To jest podklejony temat.
X
X
-
-
EOS 1000D + EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Sigma 70-300 DG Macro + C EF 50mm F/1,8 = Deviant ART lub Imprezy, koncerty itp:PKomentarz
-
W piątek po 13 miesiącach prawdopodobnie zdechła migawka w moim D40, bez żadnych wstępnych oznak err 99. Sprawdziłem tak: na czasie B lustro się podnosi ale migawka się nie otwiera, więc zakładam że zdechła. A może ktoś miał podobny przypadek? Pytam w kontekście jakieś domowej wstrząsoterapi. Mam pytanko ile trwa wymiana migawki w C40 na żytniej i ile to kosztuje? Wysyłać z baterią?Ostatnio edytowany przez Lary; 5904.obecnie rozgryzam PocketWizard TT1 i TTKomentarz
-
Raz D40 (to przecież Nikon), drugi raz C40 (whatever it is) a w podpisie 40D ... zdecyduj się o jakim aparacie piszesz a jak o D40 to nie to forum i nie serwis na ŻytniejW piątek po 13 miesiącach prawdopodobnie zdechła migawka w moim D40, bez żadnych wstępnych oznak err 99. Sprawdziłem tak: na czasie B lustro się podnosi ale migawka się nie otwiera, więc zakładam że zdechła. A może ktoś miał podobny przypadek? Pytam w kontekście jakieś domowej wstrząsoterapi. Mam pytanko ile trwa wymiana migawki w C40 na żytniej i ile to kosztuje? Wysyłać z baterią?
Komentarz
-
Komentarz
-
Serwis i Canon stanął na wysokości zadania !! aparat zakupiony w 2006 r.
Wymienili mi migawkę na nową Gratis. No prawie gratis !! Naprawa mechanizmu naciągu i wyzwalania migawki, czyszczenie filtra , czyszczenie styków
za wszystko zapłaciłem 297 zł . 6 mc-y gwarancji.Komentarz
aparat wrócił naprawiony :
Opis uszkodzenia: error 20 i error 50
Naprawa:
WYMIANA MIGAWK PO 10000 ZDJEC, NAPRAWA STYKOW
CZĘŚĆ - SHUTTER ASS'Y
CZĘŚĆ - MIRROR BOX ASS'YKomentarz
Lary - miałem ostatni te same objawy. 40D z przebiegiem ok. 18 tysięcy trafił na Żytnią po gwarancji. Muszę przyznać, ze jestem miło zaskoczony, gdyż naprawili za free. Ponoć jeśli migawka ma zrobić 100 tysięcy, a padnie wcześniej, to nawet po gwarancji wymieniają ją za darmo. Przesyłam ukłony na Żytnią
Regulamin pkt 8.Komentarz
Witam,
ja mam problem z moim 450D.
Aprat ma 3 miesiace, tydzien temu przy okolo 3000zdjec pojawil sie err99 z kitem EFS 18-55IS, cały dzień sie pojawial co kawalek przy fotach w BW
Dzis rano pojechalem sobie na wycieczke, zrobilem okolo 10zdjec i apart (lacznie 3050zdjec) sie zawiesił, tzn. na lcd czarny - nic nie wyswietla, do polowy nacisniety przycisk migawki aparat ostrzy, caly - nic sie nie dzieje. Po wyjeciu baterii, karty i wlozeniu na chwile wraca normalna praca, po czym po 2-3 zdjeciach znow podobnie sie dzieje. Znow bateria, nowa karta - jest ok. Po czym po chwili znow sie zwiesil i juz nic nie pomoglo (wymiana baterii, karty, obiektywu na EFS 55-250). Dzial przycisk migawki do polowy, apart ostrzyl, przycisk podgladu GO tez dzialal, przeslona sie ruszala, pozatym nic.
Dodam ze dzis ze dwa razy pojawil sie err99. Zdjecia glownie byly robione czarno biale z filtrem czerwonym.
Co to moze byc, jak zardzic??
Dodam, ze z zalem okolo 10 rano zestaw rozmontowalem( wyjalem karte, baterie, obiektyw wypiolem) i jakies pol godziny temu po powrocie do domu zlozylem go i jak narazie dziala bez zarzutuOstatnio edytowany przez przemo_81; 27056.CANON EOS 450D + Canon 18-55IS + Canon 55-250IS + Canon 50 1,8 II + Sigma 18-200 DC OS + Nissin Speedlite Di622Komentarz
Czesc, podobne problemy - niestety gwarancja juz minela (raptem 2 miesiace temu), na liczniku ok. 55 tys zdjec. U Ciebie byla naprawa po gwarancji jak rozumiem? Chetnie bym takze zaplacil 0 zl za taka naprawe (jesli czeka mnie wymiana migawki lub mech. migawki)Lary - miałem ostatni te same objawy. 40D z przebiegiem ok. 18 tysięcy trafił na Żytnią po gwarancji. Muszę przyznać, ze jestem miło zaskoczony, gdyż naprawili za free. Ponoć jeśli migawka ma zrobić 100 tysięcy, a padnie wcześniej, to nawet po gwarancji wymieniają ją za darmo. Przesyłam ukłony na Żytnią
Napisz jeszcze jakies szczegoly - moze ladnie sie usmiechnoles do Pan ktore tam przyjmuja
Pozdry
Domino.
================================================== =========
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Napewno nie wrozy to nic dobrego - dzis moze dzialac a za 100 zdjec moze byc coraz gorzej. Proponuje poobserwowac i jednak zaczac myslec o serwisie .... nie ma co kombinowac - trzeba dac specjalistom niech oni sie martwia ....Witam,
ja mam problem z moim 450D.
Aprat ma 3 miesiace, tydzien temu przy okolo 3000zdjec pojawil sie err99 z kitem EFS 18-55IS, cały dzień sie pojawial co kawalek przy fotach w BW
Dzis rano pojechalem sobie na wycieczke, zrobilem okolo 10zdjec i apart (lacznie 3050zdjec) sie zawiesił, tzn. na lcd czarny - nic nie wyswietla, do polowy nacisniety przycisk migawki aparat ostrzy, caly - nic sie nie dzieje. Po wyjeciu baterii, karty i wlozeniu na chwile wraca normalna praca, po czym po 2-3 zdjeciach znow podobnie sie dzieje. Znow bateria, nowa karta - jest ok. Po czym po chwili znow sie zwiesil i juz nic nie pomoglo (wymiana baterii, karty, obiektywu na EFS 55-250). Dzial przycisk migawki do polowy, apart ostrzyl, przycisk podgladu GO tez dzialal, przeslona sie ruszala, pozatym nic.
Dodam ze dzis ze dwa razy pojawil sie err99. Zdjecia glownie byly robione czarno biale z filtrem czerwonym.
Co to moze byc, jak zardzic??
Dodam, ze z zalem okolo 10 rano zestaw rozmontowalem( wyjalem karte, baterie, obiektyw wypiolem) i jakies pol godziny temu po powrocie do domu zlozylem go i jak narazie dziala bez zarzutu
Pozdry
D.Komentarz
Witam,
narazie obserwuje i wszystko jest ok. Boje sie ze jak nastepnym razem pojade gdzies lub pojde to znow sie zwiesi.CANON EOS 450D + Canon 18-55IS + Canon 55-250IS + Canon 50 1,8 II + Sigma 18-200 DC OS + Nissin Speedlite Di622Komentarz
niestety jest taka mozliwośc, mój się zwiesił potem działał kilka godzin a nst szlag go trafił na maxa, bo juz nic nie dało się nim robićKomentarz
Jednego z moich 40D właśnie to spotkało - niecałe 40k cykli migawki z tym że w zeszłym roku zaliczył beton i miał pękniętą obudowę i nieczynny LCD... Poszedł do kosza...Komentarz
Ale moj zadnego betonu nie zaliczyl. dal ostrzezenie err99 po tygodniu na wyjezdzie odmowil posluszenstwa. Po czym po powrocie dziala bez zarzutu. Tak sie zastanawiam czy nie miala na niego wplywu temperatura - bylo 34 stopnie wtedy. No ale z drugiej strony jakbym pojechal dzies w cieple kraje gdzie temperatura to 45 to wcale bym go nie odpalil??CANON EOS 450D + Canon 18-55IS + Canon 55-250IS + Canon 50 1,8 II + Sigma 18-200 DC OS + Nissin Speedlite Di622Komentarz
Mam 40d po około 9500 zdjęć odmówił współpracy na wczasach, dobrze że w przedostatnim dniu urlopu, nie pomagały wymiany obiektywów, kart pamięci (ale to chyba inny błąd wyskakuje) ani zmiany akumulatorów. Wysyłka do Serwisu i co - padła migawka. W tym tygodniu ma wrócić do mnie.jakieś D + sporo zapałuKomentarz