X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sewi
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 27

Ja od prawie 4 lat męczę gripa w 20D. Też sobie nie wyobrażam użytkowanie aparatu bez niego, niestety na miesiąc się muszę z nim pożegnać - leci do naprawy...

Komentarz

• kiełbik

a jak chce gripa do analogowego 300v to jak to zrobić ?\
      da się da się? :P

Komentarz

• mate00sh
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1312

Do 300V jest grip - BP-220

Komentarz

• kiełbik

dziękuję

nie byłem pewny czy w ogóle do takiego aparacika są robione gripy

Komentarz

• nomad_fh
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 37

Od września jestem uzytkownikiem oryginalnego gripa do 400-tki. Obleciałem z nim kilka większych imprez, m.in. kilka koncertów, pokazów lotniczych. I zastanawiam się jak mogłem się bez niego obejśc.
            Ktoś pisał że przy długich ciężkich obiektywach pomaga (zwłaszcza z podpiętą 580 II), moge to potwierdzić. Owszem trzyma się głównie za obiektyw. a nie za body, ale... mimo wszystko jest znaczna różnica w pewności i wygodzie uchwytu. Sprawdzone organoleptycznie z Sigmą 70-200 2.8. Nie wyobrażam sobie obecnie robienia zdjęć w pionie tym obiektywem bez gripa np na pokazach .

Jeśli chodzi o kadry pionowe, ja jestem z tych co to trochę na odwrót czyli robiąc zdjęcia w pionie (bez gripa) trzymałem prawą dłoń od dołu, a nie od góry nie wiem dlaczego - jeszcze za czasów zenita z tego co widzę na zdjęciach - już tak robiłem i mi zostało przy analogowej 300 tce i 5-tce Jak dla mnie - wygodniejsza podstawa, nie trzeba wyginać dłoni, można łokieć przycisnąć do piersi i ustabilizować aparat. No ale koniec off topa Więc po podpięciu gripa - często się łapałem na tym, że wogóle nie używałem go do zdjęć pionowych - dopiero po jakimś czasie się przyzwyczaiłem, choć i tak czasem zdarza mi się "zapomnieć".
            Zauważyłem jeden problem - nie do końca dobrze mi pokazuje stan baterii. Tzn zdarza się, że pokazuje na wyświetlaczu połowę - po czym aparat po jakimś czasie zawiesza się. Wyciągnięcie pojemnika z akumulatorami, wrzucenie pojedyńczo - wyświetlacz pokazuje prawie całkowite rozładowanie. Przy wrzuceniu 2-ch - znów pokazuje prawie połowę, ale zrobienie kilku zdjęć - zawieszenie aparatu.

Nie wiem, czy reklamować grip, czy też problem w akumulatorkach (używam oryginału i zamiennika).
            Ale tak czy inaczej - od września odkręciłem grip tylko raz, kiedy potrzebowałem znacznie zmniejszyć gabaryty aparatu. Wada - już tak ładnie wszystko mi się nie mieści w moim plecaku
            Ostatnio edytowany przez nomad_fh; 12525.
            Grzesiek "NomaD_FH" (nomad-imprezy.pl, Mój flickr, picassa)
            Canon Eos 400D, Canon Eos 5 + Tamron 28-75 2.8 + EF 50 1.8 + Sigma 70-200 2.8 + kit EF-S 18-55 IS + 580 EX II + NANEU PRO ALPHA+ mase śmieci

Komentarz

• preinwher
              Początki nałogu
              • 2008
              • 458

Jak na stan mojej wiedzy to raczej problem z akumulatorami lub ładowarką.

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• nomad_fh
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 37

Tzn uściślając - ilość zdjęć zrobionych na komplecie 2 naładowanych akumulatorów mniej więcej się zgadza. Tzn - na dwóch akumulatorach robie tyle zdjęć ile powinienem, chodzi tylko o sam fakt sygnalizacji stanu baterii i zawieszania się aparatu.
                Canon Eos 400D, Canon Eos 5 + Tamron 28-75 2.8 + EF 50 1.8 + Sigma 70-200 2.8 + kit EF-S 18-55 IS + 580 EX II + NANEU PRO ALPHA+ mase śmieci

Komentarz

• preinwher
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 458

Sygnalizacja poziomu naładowania aku w canonach jest krótko mówiąc obciachowa.

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• zaitsev
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1660

W 400d i BG-E3 przy dwóch akumulatorach, aparat wskazuje połowę baterii przy całkowicie rozładowanym pierwszym i rozładowanym do połowy drugim akumulatorze.

Komentarz

• grinsen
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 36

Bo go brak. W 40D nigdy nie wiesz ile klatek strzelisz jak aparat zasygnalizuje ze akuumulator siada. Plus jest taki ze moje wielkie łapy mają sie gdzie podziac i nie zasłaniam sobie obiektywu palcami

Komentarz

• nomad_fh
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 37

Ok dzięki. czyli mnie uspokoiliście, ze po prostu "tak ma być i basta"

Komentarz

• galekeg
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 167

Zamieszczone przez kiełbik
                          a jak chce gripa do analogowego 300v to jak to zrobić ?\
                          da się da się? :P
                          Miałem gripa nawet do 3000N bo wtedy zasilanie drogo wychodziło i jakoś się lepiej trzymał.
                          SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

• Soundman
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 371

Zamieszczone przez Kubak82
                            tylko minusem jest to, ze jakis skosnooki geniusz zapomnial o "af-on" na gripie

ten guzik naprawde bardzo by sie przydal - wtedy grip bylby dla mnie takim "must have" a tymczasem jest po prostu ladnie wygladajacym "ulatwiaczem chwytu" ;-)
                            Hmm a w orginalnych masz AF-on ?? bo nie zauważyłem z wyjątkiem tego gripa z wifi.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez nomad_fh
                            Od września jestem uzytkownikiem oryginalnego gripa do 400-tki. Obleciałem z nim kilka większych imprez, m.in. kilka koncertów, pokazów lotniczych. I zastanawiam się jak mogłem się bez niego obejśc.
                            Ktoś pisał że przy długich ciężkich obiektywach pomaga (zwłaszcza z podpiętą 580 II), moge to potwierdzić. Owszem trzyma się głównie za obiektyw. a nie za body, ale... mimo wszystko jest znaczna różnica w pewności i wygodzie uchwytu. Sprawdzone organoleptycznie z Sigmą 70-200 2.8. Nie wyobrażam sobie obecnie robienia zdjęć w pionie tym obiektywem bez gripa np na pokazach .

Jeśli chodzi o kadry pionowe, ja jestem z tych co to trochę na odwrót czyli robiąc zdjęcia w pionie (bez gripa) trzymałem prawą dłoń od dołu, a nie od góry nie wiem dlaczego - jeszcze za czasów zenita z tego co widzę na zdjęciach - już tak robiłem i mi zostało przy analogowej 300 tce i 5-tce Jak dla mnie - wygodniejsza podstawa, nie trzeba wyginać dłoni, można łokieć przycisnąć do piersi i ustabilizować aparat. No ale koniec off topa Więc po podpięciu gripa - często się łapałem na tym, że wogóle nie używałem go do zdjęć pionowych - dopiero po jakimś czasie się przyzwyczaiłem, choć i tak czasem zdarza mi się "zapomnieć".
                            Zauważyłem jeden problem - nie do końca dobrze mi pokazuje stan baterii. Tzn zdarza się, że pokazuje na wyświetlaczu połowę - po czym aparat po jakimś czasie zawiesza się. Wyciągnięcie pojemnika z akumulatorami, wrzucenie pojedyńczo - wyświetlacz pokazuje prawie całkowite rozładowanie. Przy wrzuceniu 2-ch - znów pokazuje prawie połowę, ale zrobienie kilku zdjęć - zawieszenie aparatu.

Nie wiem, czy reklamować grip, czy też problem w akumulatorkach (używam oryginału i zamiennika).
                            Ale tak czy inaczej - od września odkręciłem grip tylko raz, kiedy potrzebowałem znacznie zmniejszyć gabaryty aparatu. Wada - już tak ładnie wszystko mi się nie mieści w moim plecaku
                            Zerknij na stronę canona czy niema jakiejś aktualizacji firmware nie jestem w temacie 400 setek ale do 40d ostatnio wyszła jakaś aktualka która eliminuje problem wskazywania rozładowania baterii przy podpinaniu niektórych obiektywów może w 400 też rozpoznano jakieś bugi.
                            Ostatnio edytowany przez Soundman; 14520. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Sewi
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 27

Zamieszczone przez nomad_fh
                              Ok dzięki. czyli mnie uspokoiliście, ze po prostu "tak ma być i basta"
                              Tutaj Cię zmartwię, u mnie w gripie BG-E2 stan baterii to jakieś anomalia. Zdarzają mi sie przypadki iż wkładam świeżo naładowane aku, aparat twierdzi że są puste i nie odpali Okazało sie jednak że akurat mój grip tkwi w licznej wadliwej serii gripów i wymiana/naprawa za free w każdym dystrybutorze Canona. No jasne, a z mondziołami z Warszawy do porozumienia dojść nie można - co dzień do nich dzwonie, przedstawiam sytuację i co dzień dostaje coraz to nowsze instrukcje do kogo z kolei dzwonić i z kim rozmawiać na ten temat. I tak od dwóch tygodni. Mają świetną organizację!

Komentarz

• Soundman
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 371

Zamieszczone przez Sewi
                                Mają świetną organizację!
                                Jak telekompromitacja polska ??

Tak poważnie to możesz mi zdradzić po czym poznać że grip jest z tej wadliwej serii ?? Bo sie miałem wybierać właśnie dziś po swojego bg-e2n i niechce mieć takiego zonka jak piszesz...

Komentarz

Pracuję...