To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Quise
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 25

Hmm ja już się przyzwyczaiłem do err99 w EOS 350D + kit 18-55mm.
    Były już przemyślenia czy to wina baterii, karty obiektywu czy może body, ale jak wywala ten error nawet gdy robi się zdjęcia bez obiektywu to coś musi być nie tak z body pewnie, w sumie wywala błędem co 10 zdjęć, wyłączenie i włączenie pomaga ale na zbyt krótko by móc się tym cieszyć.

Komentarz

• denis35
      • 2008
      • 2

Witam posiadam 450d i tez mi wywalało Error 99 Jak się okazało po wymianie przycisku migawki spustu pan w serwisie pomylił śrubki od obudowy Dokładnie chodzi o te u góry body tam gdzie mocuje się pasek. Były za długie i robiły jakieś spięcia czy coś i wywalało error 99 Po wymianie "śrubek" wszystko śmiga jak wcześniej Może jak ktoś grzebał w środku body niech sprawdzi czy odpowiednio wszystko poskręcał

Komentarz

• milloz
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 23

witam.

mam problem.
        sasiadka ostatnio podrzucial mi aparat zeby zdiagnozowac co mu sie dzieje. wyskakuje er99.

aparat eos 400d
        obiektyw: canon 55-200 4.5-5.6

po podpieciu tego obiektywu do 50d wyskakuje er01.
        co moge zrobic zeby to normalnei dzialalo.

Komentarz

• RNz
          Uzależniony
          • 2007
          • 708

Prawdopodobnie wina obiektywu.
          Przeczyść na nim styki i zobacz co się dzieje.

Komentarz

• milloz
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 23

przeczyscilem spirytusem styki i nic to nie dalo...

Komentarz

• wlodzimierz
              • 2010
              • 3

Miałem kontakt z Err99, który oznaczał zepsutą migawkę po około 2000 zdjęć. Nierówno naświetlała zdjęcie robiąc pasy.

Komentarz

• milloz
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 23

samo body bez zalozonego obiektywu smiga idealnie.

Komentarz

• RNz
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 708

Jeżeli na dwóch róznych puszkach jest problem z tym samym obiektywem, to wskazuje na obiektyw.
                  Czy z innymi obiektywami te puszki chodzą bezproblemowo?

Komentarz

• mar9
                    • 2010
                    • 8

Error99 oznacza najczęściej, że przesłona nie domknęła się do zaprogramowanej wartości i najczęściej jest to wina obiektywu-zacinają się listki przesłony.Istnieją stare obiektywy Sigmy które nie współpracuja z body cyfrowymi canona i wtedy np taki 50 f2.8 Macro cokolwiek przymknięty zawsza da błąd na 20/30/40/50D tymczasem na d30,d60,1d będzie śmigał.O ile bład masz na jednym obiektywie ,który chodził wczesniej poprawnie (jest przystosowany do Twojego body) to trzeba go naprawić.Najczęściej zacina się przeniesienie napędu na zębatkach w Sigmie,lub listki przesłony trą o siebie powodując opór.Serwis sobie z tym poradzi-niekoniecznie autoryzowany.

Komentarz

• milloz
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 23

a orientujecie sie Panowie ile moglby serwis wziac za tak dosc stary obiektyw?

Komentarz

• RNz
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 708

Zadzwoń do nich i zapytaj, ale prawdopodobnie i tak musisz do nich wysłać, żeby dokładnie ocenili.
                        Jesteśmy autoryzowanym serwisem aparatów Canon, Sony, Leica oraz obiektywów Tamron i Samyang. Naprawy gwarancyjne i pogwarancyjne. Warszawa ul.Żytnia 15

Komentarz

• milloz
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 23

dzięki śliczne

Komentarz

• C4M
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 34

Ja mialem ze 2 razy Err99 na canonie 20D + 17-40. Pomagalo tylko wyjecie baterii bo korpus nie reagowal. Od tamtego czasu zrobilem ze 20 tys. i blad sie nie pojawil z tym samym szklem. Nie wiem jaki byl problem ale moze styki obiektyw-body?
                            Fotografia ślubna Wrocław

Komentarz

• misiacz

Tez mialem err99 w Canonie 40D z przebiegiem zaledwie 8600 zdjec, w trybie Live View aparat zawsze byl w stanie wykonac zdjecie chociaz czasem pojawil sie przeswietlony dolny pasek. Wszedzie na forach sugerowano ze to migawka padla i jedynie wymiana wchodzi w gre (ponad 600zeta) Zanioslem aparat do bardziej znanego serwisu w Krakowie ale Pan powiedzial na dzien dobry ze sie nie podejmuje takiej roboty bo wymiana migawki nie oznacza wcale naprawy (w koncu err99 to moze byc cokolwiek). Zanioslem do innego serwisu, tam mi aparat rozebrali, poskladali ale jednak wynik niepokrzepiajacy. Powiedziano mi ze moge wyslac aparat do Warszawy na Zytnia a tam na pewno zaczna od wymiany migawki - czyli zaplace 6 stowek na dobry poczatek bez gwarancji sukcesu i nawet moge sie zblizyc do granicy oplacalnosci takiej naprawy. Pan mi zaproponowal takze ze jakbym chcial to odkupi odemnie na czesci ten aparat za jakies 450 zeta. Przez pewien czas walczylem z myslami czy warto go w ogole ratowac ale jednak... wyslalem aparat do warszawy na wycene i zdziwko: wymiana lustra, koszt 270 zeta i tera aparat chula az milo. Tak wiec jak sie okazuje err99 nie taki straszny.

Komentarz

• lozik
                                Dopiero zaczyna
                                • 2009
                                • 28

a w moim przypadku, lustro kłapie niby normalnie, ale nie można zrobić zdjęcia, dodatkowo przy włączonym Live View na ekranie jest całkowicie czarno, histogram na żywo też nie pokazuje żadnej wartości. Ktoś ma pomysł co może być powodem? Pewnie nie obejdzie się bez Żytniej ale lepiej by mi było jakbym wiedział wcześniej co może mnie czekać
                                poza tym mój 40d wybrał idealny moment na err99 a mianowicie wczorajszy wieczor, święta w końcu, przecież aparat się nie przydaje zazwyczaj w tym okresie...szkoda gadać :/

Komentarz

Pracuję...