X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mazaczo
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 30

Miałem 300D,350D a teraz mam 40D i nie widze aby zdjęcia były mniej ostre. Widzisz sa jednak ludzie którzy nie maja problemów z ostrościa w 40d,a wręcz przeciwnie sa bardzo zadowoleni ze swojej nowej zabawki i ja do nich należe.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Chętnie bym zobaczył jakies nieostre fotki w pełnej rozdzielczosci ale wszyscy tylko narzekają,jakies przykłady prosze.
    Ostatnio edytowany przez Mazaczo; 4879. Powód: Automerged Doublepost
    5D/T17-35 2.8-4/C50 1.4 /C100 2.0/C70-200 4L/430EX II

Komentarz

• szymekb
      • 2007
      • 8

Przepraszam, trochę mnie poniosło... Ponieważ znajduje mase tekstów na ten temat i zawsze błąd jest szukany wszędzie, tylko nie w AF... jest zganianie na ustawienia ostrości(dla pliku), obiektyw. Jednak bawiąc się pewnego wieczoru "live view" bezwzględnie było widoczne że AF łapie przed obiektem. Nie żadne mydło wywołane ustawieniami dla JPG, nie wina obiektywu-gdyż przy MF było ok... Nie chce tu w żaden sposób oczerniać 40-tki, gdyż jest rewelacyjna... Możliwe, że było zbyt słabe oświetlenie wtedy dla niej (aczkolwiek wspomagała się lampą). W tej chwili jak chciałem strzelić parę RAW-ów - odmówiła nieposłuszeństwa i łapie idealnie
      Jednak martwi mnie odsetek fotek z życia... właśnie, z życia a nie studyjnych, nie testowych, które po zrzuceniu na pc okazują się nie ostre - przykład: http://pogoria3.com.pl/IMG_0182.JPG (za kilka tygodni, miesięcy może zniknać z tego adresu)
      Robiąc w ruchu zdjęcia później trudno stwierdzić co było powodem nieostrości... Natomiast gdy natknąłem się na wątek problemów z ostrością w 40D i zganianie na bóg-wie-co (niedługo może ktoś będzie tak zdolny i napisze, że to wina karty CF lub w złych butach robiło się zdjęcie ) troszkę się podirytowałem i pod presją tego wyskoczyłem z takim hasłem, za co przepraszam. Widze, że jednak jest tu troche osób które nie mają takich problemów. Mam nadzieje, że znajde niebawem w czym tkwi sęk w moim przypadku.

Pozdrawiam,
      Szymek

...a może jednak to tylko obłęd?
      musze przestać przyglądąc się tak szczegółowo w 100% powiększeniu
      Ostatnio edytowany przez szymekb; 13278. Powód: Automerged Doublepost
      EOS 50D | EOS 40D
      EF-S 10-22/3.5-4.5 | EF-S 17-55/2.8 | EF 70-200/2.8 | EF 100/2.8 | EF 300/4

Komentarz

• raster
        Coś już napisał
        • 2005
        • 97

ja tam się nie znam ale przy f10 to już dyfrakcja może zacząć dawać znać o sobie

To ISO400 to tam tez nie do końca potrzebne bo czas wynosi 1/400 (a ogniskowa po przeliczeniu 160)
        Puszki i słoiki

Komentarz

• Mazaczo
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 30

Nie no przy takich parametrach to zdjecie powinno byc jeszcze ostre,wygląda na lekko poruszone ale moze sie mylę.
          5D/T17-35 2.8-4/C50 1.4 /C100 2.0/C70-200 4L/430EX II

Komentarz

• Max_im
            Uzależniony
            • 2006
            • 668

pytanie
            czy wszyscy robią na autoiso?

szymekb
            z jakiej puszki się przesiadłeś
            ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• paweleverest
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1138

Zamieszczone przez szymekb
              Ehh... mam identyczny problem... cholernie irrytujący jest fakt, że na każdym forum winą obarczają właściciela aparatu lub szkło... Tylko dlaczego (z tego co wszędzie widze) niemal WSZYSCY posiadacze 40D mają ten problem niezależnie od szkła? Dlaczego wszystkie (w moim przypadku do tego czasu 3500) fotki z użyciem AF nie są ostre (łapie przed obiektem), podczas gdy przy MF wszystko gra (więc nie jest to wina kompresji itp.!!!!!)?
              TO się nazywa FRONT FOCUS - jedyna rada - odesłać do kalibracji na żytnią. Acha ja od dwóch dni mam 40D ( trafia w punkt ze wszystkimi szkłami ) więc Twój przypadek to nie wina modelu 40D tylko felernego egzemplaża ( puszki lub szkła )

Komentarz

• Paulx
                Bywalec
                • 2007
                • 204

a wiec z tego,co Zoombrowser wyczytal o tym zdjeciu to ostrzyles manualnie puszka 100-400 w ustawieniu P,mysle ze po ustawieniu ostrosci zmieniles odleglosc od obiektu i wyszlo przed,albo za.To sa ulamki sekundy,proponuje na AF servo na poczatki i juz.
                a i ustaw na srogkowy punkt i szybka mozliwosc zmiany tym malym sterownikiem.

pozdrowienia
                Ostatnio edytowany przez Paulx; 12148. Powód: Automerged Doublepost
                CANON

Komentarz

• szymekb
                  • 2007
                  • 8

Zamieszczone przez Max_im
                  szymekb
                  z jakiej puszki się przesiadłeś
                  50E, jeszcze analog Od niego też "w spadku" mam chwilowo szkła, mam nadzieje, że to będzie ich wina.
                  A jako, że pierwsze cyfrowe lusto... może zawyżam wymagania
                  Szum wokół nieostrości 40D mnie troche zaniepokoił, i brak umiejętności zacząłem upatrywać w tym temacie
                  Muszę potestować go z jakimś nowszym, lepszym szkłem... no i przywyknąć do lustra po dłuugiej przerwie.

Ad. przykładowej fotki: chyba wybrałem nie najlepsze zdjęcie (wziąłem na szybko niemal pierwsze z brzegu) tu może coś konkretniejszego z dzisiaj http://pogoria3.com.pl/IMG_3491.JPG [78mm | 1/100s | f/5,6 | ISO 400]
                  wmawiam sobie, że słabe szkło, jednak chwile później - http://pogoria3.com.pl/IMG_3505.JPG [81mm | 1/125s | f/7,1 | ISO 800] znacznie ostrzejsze... Kwestia przysłony?

Paulx <- Dzięki za porady
                  EOS 50D | EOS 40D
                  EF-S 10-22/3.5-4.5 | EF-S 17-55/2.8 | EF 70-200/2.8 | EF 100/2.8 | EF 300/4

Komentarz

• heniek
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 614

może masz coś nie tak z tym szkłem EF 35-80?
                    Heniek

Komentarz

• Max_im
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 668

szymekb

kolega ma 350D i narzekał na współpracę ze szkłami pozostałymi z analoga
                      polecam robić w RAW zawsze lepiej wygląda jpeg wywołany z rawa
                      ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• BelYaal
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 387

Jednak martwi mnie odsetek fotek z życia... właśnie, z życia a nie studyjnych, nie testowych, które po zrzuceniu na pc okazują się nie ostre - przykład: http://pogoria3.com.pl/IMG_0182.JPG (za kilka tygodni, miesięcy może zniknać z tego adresu)
                        Robiąc w ruchu zdjęcia później trudno stwierdzić co było powodem nieostrości...
                        Fotka wyglada raczej na poruszona, czasem mam tak z 30D ale ja to zwalam na moje lapy, totalna delirka

Komentarz

• dickory dare
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 189

http://pogoria3.com.pl/IMG_3491.JPG [78mm | 1/100s | f/5,6 | ISO 400]
                          wmawiam sobie, że słabe szkło, jednak chwile później - http://pogoria3.com.pl/IMG_3505.JPG [81mm | 1/125s | f/7,1 | ISO 800] znacznie ostrzejsze... Kwestia przysłony?
                          raczej kwestia krótszego czasu 1/100 vs 1/125s. postaraj się robić na krótszych czasach ew. poćwicz stabilny chwyt. IMO te zdjęcia są zwyczajnie poruszone. warto inwestować w jasne obiektywy, czasy od 1/1000s to dopiero frajda!

Komentarz

• amroz
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 772

miałem 30d. teraz od kilku dni mam 40d. popstrykałem troszkę z różnymi swoimi obiektywami i jak na moje oko to ostrzy dużo lepiej niz 30d. moze to poprostu zależy od konkretnej sztuki. a może tylko mi sie wydaje i jest tak samo. ale na pewno nie gorzej.

Komentarz

• mgtan
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1084

a ja sie podpisze jako kolejny 40D- posiadacz że ten sam problem mam... wymienili mi na druga sztukę ijest lepiej aledalej nie ma pełnej ostrości... z 400d osiąga sie lepszą ostrość cykając spod rekawa przypadkiem niz w 40D osiagam jak sie człowiek przyłoży i zadba o swiatło itp :-).... no i mam zagwozdke bo szykuje sie do kupna 24-70 L...ale chetnie bym najpierw zobaczył Wasze fotki z 40D - te ostre i na co to pudełko stac... bo wywalic 4tys ana obiektyw który po kalibarcji bedzie tak samo jak mam teraz to ... to raczej zmiana aparatu.. i chyba jednak firmy. :/
                              Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
                              24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
                              Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• arturs
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 4196

Zamieszczone przez mgtan
                                a ja sie podpisze jako kolejny 40D- posiadacz że ten sam problem mam... wymienili mi na druga sztukę ijest lepiej aledalej nie ma pełnej ostrości... z 400d osiąga sie lepszą ostrość cykając spod rekawa przypadkiem niz w 40D osiagam jak sie człowiek przyłoży i zadba o swiatło itp :-).... no i mam zagwozdke bo szykuje sie do kupna 24-70 L...ale chetnie bym najpierw zobaczył Wasze fotki z 40D - te ostre i na co to pudełko stac... bo wywalic 4tys ana obiektyw który po kalibarcji bedzie tak samo jak mam teraz to ... to raczej zmiana aparatu.. i chyba jednak firmy. :/
                                proszę bardzo.. nie wiem czy Ci przypasują http://www.starz.pl/forum_cb/canon40D/
                                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

Pracuję...