X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Soundman
    Początki nałogu
    • 2008
    • 371

Zamieszczone przez maciej76
    choc do zamiennikow nie mam nic, trzymalem wiele razy w rece i zadnych zlych rzeczy nie zauwazylem
    A brak uszczelnienia npp ?? mam tu na myśli np BG-E2N a zamiennik

Komentarz

• axk
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2027

Zamieszczone przez Soundman
      A brak uszczelnienia npp ??
      A powiedz (tylko tak szczerze) po co Tobie ów uszczelnienie? Grip (i nie tylko) nawet bez dodatkowego uszczelnienia jest skonstruowany w taki sposób aby zapewnić podstawową ochronę przed warunkami atmosferycznymi (oczywiście nie mówię tutaj o sztormie, "soczystej" ulewie czy też burzy piaskowej).
      Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
      EOS + Speedlite

Komentarz

• Soundman
        Początki nałogu
        • 2008
        • 371

Zamieszczone przez axk
        A powiedz (tylko tak szczerze) po co Tobie ów uszczelnienie? Grip (i nie tylko) nawet bez dodatkowego uszczelnienia jest skonstruowany w taki sposób aby zapewnić podstawową ochronę przed warunkami atmosferycznymi (oczywiście nie mówię tutaj o sztormie, "soczystej" ulewie czy też burzy piaskowej).
        A robiłeś kiedyś reporterkę ?? Jak tak to wiesz że różne rzeczy mogą się zdarzyć. Zresztą nawet przy wyjazdach na wakacje chłopaki pisali czy np 40D z jego uszczelnieniem jest dostatecznie dobrze zabezpieczony przed piaskiem. Niektóre osoby pisały o tym że aparaty wpadały im do wody i wszystko było ok. Skoro masz cały aparat uszczelniony a grip bez uszczelek to jak coś się stanie z gripem to i tak nic Ci po aparacie bez zasilania nie? Jak to mowią łańcuch jest tak silny jak jego najsłabsze ogniwo ...

No i zawsze możnadostać jajkiem
        Ostatnio edytowany przez Soundman; 14520.

Komentarz

• axk
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2027

...różne rzeczy mogą się zdarzyć.
          A jakież to "różne rzeczy", mogące spowodować uszkodzenie lub czasową dysfunkcję gripa, masz na myśli poza tymi które wymieniłem powyżej.

...jak coś się stanie z gripem to i tak nic Ci po aparacie bez zasilania nie?
          To teraz zabłysłeś. Przecież można przełożyć ogniwa z gripa do korpusu i dalej fotografować. Tak w kwestii formalnej - grip jest dodatkiem opcjonalnym a nie obligatoryjnym i bez niego także można fotografować.
          Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
          EOS + Speedlite

Komentarz

• Soundman
            Początki nałogu
            • 2008
            • 371

Zamieszczone przez axk
            A jakież to "różne rzeczy", mogące spowodować uszkodzenie lub czasową dysfunkcję gripa, masz na myśli poza tymi które wymieniłem powyżej.
            Czyli nie robisz reporterki... I czytaj uważniej...

Zamieszczone przez axk
            To teraz zabłysłeś. Przecież można przełożyć ogniwa z gripa do korpusu i dalej fotografować. Tak w kwestii formalnej - grip jest dodatkiem opcjonalnym a nie obligatoryjnym i bez niego także można fotografować.
            Mowimy o urzywaniu gripa i jego pewnych udoskonaleniach jak równiez żeby się nie rozsypał jak już się ozwali to każdy wie że można przełożyć baterie do korpusu... o ile jeszcze działają...

Komentarz

• darnok
              Bywalec
              • 2006
              • 204

przy dlugich czasach uchwyt pionowy z gripa jest nieoceniony, mialem wiele ujec gdzie przez niewygode trzymania przy 1/8 mase zdjec nieostrych ale teraz z gripem jest o wiele latwiej
              niestety minus tego roziwazania to waga ...
              ale niech ktos potrzyma duze body z lampa i ciezkim szklem pionowo bez gripa... to jak zowody strongmenow...
              ale cena za oryginal jest przesadzona i to ogromnie, mam teraz zamiennik ALPHA i sobie bardzo chwale...
              PuFFa + eLegancki pLecak|
              GALERIA CB [portrety] GALERIA CB [reporterka] GALERIA CB [CB-VIDEO]

Komentarz

• Soundman
                Początki nałogu
                • 2008
                • 371

Zamieszczone przez darnok
                przy dlugich czasach uchwyt pionowy z gripa jest nieoceniony, mialem wiele ujec gdzie przez niewygode trzymania przy 1/8 mase zdjec nieostrych ale teraz z gripem jest o wiele latwiej
                niestety minus tego roziwazania to waga ...
                ale niech ktos potrzyma duze body z lampa i ciezkim szklem pionowo bez gripa... to jak zowody strongmenow...
                ale cena za oryginal jest przesadzona i to ogromnie, mam teraz zamiennik ALPHA i sobie bardzo chwale...
                a jaką cenę masz na mysli ?? bo 600 zł to chyba niejest tak żle skoro zamienniki potrafią po 300 kosztować.

Komentarz

• darnok
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 204

a jaką cenę masz na mysli ?? bo 600 zł to chyba niejest tak żle skoro zamienniki potrafią po 300 kosztować.
                  dla jednych to duzo dla innych to malo, patrzymy na to przez pryzmat portfela, ale 600 pln za kawalek plastiku ze stykami to przesada gdy body kosztuje 1500 !!

tak samo jak cena za C 17-55 IS czy C [email protected] tez jak dla mnie jest przesadzona... nie zmienia to faktu ze szkla genialne

Komentarz

• Soundman
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 371

a gdzie Ty widziałeś body 40d za 1500 ??:>

Komentarz

• darnok
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 204

akurat chodzilo mi o 30D ;]
                      to juz lepiej porownaj teraz cene 350D/400D do oryginalnego GRIPA ...

Komentarz

• C80
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 855

Hehe, to ja chyba jestem strongman. Fotografuję 40D z gripem, na zmianę 24-70 i 70-200 f/2.8. Czyli w sumie jakieś 3 kg i powyżej. I nie narzekam.

Bardziej męczyło mnie myślenie o kasie jaką wydałem na ten sprzęt.

A swoją drogą nie wyobrażam sobie fotografowania w pionie bez gripa.
                        [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• Soundman
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 371

Zamieszczone przez darnok
                          akurat chodzilo mi o 30D ;]
                          to juz lepiej porownaj teraz cene 350D/400D do oryginalnego GRIPA ...
                          hehe mam 350d i oryginalnego gripa pamiętam że wydałem jakieś 2000 na 350 siątkę kita i gripa plus karta za jakąś stówkę Cóż wolę oryginał jesli chodzi o gripy z resztą sobie jakoś radzę zamiennikami.

Komentarz

• axk
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2027

Czyli nie robisz reporterki... I czytaj uważniej...
                            Zawsze czytam uważnie, a tak przy okazji dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

Mowimy o urzywaniu gripa i jego pewnych udoskonaleniach jak równiez żeby się nie rozsypał...
                            Ale to nie ma nic do rzeczy jeżeli chodzi o moją odpowiedź na Twoje stwierdzenie. Odniosłem się do Twojego stwierdzenia iż "aparat bez gripa nie działa" co jak wiadomo jest ewidentną bzdurą. Wynika z tego iż to raczej Ty powinieneś czytać uważniej.
                            EOS + Speedlite

Komentarz

• Soundman
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 371

Zamieszczone przez axk
                              Zawsze czytam uważnie, a tak przy okazji dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

Ale to nie ma nic do rzeczy jeżeli chodzi o moją odpowiedź na Twoje stwierdzenie. Odniosłem się do Twojego stwierdzenia iż "aparat bez gripa nie działa" co jak wiadomo jest ewidentną bzdurą. Wynika z tego iż to raczej Ty powinieneś czytać uważniej.
                              nie nie czytasz uważnie bo pisałem i o wodzie i o piachu i nawet o jajku ale tego nie raczyłeś zauważyć... ale proszę bardzo kolejny przykład z życia wzięty

Dalej twierdzę że rozmawiamy o gripach i co zrobić żeby działał a nie co jak sie rozsypie...

I skończmy tą bezsensowną przepychankę bo nikt by nie wymyślał uszczelnień gdyby nie były przydatne i ciężko mi Cię bedzie do tego przekonać że potrafią się przydać jak widzę...

Komentarz

• Kubak82
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 2348

Zamieszczone przez Kubak82
                                tylko minusem jest to, ze jakis skosnooki geniusz zapomnial o "af-on" na gripie

ten guzik naprawde bardzo by sie przydal - wtedy grip bylby dla mnie takim "must have" a tymczasem jest po prostu ladnie wygladajacym "ulatwiaczem chwytu" ;-)
                                Hmm a w orginalnych masz AF-on ?? bo nie zauważyłem z wyjątkiem tego gripa z wifi.
                                przeciez ja o orginale pisze

Komentarz

Pracuję...