Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
wybacz, ale nie moglem sie powstrzymac przed rozlozeniem twojego postu na elementy ktore IMHO sie zupelnie kupy nie trzymaja:
Zamieszczone przez rubio
...nie kupuj 400d absolutnie; wg mnie to niewypal;
czy mozesz podac jakies konkrety?? co dokladnie sprawia ze to niewypal - poza oczywiscie twoja blizej nie sprecyzowana opinia
Zamieszczone przez rubio
ktos tu twierdzi ze 400d ma inny AF od 350d? pierwszo slysze; tylko uklad pkt;
widac wiec malo slyszales.. za to duzo piszesz :-P
af jest z 30d - zamiast 7 masz 9 punktów (wiec jak widzisz nie tylko uklad sie zmienil), z czego srodkowy jest krzyzowy.. z jasnymi szklami jest duza roznica na + ..
Zamieszczone przez rubio
dostaniesz wieksza matryce na tej samej powierzhcni czyli mniejsze pixele -wiadomo co za tym idzie;
Zamieszczone przez rubio
podobno 450d sprawuje sie ok ale 400d to porazka jak dla mnie;
podobno?? tzn. czytales czy uzywales?? i przy okazji - troche sie to kloci z tym co napisales o szumach przy 10mpix w 400d vs 8mpix w 350d.. przeciez 450d ma 12mpix wiec o co Ci chodzi ??
ps. 500d to juz sie lepiej nie tykac - ten szum na iso 100 przy 15mpix - kaszana ;-)
Zamieszczone przez rubio
chcesz miec 17-40 L i tylko to szklo- gdzies jest napisane inaczej?
a gdzie jest napisane ze nigdy nie kupi innego szkla ??
Zamieszczone przez rubio
najlepiej kup 20d i bedzie cacy.a 17-40 darowalbym sobie; tamron 17-35 ewentualnie 17-50, moze sigma 15-30 jesli ma byc do krajobrazu...
no tak - do krajobrazu 2,8 jest nieocenione ;-) .. mialem juz pare tamronow i pomijajac ze sa dobre optycznie, to mechanicznie leza i kwicza..
mi osobiscie przeszkadza w 350-tce iso (ziarno już od 800)
AF- nawet z L nie pomaga (masakra),ale jak do amatorskiego cykania to wystarczy
...
i 17mm na FF to na cropp-ie już (aż!!!) 30mm- no ale zależy do czego Ci taki zestaw potrzebny?
1. zgadzam się ISO-800 jest już średnie, ale da się*używać
2. z jasnymi stałkami radzi sobie średnio, wiem bo miałem 50/1.8 teraz mam 50/1.4; ale z 70-200/4L to ja tym zestawem robię zdjęcia na wyścigach WSMP/DSMP i się wyrabia, a samochody tam nie jeżdzą 50km/h.
3. 27mm a to i tak mz szeroko
5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO
"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"
2. z jasnymi stałkami radzi sobie średnio, wiem bo miałem 50/1.8 teraz mam 50/1.4; ale z 70-200/4L to ja tym zestawem robię zdjęcia na wyścigach WSMP/DSMP i się wyrabia, a samochody tam nie jeżdzą 50km/h.
dokladnie.. ja uzywalem go z sigma 50-500 do ptaków.. czasem nawet z tc - i dawal rade !! problem byl wylacznie z jasnymi stalkami (glownie z 50 1.4).. z czasem to zaczelo irytowac i zmienilem puche..
ktos tu twierdzi ze 400d ma inny AF od 350d? pierwszo slysze; tylko uklad pkt;
Jest to nieprawda. Może jednak warto sprawdzić zanim się coś napisze, bo ktoś może wyciągnąć niewłaściwe wnioski na podstawie takiej "wiedzy".
Zamieszczone przez panmateusz
Nie, nie, nie - ja już nigdy więcej nie kupię aparatu z serii xxxD. Tylko xxD! Może 20D/30D?
I co w związku z tym? 8)
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Cóż napisać...wiele napisano wyżej, pozostaje wyrazić własne zdanie:
350D, mimo że jest na skraju muzeum, dalej daje radę i potrafi 'wypluć' naprawdę niezłe pliki. Czy 400D jest znacząco lepszy? Moim zdaniem nie.
Różnica w pracy AF? Osobiście dla mnie najbardziej jest widoczna na papierze.
Różnica w wielkości LCD? Cóż z tego. Zarówno ten w 350D, jak i ten w 400D, nadają się jedynie do oglądania menu i histogramu. Nic poważnego więcej z tego się nie wyciśnie.
Plastikowy tandetny Tamronik zamiast solidnego szkiełka? Moim zdaniem nie warto.
Mam 350tkę kilka lat i jestem zadowolony ;-) ma wady do których się przyzwyczaiłem.
Do zastosowań amatorskich w zupełności wystarcza, z czasem myślę o przesiadce na 40D. Aparaty z serii xxxD wszystkie jak dla mnie są podobne, niewielkie marketingowe różnice.
Miałem 350D i uważam że to udany aparacik. Z Canonem 50mm 1.8 tak sobie sobie radził. Mam 400D i zdecydowanie mi wystarcza. Nic mu nie mogę zarzucić. Do amatorskiej fotografii jak znalazł. Miałem też 30D ale był dla mnie za duży i za ciężki. Jeśli myślisz o 350/400D z gripem to może warto się zastanowić nad 20D ?
Miałem 350D kilka lat i jeżeli nie planuje się fotografować szybko poruszających się obiektów (np. samoloty) z wykorzystaniem servo w dużej rozdzielczości to jak najbardziej wystarczy. Dobra, mała puszka dająca jak dla mnie przyzwoite zdjęcia do ISO 400.
Największe wady to słaby AF, kiepski wizjer i LCD, i bolący mały palec przy dłuższym użytkowaniu ;-)
Pstrykam 350tka juz pare lat. Fajna puszka jak na amatorskie body. Ten mały dodatkowy LCD baaardzo przydatny moim zdaniem. AF taki sobie ale da sie przeżyć. Generalnie jak zmienie to tylko na dwie pólki wyżej czyli na 5D II. pozdro.
Nie kupuj 400d. 350d jest lepsze. Ale 350d też nie kupuj, bo 300d jest lepszy. 17-40 też niewypał, w ogóle jak wskazuje literka "L" przy nazwie. L to skrót od angielskiego "niewypał".
Cóż napisać...wiele napisano wyżej, pozostaje wyrazić własne zdanie:
350D, mimo że jest na skraju muzeum, dalej daje radę i potrafi 'wypluć' naprawdę niezłe pliki. Czy 400D jest znacząco lepszy? Moim zdaniem nie.
Różnica w pracy AF? Osobiście dla mnie najbardziej jest widoczna na papierze.
Różnica w wielkości LCD? Cóż z tego. Zarówno ten w 350D, jak i ten w 400D, nadają się jedynie do oglądania menu i histogramu. Nic poważnego więcej z tego się nie wyciśnie.
Plastikowy tandetny Tamronik zamiast solidnego szkiełka? Moim zdaniem nie warto.
Praca AF jest znacząca, gdy się podpina 50/1.4 czy 85/1.8. Środkowy punkt krzyżowy w 400D radzi sobie znacznie lepiej niż liniowy w 350D. Tutaj nie chodzi o prędkość, a o dokładność. 350D ma małą dokładność pomiaru przez co dla niego "ostre" to może być już lekko przed GO. Takie są moje spostrzeżenia przy ręcznym ostrzeniu na tej puszcze. 400D ma lepszy, zauważalnie AF i to jest fakt
LCD na 400D to nie to samo co obecnie w 50D, lecz w porównaniu do tego wypierdka w 350D to niebo a ziemia. Prędzej na 400D ocenię ostrość, jasność itd, niż na 350D gdzie właściwie mogę ocenić czy zdjęcie jest zrobione czy też nie.
Robiąc mała dygresję, to "plastikowy" można ująć za komplement. Obecnie produkowane tworzywa sztuczne mają lepsze parametry mechaniczne od stali. Technologia poszła do przodu i nie trzeba dawać ciężkich i drogich metali, aby coś było wytrzymałe. Inną kwestią, że takich materiałów do budowy szkieł jednak nie dają
Wracając do tamrona... Plastikowy i tandetny czy słabo wykonany... Ile jest takich sytuacji, że szkło zawodzi dlatego bo jest nie uszczelnione czy nie ma magnezowego korpusu jak L? Przy ludzkim, normalnym użytkowaniu to ma znaczenie może za 20 lat. Nawet na tym forum, nie ma wiele sytuacji (poza 50 1.8) że jakieś szkło się po prostu rozleciało od użytkowania. Sam posiadam tamrona i 350D od 3lat, robiłem zdjęcia w deszczu, na pustyni jak i w wilgotnych motylarniach. Korpus i Tamron mają się dobrze, nic nie trzeszczy, nie odpada, nie luzuje się, pierścienie śmigają jak od nowości. Jak się dba to się nic nie stanie, a obiektyw kosztował mnie 1100 zł jako nowy, optycznie jest bardzo dobrym szkłem, a prędkość AF mi wystarcza, bo nauczyłem się z niego korzystać.
Podtrzymuję swoją subiektywną opinię: 400D + T17-50/2.8. Wybór należy do wujka
Tak jak pisze Seba. Czyta się opinie, że np. 350d nie nadaje się do sportu, ale nikt nie wyjaśnia o co dokładnie chodzi. Oczywiście przy tym aparacie otrzymamy więcej zdjęć nie trafionych przy servo, ale przecież przy i tak robi się seriami, a przy takiej pracy AF to i na xxD często jest loteria i to ba... na szkłach L. 1D się nie bawiłem, ale pewnie tez nie wszystko jest super trafione. Wydaje mi się, że pewnych rzeczy się trzeba nauczyć, jak daną puszką robić dobre zdjęcia.
Co do ISO to nie będę wchodził w głębsza polemikę, bo każdy ma swoje zdanie na ten temat. Na tym koncercie http://dynamitesofsexy.az.pl/ (350D + Tamron 28-75, wszystko na f2,8-3,2) robiłem zdjęcia tylko na ISO 1600, warunki oświetleniowe były tragiczne, więc dodatkowo były czasem podciągane. Rewelacji nie ma, ale moim zdaniem taka czułość jest również w pełni używalna.
Komentarz