X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kubak82
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2348

wybacz, ale nie moglem sie powstrzymac przed rozlozeniem twojego postu na elementy ktore IMHO sie zupelnie kupy nie trzymaja:

Zamieszczone przez rubio
    ...nie kupuj 400d absolutnie; wg mnie to niewypal;
    czy mozesz podac jakies konkrety?? co dokladnie sprawia ze to niewypal - poza oczywiscie twoja blizej nie sprecyzowana opinia

Zamieszczone przez rubio
    ktos tu twierdzi ze 400d ma inny AF od 350d? pierwszo slysze; tylko uklad pkt;
    widac wiec malo slyszales.. za to duzo piszesz :-P

af jest z 30d - zamiast 7 masz 9 punktów (wiec jak widzisz nie tylko uklad sie zmienil), z czego srodkowy jest krzyzowy.. z jasnymi szklami jest duza roznica na + ..

Zamieszczone przez rubio
    dostaniesz wieksza matryce na tej samej powierzhcni czyli mniejsze pixele -wiadomo co za tym idzie;
    Zamieszczone przez rubio
    podobno 450d sprawuje sie ok ale 400d to porazka jak dla mnie;
    podobno?? tzn. czytales czy uzywales?? i przy okazji - troche sie to kloci z tym co napisales o szumach przy 10mpix w 400d vs 8mpix w 350d.. przeciez 450d ma 12mpix wiec o co Ci chodzi ??

ps. 500d to juz sie lepiej nie tykac - ten szum na iso 100 przy 15mpix - kaszana ;-)

Zamieszczone przez rubio
    chcesz miec 17-40 L i tylko to szklo- gdzies jest napisane inaczej?
    a gdzie jest napisane ze nigdy nie kupi innego szkla ??

Zamieszczone przez rubio
    najlepiej kup 20d i bedzie cacy.a 17-40 darowalbym sobie; tamron 17-35 ewentualnie 17-50, moze sigma 15-30 jesli ma byc do krajobrazu...
    no tak - do krajobrazu 2,8 jest nieocenione ;-) .. mialem juz pare tamronow i pomijajac ze sa dobre optycznie, to mechanicznie leza i kwicza..

Komentarz

• esteper
      Uzależniony
      • 2006
      • 635

Zamieszczone przez majku
      mi osobiscie przeszkadza w 350-tce iso (ziarno już od 800)
      AF- nawet z L nie pomaga (masakra),ale jak do amatorskiego cykania to wystarczy
      ...
      i 17mm na FF to na cropp-ie już (aż!!!) 30mm- no ale zależy do czego Ci taki zestaw potrzebny?
      1. zgadzam się ISO-800 jest już średnie, ale da się*używać
      2. z jasnymi stałkami radzi sobie średnio, wiem bo miałem 50/1.8 teraz mam 50/1.4; ale z 70-200/4L to ja tym zestawem robię zdjęcia na wyścigach WSMP/DSMP i się wyrabia, a samochody tam nie jeżdzą 50km/h.
      3. 27mm a to i tak mz szeroko
      5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Komentarz

• Kubak82
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2348

Zamieszczone przez esteper
        2. z jasnymi stałkami radzi sobie średnio, wiem bo miałem 50/1.8 teraz mam 50/1.4; ale z 70-200/4L to ja tym zestawem robię zdjęcia na wyścigach WSMP/DSMP i się wyrabia, a samochody tam nie jeżdzą 50km/h.
        dokladnie.. ja uzywalem go z sigma 50-500 do ptaków.. czasem nawet z tc - i dawal rade !! problem byl wylacznie z jasnymi stalkami (glownie z 50 1.4).. z czasem to zaczelo irytowac i zmienilem puche..

Komentarz

• panmateusz
          Początki nałogu
          • 2009
          • 310

Nie, nie, nie - ja już nigdy więcej nie kupię aparatu z serii xxxD. Tylko xxD! Może 20D/30D?
          Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez rubio
            ktos tu twierdzi ze 400d ma inny AF od 350d? pierwszo slysze; tylko uklad pkt;
            Jest to nieprawda. Może jednak warto sprawdzić zanim się coś napisze, bo ktoś może wyciągnąć niewłaściwe wnioski na podstawie takiej "wiedzy".

Zamieszczone przez panmateusz
            Nie, nie, nie - ja już nigdy więcej nie kupię aparatu z serii xxxD. Tylko xxD! Może 20D/30D?
            I co w związku z tym? 8)
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• jagular
              Początki nałogu
              • 2007
              • 422

Cóż napisać...wiele napisano wyżej, pozostaje wyrazić własne zdanie:
              350D, mimo że jest na skraju muzeum, dalej daje radę i potrafi 'wypluć' naprawdę niezłe pliki. Czy 400D jest znacząco lepszy? Moim zdaniem nie.
              Różnica w pracy AF? Osobiście dla mnie najbardziej jest widoczna na papierze.
              Różnica w wielkości LCD? Cóż z tego. Zarówno ten w 350D, jak i ten w 400D, nadają się jedynie do oglądania menu i histogramu. Nic poważnego więcej z tego się nie wyciśnie.
              Plastikowy tandetny Tamronik zamiast solidnego szkiełka? Moim zdaniem nie warto.
              Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• El_Mo
                Dopiero zaczyna
                • 2009
                • 38

Mam 350tkę kilka lat i jestem zadowolony ;-) ma wady do których się przyzwyczaiłem.
                Do zastosowań amatorskich w zupełności wystarcza, z czasem myślę o przesiadce na 40D. Aparaty z serii xxxD wszystkie jak dla mnie są podobne, niewielkie marketingowe różnice.

Komentarz

• fotomih
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 167

Miałem 350D i uważam że to udany aparacik. Z Canonem 50mm 1.8 tak sobie sobie radził. Mam 400D i zdecydowanie mi wystarcza. Nic mu nie mogę zarzucić. Do amatorskiej fotografii jak znalazł. Miałem też 30D ale był dla mnie za duży i za ciężki. Jeśli myślisz o 350/400D z gripem to może warto się zastanowić nad 20D ?
                  Moja galeria CB

Komentarz

• gonzo44
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1304

Miałem 350D kilka lat i jeżeli nie planuje się fotografować szybko poruszających się obiektów (np. samoloty) z wykorzystaniem servo w dużej rozdzielczości to jak najbardziej wystarczy. Dobra, mała puszka dająca jak dla mnie przyzwoite zdjęcia do ISO 400.
                    Największe wady to słaby AF, kiepski wizjer i LCD, i bolący mały palec przy dłuższym użytkowaniu ;-)
                    Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• kami74
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1492

Pstrykam 350tka juz pare lat. Fajna puszka jak na amatorskie body. Ten mały dodatkowy LCD baaardzo przydatny moim zdaniem. AF taki sobie ale da sie przeżyć. Generalnie jak zmienie to tylko na dwie pólki wyżej czyli na 5D II. pozdro.
                      5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                      MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• zaitsev
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1660

Zamieszczone przez rubio
                        ...nie kupuj 400d absolutnie;
                        Nie kupuj 400d. 350d jest lepsze. Ale 350d też nie kupuj, bo 300d jest lepszy. 17-40 też niewypał, w ogóle jak wskazuje literka "L" przy nazwie. L to skrót od angielskiego "niewypał".

Komentarz

• Grisha
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 353

Zamieszczone przez jagular
                          Cóż napisać...wiele napisano wyżej, pozostaje wyrazić własne zdanie:
                          350D, mimo że jest na skraju muzeum, dalej daje radę i potrafi 'wypluć' naprawdę niezłe pliki. Czy 400D jest znacząco lepszy? Moim zdaniem nie.
                          Różnica w pracy AF? Osobiście dla mnie najbardziej jest widoczna na papierze.
                          Różnica w wielkości LCD? Cóż z tego. Zarówno ten w 350D, jak i ten w 400D, nadają się jedynie do oglądania menu i histogramu. Nic poważnego więcej z tego się nie wyciśnie.
                          Plastikowy tandetny Tamronik zamiast solidnego szkiełka? Moim zdaniem nie warto.
                          Praca AF jest znacząca, gdy się podpina 50/1.4 czy 85/1.8. Środkowy punkt krzyżowy w 400D radzi sobie znacznie lepiej niż liniowy w 350D. Tutaj nie chodzi o prędkość, a o dokładność. 350D ma małą dokładność pomiaru przez co dla niego "ostre" to może być już lekko przed GO. Takie są moje spostrzeżenia przy ręcznym ostrzeniu na tej puszcze. 400D ma lepszy, zauważalnie AF i to jest fakt
                          LCD na 400D to nie to samo co obecnie w 50D, lecz w porównaniu do tego wypierdka w 350D to niebo a ziemia. Prędzej na 400D ocenię ostrość, jasność itd, niż na 350D gdzie właściwie mogę ocenić czy zdjęcie jest zrobione czy też nie.
                          Robiąc mała dygresję, to "plastikowy" można ująć za komplement. Obecnie produkowane tworzywa sztuczne mają lepsze parametry mechaniczne od stali. Technologia poszła do przodu i nie trzeba dawać ciężkich i drogich metali, aby coś było wytrzymałe. Inną kwestią, że takich materiałów do budowy szkieł jednak nie dają
                          Wracając do tamrona... Plastikowy i tandetny czy słabo wykonany... Ile jest takich sytuacji, że szkło zawodzi dlatego bo jest nie uszczelnione czy nie ma magnezowego korpusu jak L? Przy ludzkim, normalnym użytkowaniu to ma znaczenie może za 20 lat. Nawet na tym forum, nie ma wiele sytuacji (poza 50 1.8) że jakieś szkło się po prostu rozleciało od użytkowania. Sam posiadam tamrona i 350D od 3lat, robiłem zdjęcia w deszczu, na pustyni jak i w wilgotnych motylarniach. Korpus i Tamron mają się dobrze, nic nie trzeszczy, nie odpada, nie luzuje się, pierścienie śmigają jak od nowości. Jak się dba to się nic nie stanie, a obiektyw kosztował mnie 1100 zł jako nowy, optycznie jest bardzo dobrym szkłem, a prędkość AF mi wystarcza, bo nauczyłem się z niego korzystać.

Podtrzymuję swoją subiektywną opinię: 400D + T17-50/2.8. Wybór należy do wujka

Komentarz

• preinwher
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 458

350d to świetna puszka na początek zabawy z cyfrowym body. Chociaż teraz wybrał bym 20d. Cokolwiek kupisz powinieneś być zadowolony.

http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• sebcio80
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2655

zaleta serii xxxD na rynku wtornym sa dosc male przebiegi tych aparatow, seria 3fps duzo zobic nie mozna

20D w swoich czasach byl podstawowym body reporterskim, i ciezko trafic sztuke z malym przebiegiem

ja moim 350D przez 2 lata fotografowalem sport, pilke, koszykowke, zuzel, wiec z AF nie jest tak tragicznie
                              Moje wątki na forum: sport | fashion
                              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• myslidar
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1010

Tak jak pisze Seba. Czyta się opinie, że np. 350d nie nadaje się do sportu, ale nikt nie wyjaśnia o co dokładnie chodzi. Oczywiście przy tym aparacie otrzymamy więcej zdjęć nie trafionych przy servo, ale przecież przy i tak robi się seriami, a przy takiej pracy AF to i na xxD często jest loteria i to ba... na szkłach L. 1D się nie bawiłem, ale pewnie tez nie wszystko jest super trafione. Wydaje mi się, że pewnych rzeczy się trzeba nauczyć, jak daną puszką robić dobre zdjęcia.

Co do ISO to nie będę wchodził w głębsza polemikę, bo każdy ma swoje zdanie na ten temat. Na tym koncercie http://dynamitesofsexy.az.pl/ (350D + Tamron 28-75, wszystko na f2,8-3,2) robiłem zdjęcia tylko na ISO 1600, warunki oświetleniowe były tragiczne, więc dodatkowo były czasem podciągane. Rewelacji nie ma, ale moim zdaniem taka czułość jest również w pełni używalna.

Zdjęcia z 4 Cross (Sigma 70-200) - http://www.karolczyk.az.pl/index.php...wno_zdroj_2009

Czyli się da.
                                Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                                Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

Pracuję...