X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yogi-bear
    Początki nałogu
    • 2005
    • 366

Wszystko fajnie z tym 5D, tylko rozumiem że "walicie" wszystko na centralnym punkcie? Co z tego że w 5D siedzi umowie magiczna matryca skoro ilość odrzutów z uwagi na AF jest delikatnie mówiąc nieciekawa. Męczyłem 35L na cropie (30d, czyli AF podobny do 5D) a po przesiadce na 1D MKIII, szkło dopiero dostało kopa! To po prostu działa. Ustawiasz punkt i masz ostro. Za nic nie zamienię tak sprawnego AF na magię z 5D która jest albo jej nie ma (patrz: np sample z dwoma mikołajami :-P ). Wiadomo, boczne punkty w 5D "działają" ale do pełnego im zaufania są lata świetlne. Oczywiście każdemu wedle potrzeb, może ktoś właśnie "wali centralnie" albo ma nadprzyrodzone zdolności w przekadrowywaniu po złapaniu centralnie AFa przy f/1.4, to czemu nie. ;-) Warto się zastanowić czy większym "niewykorzystaniem" szkła jest jego ograniczanie przez niepełną klatkę, czy kiepski AF. Przy niepełnej klatce tracisz tylko "magię" (ehe...), przy kiepskim AF, totalnie tracisz zdjęcie.

Komentarz

• sadaman
      Początki nałogu
      • 2006
      • 294

Zamieszczone przez yogi-bear
      Co z tego że w 5D siedzi umowie magiczna matryca skoro ilość odrzutów z uwagi na AF jest delikatnie mówiąc nieciekawa.
      Dziwne.
      Odkąd mam te puszkę nie zauważyłem jakiejś drastycznej różnicy w pracy autofokusa naprzykład w porównaniu do 40D...no może poza tym że jest wyraźnie wolniejszy.
      Jednak jeżeli chodzi o celność to musze przyznać że nie mam do niego zastrzeżeń, przynajmniej jak na moje potrzeby. Średnio dwa zdjęcia na dziesięć które są nie celne nie jest dlamnie jakąś ogromną wadą.
      Poza tym pamiętajmy że konstrukcja jest z przed kilku lat - więc może bez przesady, i ktoś kto decyduje się na zakup piątki powienien być świadom przykładowo tej niewielkiej wady AF - o której zresztą na forum było niejednokrotnie.

A koledze "kaucza21" gratuluje słusznego wyboru i radości z pociechy
      Ostatnio edytowany przez sadaman; 7756.
      Pucha i słoki

Komentarz

• kucza21
        Uzależniony
        • 2007
        • 518

Zamieszczone przez Przemek Białek
        do prawidlowego sprawdzenia przebiegu, maja mozliwosc jedynie w serwisie
        Ja wierze na słowo, tym bardziej, że dwu miesięczny egzemplarz
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Wszystko fajnie z tym 5D, tylko rozumiem że "walicie" wszystko na centralnym punkcie? Co z tego że w 5D siedzi umowie magiczna matryca skoro ilość odrzutów z uwagi na AF jest delikatnie mówiąc nieciekawa. Męczyłem 35L na cropie (30d, czyli AF podobny do 5D) a po przesiadce na 1D MKIII, szkło dopiero dostało kopa! To po prostu działa. Ustawiasz punkt i masz ostro. Za nic nie zamienię tak sprawnego AF na magię z 5D która jest albo jej nie ma (patrz: np sample z dwoma mikołajami :-P ). Wiadomo, boczne punkty w 5D "działają" ale do pełnego im zaufania są lata świetlne. Oczywiście każdemu wedle potrzeb, może ktoś właśnie "wali centralnie" albo ma nadprzyrodzone zdolności w przekadrowywaniu po złapaniu centralnie AFa przy f/1.4, to czemu nie. ;-) Warto się zastanowić czy większym "niewykorzystaniem" szkła jest jego ograniczanie przez niepełną klatkę, czy kiepski AF. Przy niepełnej klatce tracisz tylko "magię" (ehe...), przy kiepskim AF, totalnie tracisz zdjęcie.
        Moim zdaniem gadasz głupoty. Ja przez rok robiłem na 400D i dopiero w ostatnich dniach denerwował mnie AF. Po przesiadce na 5D jest wyraźny skok. I jeśli piszesz zdanie, że przy kiepskim AF(5d) tracisz zdjęcie to moim zdaniem jesteś ****, a nie fotograf. Poza tym porównujesz aparat do reporterki ze studyjnym.
        Ostatnio edytowany przez kucza21; 11320. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• BuRton
          Uzależniony
          • 2008
          • 675

Wszystko fajnie z tym 5D, tylko rozumiem że "walicie" wszystko na centralnym punkcie? Co z tego że w 5D siedzi umowie magiczna matryca skoro ilość odrzutów z uwagi na AF jest delikatnie mówiąc nieciekawa. Męczyłem 35L na cropie (30d, czyli AF podobny do 5D) a po przesiadce na 1D MKIII, szkło dopiero dostało kopa! To po prostu działa. Ustawiasz punkt i masz ostro. Za nic nie zamienię tak sprawnego AF na magię z 5D która jest albo jej nie ma ...
          Oprócz tego, że pochwaliłeś się posiadaniem 1dmkIII nie wniosłeś nic mądrego do tego wątku. Wiem (i duża większość czytających C-B), że "jedynki" mają najsprawniejsze AF-y w systemie Canona. Tylko co to ma do tematu ?

Zwróciłeś chyba uwagę na jeden podstawowy "szczegół" : różnica w cenie 1D mkIII i reszty puszek jest duża ! Nie każdego stać na korpus z tak sprawnym AF.

Kolega powyżej dobrze podsumował Twoja wypowiedz (nie chciałem być tak dosłowny ).
          Ostatnio edytowany przez BuRton; 14923.
          Leica MP, Ultron 28/2 asph. II, Nokton 35/1.5 asph. ll, Ultron 75/1.9 MC

Komentarz

• yogi-bear
            Początki nałogu
            • 2005
            • 366

Zamieszczone przez kucza21
            Moim zdaniem gadasz głupoty. Ja przez rok robiłem na 400D i dopiero w ostatnich dniach denerwował mnie AF. Po przesiadce na 5D jest wyraźny skok. I jeśli piszesz zdanie, że przy kiepskim AF(5d) tracisz zdjęcie to moim zdaniem jesteś ****, a nie fotograf. Poza tym porównujesz aparat do reporterki ze studyjnym.
            Czemu akurat w ostatnich dniach? Pewnie że przy kiepskim AF tracę zdjęcia. AF mieli, mieli, nie może złapać ostrości -> nie robi zdjęcia. Jak inaczej mam to nazwać jeśli nie "traceniem zdjęcia"?

5D aparatem studyjnym... Ci co nim robią reporterkę weselną, też są "****mi, a nie fotografami"? ;-)

Komentarz

• himi
              Zablokowany
              • 2006
              • 2638

Nie demonizujmy AF piątki to nie żaden koszmar. Yogi, ja używam obu - i jednynki i piątki. Piątkę da się polubić i zaakceptować, nie przesadzajmy z tym mieleniem. Mniej punktów AF i gorsze servo - to radykalnie odróżnia obie puszki. Servo w 5d jest bardzo słabe.

Komentarz

• yogi-bear
                Początki nałogu
                • 2005
                • 366

Zamieszczone przez BuRton
                Oprócz tego, że pochwaliłeś się posiadaniem 1dmkIII nie wniosłeś nic mądrego do tego wątku. Wiem (i duża większość czytających C-B), że "jedynki" mają najsprawniejsze AF-y w systemie Canona. Tylko co to ma do tematu ?

Zwróciłeś chyba uwagę na jeden podstawowy "szczegół" : różnica w cenie 1D mkIII i reszty puszek jest duża ! Nie każdego stać na korpus z tak sprawnym AF.

Kolega powyżej dobrze podsumował Twoja wypowiedz (nie chciałem być tak dosłowny ).
                Jeśli tak to odbierasz, to szkoda. Piszę, ponieważ padały tu zdania typu "na cropie nie wykorzystasz szkła, na FF będzie super". Chciałem podejść do tematu z innej strony a MKIII jest tylko przykładem body z dobrym AF. Widzę wyraźną granicę między body z jednym krzyżem w centrum a tymi "wielokrzyżowymi". Co do ceny, przecież wszyscy wiemy że aparaty w podobnej cenie do 5d, mają o niebo lepszy AF. Dążenie do FF kosztem AFa nie dla każdego jest oczywiste i właściwe.

Komentarz

• sadaman
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 294

Jeśli tak to odbierasz, to szkoda. Piszę, ponieważ padały tu zdania typu "na cropie nie wykorzystasz szkła, na FF będzie super". Chciałem podejść do tematu z innej strony a MKIII jest tylko przykładem body z dobrym AF. Widzę wyraźną granicę między body z jednym krzyżem w centrum a tymi "wielokrzyżowymi". Co do ceny, przecież wszyscy wiemy że aparaty w podobnej cenie do 5d, mają o niebo lepszy AF. Dążenie do FF kosztem AFa nie dla każdego jest oczywiste i właściwe.
                  Ble ble ble.
                  Ja widze tu jedynie czepianie się tego że kolega kupił sobie 5D.
                  A twój wkład jak narazie jest tu żaden.
                  No chyba że próbujesz się w ten sposób dowartościować licząc na to że ktoś w końcu ci napisze "ohh taaak Yogi-Bear, masz zjebistą puche na widok której bym się ślinił. Ale ja mam tylko marną Piątkę a w drugim pokoju w sejfie pancernym chowam swoje trzycyfrowe body którego na światło dzienne nie wystawiam bo one zdjęć nie potrafi robić..."

A tak na poważnie - każdą puchą da się robić zdjęcia - tylko do każdej puszki trzeba idywidualnie podejść, wyczuć ją i nauczyć się jej używać.
                  I gwarantuje ci że odsetek nieudanych zdjęć będzie minimalny.
                  Pucha i słoki

Komentarz

• Bingant
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 507

Jestem ciekawy yogi-bear,co byś tutaj pisał o 5D, gdyby Ci tatuś zamiast 1DmkIII kupił 5D?
                    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• kucza21
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 518

Zamieszczone przez Bingant
                      Jestem ciekawy yogi-bear,co byś tutaj pisał o 5D, gdyby Ci tatuś zamiast 1DmkIII kupił 5D?
                      Hah ! Bingo. Nie byłem wystarczająco ośmielony, żeby to napisać

Komentarz

• yogi-bear
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 366

Czyli co? W 21 lat nie można pracować tylko kraść albo mieć sponsora. Gratuluję panowie. Tylko himi sensownie odpisał, reszta czepiła się głupoty i zero sensownych argumentów.

Brak mi słów, proponuję przenieść do pralni.

Komentarz

• Mariusz.P
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 132

Witam
                          Podając przykładowe zdjęcia napisałem ,że nie są one zdjęciami artystycznymi. Wykonane w tych samych warunkach , tym samym obiektywem i przy tych samych ustawieniach- parametrach. Różnice widać w kontrastach ostrości i GO. Przykład nie ma nic do umiejętności fotograficznych bo to tylko przykład.
                          Jeżeli ktoś zechce oceniać moje zdolności fotograficzne to zapraszam do :

http://pmariusz.digart.pl
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          Do sadaman
                          Ja po przykładach i zdjęciach testowych nie oceniam zdolności fotograficznych innych osób.

Pozdrawiam
                          Ostatnio edytowany przez Mariusz.P; 13787. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• pawelsz
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 141

dając fotki porównawcze daj coś prostego i ostrego-łatwiej docenić to wtedy i porównać, na rozmazanych fotkach niewiele widać
                            Ale pomysł fajny
                            40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Komentarz

• Przemek Białek
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 832

z tym AF w 5d to bajka dla niegrzecznych dzieci, wiadomo wszsytko zalezy od warunkow ekspozycji, a przee wszystkim od ilosci swiatla, nieraz jest go za malo zeby na centrlnym zlapac albo za duzo np pod swiatlo.

a tak do rzeczy to robie na wszystkich punktach i nic nie obrego nie zauwazylem
                              dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
                              "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• amroz
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 772

po przeczytaniu ostatniej strony sprawdziłem jeszcze raz czy to rzeczywiście ten wątek który śledzę. Troszeczkę chyba wszystko na inny tor poszło. Pomijając to, po przeczytaniu większości porad to dochodzę do wniosku że potrzebuję i 35L i 5d tylko nie wiem jeszcze w jakiej kolejności. Chyba kupię 5d i będę intensywnie myślał jak to zrobic żeby jeszcze 35 dokupić.

Komentarz

Pracuję...