To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • artur_kuba

err 99

ja tez miałem err 99 w 40d, oddany w ten poniedzialek do serwisu, na gwarancji (ok 7-8 tys zdjec). pytanie, bo to prawdopodobnie bedzie migawka, czy jak oni to naprawią to w przysżlosci tez sie mozna spodziewać takich częstych błedów na 40d? bo po komentarzach widze ze sporo tego jest.

Komentarz

• nagor
      Uzależniony
      • 2007
      • 522

mi ostatnio wyskoczył err99 gdy miałem podpięty do trabanta (300d) tokinę 12-24 i czy uzywałem jej z długim czasem czy z krótkim to bład i bład .. choć czasem po znianie trybu nie było błedu.. - ale chyba od wilgoci to się działo.. choć nie wiem teraz odpukać jest ok.
      Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
      zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• gunia1990
        Uzależniony
        • 2008
        • 550

ostatnio często pojawia mi się error99, kiedy na automacie ma włączyć mi się lampa.. cos jakby ją blokuje, nie chce się otworzyć.. co moze być tego przyczyną?
        galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

• Novaline

..to co u mnie. ten sam problem.
          Mój aparacik odesłałem do FotoIT, oni na Żytnią. Zobaczymy, co z tego będzie. I kiedy. Wiadomo powszechnie, że naprawy płatne mają priorytet

Też od razu nieś sprzęt do serwisu.

Radek

Komentarz

• rsuhy
            Coś już napisał
            • 2007
            • 70

u mnie to mam nadzieje że error wyskoczył od wilgoci
            minęło już 20 dni
            pare tysięcy fotek i narazie spokój
            oby tak dalej

Komentarz

• woyd
              Początki nałogu
              • 2005
              • 488

ale nie da się ukryć, że coś dużo tych "err" na 40-tkach wyskakuje - chyba najbardziej erroropodatna edycja ze wszystkich cyfrowych EOS-ów. Może wystąpimy jako forum do Canona z prośbą o skomentowanie sytuacji ??

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• artur_kuba

ja popieram, przydałby sie komentarz canona

Komentarz

• Max78
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 172

Ad. prosba do C o komentarz w sprawie 'czestego err99 w 40D' - jestem za

(aczkolwiek C pewnikiem stwierdzi, ze nie ma problemu ]:->)
                  ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...

Komentarz

• Novaline

vide moich wcześniejszych postów - zadzwoniłem na Żytnią; technik powiedział mi, że po objawach widzi, że rzecz w wymianie migawki.
                    A uważacie, że uszkodzona migawka może przykrywać tło od góry, gdy używam lampy? Ma to wpływ? Bo aż tak się nie znam...

Komentarz

• nagor
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 522

A czy ktyoś się spotkał aby mu err99 wyskakiwał w przypadku próbu robienia na przymkniętej przysłonie??

bo mi w Tokinie 12-24 chyba ten bład dlatego wyskakuje.. jak ją przymykam.. sprawdzałem narazie tlyko na 300D
                      tylko ze dziwne bo jak przymkne ją i wcisne podgląd GO to nic się nie dzieje ani się nie przymyka ani nie wyskakuje err99 a chyba powinien wyskoczyć jeśłi to przysłona..
                      wiecie moze gdzie jest jakiś serwiś tokiny u nas?
                      Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                      zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

Komentarz

• bundyr

ja tak miałem w 300d i kit, podczas robienia zdjęcia na przymkniętej przysłonie blokowała się przysłona, wyskakiwał err99, okazało się że to taśma niestyka ta w środku obiektywu - jest ona ruchoma podczas zoomowania - naprawa w przypadku kita nieopłacalna.

Komentarz

• nagor
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 522

o kicie to słyszałem takie przypadki nawet mam w domu takiego kita zepsutego ale aby w tokinie.. o tym nie slyszałem i nie znalazłem nawet.. wiec coś jest nie tak

a czy wciskaniu podgląd GO nie powinien tez wyaskakiwac ten błąd?

i dziwne ze na 4,5 i 5,0 robi zdjęcia ale juz 7,1 i 8,0 nie... nie pamietam jak na 6 robi..

Komentarz

• Mariusz.P
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 132

Witam
                            Odnośnie wcześniejszych zdjęć "pękniętego" elementu mocowania lustra.
                            Odchylając ręcznie lustro z pozycji opuszczonej do podniesionej widać jak kołek wchodzi w rzekomą szczelinę pęknięcia pomiędzy element. Wydaje się, że jest to element obracający lusterkio wewnętrzne AF, a jego kształt przypomina pęknięcie. W moim 40 D tak to wygląda. Może ktoś ma bardziej precyzyjne dane dotyczące tego elementu. Bardzo proszę o opinię.

Komentarz

• SebastianJ

Ja właśnie mam ten błąd w EOSie 40D, gdzie używam obiektywów Canona i grippa Canona. Mam nim zrobione niecałe 6 tyś zdjęć. Z tego co czytałem, to jeśli nie obiektyw, to migawka ma problem. Jutro ślę do serwisu aparat, bo jest na gwarancji. Napiszę co dalej, jak dostanę.

Komentarz

• myu.fokeshi
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 62

Witam, jestem nieszczesliwym posiadaczem rowniez takiego bledu. Mam canona 40d, kupilem go jakies 13 miesiecy temu w anglii, lecz sprowadzany byl z japonii. wszystkie papiery mam po japonsku wiec nic z nich nie rozumiem. Blad pojawil sie kompletnie nieoczekwianie wczoraj gdy robilem zdjecia z lampa. Nigdy wczesniej nie mialem tkaich problemow, teraz blad pojawil sie i wyskakuje za kazdym razem gdy wlaczam aparat. Aparat wydaje dzwiek jakby robil 3krotne zdjecie takie tydydy Za kazdym razem jak, wlaczam, wylaczam, wyjmuje baterie, wyjmuje cf. Przeczyscilem wczoraj spirytusem, odlozylem na chwile. Wlaczylem, blad minalem na chwile. poszedlem spac, dzis wlaczam, blad powrocil i nadal jest za kazdym razem jak wlaczam aparat mam pytanie, bo domyslam sie, ze jednak bedzie wymiana migawki (6 tys zrobionych zdjec, to jest ku... chore ;/) czy moja gwarancja japonska cokolwiek znaczy w polsce? no i tak wogole nawet nie wiem czy on jeszcze jest na gwaranacji, na ile lat daje gwarancje canon?

Komentarz

Pracuję...