X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adikPL
    Początki nałogu
    • 2008
    • 349

Racja, sorki za OT. Wracając do tematu - do mnie już idzie w paczce od Towersa grip do mojej 40tki, wiec za niedługo bedę mógł coś wiecej i dokładniej powiedzieć na temat tego dodatku. Co prawda prawda trzymałem i chwilę fociłem na nieswoich zgripowanych puszkach, ale to nie to samo jak dłuższa praca na swoim sprzęcie. Pozdrawiam
    www.adriankordas.blogspot.com
    -------------------------------
    sigpic

Komentarz

• Skipper
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1112

Zamieszczone przez Jago
      A jak pasuje grip do stałki ..........
      to zalezy z jakim mocowaniem ta stalka... jak na m42 to wystarczy wziac dobry gwintownik i bedzie pasowac jak zloto o ile otwor w szerokosci gripa sie zmiesci... choc zawsze mozesz uzyc power tape i ladnie tasma okleic czyz nie..
      mam nadzieje ze pytanie z gatunku trolowatych bo jesli napowaznie pytasz to... miej nas Panie w opiece

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Jago
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1502

Zamieszczone przez adikPL
        Racja, sorki za OT. Wracając do tematu - do mnie już idzie w paczce od Towersa grip do mojej 40tki, wiec za niedługo bedę mógł coś wiecej i dokładniej powiedzieć na temat tego dodatku. Co prawda prawda trzymałem i chwilę fociłem na nieswoich zgripowanych puszkach, ale to nie to samo jak dłuższa praca na swoim sprzęcie. Pozdrawiam
        Sympatyczny kolego: jakie masz wrażenia z użytkowania 40tki razem z gripem (jeśli on oczywiście do Ciebie dotarł) Jak ten dodatek się sprawuje, tzn jakie widzisz zalety w nim (i wady także, jeśli je zauważyłeś) Dziękuję za odpowiedź.
        C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• MM-architekci
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2227

Ja sie tez podlacze - mial ktos zamiennik do 5d i przesiadl sie na oryginal ? Warto bylo ?
          Ten oryginal tez jest metalowy ?

Zakupilem zamiennik , wczesniej tez mialem zamiennik do 350/400 ,i coz tam bylo ok ogolnie sprzet byl mniejszy , a tutaj mam wrazenie ze odpadnie zaraz , jest jakis gigantyczny , teraz sie wacham czy bylic 450 zl za oryginal i czy przynajmniej lepiej bedzie spasowany i odczucia beda lepsze , bo tak przydaje sie jednak.
          no comment...

Komentarz

• xxkomarxx
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1456

Zamieszczone przez Jago
            A jak pasuje grip do stałki ..........
            Generalnie jak założę grip to moge do niego podpiąć jeszcze jedną stałkę a nawet statyw. Na gripie masz jeszcze przyciski takie jak na body dzięki temu możesz robić zdjęcia na 2 obiektywy które przy umiejętnym rozstawieniu dadzą możliwość robienia pięknych panoram. Jest do tego nawet taki specjalny program który to skleja. Wgrywa się go do soft body nie pamiętam dokładnie nazwy ale chyba grippower 2.04
            Poczytaj manuala i miłej zabawy efekty zapierają dech w piersi. Oczywiście jak napisał kolega musisz najpierw umocować stałke w gripie przy pomocy odpowiedniego wiertła i gwintownika. Rodzaj gwintu zależy od Ciebie (pentax, sony,canon, itp)

Swoją drogą ciekawe jakby to wyglądało

Jest jakiś mistrz PSa co by takie coś posklejał :P
            Ostatnio edytowany przez xxkomarxx; 10391.

Komentarz

• adikPL
              Początki nałogu
              • 2008
              • 349

Zamieszczone przez Jago
              Sympatyczny kolego: jakie masz wrażenia z użytkowania 40tki razem z gripem (jeśli on oczywiście do Ciebie dotarł) Jak ten dodatek się sprawuje, tzn jakie widzisz zalety w nim (i wady także, jeśli je zauważyłeś) Dziękuję za odpowiedź.
              Melduje się sympatyczny
              Grip dotarł szybko w moje ręce (oryginał). Zakłada się go szybko i sprawnie bez żadnych problemów. Bardzo poprawia komfort trzymania puszki (szczegolnie osobom z duzymi dłońmi - takimi jak moje), juz mały paluch nie wpada pod body i to rzeczywiscie pomaga stabilniej je trzymać a co za tym idzie utrzymać minimalnie dłuższe czasy bez ISa (to minimum w skrajnych przypadkach moze uratowac fotkę). To samo dotyczy fotek robionych w pionie, juz nie trzeba wyginac ręki, aparat trzyma się stabilnie, pewnie, mniej się nim trzęsie a grip MZ dobrze leży w dłoni.
              Co do wad, hmmm... ja wagi aparatu, sprzętu (-> np.: dywagacje 70-200 f4 ca 2.8) nigdy nie zaliczałem do wad (może dlatego że silny troszkę jestem) ale jednak wzrost wagi jest odczuwalny po zamontowaniu gripa i zaaplikowaniu mu 2 akumulatorków. Jesli do tego dopniemy taki 70-200 2.8 to trzymamy w łapach coś w okolicach 3kg, wiec dla niektórych to może robić różnicę.

Hmmm to chyba wszystko, jak coś to pytaj. Pozdrawiam
              www.adriankordas.blogspot.com
              -------------------------------
              sigpic

Komentarz

• zuczek
                Początki nałogu
                • 2008
                • 282

To, że się opłaca to już wiemy

Czy ktoś używa z Was akumulatorków w gripie z 400D? Jak tak to jakich pojemności i na ile starczają ?
                www.fotoadam.eu
                FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Komentarz

• tom1200
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 17

Witajcie , chce się podzielić moimi wrażeniami.
                  Zaznaczam że nigdy nie miałem w ręku oryginału tylko oko przez szybkę
                  Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem zamiennika gripa BG-E5 do C 1000D firmy DELTA.
                  Po przeczytaniu wcześniejszych wątków nie zdecydowałem się kupić zamiennika przez Allegro dlatego też pojechałem osobiście do firmy która sprzedaje.
                  Jak tu czytałem to :
                  1 grip nie jest spasowany z korpusem
                  2 trzeszczy
                  3 plastik lichy
                  4 nie za dobrze działa spust
                  itp.
                  Sorry wielkie ale to wszystko nie prawda. Grip bardzo dobrze spasowany,nie trzeszczy , spust działa bdb .Jakość plastiku owszem troszeczkę odbiega od plastiku korpusu ale nie aż tak aby zniechęcić się. Na dzień dzisiejszy to trochę ( w porównaniu do korpusu ) pokrętło działa gorzej ale to chyba tylko dlatego że jest mniejsze i taki tylko odczucie mam. Guma w miejscu trzymania gripa nie odkleja się jest dobrze przycięta i w dotyku jest bardzo miła i pewna w trzymaniu.
                  Grip kupiłem w Warszawie w firmie .... , nie podam nazwy żeby nie zostać posądzonym że mam coś z nią wspólnego .
                  Polecam ten grip za 219 zł. w porównaniu do oryginału jest tańszy o ponad połowę i wart tej ceny.
                  POZDRAWIAM

Komentarz

• Kubak82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2348

Zamieszczone przez tom1200
                    1 grip nie jest spasowany z korpusem
                    2 trzeszczy
                    3 plastik lichy
                    4 nie za dobrze działa spust
                    itp.
                    Sorry wielkie ale to wszystko nie prawda. Grip bardzo dobrze spasowany,nie trzeszczy , spust działa bdb .
                    pouzywaj go troche - co z tego ze nowy dziala skoro za pol roku moze sie zaczac sypac..

Jakość plastiku owszem troszeczkę odbiega od plastiku korpusu ale nie aż tak aby zniechęcić się. Na dzień dzisiejszy to trochę ( w porównaniu do korpusu ) pokrętło działa gorzej ale to chyba tylko dlatego że jest mniejsze i taki tylko odczucie mam.
                    zaczyna sie

w porównaniu do oryginału jest tańszy o ponad połowę i wart tej ceny.
                    no i to jest bardzo dobre podsumowanie

Komentarz

• Mike_Lopezz

Nie masz co się zastanawiać. Ja też chcę kupić oryginalnego gripa do mojej 450-tki. Po prostu wygoda w użytkowaniu.

Komentarz

• pawel-foto
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 342

...Zaznaczam że nigdy nie miałem w ręku oryginału tylko oko przez szybkę
                        ...
                        I pewnie dlatego masz takie pochlebne opinie o tym urządzeniu. Jak się nie ma porównania to owszem, może wyglądać fajnie. Ale nie próbuj oryginału-możesz wtedy zmienić zdanie.
                        1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

• karas2002
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 73

Witam.
                          Mam pytanie związane z gripem.
                          Mam Canona 450D i zakupiłem oryginalny grip BG-E5, który zasilam 2 oryginalnymi bateriami.

Jak aparat pokazuje stan baterii? Wyświetla tylko normalny wskaźnik. Pobiera prąd z obu i pokazuje kreskę mniej gdy napięcie spada do jakiegoś poziomu, czy najpierw z jednej, później z następnej, ale jak jest wtedy z tym poziomem baterii??

Przepraszam za mały OT
                          Canon EOS 450D + BG-E5 + EF-S 18-55 IS + EF 50 f/1.8 II + 430EX II

Komentarz

• maciej76
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 84

pokazuje stan dla obu batreri razem, tak jakby byly jednna wielka bateria

jakie wrazenia z gripem ? opisz co i jak, wygodniej czy nie i tak dalej

tez mam 450d i planuje ten zakup, orginal ofc
                            Ostatnio edytowany przez maciej76; 20846.
                            450d/ bg e5/ 50 1,8/ kitIS

Komentarz

• axk
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2027

Zamieszczone przez karas2002
                              Pobiera prąd z obu i pokazuje kreskę mniej gdy napięcie spada do jakiegoś poziomu, czy najpierw z jednej, później z następnej, ale jak jest wtedy z tym poziomem baterii??
                              W gripie ogniwa połączone są równolegle. Podczas pracy prąd pobierany jest równocześnie z obydwu ogniw powodując ich mniej więcej równomierne rozładowywanie. Jeżeli układ odpowiedzialny za kontrolę zasilania stwierdzi iż napięcie ogniw spadło poniżej pewnego określonego poziomu to "pokazuje kreskę mniej".
                              Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                              EOS + Speedlite

Komentarz

• pawel-foto
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 342

Zamieszczone przez axk
                                W gripie ogniwa połączone są równolegle. Podczas pracy prąd pobierany jest równocześnie z obydwu ogniw powodując ich mniej więcej równomierne rozładowywanie. ..
                                I dlatego powinny być to takie same ogniwa.
                                1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)

Komentarz

Pracuję...