Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Miałem 300D,350D a teraz mam 40D i nie widze aby zdjęcia były mniej ostre. Widzisz sa jednak ludzie którzy nie maja problemów z ostrościa w 40d,a wręcz przeciwnie sa bardzo zadowoleni ze swojej nowej zabawki i ja do nich należe.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chętnie bym zobaczył jakies nieostre fotki w pełnej rozdzielczosci ale wszyscy tylko narzekają,jakies przykłady prosze.
Ostatnio edytowany przez Mazaczo; 4879.
Powód: Automerged Doublepost
5D/T17-35 2.8-4/C50 1.4 /C100 2.0/C70-200 4L/430EX II
Przepraszam, trochę mnie poniosło... Ponieważ znajduje mase tekstów na ten temat i zawsze błąd jest szukany wszędzie, tylko nie w AF... jest zganianie na ustawienia ostrości(dla pliku), obiektyw. Jednak bawiąc się pewnego wieczoru "live view" bezwzględnie było widoczne że AF łapie przed obiektem. Nie żadne mydło wywołane ustawieniami dla JPG, nie wina obiektywu-gdyż przy MF było ok... Nie chce tu w żaden sposób oczerniać 40-tki, gdyż jest rewelacyjna... Możliwe, że było zbyt słabe oświetlenie wtedy dla niej (aczkolwiek wspomagała się lampą). W tej chwili jak chciałem strzelić parę RAW-ów - odmówiła nieposłuszeństwa i łapie idealnie
Jednak martwi mnie odsetek fotek z życia... właśnie, z życia a nie studyjnych, nie testowych, które po zrzuceniu na pc okazują się nie ostre - przykład: http://pogoria3.com.pl/IMG_0182.JPG (za kilka tygodni, miesięcy może zniknać z tego adresu)
Robiąc w ruchu zdjęcia później trudno stwierdzić co było powodem nieostrości... Natomiast gdy natknąłem się na wątek problemów z ostrością w 40D i zganianie na bóg-wie-co (niedługo może ktoś będzie tak zdolny i napisze, że to wina karty CF lub w złych butach robiło się zdjęcie ) troszkę się podirytowałem i pod presją tego wyskoczyłem z takim hasłem, za co przepraszam. Widze, że jednak jest tu troche osób które nie mają takich problemów. Mam nadzieje, że znajde niebawem w czym tkwi sęk w moim przypadku.
Pozdrawiam,
Szymek
...a może jednak to tylko obłęd?
musze przestać przyglądąc się tak szczegółowo w 100% powiększeniu
Ostatnio edytowany przez szymekb; 13278.
EOS 50D | EOS 40D
EF-S 10-22/3.5-4.5 | EF-S 17-55/2.8 | EF 70-200/2.8 | EF 100/2.8 | EF 300/4
Ehh... mam identyczny problem... cholernie irrytujący jest fakt, że na każdym forum winą obarczają właściciela aparatu lub szkło... Tylko dlaczego (z tego co wszędzie widze) niemal WSZYSCY posiadacze 40D mają ten problem niezależnie od szkła? Dlaczego wszystkie (w moim przypadku do tego czasu 3500) fotki z użyciem AF nie są ostre (łapie przed obiektem), podczas gdy przy MF wszystko gra (więc nie jest to wina kompresji itp.!!!!!)?
TO się nazywa FRONT FOCUS - jedyna rada - odesłać do kalibracji na żytnią. Acha ja od dwóch dni mam 40D ( trafia w punkt ze wszystkimi szkłami ) więc Twój przypadek to nie wina modelu 40D tylko felernego egzemplaża ( puszki lub szkła )
a wiec z tego,co Zoombrowser wyczytal o tym zdjeciu to ostrzyles manualnie puszka 100-400 w ustawieniu P,mysle ze po ustawieniu ostrosci zmieniles odleglosc od obiektu i wyszlo przed,albo za.To sa ulamki sekundy,proponuje na AF servo na poczatki i juz.
a i ustaw na srogkowy punkt i szybka mozliwosc zmiany tym malym sterownikiem.
pozdrowienia
Ostatnio edytowany przez Paulx; 12148.
50E, jeszcze analog Od niego też "w spadku" mam chwilowo szkła, mam nadzieje, że to będzie ich wina.
A jako, że pierwsze cyfrowe lusto... może zawyżam wymagania
Szum wokół nieostrości 40D mnie troche zaniepokoił, i brak umiejętności zacząłem upatrywać w tym temacie
Muszę potestować go z jakimś nowszym, lepszym szkłem... no i przywyknąć do lustra po dłuugiej przerwie.
Ad. przykładowej fotki: chyba wybrałem nie najlepsze zdjęcie (wziąłem na szybko niemal pierwsze z brzegu) tu może coś konkretniejszego z dzisiaj http://pogoria3.com.pl/IMG_3491.JPG [78mm | 1/100s | f/5,6 | ISO 400]
wmawiam sobie, że słabe szkło, jednak chwile później - http://pogoria3.com.pl/IMG_3505.JPG [81mm | 1/125s | f/7,1 | ISO 800] znacznie ostrzejsze... Kwestia przysłony?
Paulx <- Dzięki za porady
EOS 50D | EOS 40D
EF-S 10-22/3.5-4.5 | EF-S 17-55/2.8 | EF 70-200/2.8 | EF 100/2.8 | EF 300/4
Jednak martwi mnie odsetek fotek z życia... właśnie, z życia a nie studyjnych, nie testowych, które po zrzuceniu na pc okazują się nie ostre - przykład: http://pogoria3.com.pl/IMG_0182.JPG (za kilka tygodni, miesięcy może zniknać z tego adresu)
Robiąc w ruchu zdjęcia później trudno stwierdzić co było powodem nieostrości...
Fotka wyglada raczej na poruszona, czasem mam tak z 30D ale ja to zwalam na moje lapy, totalna delirka
raczej kwestia krótszego czasu 1/100 vs 1/125s. postaraj się robić na krótszych czasach ew. poćwicz stabilny chwyt. IMO te zdjęcia są zwyczajnie poruszone. warto inwestować w jasne obiektywy, czasy od 1/1000s to dopiero frajda!
miałem 30d. teraz od kilku dni mam 40d. popstrykałem troszkę z różnymi swoimi obiektywami i jak na moje oko to ostrzy dużo lepiej niz 30d. moze to poprostu zależy od konkretnej sztuki. a może tylko mi sie wydaje i jest tak samo. ale na pewno nie gorzej.
a ja sie podpisze jako kolejny 40D- posiadacz że ten sam problem mam... wymienili mi na druga sztukę ijest lepiej aledalej nie ma pełnej ostrości... z 400d osiąga sie lepszą ostrość cykając spod rekawa przypadkiem niz w 40D osiagam jak sie człowiek przyłoży i zadba o swiatło itp :-).... no i mam zagwozdke bo szykuje sie do kupna 24-70 L...ale chetnie bym najpierw zobaczył Wasze fotki z 40D - te ostre i na co to pudełko stac... bo wywalic 4tys ana obiektyw który po kalibarcji bedzie tak samo jak mam teraz to ... to raczej zmiana aparatu.. i chyba jednak firmy. :/
a ja sie podpisze jako kolejny 40D- posiadacz że ten sam problem mam... wymienili mi na druga sztukę ijest lepiej aledalej nie ma pełnej ostrości... z 400d osiąga sie lepszą ostrość cykając spod rekawa przypadkiem niz w 40D osiagam jak sie człowiek przyłoży i zadba o swiatło itp :-).... no i mam zagwozdke bo szykuje sie do kupna 24-70 L...ale chetnie bym najpierw zobaczył Wasze fotki z 40D - te ostre i na co to pudełko stac... bo wywalic 4tys ana obiektyw który po kalibarcji bedzie tak samo jak mam teraz to ... to raczej zmiana aparatu.. i chyba jednak firmy. :/
Komentarz