X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • axk
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2027

Zamieszczone przez Krzdry
    ...rożni się tylko uszczelnieniem ?
    I ceną. Swoją drogą to tą gąbkę nawet ciężko nazwać uszczelnieniem.
    EOS + Speedlite

Komentarz

• xsardas
      Uzależniony
      • 2008
      • 731

Aparat z gripem nie nadaje się na statyw, gdyż grip nie jest integralna częścią aparatu ... Na statyw zdejmujemy gripa, albo kupujemy 1kę która jest jednolita konstrukcją. I nie ma tu znaczenia czy jest to oryginał czy podróba.

Komentarz

• mgtan
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1084

Zamieszczone przez xsardas
        Aparat z gripem nie nadaje się na statyw, gdyż grip nie jest integralna częścią aparatu ... Na statyw zdejmujemy gripa, albo kupujemy 1kę która jest jednolita konstrukcją. I nie ma tu znaczenia czy jest to oryginał czy podróba.
        a nie nadaje się bo? ja przy 40D nie miałem żadnego problemu z instalowanie z gripem na statyw. nic się nie bujało nic nie latało. więc w czym rzecz?
        Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
        24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
        Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• axk
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2027

Aparat z gripem nie nadaje się na statyw, gdyż grip nie jest integralna częścią aparatu ... Na statyw zdejmujemy gripa...
          Ja akurat takiej filozofii nie podzielam. Nie wiem jak ciężki musiał by być obiektyw aby spowodować uszkodzenie mocowania pomiędzy gripem a korpusem i w konsekwencji przyczynić się do upadku całości. Zresztą większe/cięższe obiektywy są wyposażone w mocowanie statywowe które ww. problem skutecznie rozwiązuje.
          EOS + Speedlite

Komentarz

• xsardas
            Uzależniony
            • 2008
            • 731

Gdzieś na forum były testy naświetleń przy długich czasach, w których to aparat z gripem dawał gorszą jakość obrazu, niż body bez.

Komentarz

• Krzdry
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 27

[...]albo kupujemy 1kę która jest jednolita konstrukcją. I nie ma tu znaczenia czy jest to oryginał czy podróba.
              heh , podrobionej jedynki nie widziałem jeszcze
              ale nie ma mowy o kupieniu nowego korpusu , ten nie ma jeszcze 2 mies.

zauważyłem ,że sporo ludzi gripów nie odkręca przy mocowaniu na statywie bo to pewnie bardziej by zaszkodziło z czasem
              Nie szczędź czasu na to, aby być szczęśliwym.
              Phil Brosmans

Komentarz

• mgtan
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1084

zaszkodzić to nie zaszkodzi raczej. Poprostu przy oryginalnym gripie, dobrym statywie, nie ma różnicy. A zdjęcia przy długich czasach robione z widoczną różnicą, to raczej równie dobrze można powiedzieć że wiatr mocny zawiał i lekko drgnął korpus. To troszke strzelanie ślepakami momentami.

Bierz Gripa, raz podepniesz, to nigdy się z nim nie rozstaniesz. Obecnie mam aparat bez gripa i już się zbieram do kupna gripa bo mi brakuje "dołu".

Komentarz

• xsardas
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 731

Nie łapać za słówka :P hehe

U mnie też grip cały czas siedzi na body, ale ja nie mam statywu więc nie mam po co odkręcać

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

Gdzieś na forum były testy naświetleń przy długich czasach, w których to aparat z gripem dawał gorszą jakość obrazu, niż body bez.
                    A w jaki to sposób grip miałby wpływać na pogorszenie jakości obrazu (?) przy dłuższych czasach naświetlania? Osobiście niczego takiego nie zaobserwowałem (czasy naświetlania do kilkunastu minut).
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• Matt_K-K
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 322

Pewnie gdy jest kiepsko spasowany z korpusem, to po zamontowaniu na statywie calosci wystepuja jakies minimalne ruchy na bok wynikajace z tego zlego spasowania i sie obraz robi rozmydlony..

Komentarz

• mgtan
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1084

Na Gripie Delty coś takiego widziałem że przez to że był średnio spasowany to miał luz.

Komentarz

• axk
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2027

Zamieszczone przez Matt_K-K
                          ...po zamontowaniu na statywie calosci wystepuja jakies minimalne ruchy na bok wynikajace z tego zlego spasowania...
                          Rozumiem że powyższy opis odnosi się do sytuacji kiedy to fotografujemy na dworze a "minimalne ruchy na bok wynikajace z tego zlego spasowania" są spowodowane podmuchami wiatru?
                          EOS + Speedlite

Komentarz

• GTeam
                            Dopiero zaczyna
                            • 2006
                            • 44

Czasami nie ściągnięcie gripu do statywu z czasem okazuje się nawet na plus - rysujesz płytką (szybko złączką) grip a nie dół aparatu... Na allegro można sporo sprzętu znaleźć ze śladami używania statywów oraz pozrywanymi naklejkami z numerami - bo są w miejscu wrażliwym dla mocowania statywowego.
                            Duża czarna puszka z napisem Canon + stałki + zuuumy + jakieś świeczki i inne gadżety/śmieci. Rozwijam listę sprzętu szybciej niż umiejętności...

-------------

Komentarz

• zmaku
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 24

Dla osób wahających się nad kupnem gripa - zdecydowanie szkoda czasu na myślenie, nic tylko kupować

Sam zastanawiałem się nad gripem przez długi czas, przeglądając różne oferty, zarówno oryginalne BG-E2, jak i zamienniki różnych firm. Ze względów ekonomicznych czekałem też na okazję
                              W końcu trafiłem na nowego gripa Newell BG-E2 za baaaaardzo niewielkie pieniądze - co prawda widać różnicę w wykonaniu, tańszy plastik itp, jednakże komfort pracy, nawet z tak dużym body jak 40D, poprawił się zdecydowanie A chwyt pionowy to bajka!
                              Pozdrawiam, Zmaku.
                              Canon 40d + Tamron 28-75 f/2.8 i trochę innych gratów

Komentarz

• deejay24h
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 168

Też cośik napiszę mam grip do 50d oryginał działa bez zarzutu . Po kupnie 5d jakos wydawał mi sie malutki i nieporęczny kupiłem do niego gripa ale zamiennik alphy .
                                Prócz napisu (canon na oryginalnym) niczym się znaczącym nie różnią. Oczywiście życie to też zweryfikuje.
                                Canon. skromnie: http://www.gregfoto.pl/gallery

Komentarz

Pracuję...