Jest iformacja w sprawie mojego 400D, przebieg miał niecałe 6000 zdjęć na Żytniej stwierdzili,że migawka strzeliła wymiana na koszt Canona :-)
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
wczoraj wreszcie dostałem moją 40 z serwisu:-D, oczywiście padła migawka ale że miałem jeszcze gwarancję więc nie załamał mi się budżet:-D, przy okazji wgrali mi firmware 1.1.1 i wyczyścili matrycę, dzięki "chłopaki z Żytniej"
Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2Komentarz
-
40D, przebieg ok 23k.
Wczoraj na ślubie po najważniejszych zdjęciach już w trakcie zabawy a jeszcze przed oczepinami wyskoczył mi magiczny err 99. Żadne zabiegi nie pomogły: odpinanie obiektywu, wyjmowanie baterii (obu) i karty CF, resetowanie, czyszczenie styków i ładowanie baterii do pełna oraz przetrzymanie ok 25minut bez zasilania. AF i LV działa, można robić zdjęcia na LV ale bez żadnej lampy błyskowej (wew i zew). Kilka razy na LV u dołu klatki był pas prześwietlenia. Error wyskakuje przy robieniu zdjęć przez wizjer normalnie oraz przy strzelaniu bez CF i bez obiektywu jak i z innym obiektywem. Wcześniej wyskoczył mi tylko raz i ponowne włączenie pomogło. Zaraz spróbuje zmianę Softu na 1.1.1 (miałem 1.0.8 ).
Właśnie zauważyłem jakąś ryse na migawce, widać ją w czasie strzału. Funkcja Czyść Teraz - podniesienie lustra również wywala błąd.
Migawka strzela ale czy może być uszkodzona jeśli LV działa i da sie robić zdjęcia?
Czy to 100.000 klatek jest w gwarancji Canona? Moja upłyneła niecałe 2 miesiące temu. Czy jeśli mam to 23.000 wymiana poza gwarancją może być bezpłatna?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Update firmware'u nie pomógł.
Jak ktoś wie coś na te pytania u góry to prosze o odpowiedź.Komentarz
-
Miałem identyczne objawy. Początkowo wątpiłem bo przeciez w LV można robić zdjęcia. A jednak potem okazało się, że migawka padła.Komentarz
-
Niedawno miałem bardzo podobne objawy, byłem przekonany, że migawka pada. Okazało się, że to jednak padła płyta główna. Po wymianie płyty na Żytniej wszystko działa OK.Komentarz
-
-
Czterdziestka wróciła z żytniej i muszę serwis pochwalić.
Naprawa układu lustra - 268,40PLN
Wysłałem w poniedziałek- 8 czerwiec 09- do serwisu dotarł we wtorek, w środę wycena i zadzwoniłem do serwisu - za pierwszym razem pan 'tryskający energią' zawiadomił mnie o czasie naprawy "od 7miu do 14tu dni" i że usterką jest układ lustra i koszt to 270zł. Gdy zadzwoniłem drugi raz zgodzić sie na naprawę odebrał inny pracownik tym razem już bardzo uprzejmy i powiedział że naprawa będzie szybko i najpóźniej na czwartek następnego tygodnia będzie u mnie w domu (czwartek i piątek tygodnia bieżącego były wolne od pracy-Boże Ciało itp) Zgodziłem sie na naprawe i dziś (Wtorek 16 czerwiec 09) rano zadzwonił kurier umówić sie do odbioru. Czyli puszke wysłali jeszcze wczoraj.
Sumując: Pobyt w serwisie i naprawa to dwa dni robocze (nie licząc przesyłek).
--
Koszt wysyłki z serwisu DHLem za pobraniem to 26.84PLNKomentarz
-
Error 99
Witam wszystkich! Posiadam lustro 30D po wymianie spustu migawki przebieg 20tys.
Jak Wszyscy piszący mam podobnie ale z błędem borykam się już 3 tydzień opiszę może wszystko co i jak dokładnie:
Robiłem sobie zdjęcia w pewnym momencie wyświetlił się ten "piękny" komunikat.
Następnego dnia włączyłem aparat i znowu to samo zadziwiające było to że za każdym razem komunikat pojawiał się w różnych momentach np po kilku kliknięciach w pozycji pionowej lub w pozycji poziomej ale nigdy nie było tak żeby regularnie czyli np po 2 lub 4 razach.
Zatem oddałem aparat do serwisu 2 tyg temu w poniedziałek na Czapskich w Krakowie, Oni stwierdzili, że mi to naprawią, oraz żebym się zgłosił po sprzęt w piątek.
Nadszedł piątek poszedłem po odbiór lustra. Sprawdziłem przy Nich aparacik i wszystko cudnie działało do czasu jak nie dotarłem do domu później znowu wyskoczył ten sam błąd. Ponieważ była godz 19 nie zdążyłem już tego samego dnia pojechać na Czapskich. Zatem w poniedziałek poszedłem do Nich z reklamacją Oni uwzględnili reklamacje i przyjęli aparat, mówiąc że naprawią mi go na czwartek. Właśnie wczoraj odebrałem aparat i niestety nie działa w dalszym ciągu
Na Czapskich powiedzieli mi, że aparat pod względem mechanicznym jest ok sami wyczyścili mi matryce sprawdzili lustro elektromagnesy i wszystko podobno działa. Dodatkowo oddali cały koszt naprawy czyli 400 zł. Wg mnie są w porządku.
Co nie zmienia faktu, że pojadę w poniedziałek na Żytnią
Aparat robi fotki ale nieraz się wyświetla error, nie wiem czy dobrze myślę i czy dobrze robię bo gdy się pojawia błąd wyłączam wiadomo i włączam sprzęt a następnie daje czyszczenie matrycy to pomaga później można robić foty ale nie wiem czy dobrze robię? Nieraz jak daje czyszczenie matrycy to pojawia się kolejny komunikat i lustro nie opada po wyłączeniu zasilania, zatem wyciągam baterię:neutral:
Jeśli ktoś miał podobnie proszę o odpowiedź.
Tak czy owak Trzeba pojechać do Warszawy
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów do usłyszenia."Nie mam żadnych talentów - prócz namiętnej ciekawości." -- A. Einstein (1879 - 1955)Komentarz
-
wszystko fajnie tylko 30d nie ma czyszczenia matrycy :P400d | bg-e3 | 100 | 28-70 2.8 | 100 2.8 macro | 2x2gb | eos/m42
zenit 12xp | 37 2.8 | 50 2.8 | 50 1.8 | 135 2.8 | 200 4 | tc x2 | pinhole
Goldphoto yh-314c yh-431, Lowepro Nova 190aw, Lenovo g550Komentarz
-
Komentarz
-
-
Witam posiadam Canona 350D od grudnia 2008 roku. Error 99 wyskoczył mi z 7 razy , ale wystraczyło tylko uruchomić ponownie aparat . W ostatnim tygodniu błąd ten wyskoczył mi , aż 3 razy ( czyli prawie połowa obecnej liczby ) . Przebieg migawki będzie około 15,17 tys zdjęć( aparat był używany ) . Zdjęcia robię z obiektywem 18-55.Szesnatsolatek z średnim doświadczeniemKomentarz
-
Po naprawie
Witam wszystkich forumowiczów. Dziś wróciłem z 30-ką z Żytniej z Warszawy:-)
Wymieniono w moim przypadku mechanizm opuszczania lustra. Koszt naprawy 270zł + 2xpaliwo do Warszawy z Kraka. Aparat zostawiałem na Żytniej w poniedziałek w piątek (tego samego tygodnia) został naprawiony.
Pozdrawiam.:-D"Nie mam żadnych talentów - prócz namiętnej ciekawości." -- A. Einstein (1879 - 1955)Komentarz
-
Witam,w moim 20d też kilka razy wyskoczył err99 ale wtedy wyłączenie/włączenie pomogło i dawno go nie widziałem już (błędu).
Jednakowoż mam pewien problem ze swoim 20d ( a może to nie problem?) - zdarza sie czasem - kiedyś 2 krotnie w odstępie kilkunastu zdjęć robionych jedno po drugim (ale NIE serią), a ostatnio ot tak po prostu - że aparat klapnie jednokrotnie lustrem po wciśnięciu spustu,nawet nie wiem czy nie przy wciśnięciu tylko do połowy. Efektem jest "czarne" zdjęcie - jakby aparat walnął fotke na czasie 1/8000 sec... ktoś miał coś takiego u siebie? wiecie co to może być? przebieg aparatu szacuję na jakieś 11-12k,chociaż wiem że to nie ma znaczenia.Komentarz
-
ja mam od dziś w 50D erorr 99 pojawia sie po długiej serii, a i po pojedyńczych strzałach, czy upgrade softu coś pomoże czy tylko zytnia, aparat mam 4 m-ce, fotka jest zapisywana na karcie ale żeby nst zdjęcie zrobi to trzeba wyciągnąć baterie, po kilku minutowym nieuzywaniu aparatu też wraca do normy ale po serii znów erorr 99Komentarz
Komentarz