X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aania
    Dopiero zaczyna
    • 2012
    • 26

Statyw odpada bo większość zdjęć to wydarzenia a nie wnętrze kościoła.
    Obejrzałam oba obiektywy...wirtualnie... czy nie jest za ciemne F?

Komentarz

• Darx
      Uzależniony
      • 2011
      • 725

Zamieszczone przez aania
      Statyw odpada bo większość zdjęć to wydarzenia a nie wnętrze kościoła.
      Obejrzałam oba obiektywy...wirtualnie... czy nie jest za ciemne F?
      Zamieszczone przez aania
      jaki obiektyw jest mniej więcej odpowiednikiem dla lustrzanki...
      Zamieszczone przez aania
      Dlatego chciałabym obiektyw o podobnych parametrach do 60d i najlepiej jeden bym nie musiała przepinać.
      Wątpię byś znalazła szkło o stałym lub nawet i zmiennym świetle (np. 2.8-4), lekkie, tanie, a w dodatku z tym zakresem.

Widziałem kiedyś tokine 3,5 28-300, ale to był klocek i ważył dosyć sporo.

Jeśli ma być lekko i wygodnie, to zaufaj kolegom i weź 18-200 IS USM oraz lampę 430EX2. Ktoś tu kiedyś wspominał o koledze, co to był w Szwecji z d300 + 18-200VR. Przywiózł piękne zdjęcia, a nawet galerię otworzył z nimi
      |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Komentarz

• pan.kolega
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2817

Jeżeli naprawdę chcesz universalny i w miarę jasny zoom, to już go masz.
        Lustrzanki mają wiele zalet, ale to nie jest jedna z nich. Im większy format tym trudniej o zumy typu 40x i jeszcze jasne. Nie ma czegoś takiego, bo jest to technologicznie niemożliwe.
        I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Em Es
          Zablokowany
          • 2011
          • 394

technologicznie to różne cuda są możliwe , 100 tysia euro z małym plusem i...

9-560mm
          F1.5 w zakresie 9 > 271mm , dalej F3.1
          oprócz tego pół miliona PLN ma jeszcze jedną wadę - ciut ponad 20kg
          u Zeissa z pewnością zbudują coś takiego pod EF klienta kwestia $$$
          Ostatnio edytowany przez Em Es; 42017.

Komentarz

• pan.kolega
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2817

No więc jak powiedziałem, jest to obecnie technologicznie zupełnie niemożliwe.

To co pokazujesz to jest ustrojstwo o masie ponad 20 kg które naświetla okrąg o średnicy 11 mm.

Matryca kropowa Canona to ok 27 mm, czyli powierzchnia 6x większa. Czyli dla 60D to by wazyło, kto wie, może 100 kg.

To jest coś tam, ale nie ma nic wspólnego z obiektywem do 60D dla "konsumera" amatora czy pro.
            Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Darx
              Uzależniony
              • 2011
              • 725

To jest często zmora wśród amatorów, którzy wierzą w bajki, cuda i zadają niezbyt konkretne pytania.

Jeśli nawet by istniało takie szkło, to czy koleżanka to wykorzysta?
              Najlepszy zestaw, to imho 18-200 IS USM i do tego stałki. To są najlepsze zestawy dla podróżujących.

Jeśli chodzi o statyw, to można kupić taki mniejszy. Wydaje mi się, że spełniał by najważniejsze kryteria
              Ostatnio edytowany przez Darx; 41217.

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Jest też inny sposób. Kupić bardziej zaawansowany "kompakt". Są takie co mają zoom-y o bardzo dużym zakresie, możliwość podłączenia zewnętrznej lampy i zupełnie akceptowalną jakość zdjęć nawet przy wyższych iso. Lustrzanka to tylko mały fragment sytemu. Podstawa to obiektywy. Jeśli ten element sprowadzimy do jakiegokolwiek zoom-a byleby był największy zakres to moim zdaniem kupowanie dsr-a trochę mija się z celem.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Darx
                  Uzależniony
                  • 2011
                  • 725

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                  Jeśli ten element sprowadzimy do jakiegokolwiek zoom-a byleby był największy zakres to moim zdaniem kupowanie dsr-a trochę mija się z celem.
                  To też nie tak. Jak w zeszłym roku próbowałem swoich sił w rajdach, to spotkałem użytkownika z 28-300/3,5-5,6L i bodajże jakąś jedynką. Nie patrząc na ciężar, to to szkiełko jest kawałkiem dobrego obiektywu. Jednak ciężar ponad 2kg może przytłaczać

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18766

Zamieszczone przez Darx
                    To też nie tak. Jak w zeszłym roku próbowałem swoich sił w rajdach, to spotkałem użytkownika z 28-300/3,5-5,6L i bodajże jakąś jedynką. Nie patrząc na ciężar, to to szkiełko jest kawałkiem dobrego obiektywu. Jednak ciężar ponad 2kg może przytłaczać
                    Dlatego napisałem "trochę" :cool:.
                    Przy zdjęciach jakie wykonuje koleżanka to bardzo ważną kwestią jest światło, a tu tzw. megazoomy do lustrzanek bardzo kuleją.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• aania
                      Dopiero zaczyna
                      • 2012
                      • 26

Byłam dziś w sklepie i trzymałam 60d i 600d....zdecydowanie wolę 60d...tylko kwestia obiektwu...nie mieli wielkiego wyboru i większość na zamówienie a chciałam zobaczyć co i jak...
                      zastanawiam się nad Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
                      albo Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS
                      i który doradzicie do 60d?

Komentarz

• jacek_73
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 2587

Zamieszczone przez aania
                        Byłam dziś w sklepie i trzymałam 60d i 600d....zdecydowanie wolę 60d...tylko kwestia obiektwu...nie mieli wielkiego wyboru i większość na zamówienie a chciałam zobaczyć co i jak...
                        18-135 jako nowsza konstrukcja.
                        Jestę fotografę
                        miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Zamieszczone przez aania
                          Z tych dwóch wziąłbym EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM :cool:.
                          Zdecydowanie lepsza propozycja.
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• jacek_73
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2587

ale to nie o to koleżanka pytała

EDIT: i dwa razy droższa ta propozycja
                            Jestę fotografę
                            miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• aania
                              Dopiero zaczyna
                              • 2012
                              • 26

Kolekcjoner a możesz jakoś uzasadnić iż padło na tą opcję?

Komentarz

• Aleximov
                                Początki nałogu
                                • 2011
                                • 260

Witam,

Z tych szkieł to też polecałbym EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM - dlaczego ?

1. Te 15mm na szerszym kącie zawsze się przyda (tu każdy mm się liczy) - zdjęcia na 15mm są dobre i ostre (choć jak się uprzeć, to lekką winietę jak i dystorsję widać - ale to można łatwo skorygować programowo)

2. Zakres ogniskowych w sam raz jak na "uniwersalne" szkło do APS-C, obiektyw jest ostry i "wyrównany" w całym zakresie ogniskowych - mam je i większość zdjęć w plenerze nim właśnie robię.

3. Jest nie za ciężkie, pierścienie chodzą dobrze, nic się nie zacina, AF chodzi cicho i pewnie - czego więcej chcieć za tą cenę ?

Pozdrawiam, Alex
                                Ostatnio edytowany przez Aleximov; 42794.

Komentarz

Pracuję...