Aparat juz do mnie wrocil. Wyslalem go w czwartek I w nastepny czwartek juz byl u mnie! Diagnoza: wymiana plyty glownej!
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
err99 10 dni po gwarancji
Witam,
Ostatnio dolaczylem do grona osob nawiedzonych przez err99. W moim przypadku wysyp 40D nastapil przy niecalych 40tys i uwaga 10 dni po uplywie gwarancji. I tutaj mam pytanie do ludzi, ktorzy maja troche pojecia o prawach konsumenta.
Czy moge zarzadac naprawy migawki z tytulu wady ukrytej? W koncu Canon pisze o 100tys zywotnosci migawki. Rekojmia na kazdy towar sprzedany w Polsce to 2 lata od momentu zakupu.
Bede wdzieczny za kazda informacje.
edit:
Fragment ustawy o sprzedazy konsumenckiej:
"Art 4.
3. W przypadkach nieobjętych ust. 2, domniemywa się, że towar konsumpcyjny
jest zgodny z umową, jeżeli nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar
jest zwykle używany oraz gdy jego właściwości odpowiadają właściwościom
cechującym towar tego rodzaju. Takie samo domniemanie przyjmuje się, gdy
towar odpowiada oczekiwaniom dotyczącym towaru tego rodzaju, opartym na
składanych publicznie zapewnieniach sprzedawcy, producenta lub jego przedstawiciela;
w szczególności uwzględnia się zapewnienia, wyrażone w oznakowaniu
towaru lub reklamie, odnoszące się do właściwości towaru, w tym także
terminu, w jakim towar ma je zachować."
Czy Canon oficjalnie zapewnia zywotnosc migawek w swoich aparatach siegajaca 100tys klapniec?Ostatnio edytowany przez aseptyczny; 18313.Komentarz
-
dziś rano dołączyłem do grona "error 99" w moim 40D, na szczęście mam jeszcze gwrancję; na początku tygodnia zawiozę go do serwisu i się dowiem co z aparatem; u mnie ten błąd wyskoczył raz i od tej pory przy każdej próbie naciśnięcia spustu migawki wyskakuje (z obiektywm L 400mm, l 70-200 i tamronem); nic nie pomogło , nawet zmina firmware na 1.1.1
Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2Komentarz
-
Witam po raz pierwszy na forum. Nie mam pojęcia czy komuś to pomoże, ale podzielę się moimi przykrymi doświadczeniami z EOS-em 350D. Jest to aparat już dość mocno wyeksploatowany (ok. 140 tys. zdjęć). Error 99 pojawiał się na nim z różną częstotliwością. Po raz pierwszy jakiś rok temu (po ok. 3 latach używania), właściwie tylko z kitowym obiektywem. Potem był czas względnego spokoju, natomiast dzisiaj zaciął się zupełnie, to znaczy wyłączanie ani zmiana obiektywu nie dawało efektów. W domu spróbowałem go rozruszać przez tryb czyszczenia matrycy, i dzięki temu okazało się że migawka w ogóle nie działa (jak wiadomo przy czyszczeniu matrycy powinna być ona odsłonięta). Czyli aparat w najlepszym razie do serwisu, ale raczej już nie warto
Komentarz
-
-
Mnie to dopadło 3 V. Próbowałem wszystkiego i nic. Po paru zdjęciach pojawia się Error99, a odrazu wyskakuje jak dam krótkie czasu tak od 1/320 to wyskakuje błąd. Poszedł do naprawy zobaczymy co będzieKomentarz
-
-
Witam
Mam niestety ten sam problem
error ze wszystkimi obiektywami, robi zdjęcia tylko w trybie live view
Niestety aparat nie jest już na gwarancji, na liczniku ma 9000 :/ W Warszawie zawołali mi przypuszczalny koszt naprawy jeżeli padnięta migawka to 630 zł + przesyłki. Dzwoniłam jeszcze do jednego serwisu w katowicach http://www.avserwis.dei.pl/kontakt.html tam mi zawołali max 350 zł. Czy ktoś z Was zna ten serwis? Jest godny zaufania? I czy warto dawać do takiego serwisu czy tylko żytnia?
Z góry dzięki za pomoc
Komentarz
-
Jak beda mieli czesci i bedzie to tylko migawka to Ci naprawia pewnie.
Jak bedzie cos bardziej skomplikowanego to i tak w koncu pewnie oddasz na Zytnia..Komentarz
-
A słyszał ktoś o jakimś serwisie w Opolu, gdzie człowiek też wymienia migawki? Np. za 10D powiedział prawie połowę tego, co na Żytniej chcą.
Miał ktoś z nim kontakt i może ocenić?Komentarz
-
U mnie też po gwarancji 12 miesięcznej Canona, ale oddałem do sklepu w którym kupowałem powołując się na ustawę o 24 miesięcznej rejkomni ( czy coś w tym stylu) Przyjeli i czekam.Komentarz
-
Witam wszystkich!!
Jestem nowy na forum i to jest mój dziewiczy post
i mam ten sam problem co reszta tutaj czyli error99 i po przeczytaniu wszystkich postów wszystko wskazuje na uszkodzenie migawki wiec niby ok jak ma sie gwarancje ale u mnie gwarancja skończyła sie 3 tygodnie temu i pomyślałem że to niezły zonk!! i nabite 20482 zdjęcia(jak to sprawdzic?? zobacz tutaj: http://www.optyczne.pl/1385-nowość-C...�j_Canon_.html )
Więc myśle trzeba poszukac jakiegoś dobrego taniego serwisu i dzwonie do firmy A i słysze cene 750 zł i 3 tygodnie czekania na migawke bo nie mają na stanie+czas naprawy= około miesiąca
hymmm pomyślałem zadzwonie na Żytnią i zobacze co powiedzą a tu miłe zaskoczenie cena 500-600 zł i czas naprawy 2-5 dni no to już lepiej i taniej, ale pytam sie jeszcze serwisanta o gwarancje Canona na 100 000 klapniec i mówie mu że ja mam 20 000 a on mi mówi że jak to migawka to wymiana jest w takim razie na koszt Canona czyli za free
zobaczymy co dalej....... i mam pytanie czy miał ktoś już wymienianą migawke za darmo po gwarancji a nie miał przekroczone 100 000 w 40d lub innym??
Komentarz
-
Czy w serwisie są wstanie sprzwdzić ile razy "klapła" migawka ? Bo ten programik nie obsługuje 400D.Komentarz
-
Komentarz
-
Witam
przy moim 40d po około 20 000 zdjęć też wyskoczył err99 i to jak na złość dwa miesiące po skończeniu gwarancji i dwie godziny przed sesją w plenerze.
Szybko dokupiłem drugą 40 i sesje wykonałem. A tą popsutą udało mi się uratować wgrywając nowy firmware 1.1.1. Obecnie zrobilem już około 3000 zdjęć po usterce i jeszcze dziala. Ale czasami potrafi się zawiesić i pomaga wyjęcie baterii tylko.
Pozdrawiam, Grzesiek.Komentarz
Komentarz