X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mamut9
    Bywalec
    • 2008
    • 119

WARTO. Też nie byłem przekonany do gripa - dokąd go nie założyłem-w 450D -zamiennik z pilotem i przełącznikami funkcyjnymi ułatwia pracę, a przy kadrach pionowych jest po prostu jedynym rozwiązaniem.
    Canon EOS KissX2(450D) i kilka drobiazgów :razz:

Komentarz

• Hiv
      Początki nałogu
      • 2005
      • 321

Ja sobie bez niego pracy nie wyobrażam...

Komentarz

• andres
        Początki nałogu
        • 2006
        • 257

Zamieszczone przez Hiv
        Ja sobie bez niego pracy nie wyobrażam...
        A ja wręcz przeciwnie... wyobrażam sobie pracę bez niego.. tylko po co się męczyć??
        Miałem zagripowane 350D mam zagripowane dwie "trzydziestki" mam zagripowaną analogową "piątkę" i mam zagripowane "piątki" cyfrowe i grip jest dodatkiem który nabywam wraz z zakupem body. Grip i owszem zwiększa ciężar, zwiększa rozmiar, ale co dla mnie jest cholernie istotne.. poprawia wyważenie zestawu, szczególnie z dłuższymi szkłami. O pionowych kadrach nie wspominam bo to całkowicie naturalne.
        kompakcik i stara smiena
        www.sport.3ct-phototeam.pl
        http://whitedreamsphoto.blogspot.com/

Komentarz

• glasseye
          Bywalec
          • 2008
          • 154

Ja również przychylam się do kwestii gripa, ale TYLKO ORYGINAŁ! Do mojej 400D zamówiłem sobie na początku zamiennik firmy DELTA/JENIS (jeden męski narząd rozrodczy) i... odesłałem go już następnego dnia. Grip co prawda spasowany był nie gorzej niż oryginał, ale: plastik fatalny, grip trzeszczał niemiłosiernie już od początku użytkowania (miałem wrażenie, że aparat zaraz od niego odpadnie), spust migawki miał ze 3 mm luzu zanim uruchomił AF. Dodatkowo zamiennik działał niczym jakaś komora pogłosowa: posiadam 28-135 IS USM, wiadomo że praca IS objawia się specyficznym delikatnym dźwiękiem, natomiast zamiennik gripa potęgował ten dźwięk do poziomu absolutnie nieakceptowalnego. Podobnie z odgłosem pracy AF - USM w tym szkle jest bardzo cichy, czego zamiennik gripa nie omieszkał skutecznie "naprawić".

Odesłałem więc ten wynalazek, po czym zakupiłem oryginalny BG-E3 i jest bardzo dobrze. Nic nie trzeszczy, nie boję się złapać za sam grip i mam pewność, że body nie odpadnie. Spust działa identycznie jak w body. Komfort fotografowania poprawił się znacznie i już nie odkręcam gripa nawet na statyw.
          Ostatnio edytowany przez glasseye; 18040.
          moje zdjęcia
          fotografia koncertowa

Komentarz

• Hiv
            Początki nałogu
            • 2005
            • 321

Chyba już pisałem, ze odkąd zakupiłem z 5tką BG-E4 nie wyobrażam sobie bez niego pracy....
            Nie mam doświadczenia w testowaniu gripów innych producentów ale domyślam się, ze komfort pracy jest zdecydowanie wyższy!

Komentarz

• adi760303
              Początki nałogu
              • 2008
              • 317

Ja posiadam orginalny grip i jestem bardzo zadowolony. Po odkreceniu do body body już nie to samo (

Komentarz

• luft
                Bywalec
                • 2007
                • 111

wszystko zalezy tez od modelu. nie wyobrazam sobie np pracy 400D bez gripa. jako ze np 5tka dobrze trzyma sie w rece, a z jednym akumlatorem mozna obskoczyc kawal roboty to grip nie jest priorytetem zakupowym. niemniej warto go miec.

Komentarz

• RafalTK
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 108

Ja mam 400 z nieoryginalnym gripem (co mi nie przeszkadza). Po odkręceniu gripa aparat po prostu wypada mi z reki :/. Dla serii xxxd grip powinien być chyba dołączany do zestawu tak jak KIT...
                  czarny aparat z białym obiektywem ...

Komentarz

• kuzi4
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 411

Mam i polecam, ale jak zapnę do 50D 70-200 2.8 i świeczkę to tak trochę tęsknię za siłownią
                    WWW.RSMP.PL
                    http://maciejko.net/cbsearch/ - przeszukaj CB
                    WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
                    www.rallynews.pl

Komentarz

• Bingant
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 507

Ja swoją 5kę kupiłem razem z gripem, a wcześniej tak samo z 30ką. Wolę mieć te parę deko więcej, niż cały czas kurczowo zginać mały palec pod body, o wiele bardziej boli mnie ręka bez, niż z gripem.
                      6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• Teo
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 474

Od kiedy mam zgripowane dwudziestki to kadry pionowe jakby prostsze mi wychodzą Wcześniej musiałem jakoś krzywo trzymać i prostować w wywoływarce. Gripy tylko oryginalne - szkoda nerwów na półśrodki. Hardkor jest wtedy kiedy pod spód gripa dokręcam jeszcze magazynek CP-E4 do szybkiego ładowania lampy

Komentarz

• TylerDurden
                          Dopiero zaczyna
                          • 2007
                          • 32

Podepnę się do tego tematu z takim pytaniem.Otóż posiadam Canona 30D i planuję zakup oryginalnego gripa BG-E2.Jednak z tego co przeczytałem na tym forum to niektórzy posiadacze 30-tek narzekają na zbyt plastikową obudowę oraz niedokładne przyleganie gripa do body(jakaś niewielka luka z jednej strony o ile dobrze zrozumiałem).W związku z tym mam pytanie czy pod względem budowy i kompatybilności nowsza wersja gripa BG-E2N będzie lepiej współpracowała z 30D?
                          30D,EOS 1n,EF85mm f/1.8 USM,EF50mm f/1.8,430EX i coś tam jeszcze się znajdzie...

Komentarz

• maciej76
                            Coś już napisał
                            • 2008
                            • 84

uzywam juz troche czasu 450d z oryg bge5, wrazzenia pozytywne, wczoraj zrobilem okolo 1000 zdjec na imprezie i bez gripa sobie tego nie wyobrazam, kadry pionowe duzo prosciej i wygodniej, poziome- maly palec w koncu sie miesci, szkoda tylko ze normalny nie jest tak wielki jak ten gripowy
                            450d/ bg e5/ 50 1,8/ kitIS

Komentarz

• Greg S
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 188

Zamieszczone przez TylerDurden
                              Podepnę się do tego tematu z takim pytaniem.Otóż posiadam Canona 30D i planuję zakup oryginalnego gripa BG-E2.Jednak z tego co przeczytałem na tym forum to niektórzy posiadacze 30-tek narzekają na zbyt plastikową obudowę oraz niedokładne przyleganie gripa do body(jakaś niewielka luka z jednej strony o ile dobrze zrozumiałem).W związku z tym mam pytanie czy pod względem budowy i kompatybilności nowsza wersja gripa BG-E2N będzie lepiej współpracowała z 30D?
                              Miałem BG-E2 - wszystko jest ok. Żadnych luzów itd - nie wiem skąd sie wzięły te opinie. Wykonanie również bardzo dobre.

Mi natomiast grip słabo leżał w ręku (mowa o pionowych ujęciach) - ze względu na słabe wyprofilowanie samego uchwytu - jak dla mnie jest zbyt kwadratowy.
                              Jedynie w 1D wygodnie się robi ujęcia pionowe wg mnie.
                              Pozdr.

Komentarz

• BeatX
                                PLUS member
                                PLUS member
                                • 2007
                                • 1733

dokladnie, uzywam 30D z przymocowanym BG-E2N i nie ma zadnych problemow - wszystko swietnie spasowane.
                                Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

Pracuję...