To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piday
    Coś już napisał
    • 2008
    • 94

Na sprowadzanego z Japonii gwarancji w Europie nie ma...

Komentarz

• speed555
      Bywalec
      • 2005
      • 200

no mi dzis na slubie padła 2-miesieczna 40d - error 99, przebieg moze z 8-10 tys. w pon wysylam na zytnia
      Pkt 8 regulaminu forum

Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...

Komentarz

• sleep
        Coś już napisał
        • 2007
        • 91

w moim przypadku err99 - walnięta migawka. Dzwonię na Żytnia - mam aparat na gwarancji - ale chciałem naprawić w jeden dzień. Zapłacę za expres - 120 zł brutto. Ok zgodzili się. Mam 100 do Wawy - więc w samochód i jazda. Co było jak przyjechałem - czekałem na aparat tydzień.

Pozdro
        40D, 5D2 + dwie -ki, 550 EX, 580 EX II, statyw Manfrotto www.zycieplocka.com.pl

Komentarz

• diZaster
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 24

ja mialem to raz w 3o d ostatnio, ale wylaczylem > wlaczylem i nic sie nie dzieje od jakichs 5oo zdjec...

mam nadzieje ze juz sie nie bedzie dzialo.
          …make yourself all honey and the flies will devour you ::

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez diZaster
            ja mialem to raz w 3o d ostatnio, ale wylaczylem > wlaczylem i nic sie nie dzieje od jakichs 5oo zdjec...

mam nadzieje ze juz sie nie bedzie dzialo.
            To się dzieje czasem przy szybkiej zmianie obiektywu. Nie panikowałbym.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Niechwia

Witam wszystkich
              Mam 30D i trafiłem do grona :"szczesliwców": którym sie ten bład pojawia ;/
              Tylko to jest w moim przypadku dziwne bo jak porobie niem chwile zdjecia to sie tak jakby odwisza i zaczyna normalnie orbic serie po 30 fot spokojnie :O czy to juz migawka pada (ok 70 000 tys. fot to juz najwyzszy czas chyba) czy moze cos innego ? wyczysciłem styki i bagnet cały itd ale nie pomaga dzieki za odp. i pozdrawiam !

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Może to być migawka niestety. Czasem też potrafi takie numery wyczyniać wieszająca się przysłona w obiektywie - ja tak miałem. Pytanie czy próbowałeś z różnymi szkiełkami?
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Niechwia

No własnie probowałem ;/ i jestem troche wk... ze to migawka ale wysyłam do Siemanowic Ślaskich wie ktos cos o tym serwisie ?

Komentarz

• bazyl3
                    • 2008
                    • 7

Kolejny szczęśliwiec z Err99 350D + kit od 450D czyli 18-55 IS. Czy przyczyną może być obiektyw? Aparat odkupiłem, wrócił z Żytniej po czyszczeniu i sprawdzaniu przebiegu migawki (ok. 3600), więc może to (daj Boże) nie ona.

Komentarz

• michal_sokolowski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1159

ja miałem podobnie z 400 D.
                      Error 99 - wina była po stronie obiektywu KITowego.
                      Panowie z FotoIt mi takowy wcisnęli.
                      moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• andy965
                        • 2008
                        • 9

Zamieszczone przez bazyl3
                        Kolejny szczęśliwiec z Err99 350D + kit od 450D czyli 18-55 IS. Czy przyczyną może być obiektyw? Aparat odkupiłem, wrócił z Żytniej po czyszczeniu i sprawdzaniu przebiegu migawki (ok. 3600), więc może to (daj Boże) nie ona.
                        Też to miałem Error99 z 18-55IS -wymienili przesłonę na gwarancji i działa dalej. 100% obiektywy KITY mają to do siebie że wilgoć je wykańcza. Naprawa w tym przypadku może być opłacalna po gwarancji jak tylko przysłona, a nie jeszcze IS. Naprawa ok 600zeta (obiektyw ok 1200zeta).
                        350D mam jako rezerwa ma zrobione (bez serwisu) ok 300 tys kliknięć i mogę powiedzieć, 40D wytrzymała 5tys i migawka padła (dzięki LV)

Komentarz

• bazyl3
                          • 2008
                          • 7

Zamieszczone przez andy965
                          Też to miałem Error99 z 18-55IS -wymienili przesłonę na gwarancji i działa dalej. 100% obiektywy KITY mają to do siebie że wilgoć je wykańcza. Naprawa w tym przypadku może być opłacalna po gwarancji jak tylko przysłona, a nie jeszcze IS.
                          Obiektyw jest nowy, na gwarancji.

Naprawa ok 600zeta (obiektyw ok 1200zeta).
                          Chyba nie piszemy o tym samym szkle. Ja mówię o niskiej półce. KIT od 450D, czyli 18-55 IS za ~350 PLN

Komentarz

• bazyl3
                            • 2008
                            • 7

Kolejny szczęśliwiec z Err99 350D + kit od 450D czyli 18-55 IS.
                            Aktualizacja - Wczoraj przysiadłem nad tym problemem i zdiagnozowałem (albo i nie) co następuje: krótka ogniskowa -> ok, im dłuższa tym częściej err99, a na 55mm na 5 strzałów / 5 błędów. Dodatkowo przy "długiej" wariuje AF i nie może wyostrzyć, szczególnie przy słabym świetle Obiektyw do reklamacji?

Komentarz

• andy965
                              • 2008
                              • 9

Aktualizacja - Wczoraj przysiadłem nad tym problemem i zdiagnozowałem (albo i nie) co następuje: krótka ogniskowa -> ok, im dłuższa tym częściej err99, a na 55mm na 5 strzałów / 5 błędów. Dodatkowo przy "długiej" wariuje AF i nie może wyostrzyć, szczególnie przy słabym świetle Obiektyw do reklamacji?

Witam ponownie to samo przechodziłem- NOWY OBIEKTYW I ERROR (mokry rok)
                              Jak zaczynają się większe przysłony to jest większe prawdopodobieństwo, że przysłona musi wykonać większy ruch to powoduje częstsze zatarcie i zablokowanie przysłony. Sprubój powciskać tak ze 100 razy przycisk w korpusie przy obiektywie (lewa strona pod przyciskiem blokady obiektywu) a problem na jakiś czas ustanie- trochę się rozrusza.
                              Co do ostrości to zacięta przysłona utrudia złapanie ostrości (za ciemno)
                              Jak masz Gwarancję to się nie zastanawiaj wyślij do SERWISU -(najwyżej zapłacisz za odsyłkę)
                              Spróbuj inny obiektyw (pożycz) wtedy się upewnisz, że to nie KORPUS
                              Ostatnio edytowany przez andy965; 18147.

Komentarz

• bazyl3
                                • 2008
                                • 7

Zamieszczone przez andy965
                                Jak masz Gwarancję to się nie zastanawiaj wyślij do SERWISU -(najwyżej zapłacisz za odsyłkę)
                                Spróbuj inny obiektyw (pożycz) wtedy się upewnisz, że to nie KORPUS
                                Ale jak znam życie, to serwis na bank powie, że wporzo i każe zapłacić za kuriera (w obie strony 1/4 wartości szkła). Ale cóż, trzeba spróbować. Najpierw jednak odwiedzę sklep foto w większym mieście z prośbą o potestowanie na innych obiektywach

Komentarz

Pracuję...