardzo proszę o informację i z góry dziękuję.
                            Pozdrawiam.
                            Canon EOS 760D, Canon f/2.8 17-55 IS USM, Canon 70 300 IS USM, Canon 50 f/1,8 II.
                            “Kto chce jednym spojrzeniem ująć wiele równocześnie przedmiotów, ten żadnego z nich nie widzi wyraźnie.” - Kartezjusz

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Domyślnie akcje zapisują sie w UserName->AppData->Roaming->Adobe->AdobePhotoshopCS4->Presets->Actions ale niekoniecznie - mogą być zapisane w dowolnym katalogu i photoshop będzie je widział. Nie trzeba ich specjalnie wgrywać - można "dragować" na okno PSa i się same zainstalują.

Można to sobie łatwo znaleźć samemu :-) - wciskając ten trójkącik w zakładce Actions otwiera się podmenu i Save otworzy okno dilaogowe - jesli nic nie było wczesniej grzebane to otworzy się folder jak w podanej wyżej ścieżce dostępu.

Janusz,

Komentarz

• zonk
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 203

O wołaniu rawów w ACR już sporo powiedziano i o temacie, który mnie interesuje (odszumianie) też było. Jednak ja mam taką prośbę, może ktoś by pokazał tak ładnie i zgrabnie jak Pan Janusz o odszumianiu w programach do tego przeznaczonych np. w Neat Image. Opłaca się odszumiać w innych programach czy to samo uzyskamy w ACR?
                                Pozdrawiam
                                >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

Pracuję...