X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • myslidar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1010

Zamieszczone przez dziobolek
    Wszystko poniżej xD nie ma kalibracji w body, i ludzie z tym żyją... ;-)

Mało tego, nawet robią zdjęcia

Pozdrówka!
    Pewnie, żyją i robią nawet dobre, ba, świetne zdjęcia. Nigdzie nie napisałem, że się nie da. Jednak w trudnych warunkach, przy świetle żarowym AF lubi sobie ostrzyć przed obiektem i wtedy zaczynają się schody.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Komentarz

• dziobolek
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2634

Zamieszczone przez myslidar
      Pewnie, żyją i robią nawet dobre, ba, świetne zdjęcia. Nigdzie nie napisałem, że się nie da. Jednak w trudnych warunkach, przy świetle żarowym AF lubi sobie ostrzyć przed obiektem i wtedy zaczynają się schody.
      I co??? wtedy przestawiasz kalibrację, by ostrzył w punkt???
      A potem wracasz, do poprzednich ustawień???

Gdyż, albowiem, ponieważ lubię focić przy świetle zastanym,
      to w różnych warunkach focę, włącznie z bardzo słabym oświetleniem,
      jak również przy różnym oświetleniu sztucznym (z żarowym włącznie),
      i nie spotkałem się z takowym zachowaniem AF.

Jak również jest to pierwsza tego typu opinia zasłyszana...

Może pomyliłeś z nowym Pentaxem K-5 - ta puszka ma właśnie taką wadę,
      że przy słabym i sztucznym oświetleniu AF głupieje i wychodzi FF/BF. ;-)

Pozdrówka!
      "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
      Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
      tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• myslidar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1010

To zupełnie normalne zjawisko, które potwierdza także serwis. W różnych warunkach obiektyw może ostrzyć w różnych punktach.

Bo niby po co dają kalibrację w body? Przecież nie po to żeby sobie kalibrować nieskalibrowany obiektyw - w większości przypadków to i tak nie pomaga.

Komentarz

• krisnrj
          Początki nałogu
          • 2010
          • 365

No niestety nie. Dla Canona oficjalnym następcą EOS 50D jest... EOS 60D
          co oficjanie i uroczyście ogłosili na którejś konferencji prasowej.
          Pozdrówka!
          kończąc OT i właśnie dlatego, że dla Canona 'następcą' 50D jest 60D tylko się kurzyło jak biegłem do sklepu po tego pierwszego
          Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

Zamieszczone przez krisnrj
            kończąc OT i właśnie dlatego, że dla Canona 'następcą' 50D jest 60D tylko się kurzyło jak biegłem do sklepu po tego pierwszego
            Ale zdajesz sobie sprawę, że kupiłeś badziewie z szumiącą, przepakowaną matrycą, którego jedynym plusem nad 40D jest lepszy ekran LCD (po co to komu? Prawdziwy fotograf używa najwyżej histogramu) i mikroregulacja (która i tak nie działa)?
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• krisnrj
              Początki nałogu
              • 2010
              • 365

no dobra ale 60d ma jeszcze gesciej spakowane pixele plus gorsza pbudowe i jest mniejszy co mnie przeszkadza bo lapki mam jak chlop malorolny a do tego juz teraz jest mi dziwnie focac z 70-200 a co dopiero z czyms mniejszym... wiem po co jest histogram ale wiem tez ze dopoki marketing bedzie miec wiecej niz powinien to czeka nas jeszcze wieksze upakowanie.
              tak czy inaczej ciesze soe z mojej 50 daje rade
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              wybaczcie literowki pisze z telefonu:/
              Ostatnio edytowany przez krisnrj; 37510. Powód: Automerged Doublepost
              Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Komentarz

• KUBAwo
                Początki nałogu
                • 2008
                • 449

Kurde a ja głupi myślałem, że aparat to się kupuje po to żeby nim robić zdjęcia a nie z nim dobrze wyglądać
                5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• dziobolek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2634

Bo niby po co dają kalibrację w body? Przecież nie po to żeby sobie kalibrować nieskalibrowany obiektyw...

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Komentarz

• omaciek
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 23

ja focę głównie sporty ekstremalne typu deskorolka, rolki agresywne i bmx. Więc właśnie głównym problemem jest dla mnie to, że to 5 kl/s nie poradzi sobie z serią. Ale z drugiej strony jeśli mam dopłacać połowę za dodatkowe 3kl to nie wiem czy jest to warte 1500 zł. Chyba lepszym interesem wydaje mi się nabyć 60D i jakieś szkiełko, ale dalej nie jestem przekonany do tego aparatu, bo "nie przemówił do mnie" Nie, kamerowanie może włączę z 3 razy z tego pewnie 2 razy przypadkiem
                    zapraszam na bloga http://macieiphoto.ownlog.com :wink:
                    5D + canon 50 f/1.8 + 430ex II

Komentarz

• KUBAwo
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 449

Zamieszczone przez omaciek
                      ja focę głównie sporty ekstremalne typu deskorolka, rolki agresywne i bmx. Więc właśnie głównym problemem jest dla mnie to, że to 5 kl/s nie poradzi sobie z serią. Ale z drugiej strony jeśli mam dopłacać połowę za dodatkowe 3kl to nie wiem czy jest to warte 1500 zł. Chyba lepszym interesem wydaje mi się nabyć 60D i jakieś szkiełko, ale dalej nie jestem przekonany do tego aparatu, bo "nie przemówił do mnie" Nie, kamerowanie może włączę z 3 razy z tego pewnie 2 razy przypadkiem
                      Heh i tu podziękuj canonowi bo przypadkiem tego trybu nie włączysz dzięki super blokadzie pokrętła
                      5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• myslidar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1010

Nie wiem co Cie tak bawi. Ja akurat nie znam osoby, której kalibracja w body pomogła bez kalibracji w serwisie. W większości przypadków jak jest rozjechany obiektyw to ostrzy inaczej na różnych odległościach i wtedy kalibracja w body staje się mało użyteczna.

Komentarz

• dziobolek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2634

Nie wiem co Cie tak bawi. Ja akurat nie znam osoby, której kalibracja w body pomogła bez kalibracji w serwisie...
                          Ooo... Ja natomiast znam sporo takich przypadków...

Pozdrówka!

Komentarz

• myslidar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1010

Ooo... Ja natomiast znam sporo takich przypadków...

Pozdrówka!
                            Spoko, w sumie fajny temat na nowy wątek. Ciekawe ilu osobom się udało skalibrować w body obiektyw na wszystkie odległości, tak żeby dobrze trafiał z bliska i z daleka bez pomocy serwisu. Mówię o obiektywach, które wymagają takiej kalibracji z konkretnym body.. :-D

Komentarz

• Merauder
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1092

Zamieszczone przez greenhorn
                              [...]

Co do jakości obrazka, w chałupniczy sposób porównywałem 7d z 450d i różnica była zaskakująco niewielka, więc między 60d a 7d różnic dopatrzą się tylko oglądający pod lupą na 200%. Jeżeli zależy komuś na solidności i szybkości - 7D; jesli nie, to podejrzewam, że 60d z odpowiednią szklarnią zrobi właściwie taką samą robotę

Każdemu wedle potrzeb.
                              A to akurat bardzo dziwne stwierdzenie, foce 450D od ponad 2 lat, nie dawno, bardzo nie dawno zakupiłem 7D właśnie m.in. dla dużo lepszej jakości na wysokich czułościach.

I dokładnie jest jak pisze powyżej, fotki z 450D na ISO 1600 jeśli mają ledwo ledwo niepoprawną ekspozycje robiła się masakra, nawet z poprawną ekspozycją obróbka była niemalże niemożliwa, kaszka jak nic.

Na te kilkaset fotek, które zrobiłem właściwie prawie, że testowo poznając aparat (7D) już widzę, że 3200 jest spokojnie używalne do wywołania do 30x20 i to nie koniecznie musi być taka idealna ekspozycja. Po prostu szum ma całkiem inny charakter i pomimo, że zauważalny nie przeszkadza w takim stopniu jak w 450D. W moim mniemaniu większe upakowanie matrycy trochę mogło pomóc, bo oglądając na takiej samej wielkości fotki co z 450D, szum będzie miał mniejszej wielkości ziarno.
                              7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Bruinen
                                Coś już napisał
                                • 2010
                                • 77

Zamieszczone przez KUBAwo
                                Heh i tu podziękuj canonowi bo przypadkiem tego trybu nie włączysz dzięki super blokadzie pokrętła
                                Dopłacasz nie tylko za 3kl/s. Masz aparat zrobiony dla profesjonalisty, a nie dla amatora. Różnica w budowie pomiędzy serią xxxD a xxD to przepaść. Z jednej strony jest wyginający się plastik i trzeszcząca obudowa oraz wszechobecna oszczędność a z drugiej naprawdę kawał dobrego aparatu. Niestety ale podobna jest różnica między 60D a 7D.
                                60D to body wycelowane w amatorów z grubszym portfelem. Canon zrobił to co należało z punktu widzenia marketingu - 50D stanowiło konkurencję dla 7D więc trzeba było je uprościć, dodać bajer (obrotowy LCD), pogorszyć wykonanie i przestać robić konkurencję dla body profesjonalnego.

Moim zdaniem 1500zł dołożone do 7D to naprawdę dobra inwestycja na przyszłość. Od premiery trochę już minęło, a jakoś cicho na temat wad i problemów z 7D. Wygląda na to że migawki faktycznie wytrzymają te 150K cykli jak nie więcej.

Komentarz

Pracuję...