X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wujek
    Coś już napisał
    • 2008
    • 86

350d?

Witam

W związku z tym,że sprzedałem EOSa 30V przyszedł czas na aparat cyfrowy.
    I tak sobie wykombinowałem, żeby kupić w miarę niezajechanego 350D i do tego 17-40L. Mam zamiar zmieścić się w 4000zł.

Jak chodzi o plastikowość aparatu to nie mam nic przeciwko.

Da się tym jeszcze robić amatorsko zdjęcia?
  • sebcio80
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2655

a dlaczego ma sie nie dac? technologicznie ten aparat w zasadzie malo odbiega od nowosci, moze jedynie LCD lekko denerwowac no i dosc maly wizjer (odczujesz to na pewno po przesiadce z analoga)
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• enter
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1201

wujek
      da się robić nim zdjęcia mam go ponad 3 lata już i nadal tak samo pstryka

Komentarz

• szuler
        Uzależniony
        • 2007
        • 829

Na pewno się da, ale proponowałbym poszukać 400D ze względu na LCD. Na 2,5 cala będziesz juz widział efekty swojej pracy, a różnica w cenie nie powinna przekroczyć 200zł
        A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• Grisha
          Początki nałogu
          • 2007
          • 353

Tak jak przedmówcy - dać się da, a do tego wyjdą dobre zdjęcia. Aparat sam zdjęć nie robi . Mnie w tym aparacie denerwują jedynie dwie rzeczy: AF - szału nie ma, ale jak się człowiek nauczy z nim żyć to nie ma tragedii. LCD - właściwie nie można na nim nic ocenić.
          Dlatego też tak jak przedmówca proponuję, abyś dozbierał do 400D. Lepszy lcd i AF z 30D z pewnością nie załatwia tych dwóch problemów w 100% ale jest to spory skok, który naprawdę bardzo zwiększa komfort pracy w przeciwieństwie do dupereli typu liveview czy filmy hd. 350D to dobry amatorski aparat, ale warto dozbierać i kupić 400D. W sumie nawet kosztem 17-40L, która bym odradzał. To jest UWA pod pełną klatkę, a nie standart na cropa. Moim zdaniem nie ma co brać tak małego i ciemnego zooma tylko dlatego, że ma L w nazwie. Moim zdaniem lepiej by było gdybyś zakupił 400D + tamron 17-50/2.8 + 50 1.8. W 4000 spokojnie się zmieścisz ceny są mniej więcej na poziomie 1500+ 1700 + 400 = 3600, więc zostaje na karty pamięci, torbę, może jakiś statywik czy filtr polaryzacyjny...

Komentarz

• Kubak82
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2348

ja tez sobie chwalilem 350d ale jesli masz mozliwosc - kup 400'tke ze wzgledu na af.. jesli chcesz miec podpiety tylko 17-40 to roznicy nie zauwazysz ale jesli najdzie Cie ochota na jasne stalki (chocby 50'tke 1,8) to af 350d potrafi wyczyniac cuda :wink:

mnie przynajmniej trafial raz za, innym razem przed celem.. na tym samym szkle podpietym do 400d nie bylo takich problemow..

Komentarz

• SirDuncan
              Bywalec
              • 2007
              • 122

a ja raczej bym doradzal 40D i T17-50. za pozostala kase lampe, torbe, karty, albo wrzucic do skarbonki i zbierac dalej na tele/jasna stalke (w zaleznosci od potrzeb)
              5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Komentarz

• wujek
                Coś już napisał
                • 2008
                • 86

dziękuję za porady

jak chodzi o korpus to stawiam na 400d z gripem

Komentarz

• myslidar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1010

W 400d nie ma dodatkowego ekranu z parametrami ustawień
                  Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                  Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18766

Ja sobie zestaw 350D + 17-40/4 bardzo chwalę .
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• Fumar
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 206

Ja mam 350d + Sigme 18-200. Po 2,5 roku użytkowania, na prawde męczy wizjer i LCD. Z reszta czyszczenia matrycy brak. Mimo tych wad, da się robić zdjęcia. Chwalę sobie tę puchę, ale myślę, że czas na zmianę ;D. Za rok planuje 50d zakupić i nowe szkła

Komentarz

• wujek
                        Coś już napisał
                        • 2008
                        • 86

Zamieszczone przez myslidar
                        W 400d nie ma dodatkowego ekranu z ustawień
                        też nad tym boleję

na szczęście 400 ma czujnik zbliżeniowy

Komentarz

• Kaworu
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 149

Zamieszczone przez wujek
                          też nad tym boleję

na szczęście 400 ma czujnik zbliżeniowy
                          Tylko, że ja nie widzę zastosowania tego czujnika w (przykładowo) w ostrym słońcu.

Mam 350D + EF 85/1.8, i AF jakoś nie sprawia problemów.

Komentarz

• rubio
                            Zablokowany
                            • 2008
                            • 85

...nie kupuj 400d absolutnie; wg mnie to niewypal; ktos tu twierdzi ze 400d ma inny AF od 350d? pierwszo slysze; tylko uklad pkt; dostaniesz wieksza matryce na tej samej powierzhcni czyli mniejsze pixele -wiadomo co za tym idzie; bez ekranu 2cale czy tam 2,5 obejdziesz sie spokojnie i bez czyszczenia matrycy zwlaszcza ze chcesz miec 17-40 L i tylko to szklo- gdzies jest napisane inaczej?- 350d to leciwy aczkolwiek bardzo udany korpus, w mojej opini niedoceniony, sam mialem i pozbylem sie z koniecznosci; ten mono ekran w 350d jak ktos napisal bywa bardzo przydatny naprawde; szkoda ze nie ma kontynuacji w innych modelach; podobno 450d sprawuje sie ok ale 400d to porazka jak dla mnie; najlepiej kup 20d i bedzie cacy.a 17-40 darowalbym sobie; tamron 17-35 ewentualnie 17-50, moze sigma 15-30 jesli ma byc do krajobrazu...

Komentarz

• majku
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 224

mi osobiscie przeszkadza w 350-tce iso (ziarno już od 800)
                              AF- nawet z L nie pomaga (masakra),ale jak do amatorskiego cykania to wystarczy
                              jeżeli AF w 400-tce poprawili to warto mz. dołożyć.
                              a L 4.0 to dalej 4.0
                              i 17mm na FF to na cropp-ie już (aż!!!) 30mm- no ale zależy do czego Ci taki zestaw potrzebny?
                              http://picasaweb.google.com/lucas.maj/
                              http://onephoto.net/?p0=2&p1=1&user=38702&gal=1
                              350d/eos300, 5d, 24 1.4, 50 1.4, 135 2.0 Metz 54 mz-4i- i dylemat czy nie rzucić tego wszystkiego!

Komentarz

Pracuję...