X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Soundman
    Początki nałogu
    • 2008
    • 371

Zamieszczone przez skoku
    ja bym powiedział, ze jego wartość można docenić po jego odkręceniu.
    człowiek szybko się przyzwyczaja - wydaje się, że aż tak dużo grip nie daje.
    a wystarczy go na chwilę odkręcić - wtedy dopiero czuć różnicę

No właśnie wtedy mam ochote sprzedać ten aparat bo mi mały palec odrazu zwiewa pod korpus i durnie mi sie go jakoś trzyma :]

Komentarz

• radmro
      Bywalec
      • 2007
      • 196

Po zmianie 350-ki na 40D myslałem, że obejdę sie bez gripa, bo wszakże uchwyt w 40 jest bez porównania wiekszy i bardziej do wiekszej dłoni przystosowany, i nawet długo bez niego wytrzymałem, ale od dwóch dni mam gripa i jest lepiej: stabilniej, pewniej i wygodniej. O wydłuzonej pracy na dwóch akumulatorach nie wspominam, bo to nie był bynajmniej główny motyw przy zakupie. Dla mnie grip to przede wszystkim lepsza ergonomia...
      5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
      flickr

Komentarz

• siudym
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2254

Hmmm OK, dzieki za info. Chcialem wiedziec zanim kupie 6 sztuk aku aku AA. A wracajac do BP-511 - rozumiem, ze w przeciwienstwie do AA, zasilanie nie padnie mi gdy jeden z 511 sie wyczerpie wczesniej?

Komentarz

• axk
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2027

Zamieszczone przez siudym
          A wracajac do BP-511 - rozumiem, ze w przeciwienstwie do AA, zasilanie nie padnie mi gdy jeden z 511 sie wyczerpie wczesniej?
          Oczywiście że nie. Ogniwa pracują niezależnie od siebie i rozładowanie jednego z nich nie powoduje całkowitego zaniku zasilania.
          EOS + Speedlite

Komentarz

• Soundman
            Początki nałogu
            • 2008
            • 371

Zamieszczone przez axk
            Oczywiście że nie. Ogniwa pracują niezależnie od siebie i rozładowanie jednego z nich nie powoduje całkowitego zaniku zasilania.
            Dokładnie niemusisz w gripie nawet urzywać dwoch akku na jednym też będzie normalnie sobie chodził.

Komentarz

• basala
              Uzależniony
              • 2008
              • 615

W moim przypadku grip jednocześnie ułatwił i jakby wymusił (może raczej sprowokował) robienie pionowych kadrów.

Komentarz

• NawaShibari
                Coś już napisał
                • 2008
                • 59

Zamieszczone przez siudym
                Hmmm OK, dzieki za info. Chcialem wiedziec zanim kupie 6 sztuk aku aku AA. A wracajac do BP-511 - rozumiem, ze w przeciwienstwie do AA, zasilanie nie padnie mi gdy jeden z 511 sie wyczerpie wczesniej?
                Aby uzyskać odpowiednią wartość napięcia, akumulatory typu AA muszą być łączone szeregowo, a co za tym idzie uszkodzenie jednego z nich powoduje uszkodzenie całego systmu (zgodnie z logiką "najsłabszego ogniwa"). Akumulatory w gripie natomiast mają już na swoich wyprowadzeniach odpowiednie napięcie do zasilania aparatu (ponieważ są to przecież te same akumulatory, które wykorzystywane są bez gripa/gripu(?)), są one więc łączone równolegle aby zwiększyć ich wydajność prądową. Uszkodzenie jednego z nich spowoduje zmniejszenie wydajności zasilania całego systemu, ale nie spowoduje jego całkowitej awarii. Zastanawiam się tylko nad takim, czysto teoretycznym pytaniem: czy mając 2 identyczne akumulatory połączone równolegle, w przypadku uszkodzenia jednego z nich powodującego zmniejszenie napięcia na jego zaciskach, zacznie on być doładowywany z akumulatora sprawnego? Czy może grip wyposażony jest w elektronikę temu przeciwdziałającą (wystarczą 2 zwykłe diody)?
                Ostatnio edytowany przez NawaShibari; 14803. Powód: literówka

Komentarz

• Soundman
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 371

Dobrze myślisz będzie trzeba spróbować... No i jeszcze trzeba rozgraniczyć miedzy gripami oryginalnymi i chinolami

Komentarz

• RyszardSwiderski
                    Coś już napisał
                    • 2008
                    • 51

Nie ma się co zastanawiać, grip, to pierwsza rzecz jaką kupiłem do mojej 400. Rób zdjęcia ok godziny na koncercie z lampą zewnętrzną, i z jakimś większym obiektywem baz gripa/gripu, a ręka Ci odpadnie... Jużnie wspominając o robieniu zdjęć w pionie no i zasilaniu...

Komentarz

• blum
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 509

Zamieszczone przez RyszardSwiderski
                      grip, to pierwsza rzecz jaką kupiłem do mojej 400. Rób zdjęcia ok godziny na koncercie z lampą zewnętrzną, i z jakimś większym obiektywem baz gripa/gripu, a ręka Ci odpadnie...
                      bez gripa z lampa zewnetrzna przez godzine? twardy jestes! ja nie umialem w takiej konfiguracji trzymac 400ki

Komentarz

• axk
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2027

Zamieszczone przez NawaShibari
                        ... w przypadku uszkodzenia jednego z nich powodującego zmniejszenie napięcia na jego zaciskach ...
                        W przypadku uszkodzenia lub rozładowania jednego z ogniw napięcie wyjściowe nadal pozostanie na takim samym poziomie, zmniejszy się jedynie wydajność prądowa źródła. Łączenie/rozłączanie ogniw zasilających połączonych równolegle powoduje zwiększenie/zmniejszenie wydajności prądowej źródła. Napięcie wyjściowe pozostaje na takim samym poziomie.
                        EOS + Speedlite

Komentarz

• RyszardSwiderski
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 51

Zamieszczone przez blum
                          bez gripa z lampa zewnetrzna przez godzine? twardy jestes! ja nie umialem w takiej konfiguracji trzymac 400ki
                          Na szczęście to była 430, więc nie aż taka wielka, ale po powrocie do domu jak chwyciłem fliżankę z kawą, to ręka trzęsła mi się jak galareta... Jeśli ktoś się jeszcze zastanawia, to dla własnej wygody warto wydać te kilka 100...

Komentarz

• fotna
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 454

Zamieszczone przez axk
                            W przypadku uszkodzenia lub rozładowania jednego z ogniw napięcie wyjściowe nadal pozostanie na takim samym poziomie, zmniejszy się jedynie wydajność prądowa źródła. Łączenie/rozłączanie ogniw zasilających połączonych równolegle powoduje zwiększenie/zmniejszenie wydajności prądowej źródła. Napięcie wyjściowe pozostaje na takim samym poziomie.
                            Tyle że AA są połączone szeregowo, a nie równolegle w grypie.
                            Równolegle mogą być połączone BP511
                            fotna.dlm.pl

Komentarz

• axk
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2027

Zamieszczone przez fotna
                              Tyle że AA są połączone szeregowo, a nie równolegle w grypie.
                              Raczej gripie a nie "grypie". Nie pisałem o ogniwach typu AA, tylko o ogniwach dedykowanych (jakichkolwiek, niekoniecznie BP-511). W przypadku kiedy zasilamy aparat z ogniw AA i jedno z nich ulegnie uszkodzeniu (a jak wiadomo dla uzyskania odpowiedniego napięcia wyjściowego ogniwa AA łączone są szeregowo) cały układ zasilania przestaje działać, tak więc jest to rozwiązanie dużo bardziej ryzykowne a niżeli stosowanie ogniw dedykowanych.
                              Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                              EOS + Speedlite

Komentarz

• bibi777

Coraz bardziej przekonuje się do kupna gripu...

Komentarz

Pracuję...