To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AndrzejD
    • 2007
    • 8

Miałem bardzo podobny objaw. Zawieszał się aparat aż do momentu gdy się całkowicie zawiesił i trzeba było jechać do serwisu. Naprawiłem go w serwisie na Żytniej w Warszawie.
    Niestety sprzęt po gwarancji więc koszt naprawy był wysoki (ok. 700zł)
    Z tej ceny najwięcej kosztowała wymiana. Sama migawka to koszt ok. 170zł. Reszta to 30 minutowa naprawa.
    R5mk2 | RF 24-70 f/2.8L | RF 70-200 f/2.8L | RF 100-500 f/4.5-7.1L | 580EX-II
    www.epwa.pl IG IG

Komentarz

• DonAlberto
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 39

Err 01

Witam serdecznie, ja z takim pytaniem, kilka razy w ciągu ostatnich miesięcy przy próbie focenia 30D wyskoczył mi taki błąd - Err 01, komunikacja pomiędzy body a szkłem nieprawidłowa. Moje pytanie może wydać się trochę dziwne, z czym to jest związane? Działo się to na dwóch rożnych obiektywach, częściej po zmianie, albo jakiś ruchach obiektywem, czyżby luz na bagnecie? albo na stykach. Oczywiście pomaga zdjęcie i założenie ponowne obiektywu ale sami wiecie, wolę dopytać niż pewnego razu przekonać się że jednak ponowne założenie nie pomaga.
      pozdrawiam

Komentarz

• Kubaman
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 4709

podaj najlepiej jakie szkła. Jeśli ponowne podpięcie pomaga to chyba problem ze stykami. Zalecane jest przetarcie styków po obu stronach w celu usunięcia warstwy zaśniedziałej/zabrudzonej.
        www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• Grisha
          Początki nałogu
          • 2007
          • 353

Wyczyść styki w szkle i body - mi pomogło.

Komentarz

• DonAlberto
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 39

Zamieszczone przez Grisha
            Wyczyść styki w szkle i body - mi pomogło.
            Macie patent czym czyścić styki, jakiś alkohol?? czy lepiej alkohol zostawić sobie na opicie pracy?

Pytam poważnie, a szkła to canonoskie 17-55F2.8 i 50F1,4

Komentarz

• markiz1234
              • 2007
              • 9

Do AndrzejD Jaki przebieg miałą Twoja migawka?
              Ja jestem Pit, a tobie nie pomoże żaden KIT

Komentarz

• mrozon
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 32

Ja z kolei miałem Error 99 z obiektywem EF 17 - 85 mm. Występował raz na kilkanaście, kilkadziesiąt zdjęć. Okazało się, że źródłem problemu była zepsuta przesłona. Koszt naprawy 260 zł (razem z dokładnym czyszczeniem środka obiektywu, który zdążył nałapać kurzu miedzy soczewkami).
                Oph

Komentarz

• anula_un

Ja wczoraj kupiłam C400d, robiłam zdjęcia z kitem i wszystko było ok, póżniej podłączyłam tokine 28-210 i w dzień było ok a przy nocnych ustawieniach error 99. włączenie i wył nic nie pomogło, bateria też nie , ale jak włożyłam kit to wszystko zaczęło grac... póki co.

Komentarz

• Delorian77
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 68

Witam!

Wlasnie wrociłem z sylwestra do domu ( w*rwiony na maxa) bo spieprzyło mi sie body ! dokładnie ER99! tragedia !!!!!!!!!!! jedno zdjecie i error! wyciagałem akumulatory, baterie cr...i wyminiałem karty obiektywy ...wszystko na nic! czy jest szansa ze po zmianie softu coś sie może zmienić.
                    300d+BG-E1 | A2E | 50/1,8 | 70-200/4L| 18-55 | arl zeiss sonnar 135 |

Komentarz

• AndrzejD
                      • 2007
                      • 8

Zamieszczone przez markiz1234
                      Do AndrzejD Jaki przebieg miałą Twoja migawka?
                      Dokładnie to nie pamiętam ale niewiele ponad 10 tyś.
                      R5mk2 | RF 24-70 f/2.8L | RF 70-200 f/2.8L | RF 100-500 f/4.5-7.1L | 580EX-II
                      www.epwa.pl IG IG

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Delorian77
                        czy jest szansa ze po zmianie softu coś sie może zmienić.
                        Raczej stawiałbym na to że migawka ci padła...

Komentarz

• Henryk
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 20

O, fajnie że znalazłem ten wątek. Moja lampka wbudowana w 20D się nie otwiera od czasu kąpieli morskiej . Zauważyłem to przypadkiem, gdyż i tak jej nie używam, ale jakos tak łyso. Zastanawiam się czy jakieś robactwo się nie lęgnie, dlatego chciałbym ją otworzyć. Jednak podważana unosi się ledwo na 2 mm i dalej nie chce, nawet po średnim nacisku śrubokrętem . Z tym że chyba jakaś elektryka nie działa, bo nie słyszę nawet żadnego cykania od kiedy świerszcze w listopadzie przestały to robić .

Komentarz

• krzys_jg
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 36

Ja w 400D miałem ten sam problem, zauważyłem go po jakimś czasie, bo wcześniej używałem tylko zewnętrznej lampy. Przez jakiś czas, jeżeli chciałem dopalić wbudowaną, pomagałem paznokciem. Jednak po pewnym czasie, otwierania i zamykania chyba wszystko się „ułożyło i dotarło”, bo lampa teraz sama wyskakuje.

Komentarz

• psekulo

Zamieszczone przez maciejpak
                              Witam wszystkich.
                              To jest mój "pierwszy raz" na tym forum i proszę o pomoc. Mam pytanie czy ktoś miał problemy w 300D z error 99. Czytałem wszystkie wiadomości na ten temat na tej stronie i nie nie wyrobiłem sobie zdania. Aparat nigdy nie był podłączony do żadnych urządzeń innych niż canona, w zasadzie nie pracuje z lampą zewnętrzną, a tem błąd powtarza się z różnymi kartami i przy różnych obiektywach. Czasami kilka razy pod rząd a czasami nic się nie dzieje. Jeśli ktoś wie czy można ten feler usunąc to zamieniam się w słuch.... Maciej z Torunia.
                              -----------------------------------------------------------------------------

[QUOTE=Czolem wszystkim. Mnie rowniez pojawil sie ERR 99 po jakies 2 dniach uzytkownia 400D ze standardowym kitem 18-55. Problem w tym ze aparat sciagalem z USA i nie wiem w zwiazku z tym co z gwarancja. Oczywiscie aparacik kupilem nowy, na amazonie. ERR 99 pojawia sie tylko w trybie auto w momencie wlaczania sie lampy. Lampa nie blyska tylko probuje zastartowac. Po paru sekundach pojawia sie ERR 99 i cala bajka o tym jak zlikwidowac blad. Przeczyscilem styki miedzy obiektywem a body i dziala poki co ale jestem zaniepokojony bo sprzet ma 2 dni! Co bedzie dalej i co z gwarancja?? Gdzie mam to reklamowac?? Pomozcie. A tak przy okazji blad nie pojawia sie z obiektywem Canon 70-300 USM? Bardzo prosze o pomoc, gdzie mam to wyslac w celu naprawy?? Piotrek z Krakowa[/QUOTE]

Komentarz

• ukasus
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 165

heheh
                                to ja mam lepszego zonka ..
                                mega
                                error99 ...
                                aparat na "on" .. i migawka i lustra klepią jak zwariowane .. nic sie nie da zrobić
                                odłączam obiektyw .. to samo .. wyjmuje kartę to samo ...
                                nawet jak aparat na off (i baterie w środku).. to w chwili gdy wkładam baterie to ze 2 razy lustrem klepnie .. albo jak podczepiam obiektyw tez 2 razy lustro ... otwieram klapkę od karty tak samo .. wyjmuje kartę tak samo
                                co to może być ... ??
                                da sie jakoś zrestartować aparat ... jak wyjmę bateryjkę to coś da ?
                                Eos system

Komentarz

Pracuję...