X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

Zamieszczone przez Driver
    Ale cały czas wybieracie aparat pod siebie !! (...)
    Problem jest w tym, że nie bardzo można inaczej.
    Bezsens tego wątku polega na tym, że złożony jest z samych paradoksów. Kolega który go zakładał zmienia decyzję co kilka postów - i ja go częściowo rozumiem - sam mam problem z podjęciem decyzji (za co mnie objechali na Nikonie). Rady które dostaje są dokładnie; na podstawie własnych potrzeb i preferencji, bo jakie inne mogą być. Aparaty o których mowa; 20D już prawie nie ma, a 400D jeszcze nie ma. Prowadzący tak na prawdę nie sprecyzował ani jakie są jego zainteresowania fotograficzne ani doświadczenie.
    Pozostaje jedynie porównanie na papierze. Z którego nie wiele wynika, bo jest dużo "mijanek":wink: .
    Także w sumie to się dziwię , że się jeszcze tu nie włączyli moderatorzy zwłaszcza, że sądząc z ostatnich postów temperatura dyskusji rośnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Zamieszczone przez kami74
      Ludziska. zdajecie sobie sprawe, że kłocicie się o dwa modele z których jednego jeszcze nie ma na rynku a drugiego juz na nim nie ma ? Dajcie se pokój.
      Otoz to

20D to jeszcze maja gdzies? Zdaje sie ze juz 30D powinno staniec do tego samego poziomu jaki mialo 20D. Odpada pare nowosci z 400D o ktorych tu wspomniano.

Ciekawe czy 350'tki i czterysetki beda padac tak nagminnie z powodu jakiegos bolca jak obecnie 300D?
      ...

Komentarz

• Drozdi
        Początki nałogu
        • 2006
        • 418

Zamieszczone przez KuchateK
        Ciekawe czy 350'tki i czterysetki beda padac tak nagminnie z powodu jakiegos bolca jak obecnie 300D?
        Jakiego bolca?
        - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez Drozdi
          Jakiego bolca?
          Tego, na którym wisi pomocnicze lustro od AF.
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• fmagik
            Początki nałogu
            • 2006
            • 334

a moim zdaniem canon zaczyna odstawac od konkurencji przynajmniej na polce dla amatorow.... nikon i sony w ostatnicz czasie daly wiele wiecej czyzby konstruktorzy canona przespali ?????
            Canon EOS, Tokina, Tamron, SpeedLite, Quantuum, Yongnuo

Komentarz

• kami74
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1492

Zamieszczone przez KuchateK
              350tki jkby miały padać to pewnie juz by zaczęły, więc jestem dobrej myśli :-D
              5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
              MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Czacha
                fotograf
                • 2004
                • 4868

Zamieszczone przez fmagik
                a moim zdaniem canon zaczyna odstawac od konkurencji przynajmniej na polce dla amatorow.... nikon i sony w ostatnicz czasie daly wiele wiecej czyzby konstruktorzy canona przespali ?????
                zastanawiam sie nad tym od dluzszej chwili, ale nie moge zalapac o co dokladnie Ci chodzi - mozesz rozwinac.. z naciskiem na to "daly wiele wiecej"?
                https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• ukasz
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 595

alien, nie chcę mi się szukać postu do zacytowania, ale krzyczysz głośno że 400D ma lepszy AF niż 20D. Rozumiem że sprawdzałeś ?

Rozumiem z Twoich wypowiedzi że miałeś możliwość używać przez dłuższy czas (kilka miesięcy załóżmy) zrówno 350D (wielkość, ergonomia podobne jak w 400D) i czegoś wielkości 10D/20D? No bo skoro tak ostro głosujesz za tym że "size doesn't matter"...

W temacie wątku: mając do wyboru dziś 400D i 20D wziałbym... 30D .
                  Ostatnio edytowany przez ukasz; 604.

Komentarz

• ukasz
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 595

Zamieszczone przez Czacha
                    zastanawiam sie nad tym od dluzszej chwili, ale nie moge zalapac o co dokladnie Ci chodzi - mozesz rozwinac.. z naciskiem na to "daly wiele wiecej"?
                    Może chodzi o ergonomię/wielkość korpusu? Bo poza tym nic mi do głowy nie przychodzi

Komentarz

• alien
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 412

ukasz polecam strone 1 i dokladne przeczytanie mojej wypowiedzi =]
                      Co do af to po pierwsze nie krzycze...wciaz gdybam
                      A po drugie to sami konstruktorzy podali taką wiadomość i mysle ze jak sie spojrzy w sama tylko specyfikacje to to widać...ale narazie to tylko gdybanie =)

Nie musisz sie tak denerwowac - każdy ma prawo do swoich subiektywnych opini i nic ci do tego lepiej dodaj coś madrego od siebie bo narazie z tym cienko u Ciebie =)

Dla mnie ergonomia to plus bo często na dłuzej wychodze fotografować , badz wyjezdzam w góry i taki lekki oraz mały aparat moge wziąść ze soba wszędzie w dłuższą podróż
                      Jesli natomiast chcialbym podpiąć większą lufe to po prostu moge podłączyć grip =)
                      Mi taki aparat pasuje w 100 %....i to jest moje subiektywne zdanie =)
                      Ostatnio edytowany przez alien; 175.
                      ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Komentarz

• twi
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 68

a popatrzcie na to z innej strony:
                        rynek sie rozwija coraz szybciej i modele będą się pewnie coraz szybciej zmieniać na nowsze. Jeżeli teraz kupi stary model (np. 20d) to chcąc go wymienić na kolejny (pewnie za kilka miesięcy) będzie miał większe problemy ze sprzedażą niż np. z 400d, który w tym momencie jest nowością. Według mnie lepiej jest inwestowac w nowe.
                        Canon 5D, EF 24-105/f4L, EF 70-200/f2,8L IS, TC2xII, Speedlite 580EX, SanDisk 2GB 133x, B+W UV 010 MRC, Velbon Sherpa 750n, Lowepro Mini Trekker AW + Tamrac Lens case

Komentarz

• alien
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 412

Ciekawy punkt widzenia...jednak dużo zależy od preferencji tego kto będzie kupował dany aparat.
                          Na dzień dzisiejszy osobiscie wolałbym kupić 400d z gripem niz 20d...

EOS 30d...to zdecydowanie fantastyczny aparat ale w porównaniu do 400d cena troche zwala z nóg....tym bardziej ,że rzadko kiedy amator wykorzysta te wszystkie funkcje za które zapłacił w przypadku eosa 30d...dlatego będą uczciwym w stosunku do siebie kupiłbym 400d , jakieś dobre szkiełko i myśle ,że byłbym zadowolony =)
                          Ostatnio edytowany przez alien; 175.
                          ja tam jestem zielony(jak na prawdziwego aliena przystało) więc licze na Waszą pomoc ;p

Komentarz

• Pikczer
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2578

Zamieszczone przez twi
                            ...według mnie lepiej jest inwestowac w nowe.
                            Chyba, ze to stare bedzie sie chcialo zostawic jako zapasowe body 8)
                            Wtedy warto sie zastanowic czy sie chce zostawiajac w domu np. 1D Mark II N lapac za 350D/400D, czy woli sie 20D

Komentarz

• gwozdzt
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 5780

Zamieszczone przez twi
                              rynek sie rozwija coraz szybciej i modele będą się pewnie coraz szybciej zmieniać na nowsze. Jeżeli teraz kupi stary model (np. 20d) to chcąc go wymienić na kolejny (pewnie za kilka miesięcy) będzie miał większe problemy ze sprzedażą niż np. z 400d, który w tym momencie jest nowością. Według mnie lepiej jest inwestowac w nowe.
                              Z punktu uzytkownika dziwne podejście. Ten sposób myślenia cechuje raczej handlarzy.
                              Zwykły użytkownik/hobbysta raczej kupuje rzeczy, żeby ich używać, a nie przed zakupem zastanawia się co bedzie jakby chciał je sprzedać.
                              Co do inwestycji, to w ogóle nie rozumiem. Moim zdaniem lepsze są akcje, obligacje, nieruchomości ,metale szlachetne, itp... :-)
                              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Avadra_K
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 580

Zamieszczone przez twi

No faktycznie, 20D jest tak łatwo kupić - używana się trzyma w cenie a nowych prawie niema.:-o

Się strasznie uśmiałem

Co do "przestażałości" - dlalekii jestem od stwierdzenia, ze 20d to przestażały model

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

Pracuję...