X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotopano
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 26

Dobra to najpierw zakupię coś z cropem, a jak przyjdzie dopływ gotówki to sobie dokupię FF może nawet wtedy już MKIII wyjdzie

Mam teraz więc dylemat takiej natury jak
    - kupienie używanego 50D
    - kupienie nowego plastykowego 550D
    - czy wydanie nieco więcej ok. 800-900 PLN i kupienie EOS-a 60D

Bo nie chcę wydawać więcej jak 3000 na samo body - szkieł będę musiał od razu kupić kilka.
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Komentarz

• Mad_Mac
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1458

Zamieszczone przez jellyeater
      Ja też...

Aczkolwiek przy ornitologii też by się jeszcze crop przydał... :P Wszędzie gdzie chcemy mieć jak największe zbliżenia crop okaże się lepszym wyborem. A przy panoramach szum nie jest problemem... Można czas wydłużyć...

A co do szumu... Nie chcę sprawdzać, ale poziom szumu w nowych matrycach cropowych i tej z 5d MK1 może być podobny... :P
      Masz racje. Zwierzeta tez pewnie byly by tu dobre dla cropa.
      Co do szumow to niestety watpie zeby crop przebil tu szybko 5d. Niestety producenci w tanich puszkach skupiaja sie caly czas na megapixelach, klatkach na sekunde i innych marketingowych duperelach.

Sam mialem cropa i crop to tez dobry aparat ale po przejsciu na FF ciezko by bylo powrocic do 1.6
      Pewnie tak samo czul bym sie po przesiadce z FF na sredni format.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
      Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• xsardas
        Uzależniony
        • 2008
        • 731

Zamieszczone przez Mad_Mac
        Sorry ale jesli nie masz o czyms zielonego pojecia to nie wprowadzaj ludzi w blad!
        Gesciej upakowane pixele to wada nie zaleta. Stare 5d bedzie mialo duzo lepszy zakres tonalny od jakiegokolwiek cropa.
        Pamiętaj że więcej pikseli oznacza więcej detalu. Większa ilość szczegółów w tym przypadku jest sprawą kluczową.

Uważam że do tworzenia panoram za pomocą teleobiektywów nowe cropy będą zdecydowanie lepsze niż stare 5d.
        ISO schodzi tu na plan dalszy, a brak wad związanych z rogami obrazu na FF staja się ogromną zaletą!

Komentarz

• fotopano
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 26

Akceptuję wasze argumenty - dziękuję za pomoc, a teraz dokładam nowe pytanie:
          to w takim razie którą puszkę wziąć ?
          Warto teraz wydać te 1000 więcej i kupić 60D aby mieć 3mln pixeli więcej, a może jest jeszcze coś więcej co przemawia na korzyść jednego lub drugiego?

Zakładam że kupiłbym eosa 50D w stanie używanym, którego nie wziąłbym z tego powodu na firmę.
          Z drugiej strony mogę kupić nowego EOS-a 60D w Polskim sklepie na firmę bleee 3400 za samą puchę.
          Ostatnio edytowany przez fotopano; 43478.
          Moje mapy hdri Hdrmaps

Komentarz

• Antibes
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 27

Panoramę z 3 shotów Samyanga zrobisz, ale nie będzie to ładna panorama. No chyba, że chodzi o szybkie reporterskie panoramy - to co innego, tu jakość ma drugorzędne znaczenie.

Komentarz

• fotopano
              Dopiero zaczyna
              • 2011
              • 26

Wiem wiem Antibes... ale chciałbym aby ktoś odpowiedział na moje ostatnio pytanie
              Moje mapy hdri Hdrmaps

Komentarz

• dziobolek
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2634

Myślę, że tylko Ty możesz na nie odpowiedzieć właściwie

Pozdrówka!
                "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• fotopano
                  Dopiero zaczyna
                  • 2011
                  • 26

To może doprecyzuje - czy te 3mega więcej będzie miało aż takie znaczenie ? A może jest jeszcze coś innego np. nowsze rozwiązanie jakiegoś problemu, oprócz tego że EOS60D nie ma paru rzeczy o których wiadomo że były w 50D
                  Moje mapy hdri Hdrmaps

Komentarz

• xsardas
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 731

Zamieszczone przez fotopano
                    Akceptuję wasze argumenty - dziękuję za pomoc, a teraz dokładam nowe pytanie:
                    to w takim razie którą puszkę wziąć ?
                    Warto teraz wydać te 1000 więcej i kupić 60D aby mieć 3mln pixeli więcej, a może jest jeszcze coś więcej co przemawia na korzyść jednego lub drugiego?

Zakładam że kupiłbym eosa 50D w stanie używanym, którego nie wziąłbym z tego powodu na firmę.
                    Z drugiej strony mogę kupić nowego EOS-a 60D w Polskim sklepie na firmę bleee 3400 za samą puchę.
                    60D bym nie brał bo to chodzi na karty SDHC a nie CF
                    Poza tym to chyba ma być nowa półka dawnych serii XXXD

Komentarz

• fotopano
                      Dopiero zaczyna
                      • 2011
                      • 26

Nie przeszkadza mi plastik w 60D, w tym przypadku chodzi mi tylko o jakość zdjęcia, a całą resztę wolałbym pominąć w tych rozważaniach, czyli min. tego:
                      -brak mikroregulacji AF w obiektywach
                      -brak gniazda PC
                      -byle jaka obudowa

W chwili obecnej korzystam z Samsunga GX-20 i z tego co wyczytałem w sieci to jakość obrazka jest podobna do tej z 50D, a jednak jak już wywalam na coś kasę, to wolałbym choć mały, ale jednak upgrade.
                      Moje mapy hdri Hdrmaps

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18766

Nie przeszkadza mi plastik w 60D, w tym przypadku chodzi mi tylko o jakość zdjęcia, a całą resztę wolałbym pominąć w tych rozważaniach, czyli min. tego:
                        -brak mikroregulacji AF w obiektywach
                        -brak gniazda PC
                        -byle jaka obudowa
                        Jeśli tak to rozważ 600D - zaoszczędzisz z 1000zł, a obrazek taki sam jak w 60D.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• fotopano
                          Dopiero zaczyna
                          • 2011
                          • 26

Ale chyba wolę dołożyć tego kafla, przynajmniej będzie w ręce lepiej leżeć.
                          Poza tym mam przyzwyczajenia które nabyłem posiadając GX20 i wcześniej GX10.

Poza tym boję się że w 600 szybciej mi migawka pójdzie.
                          I właśnie porównuję 600D do 60D i co mi przeszkadza w 600D
                          - min czas 1/4000s
                          - bracketing tylko • +/- 2.0 EV
                          Moje mapy hdri Hdrmaps

Komentarz

• Darx
                            Uzależniony
                            • 2011
                            • 725

Ale chyba wolę dołożyć tego kafla, przynajmniej będzie w ręce lepiej leżeć.
                            Poza tym mam przyzwyczajenia które nabyłem posiadając GX20 i wcześniej GX10.

Poza tym boję się że w 600 szybciej mi migawka pójdzie.
                            I właśnie porównuję 600D do 60D i co mi przeszkadza w 600D
                            - min czas 1/4000s
                            - bracketing tylko  +/- 2.0 EV
                            Wiesz, co to nie są funkcje, których brakuje. Wrzucasz ML (magic lantern) i masz kilka przydatnych funkcji, nawet do panoram.

60D właściwie tylko minimalnymi rzeczami odchodzi od 600D. W łapie jednak lepiej leży 600D, bo grip nie jest aż tak zwężony.
                            |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

• fotopano
                              Dopiero zaczyna
                              • 2011
                              • 26

600D lepiej w łapie leży ?
                              Chyba na odwrót - byłem w Saturnie i testowałem, 600ka malutka i leciutka, a 60-ka już większa i cięższa...
                              Moje mapy hdri Hdrmaps

Komentarz

• Darx
                                Uzależniony
                                • 2011
                                • 725

Każdemu z czym innym wygodniej

Na moje dobrze leżące w ręce korpusy zaczynają się od 1D
                                |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

Pracuję...