To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Macieraczekkk

Jestem tu nowy wiec na początek witam wszystkich serdecznie.
    Mój pierwszy i niestety z problemem:
    W Eos 50D wyskoczył Error 50 przebieg ok. 6 tys - 4 miesiące uzytkowania
    Miał koś podobny problem? bo z tego co widzę częściej występuje err99

Pozdrawiam

Komentarz

• nosco
      • 2009
      • 4

Zamieszczone przez Macieraczekkk
      Jestem tu nowy wiec na początek witam wszystkich serdecznie.
      Mój pierwszy i niestety z problemem:
      W Eos 50D wyskoczył Error 50 przebieg ok. 6 tys - 4 miesiące uzytkowania
      Miał koś podobny problem? bo z tego co widzę częściej występuje err99

Pozdrawiam
      Tak najczęstszym i notabene niesklasyfikowanym przez Canona błędem jest 99, niestety nic nie wiem na temat Twojego błędu. Ale chyba nie mamy co liczyć na jakąś odpowiedz... chyba nikt tu nie zagląda...

Komentarz

• oxydum
        Bywalec
        • 2009
        • 230

Sam Canon nie wie co to za błedy kryją się pod error99. Zaliczyłem w 50D dwa razy ten błąd, zawsze w czasie szybkiego przeglądania zdjęc. Najgorsze jest to, że aparat zwisa i nic go nie chce zmobilizować do dalszej pracy. Pomaga wyjęcie zasilania.
        EOS 5, 500N, 400D, 50D

Komentarz

• Alocit
          • 2009
          • 12

Mam 2 obiektywy Tamron 28-200mm i Sigma 28-200 obydwa nie chca dzialac z Canonem EOS 450D. Czasem zrobi kilka zdjec na najbardziej otwartej przyslonie ale jesli przymkne ja to wywala blad. Probowal ktos rozebrac samemu obiektyw i cos zrobic z ta przycinajaca sie przyslona? Obiektywy nie sa juz pierwszej mlodosci wiec gorzej byc nie moza dlatego samemu moge go probowac rozebrac.

Komentarz

• lifedeath
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 24

mam canona 450d dzisiaj przy współpracy z obiektywem Zenita helios pojawił się błąd err 99, nie udało mi się nic z tym zrobic, przy wlanczanu słychac ciuchytki zgrzyt, podniosłem palcem lustro i pokazała mi sie taka czarna roleta ktora przesłania matryce, zazwyczaj byla tylko ona a teraz na niej są dwa jakby metalowe 'klipsy' i jak wlanczam aparat to ta roleta porusza się tak jakby ktos od drugiej strony palcem ją dźgał.
            o co chodzi :<?

Komentarz

• zejleman
              Coś już napisał
              • 2007
              • 74

Zamieszczone przez lifedeath
              mam canona 450d dzisiaj przy współpracy z obiektywem Zenita helios pojawił się błąd err 99, nie udało mi się nic z tym zrobic, przy wlanczanu słychac ciuchytki zgrzyt, podniosłem palcem lustro i pokazała mi sie taka czarna roleta ktora przesłania matryce, zazwyczaj byla tylko ona a teraz na niej są dwa jakby metalowe 'klipsy' i jak wlanczam aparat to ta roleta porusza się tak jakby ktos od drugiej strony palcem ją dźgał.
              o co chodzi :<?
              Jakbyś poczytał parę postów wcześniej w tym wątku - wiedziałbyś że ten objaw to uszkodzona migawka.
              Koszt na Żytniej to ok 550 złotych.
              Robią to szybko i profesjonalnie.
              Ja miałem tak z moim 20D - wysłałem zapłaciłem i jestem zadowolony.

Komentarz

• Daro8800

Witam. err99 to po prostu błąd ogólny task jak pisali już wcześniej koledzy na forum.
                U mnie przypadek wyglądał tak. Szkło canonEFS 18-55 czyli standard kierowane w stronę światła dziennego i naciśnięciu migawy wyskakiwał właśnie err99, robiłem restart aparatu i kierowałem go na nie oswietlone obiekty w mieszkaniu, fotka wychodziła normalnie, po odpięciu szkła od korpusu skierowałem sam aparat w stronę światła i ku mojemu zdziwieniu aparat wyzwalał się normalnie. wniosek był jeden, szkło do wymiany. Kupiłem nowe szkiełko i co? JEST SUPER pozdrawaim kolegów pozytywnie zakręconych.
                ------------------
                Canon 20D
                Ostatnio edytowany przez Gość; 31000. Powód: Canon 20D

Komentarz

• breckness

Witam. U mnie przy wkładaniu/wyjmowaniu baterii/karty pamięci, zdejmowaniu obiektywu lustro "kłapie" kilka razy przy wyłączonym aparacie. Po włączeniu pojawia się error 99 i ciągłe, samoczynne kłapanie lustra. Problem występuje niezależnie od podpiętego obiektywu, przy włożonej i wyjętej karcie, 3v baterii. Czy to coś z zasilaniem, elektryką? Czasem udaje mi się zrobić kilkadziesiąt zdjęć bez problemu. Czekam na nową baterię więc nie mam mozliwosci sprawdzenia czy to wina baterii. Miał ktoś taki problem? Pytam bo może to nie migawka i mógłbym wtedy spać spokojnie i czekać na baterię.

Komentarz

• zejleman
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 74

Zamieszczone przez breckness
                    Witam. U mnie przy wkładaniu/wyjmowaniu baterii/karty pamięci, zdejmowaniu obiektywu lustro "kłapie" kilka razy przy wyłączonym aparacie. Po włączeniu pojawia się error 99 i ciągłe, samoczynne kłapanie lustra. Problem występuje niezależnie od podpiętego obiektywu, przy włożonej i wyjętej karcie, 3v baterii. Czy to coś z zasilaniem, elektryką? Czasem udaje mi się zrobić kilkadziesiąt zdjęć bez problemu. Czekam na nową baterię więc nie mam mozliwosci sprawdzenia czy to wina baterii. Miał ktoś taki problem? Pytam bo może to nie migawka i mógłbym wtedy spać spokojnie i czekać na baterię.
                    Mialem ten sam przypadek z 20D, nowa bateria Ci nic nie da. Pakować i do serwisu. Koszt 550 złotych.

Pozdrawiam i łącze się w bólu.

Komentarz

• marchu24

Err 99 w Canonie 10D Digital

W moim przypadku robiłem dzisiaj zdjęcia na dworze 10D zrobił zdjęcie o numerze IMG_5000 a już następnego czyli IMG_5001 nie był w stanie wykonać bo wyskoczył błąd Err 99

Znajomy też fotografik stwierdził że padła migawka

czy to jest możliwe???

Komentarz

• lldaniel
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 27

W swoim 40d też miałem error99, wstawili nową płytę główną i działa.
                        a9 a7 iii 18 2.8 35 1.4 50 1.8 85 1.8 28-75 2.8

Komentarz

• arpa

err99, wymiana płyty głównej po gwarancji na Żytniej 740 pln

Komentarz

• dogmeat

ciekawi mnie czy wywnioskujecie to samo co ja z mojego problemu. mogę robić zdjęcia bez problem, dopóki pucha nie będzie idealnie wycelowana w ziemię. zdjęcia czegokolwiek od góry odpadają, bo wyskakuje err99. padła migawka?

Komentarz

• rekin
                              Zablokowany
                              • 2009
                              • 253

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                              U mnie ten błąd pojawia sie z obiektywem Canona 35-70/3.5-4.5. Po prostu obiektyw jest stary (stary jak system EOS ) i przeslona się przycina. Pomaga restart aparatu i parokrotne domkniecie przesłony na maxa, żeby się rozruszała.
                              Mi się w eLce przycina przysłona xD ehh te errory 99

Komentarz

• happytommy
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 75

W sobotę wyskoczył mi err99 w 40d, we wtorek wieczorem wysłałem do serwisu na Żytnią, dzisiaj otrzymałem odpowiedz że sprzęt jest naprawiony i jutro będzie u mnie. Padła migawka przy 16400 zdjęciach, wymienili za darmo
                                Jednym słowem szybko i profesjonalnie dziękuję
                                5D II | 33 | 35/1.4 | 85/1.8 | 70-200/4 IS | EX 430 II |

Komentarz

Pracuję...