X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotopawkas
    Bywalec
    • 2010
    • 203

Zamieszczone przez obcy21
    ... ustawiasz warunki, ...
    hehe. oddam cały zestaw za możliwość ustawiania warunków. przeważnie trzeba coś kombinować z zastanymi, ale widzę, że są stopnie wtajemniczenia, które pozwalają na ich modyfikację.

nie mogłem się powstrzymać

no i właśnie legitka - wiadomo, może nie być wymagana, ale lepiej mieć. no i nie ważne czy bierzesz, czy nie bierzesz kasy - jak zrobisz dobrze, to za następne weźmiesz kasę, bo Cię polecą, bo będzie coś wartego grosza - więc nie ważne czy kasa, czy nie - obadaj wszystko, przeanalizuj, zrób legitkę i gogogo
    powodzenia.
    50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
    suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
    wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...

sigpic

Komentarz

• Bart3k
      Początki nałogu
      • 2008
      • 316

Zamieszczone przez GenEsiS
      Dzieki za uprzedzenie ale z tego co sie orientuje nigdy z tym nie bylo problemu - z robieniem fot w kosciele. Ale mimo wsztstko zapytam.
      jeżeli jesteś głównym fotografem ksiądz cie z kościoła raczej nie wywali bez papierka... w końcu młoda para wykupiła "usługę" i u księdza i u ciebie, ale jeżeli jesteś kolejnym pstrykaczem... no o na pewno udaj się do księdza przed... miałęm taką akcje już 2 razy raz na komunii raz na weselu gdzie ksiadz podziękował pstrykaczom... w trakcie uroczystości.... sympatycznie to nie wyglądało.. i kolorystyka twarzy czerwona u fotografów trwała dość chwilę... generalnie mało przyjemnie to wyglądało. Nie wiem jak w innych diecezjach ale w bielsko-żywieckiej jest zasada wpajana na kursie że 1 imprezę obsługuje 1 kamerun i 1 fotograf... inna sprawa że 2 fotografów się zdarza... ale potem pojawiają si akcje potykania jeden o drugiego. Jeżeli masz zamiar robić jako dodatkowy... to ja bym kupił słoik 70-200 i pstrykał z daleka.... efekty mogą być ciekawe a nie będziesz przeszkadzał głównemu.
      Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• GenEsiS
        • 2009
        • 9

Hehe no to faktycznie nie ciekawie.

A co ze zdjeciami w domu weselnym i jakims moze plenerze (napewno nic szczegolnego i wymyslnego - co bedzie pod reka)? 50mm sie nada?

Dom weselny znam bardzo dobrze i wiem czego sie spodziewac.

Komentarz

• TomiCan
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 49

Miałem bardzo podobną historię, robiłem zdjęcia na ślubie i weselu siostry jako „główny”. Oczywiście tez nie przestawiłem ustawień przy wyjściu z kościoła i wyszła biała plama na życiorysie. Po za tym faktem zdjęcia wg. mnie wyszły całkiem nieźle. 2 miesiące później w tym samym kościele byłem na ślubie szwagierki, gdzie był opłacony fotograf zawodowy(7D + 550D + 50 1.4 + 70-200L + 17-502.8 lampa i inne z tego co podglądnąłem) oglądając jego stronę byłem przekonany że zdjęcia będą rewelacyjne i będę mógł porównać i wyciągnąć wnioski co robiłem źle, co się później okazało 80% jego zdjęć była nieostra, kadry fajne ale sprzętowo się wysypał, albo miał uszkodzony sprzęt. Nigdy tego szwagierce nie mówiłem, po za tym, im się jego zdjęcia podobają więc nie chcę tego burzyć.
          Przed moim debiutem co nieco już wiedziałem, ale niejednej nocy nie przespałem nad lekturą książki i forum. Byłem w kościele i na sali popróbować. Proboszcz od razu wyskoczył z pozwoleniem, ale na szczęście msze prowadził inny normalny ksiądz. Na Sali Weselnej ściany i sufit były bordowo czerwone, więc wszystkie zdjęcia lampą z światłem odbitym wyszły w czerwonym odcieniu(przydałby się wtedy jakiś mleczny dyfuzor, i tu mam pytanie czy zielona nakładka na dyfuzorze by pomogła w tym przypadku?), na szczęście przezornie robiłem zdjęcia w RAWach (mimo że nigdy wcześniej ich nie obrabiałem), dzięki temu uratowałem sporo fajnych ujęć i zrozumiałem o co kaman. Tobie polecam również RAW + JPG z tym że przydałby się jakiś laptop żeby zdjęcia zrzucać.
          Sprzęt którym dysponowałem to długo kompletowane: C550D Sig 10-20, C17-40L, C50 1,4, C70-300, Metz 58). Najczęściej robiłem zdjęcia 50 1.4 i 17-40 + kilka ujęć 10 i 70-300 tak że jasna stałka 50mm jak najbardziej.

Komentarz

• N00bek
            Zablokowany
            • 2010
            • 734

TomiCan, małe pytanie i w sumie można je skierować do innych już stałych "ślubowiczowych fotografów". Planowaliście sobie rozmieszczenie ujęć w kościele?

Spory szmat czasu byłem u kolegi na ślubie. Nie byłem żadnym z fotografów, a jedyny sprzęt co miałem to g7. Doszedłem do wniosku, że wyniosę coś z tego wesela. Około 1h przed pobiegałem troszeczkę dobrałem miejsca, a podczas uroczystości przysiadłem z ISO 800 i trybem "A" do każdego z tych miejsc. Pamiętam, że bardzo mi to pomogła, ale reakcja fotografa na mnie była wręcz okropna.
            Gdyż tam gdzie ja sobie zapolowałem miejsce tam i biegł fotograf. Wręcz biegł. Najczęściej stawał przede mną, dodatkowo na każdą moją reakcję reagował tak:
            - ćććć, profesjonalista się skupia (szeptem mówił).

Od tamtego czasu wolę pytać tych PRO gdzie będą się poruszać, bo potem wychodzą głupie podchody.

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5117

Zamieszczone przez N00bek
              [b](...)wychodzą głupie podchody.
              kiedyś u znajomych na weslu jak byłem to widziałem takie podchody kameruna z fotorgrafem, a że fotograf był znajomy i siedział z nami chwilami przy stoliku to się nieźle żalił na tego kameruna, ale z drugiej strony stwierdził, że musi to być dobry porofesjonalista, bo dobre miejsca wybierał..., niemniej było to dość zabawne
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net
              SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Morfii
                Uzależniony
                • 2010
                • 529

Ja powiem od siebie to że na 90% weselach byłem drugim pstrykaczem... i jeszcze nigdy nie byłem u księdza... po prostu swoje wziął i niech spada na bambus !! :P i jeszcze nigdy mi nic nie powiedział

PS.
                Legitkę na foty w kościele warto zrobić samemu... czemu ? Bo nie ma żadnej ogólnej bazy fotografów... więc żaden ksiądz tego nie sprawdzi... a 250zł za kurs lepiej przeznaczyć na coś innego... może to głupie ale taka jest prawda
                było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• Husky
                  Zablokowany
                  • 2009
                  • 409

Świadectwo maturalne też sam zrobiłeś?

Komentarz

• szuler
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 829

za darmo dają
                    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• Morfii
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 529

swoje nie... ale znajomemu.... he, he...
                      Oczywiście było to napisane dla rozluźnienia atmosfery I chyba się udało
                      było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Komentarz

• Przemek_PC
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2456

Morfi, po pierwsze będziesz się smażył w piekle a po drugie ja na takim kursie byłem ze cztery lata temu, płaciłem 100zł i stwierdzam że warto było. Zajęcia prowadził ksiądz, który co nieco o fotografii też wiedział, był też jakiś fotograf, filmowiec i montażysta z lokalnej TV (to akurat była strata czasu). Temat zajęć to nie tylko śluby ale również chrzty, komunie. Nie wiem jak obecnie ale kiedy ja chodziłem na kurs to płaciło się dopiero po ostatnich zajęciach przy odbiorze legitymacji jeśli więc ktoś legitymacji nie potrzebował to cały kurs miał za free.

Komentarz

• Morfii
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 529

Przemek_PC, oczywiście że warto się ruszyć po coś takiego ale nie zmienia to faktu że księża łapę wyciągają po wszystko :/
                          Orientujesz się może kiedy i gdzie taki kurs w Łodzi można odbyć ?
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          PS
                          w piekle jest ciepło
                          Ostatnio edytowany przez Morfii; 36668. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Przemek_PC
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2456

Nie orientuję się, musisz chodzić co niedziela do kościoła i słuchać ogłoszeń Sprawdź na stronie http://archidiecezja.lodz.pl/?mod=kurs-fotooperator

Komentarz

• Morfii
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 529

Zamieszczone przez Przemek_PC
                              Nie orientuję się, musisz chodzić co niedziela do kościoła i słuchać ogłoszeń Sprawdź na stronie http://archidiecezja.lodz.pl/?mod=kurs-fotooperator
                              co niedziela do kościoła... a się uśmiałem :P
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              ...link nie działa
                              Ostatnio edytowany przez Morfii; 36668. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• kajtek19891
                                Coś już napisał
                                • 2010
                                • 59

Morfii, do Łowicza możesz jechać, kurs co miesiąc, dojazd z Łodzi samochodem bezproblemowy*, kursują również busy z Łodzi kilkanaście razy dziennie.

* nie po nawałnicy śniegu, ale teraz już jest ok

Komentarz

Pracuję...