Na sprowadzanego z Japonii gwarancji w Europie nie ma...
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
no mi dzis na slubie padła 2-miesieczna 40d - error 99, przebieg moze z 8-10 tys. w pon wysylam na zytniaPkt 8 regulaminu forum
Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...Komentarz
-
w moim przypadku err99 - walnięta migawka. Dzwonię na Żytnia - mam aparat na gwarancji - ale chciałem naprawić w jeden dzień. Zapłacę za expres - 120 zł brutto. Ok zgodzili się. Mam 100 do Wawy - więc w samochód i jazda. Co było jak przyjechałem - czekałem na aparat tydzień.
Pozdro40D, 5D2 + dwie -ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.plKomentarz
-
ja mialem to raz w 3o d ostatnio, ale wylaczylem > wlaczylem i nic sie nie dzieje od jakichs 5oo zdjec...
mam nadzieje ze juz sie nie bedzie dzialo.…make yourself all honey and the flies will devour you ::Komentarz
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Witam wszystkich
Mam 30D i trafiłem do grona :"szczesliwców": którym sie ten bład pojawia ;/
Tylko to jest w moim przypadku dziwne bo jak porobie niem chwile zdjecia to sie tak jakby odwisza i zaczyna normalnie orbic serie po 30 fot spokojnie :O czy to juz migawka pada (ok 70 000 tys. fot to juz najwyzszy czas chyba) czy moze cos innego ? wyczysciłem styki i bagnet cały itd ale nie pomaga
dzieki za odp. i pozdrawiam !
Komentarz
-
Może to być migawka niestety. Czasem też potrafi takie numery wyczyniać wieszająca się przysłona w obiektywie - ja tak miałem. Pytanie czy próbowałeś z różnymi szkiełkami?"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
No własnie probowałem ;/ i jestem troche wk... ze to migawka
ale wysyłam do Siemanowic Ślaskich wie ktos cos o tym serwisie ?
Komentarz
-
Kolejny szczęśliwiec z Err99
350D + kit od 450D czyli 18-55 IS. Czy przyczyną może być obiektyw? Aparat odkupiłem, wrócił z Żytniej po czyszczeniu i sprawdzaniu przebiegu migawki (ok. 3600), więc może to (daj Boże) nie ona.
Komentarz
-
ja miałem podobnie z 400 D.
Error 99 - wina była po stronie obiektywu KITowego.
Panowie z FotoIt mi takowy wcisnęli.Komentarz
-
Też to miałem Error99 z 18-55IS -wymienili przesłonę na gwarancji i działa dalej. 100% obiektywy KITY mają to do siebie że wilgoć je wykańcza. Naprawa w tym przypadku może być opłacalna po gwarancji jak tylko przysłona, a nie jeszcze IS. Naprawa ok 600zeta (obiektyw ok 1200zeta).
350D mam jako rezerwa ma zrobione (bez serwisu) ok 300 tys kliknięć i mogę powiedzieć, 40D wytrzymała 5tys i migawka padła (dzięki LV)Komentarz
-
Obiektyw jest nowy, na gwarancji.
Chyba nie piszemy o tym samym szkle. Ja mówię o niskiej półce. KIT od 450D, czyli 18-55 IS za ~350 PLNNaprawa ok 600zeta (obiektyw ok 1200zeta).
Komentarz
-
Aktualizacja - Wczoraj przysiadłem nad tym problemem i zdiagnozowałem (albo i nie) co następuje: krótka ogniskowa -> ok, im dłuższa tym częściej err99, a na 55mm na 5 strzałów / 5 błędów. Dodatkowo przy "długiej" wariuje AF i nie może wyostrzyć, szczególnie przy słabym świetle
Obiektyw do reklamacji?
Komentarz
-
Aktualizacja - Wczoraj przysiadłem nad tym problemem i zdiagnozowałem (albo i nie) co następuje: krótka ogniskowa -> ok, im dłuższa tym częściej err99, a na 55mm na 5 strzałów / 5 błędów. Dodatkowo przy "długiej" wariuje AF i nie może wyostrzyć, szczególnie przy słabym świetle
Obiektyw do reklamacji?
Witam ponownie to samo przechodziłem- NOWY OBIEKTYW I ERROR (mokry rok)
Jak zaczynają się większe przysłony to jest większe prawdopodobieństwo, że przysłona musi wykonać większy ruch to powoduje częstsze zatarcie i zablokowanie przysłony. Sprubój powciskać tak ze 100 razy przycisk w korpusie przy obiektywie (lewa strona pod przyciskiem blokady obiektywu) a problem na jakiś czas ustanie- trochę się rozrusza.
Co do ostrości to zacięta przysłona utrudia złapanie ostrości (za ciemno)
Jak masz Gwarancję to się nie zastanawiaj wyślij do SERWISU -(najwyżej zapłacisz za odsyłkę)
Spróbuj inny obiektyw (pożycz) wtedy się upewnisz, że to nie KORPUSOstatnio edytowany przez andy965; 18147.Komentarz
-
Ale jak znam życie, to serwis na bank powie, że wporzo i każe zapłacić za kuriera (w obie strony 1/4 wartości szkła). Ale cóż, trzeba spróbować. Najpierw jednak odwiedzę sklep foto w większym mieście z prośbą o potestowanie na innych obiektywach
Komentarz
Komentarz