To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • C80
    Uzależniony
    • 2007
    • 855

Wizyta w serwsie zaplanowana, ale ze względu na opinię Żytniej wolę osobiście pojechać do Berlina. Ze Szczecina mam 120 km.

W trybie LiveView aparat robił normalnie zdjęcia, ale na samych zdjęciach na dole pojawił się taki jaśniejszy pas.
    [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• konradl
      Uzależniony
      • 2004
      • 980

Imo te objawy swiadcza ze chyba jednak jest to migawka...
      Po mojej pierwszej nieudanej naprawie bylo wlasnie tak ze czasem aparat(20d) robil pare klatek poprawnie, a czasem error sie pojawial...
      Byly tez kiedys tu na forum takie przypadki ze klatka byla zle naswietlana, pojawialy sie jakies swietliste luki, czarne paski itp.

Komentarz

• szybki-pl
        Bywalec
        • 2007
        • 130

Wymiękłem i przeczytałem tylko do 40 strony.
        Błąd err99 pojawia się tylko z obiektywem Tamron 17-50 (stałka i kit bez problemu). Błąd pojawia się jedynie po zoomowaniu powyżej ok 40mm. Przy dociśniętym spuście do połowy pojawia się czasami przy ogniskowej powyżej 40mm a po dociśnięciu spustu błąd wsyskakuje cały czas. Pomaga zmiana ogniskowej poniżej 40mm i on/off. What it is. Shit?

Komentarz

• Fotograf1995
          Bywalec
          • 2008
          • 210

nah nah nah. T 17-50 isn't a crap.
          Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Komentarz

• szybki-pl
            Bywalec
            • 2007
            • 130

crap = bzdura. Co to ma do tego. Chyba że nie znam innego znaczenia tego słowa.

Komentarz

• Fotograf1995
              Bywalec
              • 2008
              • 210

crap=shit
              Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Komentarz

• szybki-pl
                Bywalec
                • 2007
                • 130

Zamieszczone przez Fotograf1995
                crap=shit
                No dobra ale co z tym fantem dalej robić.

Komentarz

• konradl
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 980

Zamieszczone przez szybki-pl
                  Wymiękłem i przeczytałem tylko do 40 strony.
                  Błąd err99 pojawia się tylko z obiektywem Tamron 17-50 (stałka i kit bez problemu). Błąd pojawia się jedynie po zoomowaniu powyżej ok 40mm. Przy dociśniętym spuście do połowy pojawia się czasami przy ogniskowej powyżej 40mm a po dociśnięciu spustu błąd wsyskakuje cały czas. Pomaga zmiana ogniskowej poniżej 40mm i on/off. What it is. Shit?

Mam cos podobnego w tamronie 70-300 gdzie w zakresie 70-180mm wszytsko dziala niezaleznie od wybranej przyslony. Powyzej tych 180mm da sie focic tylko i wylacznie na pelnej dziurze bo inaczej wyskakuje err99. Patrzac w przednia soczewke i naciskajac przycisk podgladu glebi ostrosci widac ze przyslona nie chce sie przymknac.

Komentarz

• szybki-pl
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 130

Ja mogę focić na wszystkich przysłonach w zakresie17-40. Nawet podgląd głębi działa na tym zakresie co występuje err99.

Komentarz

• konradl
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 980

Zamieszczone przez szybki-pl
                      Ja mogę focić na wszystkich przysłonach w zakresie17-40. Nawet podgląd głębi działa na tym zakresie co występuje err99.
                      no mi w zakresie 70-180 tez wszytskie wartosci przyslony dzialaly Powyzej tego zakresu niby czasem przymykalo ale jakos tak powoli i niemrawo(tak czy tak zawsze byl err99 nawet jak na oko udalo sie przymknac)... Sprawdales czy przypadkiem nie dziala na f2,8 50mm? Bo jak nie o to chodzi to moze jakas tasma sie przetarla/nadlamala i przy jej rozciaganiu (zooooom) nie kontaktuje...

Komentarz

• szybki-pl
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 130

niestety na pełnej dziurze też nie działa. Bym się pobawił w rozkręcanie ale póki co chociaż trochę działa więc nie będę go psuł do końca.

Komentarz

• szybki-pl
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 130

A co najlepsze to ten zakres zaczyna mi się skracać coraz bardziej. W końcu mi stałka 17 mm zostanie:-( ma ktoś może instrukcje jak rozkręcić tego tamrona?

Komentarz

• konradl
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 980

tego wspomnianego 70-300 kiedys probowalem rozkrecic ale z tego co pamietam nie bylo tak latwo, balem sie ze tych tasiemek pozniej nie powpinam i skrecilem go spowrotem... O ile dobrze pamietam zaczalem od strony bagnetu, tam chyba srubki byly.

Komentarz

• Look
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 55

Mnie mianowiscie wyskakuje err 99 w 5d przy nacisnieciu spustu migawki ... dzwiga sie lustro wyskakuje err99 ponownie wciskam spust... lustro opada i oczywiscie zdjecia nie ma .... ma ktos pomysl co sie moglo stac? Resetowalem ustawienia, zmienilem baterie,karte ... i nic
                              5dmk2/5d/C85 1,8/C50 1,4/C24LII 1,4/C15mm 2,8

Komentarz

• piotrusb
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 127

Zamieszczone przez Look
                                Mnie mianowiscie wyskakuje err 99 w 5d przy nacisnieciu spustu migawki ... dzwiga sie lustro wyskakuje err99 ponownie wciskam spust... lustro opada i oczywiscie zdjecia nie ma .... ma ktos pomysl co sie moglo stac? Resetowalem ustawienia, zmienilem baterie,karte ... i nic

Włącz opcję czyszczenia matrycy i sprawdź czy się migawka podniosła. Jak jest nie podniesiona, to padła po prostu i trzeba ją będzie wymienić
                                www.piotrusb.fotolog.pl
                                www.piotrbednarek.pl
                                Edytor.net

Komentarz

Pracuję...