X
-
-
jak dla mnie 17-40 to piękne szkiełko krajobrazowe;
do niedawna miałem cropa i bardzo ładnie na nim "hulało", całkiem dzielnie zastępowało kitowca, a po moim przejściu na "pełną stronę klatki" stało się idealnym szkiełkiem krajobrazowym, a od biedy można się z nim też pobawić w domowego reportera ;-)
największą zaletą tego zacnego szkiełka to fajny zakres do krajobrazu na FF, kontrast i ładne kolory jakie produkuje; i to wszystko za niewygórowaną cenę jak na L;
co do słabej ostrości to wogóle nie wiem o co chodzi :-?
u mnie jest :cool:lepsze jutro było wczoraj
Komentarz
-
Komentarz
-
jak dla mnie 17-40 to piękne szkiełko krajobrazowe;
do niedawna miałem cropa i bardzo ładnie na nim "hulało", całkiem dzielnie zastępowało kitowca, a po moim przejściu na "pełną stronę klatki" stało się idealnym szkiełkiem krajobrazowym, a od biedy można się z nim też pobawić w domowego reportera ;-)
największą zaletą tego zacnego szkiełka to fajny zakres do krajobrazu na FF, kontrast i ładne kolory jakie produkuje; i to wszystko za niewygórowaną cenę jak na L;
co do słabej ostrości to wogóle nie wiem o co chodzi :-?
u mnie jest :cool:
A ja mam co prawda z tym szkiełkiem doświadczenia tylko na cropie, ale
2 egzemplarze sprawdzałem i oba oddałem, właśnie z tego powodu, że
mydli. De gustibus...
Pozdrówkam_o_b_y
--------------------------------------------------------
Komentarz
-
-
A jednak wracam do 17-40. Decyzja o zakupie 16-35 musi zaczekać. Wersja mkI tego szkła nie jest idealna pod cyfrę. Ceny egzemplarzy to około 3k. MKII, który jest świetny pod cyfrą to już ponad 4k. Kupiłem więc drugą L 17 -40. Szkło jest ciemnawe, ale nie mogę znieść plastikowości i AF tamrona, choć rysuje bardzo dobrze. Muszę mieć jednak solidne szkło i które nie będę drżał ,,na robocie''. No more tamron...Komentarz
-
co? też słaba? ;-)
też zakupiłem to szkło - to krajobrazu przymknięte do f8 osiąga tzw sweet point
reszta co napisałeś to oczywista oczywistość, że pozwolę sobie zacytować jednego z najwybitniejszych polskich mężów stanu... no może zaraz po Piłsudskim...
Komentarz
-
Ja mam 17-40 tez na cropie. Naczytałem się, jaka to mydelniczka, że obiektyw beznadziejny jak za te pieniądze itd. Albo mam farta i trafiłem bardzo dobry egzemplarz, albo opinie o mydlaności można między bajki włożyć.
Wybrałem 1 obiektyw z brzegu, nie przebierałam szukając ostrzejszej sztuk. Mój jest ostry od pełnej dziury, a po przymknięciu do 5,6 jest bardzo ostry.
Domyślam się, że na 5d byłby jeszcze lepszy, ale (jeszcze) nie miałem okazji sie przekonać. Szczerze polecam.Komentarz
-
-
-
-
-
Sigma 12-24. Gdzie można w Polsce kupić żelki do niej i czy są połówkowe szare? może ktoś spotkał się z tym tematem?
W centrum Sigmy wypięli sie , na Allegro nie ma, co robić?
GrzegorzGrzegorzKomentarz
-
Komentarz

Komentarz