X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • p_lelewski
    • 2011
    • 6

hmmm... w moim mniemaniu i dla mnie wlasnie jest nad czym sie zastanawiac, chce przesiasc sie z wysluzonego 400D albo na 60 albo na 7 tylko czy tak duza roznica w cenie w stosunku do mojego amatorskiego podejscia i zabawy z fotografia jest adekwatna do wydatku. Co do trybow obrazkowych to juz przy eosie 30/33 o nich zapomnialem
    CMEHA 8M, Zenit 122, EOS 30/ELAN 7E + C28-105 + T75-300 + BP300, EOS 400D + C18-55 + S70-300 APO DG MACRO + BG-E3 + gadżety (Powershot S-60, G12)

Komentarz

• krisnrj
      Początki nałogu
      • 2010
      • 365

Sercem body jest matryca, a ta jest w obu taka sama lub bardzo zbliżona, 60D to plastik i do 40/50D się w budowie nie umywa, ale tragedii nie ma, za to cenowo różnica jest znaczna do 7D.
      tryby w lustrach generalnie nie wiem po co są, sam użyłem tylko kilka razy zielonego żeby sprawdzić jak bardzo odbiega od moich ustawień reszty nie dotykałem, a jestem amatorem.
      No ale jak ktoś ma więcej kasy niż rozumu to prosze...
      Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Zamieszczone przez krisnrj
        No ale jak ktoś ma więcej kasy niż rozumu to prosze...
        A ja bym jednak prosił żeby się powstrzymać od takich stwierdzeń .
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• dziobolek
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2634

Zamieszczone przez p_lelewski
          noi dolacze do rzeszy zastanawiajacych sie, a moze wyjdzie wersja 7d z uchylnym lcd ?
          Skoro nowa 5-ka ma dostać (wg. plotek, oczywiście), to jest również szansa dla 7-ki.
          No chyba że nowa 5-ka dostanie jeszcze AF z 7-ki i 8kl/s, to wtedy zastąpi 7-kę
          i na półkach znów nastąpią roszady

Gdzieś mi się nawet objawiła plotka, że również do jedynek się przymierzają z gibanym LCD.
          Ale to tylko plotki ;-)

Pozdrówka!
          "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
          Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
          tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• omaciek
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 23

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Właśnie na dniach planuję zmienić swój aparacik na 7d albo 60d. Gdybyście wybierali dla siebie, to który byście wzięli i dlaczego ? bo ja jestem w impasie, tutaj wady takie a tam inne :/

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
            Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
            zapraszam na bloga http://macieiphoto.ownlog.com :wink:
            5D + canon 50 f/1.8 + 430ex II

Komentarz

• N00bek
              Zablokowany
              • 2010
              • 734

Zamieszczone przez omaciek
              Gdybyście wybierali dla siebie, to który byście wzięli i dlaczego ?
              5d mk3 jeśli już pytasz Z tych to bardziej podchodzi mi 7d. Jednak mam mieszane uczucia gdyż jest to nadal crop i do zastosowań sportowych jest niesamowity. 60d jest plastikową wydmuszką filmami i obracanym lcd. Szczerze jeżeli nie wykorzystujesz i widać, że nie będziesz wykorzystywał potencjału aparatu, to po co przepłacać.
              7d jest o klasę wyżej, ale nie znaczy to że 60d jest do .....
              Reasumując możliwości obu trzeba przejrzeć na oczy czy aby na pewno jest nam to potrzebne. W dodatku tak jak kolega powyżej napisał: w oprócz trybów: S.P.A.M oraz C1-C3 nie uraczymy się trybem krajobrazu czy portretu. Najczęściej większość zaczyna właśnie od tego.

tutaj wady takie a tam inne :/
              To akurat nigdy się nie zmieni, zawsze doświadczysz tam tego, a tego tu niet

Komentarz

• greenhorn
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 44

Mam 7D, macałem 60D w sklepie i różnica jest kolosalna jeżeli chodzi o wrażenie solidności wykonania.

Co do jakości obrazka, w chałupniczy sposób porównywałem 7d z 450d i różnica była zaskakująco niewielka, więc między 60d a 7d różnic dopatrzą się tylko oglądający pod lupą na 200%. Jeżeli zależy komuś na solidności i szybkości - 7D; jesli nie, to podejrzewam, że 60d z odpowiednią szklarnią zrobi właściwie taką samą robotę

Każdemu wedle potrzeb.
                www.maciejspychal.com
                www.facebook.com/MaciejSpychalPhotography
                https://500px.com/MaciejSpychal

Komentarz

• dziobolek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2634

Zamieszczone przez greenhorn
                  Mam 7D, macałem 60D w sklepie i różnica jest kolosalna jeżeli chodzi o wrażenie solidności wykonania.

Co do jakości obrazka, w chałupniczy sposób porównywałem 7d z 450d i różnica była zaskakująco niewielka, więc między 60d a 7d różnic dopatrzą się tylko oglądający pod lupą na 200%. Jeżeli zależy komuś na solidności i szybkości - 7D; jesli nie, to podejrzewam, że 60d z odpowiednią szklarnią zrobi właściwie taką samą robotę

Każdemu wedle potrzeb.
                  O ile dobrze pamiętam, to jest nieduża różnica w jakości obrazka (głównie szumy)
                  na wysokich ISO, na korzyść dla 60D. Ma bardziej użyteczne wyższe zakresy.
                  Jako że dla mnie to jest ważne, więc na to zwracam uwagę.

Poza tym, to czekam, aż do 7D dołożą odchylany LCD - dla mnie bardzo użyteczny bajer.
                  Ale na 60D z tego powodu się nie przesiądę - zbyt słaby tryb seryjny.

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Komentarz

• myslidar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1010

60D nie ma kalibracji w body. Odpada
                    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
                    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• mxw
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2315

7D nie ma ręcznego ustawiania poziomów nagrywania dźwięku. Odpada :-)

ani odchylanego LCD. Odpada :wink:
                      5D2 też zresztą tego nie ma.
                      więc siedzę sobie i czekam na 7D2 albo 5D3
                      pozdro.,
                      m.

Komentarz

• dziobolek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2634

Zamieszczone przez myslidar
                        60D nie ma kalibracji w body. Odpada
                        Wszystko poniżej xD nie ma kalibracji w body, i ludzie z tym żyją... ;-)

Mało tego, nawet robią zdjęcia

Pozdrówka!

Komentarz

• krisnrj
                          Początki nałogu
                          • 2010
                          • 365

Zamieszczone przez dziobolek
                          Wszystko poniżej xD nie ma kalibracji w body, i ludzie z tym żyją... ;-)

Mało tego, nawet robią zdjęcia

Pozdrówka!
                          poza xxD gdzie xx = 50 ))

pozdro!

Komentarz

• dziobolek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2634

poza xxD gdzie xx = 50 ))

pozdro!
                            Siur ;-) Ale 50D, to już nieprodukowany model, a ja miałem na myśli aktualnie produkowane modele.

Natomiast dla mnie naturalnym i logicznym następcą 50D jest 7D

Pozdrówka!

Komentarz

• krisnrj
                              Początki nałogu
                              • 2010
                              • 365

celowo się czepiłem - doskonale widzę że Kolega ma ten zacny korpusik

Zamieszczone przez dziobolek
                              Natomiast dla mnie naturalnym i logicznym następcą 50D jest 7D Pozdrówka!
                              jak również i dla Canona, szczególnie patrząc na 60D.

Komentarz

• dziobolek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2634

celowo się czepiłem - doskonale widzę że Kolega ma ten zacny korpusik
                                Ano mam i kupiłem EOS 50D własnie m.in. dla tego ficzera,
                                ale (puk, puk w niemalowane... ) jeszcze nie miałem potrzeby,aby z tego skorzystać.
                                A przypinałem różniste szkiełka - nie tylko swoje,
                                i kompletnie żadnych problemów FF/BF nie odnotowałem.

...jak również i dla Canona, szczególnie patrząc na 60D.
                                No niestety nie. Dla Canona oficjalnym następcą EOS 50D jest... EOS 60D
                                co oficjanie i uroczyście ogłosili na którejś konferencji prasowej.

Pozdrówka!

Komentarz

Pracuję...