X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bigjon
    Coś już napisał
    • 2006
    • 86

Zamieszczone przez deffik
    Stałęm się posiadaczem zamiennika BG-E5 z phottixa do mojego 500D, poczekałem aż temperatura gripu trochę wzrośnie (około 1h w domowych warunkach), włożyłem baterię, włączyłem, guziki działają, ale w menu nastaw świeci mi ikonka baterii, tak jakby miała się za chwilę rozładować, a gdy bateria jest bezpośrednio w body to dalej wskazuje na to, że jest pełna.

Jakieś sugestie?
    Może za długo poczekałeś… może nie trzeba było czekać aż godziny
    50D Kit, canon 400 F2.8 L
    http://www.jaroslawwlazly.pl

Komentarz

• _igi
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2035

Wkurzyłem się dzisiaj i zamówiłem GRIPa ze stanów. Nie rozumiem, dlaczego BG-E2N tam kosztuje koło czterech setek - u nas dwa razy więcej. Nie ogarniam, dlaczego tam oryginalna bateria do czterdziestki stoi za 150 zł, u nas za 350... Masakra po prostu. Tak czy siak, nareszcie będę miał puchę normalnych rozmiarów, do trzymania bez stresu jedną ręką z takim np. 10-20..
      5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Soundman
        Początki nałogu
        • 2008
        • 371

Zamieszczone przez bigjon
        Może za długo poczekałeś… może nie trzeba było czekać aż godziny
        Takie że niektóre gripy nawet Canona miały pewien problem tego typu że czasem pokazywały że bateria zaraz się rozładuje czy coś w ten ton pisało to gdzieś dokładnie w tym temacie wcześniej. Ja bym się zgłosił do producenta bo nic sam z tym pewnie nie zrobisz. Kiedy Canon wykrył tą usterkę w swoich to chyba wymieniali serie.

Komentarz

• Bart3k
          Początki nałogu
          • 2008
          • 316

Zamieszczone przez deffik
          Stałęm się posiadaczem zamiennika BG-E5 z phottixa do mojego 500D, poczekałem aż temperatura gripu trochę wzrośnie (około 1h w domowych warunkach), włożyłem baterię, włączyłem, guziki działają, ale w menu nastaw świeci mi ikonka baterii, tak jakby miała się za chwilę rozładować, a gdy bateria jest bezpośrednio w body to dalej wskazuje na to, że jest pełna.

Jakieś sugestie?
          można wiedzieć czy problem się rozwiązał... ja mam właśnie podobną akcję z zamiennikiem alpha do 40D
          Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• basala
            Uzależniony
            • 2008
            • 615

Pytanie skierowane do użytkowników gripów Alpha:
            czy Wasze produkty oznaczone są właśnie jako Alpha, czy Alpha by Meike?

Trudno połapać się w tych chińskich produktach, ale ja nie poddaję się. :-D

Komentarz

• Bart3k
              Początki nałogu
              • 2008
              • 316

mój - Alpha by Meike
              Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• MarcinG
                Bywalec
                • 2007
                • 123

Zamieszczone przez basala
                Alpha by Meike?
                Ja mam właśnie taki.
                Czarno, ciemnoniebieskie pudełko, z tyłu różne modele na złotych tłach.
                Z przodu na białej naklejce:
                α digital by MeiKe (logo) :razz:
                Wygląda dobrze, sprawuje się dobrze z wyjątkeim tego że przejawia problem o którym pisze deffik i Bart3k
                Pokazuje koniec baterii/jedną kreskę choć ta bezpośrednio w body odczytywana jest na naładowaną.
                Jakoś mi to nie przeszkadza hehe pogodziłem się z tym. Mam do tego zestawik akumulatorów chińskich a jakże, nie obawiam się nagłego braku mocy, że zostanę zaskoczony.
                Zdjęcia na CB i www

Komentarz

• Bart3k
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 316

MarcinG - przy założonych 2 sztukach AKU jest to samo?? bo się już zastanawiałem nad tym czy czujnik nie wariuje z jedną sztuką

Komentarz

• MarcinG
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 123

Na razie mam jeden aku według body 1 kreska i drugi pełny.
                    Oba w gripie i pokazują się 2 kreski.
                    Ten z "jedną kreską" w gripe ukazywany jest jako "migająca jedna kreska"
                    Chcę go rozładować do końca (aż aparat zdechnie) bo jest świeży i przeprowadzam mu formowanie
                    Jak go wreszcie wykończę, zobaczę na obu naładowanych.
                    Nie wiem jak jest przy dwóch aku, odkąd mam gripa wkładam tylko 1 na raz właśnie ten nowy żeby szybko i sprawnie przeprowadzić mu formowanie.
                    Zdjęcia na CB i www

Komentarz

• Bart3k
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 316

MarcinG a u kogo kupowałeś gripa?? może partia jakaś felerna?

do osób zastanawiających się nad sensem gripa... zrobiłem może 100 fotek testowo... ściągnąłem grip żeby sprawdzić co z ta baterią... i pojawił się problem... aparat mi w łapach nie leży... zrobił się jakiś dziwnie nieporęczny... więc na pytanie czy brać gripa.... zdecydowanie tak bardzo szybko jego wagę rekompensuje praktyczność użycia i to nie tylko w pionowych kadrach.... ot palec mały nie ucieka w poziomych... mam spore łapy a 40D jednak jest małym aparatem
                      Ostatnio edytowany przez Bart3k; 21824.

Komentarz

• Patryk_mirek
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 235

W gripie masz dwa otwory na baterie. Spróbuj może wyjąć z jednego i przełożyć do drugiego?

W gripie delty do 350d tak miałem, że jak rozładowałem trochę już baterię w pewnym momencie ikonka pokazywała "bateria naładowana do połowy lub mniej". Po przełożeniu baterii przez nawet 50-80 zdjęć bateria potrafiła być wciąż pełna wg aparatu...
                        C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Bart3k
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 316

przekładanie też przerabiałem.. jest różnica pomiędzy prawą i lewą stroną ale to nie to... nie satysfakcjonuje mnie pełna bateria migająca po włożeniu w grip

Komentarz

• Soundman
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 371

A do serwisu jakiegoś dzwoniłeś ??

Komentarz

• MarcinG
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 123

Nie dość ze dziele z Bart3k problem z gripem to opinię o jego używaniu też mamy taką samą
                              Bez gripa moja 30stka wydaje się taka malutka i niewygodna w trzymaniu

Czy prawy slot czy lewy u mnie właściwie jest tak samo.
                              Stan baterii jest pokazywany w cały świat Dzisiaj znów włożyłem 2 aku ten jeden rozładowany prawie i drugi pełny - pokazało jedną kreskę.
                              Wyjąłem włożyłem- pokazało że jest pełna zamieniłem miejscami i trochę odczekałem- 2 kreski.

Przy okazji- Bart3k sprawdź PW.
                              Zdjęcia na CB i www

Komentarz

• czajson
                                • 2009
                                • 3

Mam troszeczkę inne pytanie czy grip BG-E2N do Canona 50D może pracować z jednym akumulatorem czy musi być dwa - może jestem ślepy ale nie mogę się doszukać tej informacji??
                                CZAJSON - Canon 50D + 17-85IS USM + 70-300IS USM

Komentarz

Pracuję...