Pytanie co do korekt lokalnych, a dokładnie Graduated Filter. Czy da się ograniczyć obszar nie tylko z dwóch stron, ale także z pozostałych? Przykładowo przy nakładaniu filtru poziomo część np. prawa zdjęcia fajnie gdyby nie była aż tak naruszona. Czy jedynym wyjściem jest użycie drugiego filtra pionowo w celu inwersji?
X
-
-
I druga sprawa to tryp Preview. Po wyjściu z ACR i ponownym wejściu już mi coś średnio pokazuje zmiany. Czyżby były zapamiętywane tylko dla biężącej sesji?Komentarz
-
Jest jak jest - gradient i nic wiecej. Ograniczać się nie da.Pytanie co do korekt lokalnych, a dokładnie Graduated Filter. Czy da się ograniczyć obszar nie tylko z dwóch stron, ale także z pozostałych? Przykładowo przy nakładaniu filtru poziomo część np. prawa zdjęcia fajnie gdyby nie była aż tak naruszona. Czy jedynym wyjściem jest użycie drugiego filtra pionowo w celu inwersji?
Preview odnosi się tylko do stanu z otwarcia czyli z momentu otworzenia pliku "towarzyszącego" *.xmp. Jak chcesz zobaczyć jak wyglądało "na surowo" to schowaj plik *.xmp w innym folderze.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
To jeszcze jedno pytanie co do korekcji lokalnej. Jeżeli mamy kilka pędzli lub gradientów to można jakoś usunąć jeden konkretny? Jedyne co widzę to 'clear all' które pozbawia nas wszystkich...Komentarz
-
widze, że mamy wątek jednego pytacza :-)
Na klawiaturze po prawej stronie jest taki klawisz z napisem Delete (wymawia się to dilit). Znajduje się on po prawej stronie od klawisza Enter, obok Insert, Home, itp.
U mnie działa na "aktywnej" masce (gradientów lub pędzli). Mam nadzieję, że u Ciebie też będzie.
Janusz,
-
Zapytam o coś innego, całkowicie z innej beczki.
Jak z lightromma eksportuję do jpg to wychodzą mi inne kolory niż widziane w LR.
Jak ekspotuję z LR do dng i otwieram w ACR następnie bez od razu zapisuję do jpg to wyglądają jak widziane w LR.
I tu pytam - o co biega? - bo niby LR to ACR+Bridge a efekty jakoś różne.Komentarz
-
Człowiek zadał 3-4 pytania na 13 stron wątku i już mu wypominają ;-)
Działa! Jestem konsolowcem, nie przesiaduje tyle w programach graficznych, żeby to było dla mnie takie intuicyjne. Wybaczcie ;-)Komentarz
-
Czym oglądasz tego jpega - oglądając w LR będziesz miał te same kolory. Czy jak eksportujesz z LR to masz otagowany plik z profilem koloru czy exportujesz bez profilu? Windows i wiele przeglądarek NIE MA color managementu czyli zarządzania kolorem. Przejrzyj wątek o CMS w T&T #3.Zapytam o coś innego, całkowicie z innej beczki.
Jak z lightromma eksportuję do jpg to wychodzą mi inne kolory niż widziane w LR.
Jak ekspotuję z LR do dng i otwieram w ACR następnie bez od razu zapisuję do jpg to wyglądają jak widziane w LR.
I tu pytam - o co biega? - bo niby LR to ACR+Bridge a efekty jakoś różne.
Janusz,
-
Mam taki problem. Obrabiam zdjęcia w przestrzeni prophoto 16 bit, później konwertuję do srgb i problem polega na tym, że po konwersji histogram się mocno rozjeżdża i występuje spory clipping w poszczególnych kanałach. Tak jest tylko w przypadku niektórych zdjęć. Domyślam się, że powodem jest to, że kolory wychodzą poza przestrzeń srgb, ale jak sobie z tym radzić? Chyba nie ma sensu, aby po konwersji jeszcze raz poprawiać zdjęcie?Komentarz
-
View->Proof Setup i ustaw sobie sRGB. Potem Ctrl+y przełącza podgląd - na zakładce zdjęcia u góry widać co aktualnie jest wyświetlane.
Janusz,
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Witam !!
Mam pytanie, byc może naiwne. Po pierwsze to gratulacje dla Janusza za tak wspaniałe lekcje. Dużo można sie nauczyć.
Moje pytanie związane jest właśnie z finalną obróbką RAW. Otóż, porobiłem sobie dużo własnych akcji w Photoshopie, które bardzo przyspieszają mi obróbkę finalną Rawów. Nie wiem jednak, w którym katalogu moge je znależć aby przy następnej instalacji systemu móc je zaaplikowac do Photoshopa, w taki sposób jak "Moje akcje" Janusza (a nie wprowadzać w formie nagrania od nowa). Sprawdzałe katalogi programu ale nie znalazłem takich akcji, przynajmniej z nazwami nadanymi przeze mnie.
Bardzo proszę o informację i z góry dziękuję.
Pozdrawiam.Canon EOS 760D, Canon f/2.8 17-55 IS USM, Canon 70 300 IS USM, Canon 50 f/1,8 II.
“Kto chce jednym spojrzeniem ująć wiele równocześnie przedmiotów, ten żadnego z nich nie widzi wyraźnie.” - KartezjuszKomentarz
-
Domyślnie akcje zapisują sie w UserName->AppData->Roaming->Adobe->AdobePhotoshopCS4->Presets->Actions ale niekoniecznie - mogą być zapisane w dowolnym katalogu i photoshop będzie je widział. Nie trzeba ich specjalnie wgrywać - można "dragować" na okno PSa i się same zainstalują.
Można to sobie łatwo znaleźć samemu :-) - wciskając ten trójkącik w zakładce Actions otwiera się podmenu i Save otworzy okno dilaogowe - jesli nic nie było wczesniej grzebane to otworzy się folder jak w podanej wyżej ścieżce dostępu.
Janusz,
-
O wołaniu rawów w ACR już sporo powiedziano i o temacie, który mnie interesuje (odszumianie) też było. Jednak ja mam taką prośbę, może ktoś by pokazał tak ładnie i zgrabnie jak Pan Janusz o odszumianiu w programach do tego przeznaczonych np. w Neat Image. Opłaca się odszumiać w innych programach czy to samo uzyskamy w ACR?
Pozdrawiam>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<Komentarz
Komentarz