X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bolek02
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 3225

Nie ma porównania, 5D to zupełnie inna bajka ( oczywiście ta lepsza )
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• jellyeater
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 1631

A gdy dokręce np 400/5,6 do pełnej klatki to wyciągnę więcej niż z cropowanej matrycy ?
      Przy cropie miałbyś ekwiwalent 640 mm. Do tele crop jest chyba lepszy.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• fotopano
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 26

hmm

To łatwo policzyć, ale co z tego jakbym miał to z niepełnej matrycy ? Równie dobrze mogę sobie to wykadrować z FF EOSa 5D

Generalnie chodzi mi o uzyskanie możliwie najwyższej jakości przy użyciu stałoogniskowego tele 400mm. Większą ogniskową mogę też uzyskać zakładając dobrej jakości telekonwerter np. 1.4
        Ostatnio edytowany przez fotopano; 43478. Powód: dodałem o co mi chodzi
        Moje mapy hdri Hdrmaps

Komentarz

• jellyeater
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 1631

To łatwo policzyć, ale co z tego jakbym miał to z niepełnej matrycy ? Równie dobrze mogę sobie to wykadrować z FF EOSa 5D
          I będziesz to miał w wielkości 8 MPX jak nie mniej. Chyba, że kupisz MKII wtedy uzyskasz podobną rozdzielczość po wykadrowaniu. Pytanie jak duże te pliki do tych giga panoram potrzebujesz.

Komentarz

• fotopano
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 26

Wielkość plików nie ma takiego znaczenia, i myślę że matryca 12M wystarczy. Tzn. nie mam zamiaru brać udziału w wyścigu "kto zrobi większą giga panoramkę" bo co mi po pikselach skoro na końcu jest mydło i kupa.
            Moje mapy hdri Hdrmaps

Komentarz

• jellyeater
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 1631

Wielkość plików nie ma takiego znaczenia, i myślę że matryca 12M wystarczy. Tzn. nie mam zamiaru brać udziału w wyścigu "kto zrobi większą giga panoramkę" bo co mi po pikselach skoro na końcu jest mydło i kupa.
              To po co używać aż tak długiego teleobiektywu jak 400mm? I chyba im wieksza giga panoramka tym jest ona bardziej giga...

Komentarz

• fotopano
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 26

Chodzi o to aby zarejestrować jak najwięcej szczegółów, a nie wyrenderować jak największy obraz, w którym brak szczegółów (np. 18megowa matryca i 200mm szkło nie da tego samego co 12megowa matryca FF z dobrym szkłem 400mm). To będą zupełnie różne obrazy i raczej mi chodzi o uzyskanie tego drugiego efektu, czyli większej rozdzielczości optycznej a nie cyfrowej.
                Moje mapy hdri Hdrmaps

Komentarz

• jotes25
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3608

Widać w tym wątku sporą fascynację magicznym FF, ale rzeczywistość nie jest tak różowa. Zanim się coś napisze, warto spojrzeć w specyfikację i wziąć kalkulator.
                  5d II = 20d (30d) czyli 8Mpix na APS-C. O starym 5d przez litość nie wspomnę.
                  Do panoram chyba jednak wybrałbym właśnie APS-C, bo na brzegach FF będzie mniej ciekawe. 400/5.6 L jest zacne, ale do ideału bardzo wiele mu brakuje. O telekonwerterze w ogóle bym zapomniał (tylko obnaży słabości szkła).

Komentarz

• fotopano
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 26

~jotes25

czyli na brzegach obrazu będą tzw. jaja przy FF, a na cropie będzie ładniej?

To dla mnie kluczowa informacja. A co do panoram to FF by się przydał do szybkiego zestawu (3 shoty z Samyanga tylko wystarczą) i do zdjęć w nocy przy dużym iso (np. w sali z poruszającymi się ludźmi)
                    Moje mapy hdri Hdrmaps

Komentarz

• jotes25
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3608

Zamieszczone przez fotopano
                      ~jotes25

czyli na brzegach obrazu będą tzw. jaja przy FF, a na cropie będzie ładniej?

To dla mnie kluczowa informacja.
                      Tak bym to widział. Niemniej efekt można zmniejszyć przymykając obiektyw np. do f/11. O ile można sobie na to pozwolić przy panoramach (myślę, że tak). O panoramach mam słabe pojęcie, popatrz jakich puszek ludzie do tego używają.

Komentarz

• fotopano
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 26

Dobra spadam na forum panoram
                        Moje mapy hdri Hdrmaps

Komentarz

• jotes25
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3608

Daj znać co wybrałeś, jestem ciekaw.

Komentarz

• jellyeater
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 1631

Chodzi o to aby zarejestrować jak najwięcej szczegółów, a nie wyrenderować jak największy obraz, w którym brak szczegółów (np. 18megowa matryca i 200mm szkło nie da tego samego co 12megowa matryca FF z dobrym szkłem 400mm). To będą zupełnie różne obrazy i raczej mi chodzi o uzyskanie tego drugiego efektu, czyli większej rozdzielczości optycznej a nie cyfrowej.
                            A najwięcej szczegółów da to dobre 400 mm na cropie. Bo i rozdzielczość matrycy większa i gęściej upakowane piksele.

Wychodzi na to, że należałoby mieć dwie puchy. FF pod sferyczne i crop pod giga. Każde narzędzie do czegoś.

Komentarz

• Mad_Mac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 1458

Zamieszczone przez jellyeater
                              A najwięcej szczegółów da to dobre 400 mm na cropie. Bo i rozdzielczość matrycy większa i gęściej upakowane piksele.

Sorry ale jesli nie masz o czyms zielonego pojecia to nie wprowadzaj ludzi w blad!
                              Gesciej upakowane pixele to wada nie zaleta. Stare 5d bedzie mialo duzo lepszy zakres tonalny od jakiegokolwiek cropa.
                              Szumy z 5d to nic w porownaniu do cropa ktory daje naprawde wstretny szum.

Wydaje mi sie jednak ze do tak specyficznego typu fotografii jak panorama bedzie najlepszy crop i domykanie szkla do f11 gdzie crop powinien dac ostry obraz.
                              Jak dla mnie crop jest dobry tylko do sportu no i giga panoram.
                              Do wszystkiego innego polecam 5d.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                              Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• jellyeater
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 1631

Do wszystkiego innego polecam 5d.
                                Ja też...

Aczkolwiek przy ornitologii też by się jeszcze crop przydał... :P Wszędzie gdzie chcemy mieć jak największe zbliżenia crop okaże się lepszym wyborem. A przy panoramach szum nie jest problemem... Można czas wydłużyć...

A co do szumu... Nie chcę sprawdzać, ale poziom szumu w nowych matrycach cropowych i tej z 5d MK1 może być podobny... :P

Komentarz

Pracuję...