To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • RaMiReZ_Rz
    • 2011
    • 1

Witam
    Mi wyskoczył Err99 po przełączeniu z MF na AF pomyślałem, że obiektyw, ale wymieniłem i dalej jest 99 wymieniałem też baterie ,resetowałem pamięć i nic a ostatnio zauważyłem, że lustro cały czas jest zamknięte a jak włożę baterię do aparatu i przyłożę ucho to cały czas coś tam w środku pyka....
    nie wiecie czy lustro padło czy może jakiś tryb czyszczenia lustra czy coś ?
    Proszę o pomoc
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamieszczone przez RaMiReZ_Rz
    Witam
    Mi wyskoczył Err99 po przełączeniu z MF na AF pomyślałem, że obiektyw, ale wymieniłem i dalej jest 99 wymieniałem też baterie ,resetowałem pamięć i nic a ostatnio zauważyłem, że lustro cały czas jest zamknięte a jak włożę baterię do aparatu i przyłożę ucho to cały czas coś tam w środku pyka....
    nie wiecie czy lustro padło czy może jakiś tryb czyszczenia lustra czy coś ?
    Proszę o pomoc
    Dodam, że mam EOS 350D na kitowym obiektywie jakieś 3 lata, ale nie pamiętam ile fotek strzeliłem
    Ostatnio edytowany przez RaMiReZ_Rz; 38611. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• aguuch
      • 2011
      • 3

Mam pewien problem. Wczoraj dostałam Canona 400d i mam do niego dwa obiektywy 18-55 i Tamron 70-300.. Do południa było wszystko okej a popołudniu wyskoczyło mi "Błąd karty CF, wymień kartę CF" Jak chcę sformatować to wyskakuje Error 99. Czyściłam styki, wyjmowałam i wkładałam baterie, wyjmowałam i wkładałam karte. Zmieniałam nawet karte, ale żadnej karty nie chce mi odczytać aparat, niezależnie od tego jaką bym włożyła. I tak jest na obydwu obiektywach. Jak wyjmę karte i robie zdjęcia to wszystko jest ok. Robi normalne zdjęcia, normalnie ostrzy -super. Czyli coś nie tak z kartą, aparat w porządku. Co mam z tym zrobić? Proszę o odpowiedź.

Komentarz

• donald7000
        Początki nałogu
        • 2004
        • 382

Trzeba się dokładnie przyjrzeć stykom slotu karty CF w aparacie. Jeśli doszło do ułamania jakiejś igiełki to taki problem może się pojawiać.
        Napisałaś iż wymieniałaś karty więc ciężko mieć uszkodzone dwie sztuki lub więcej.
        Dla świętego spokoju proponuję sformatować karty w komputerze i raz jeszcze włożyć do aparatu, ale najlepiej wcześniej sprawdź styki slotu karty w puszce.

Komentarz

• aguuch
          • 2011
          • 3

No właśnie jedna igiełka jest chyba złamana, więc sama tego nie naprawię. Ile może kosztować taka naprawa w serwisie?

Komentarz

• donald7000
            Początki nałogu
            • 2004
            • 382

Był kiedyś jakiś wątek poświęcony cenom za usługi w serwisie.
            Może ktoś wymienia sloty kart w rozsądnej cenie, ciężko mi powiedzieć.
            Ale jeśli jesteś ze stolicy to proponuję spacer na żytnią i tam wszystkiego się dowiesz.

Komentarz

• aguuch
              • 2011
              • 3

Ponad 300km od stolicy.

Komentarz

• donald7000
                Początki nałogu
                • 2004
                • 382

Na telefon nic Ci nie powiedzą, musisz wysłać puszkę do serwisu.

Komentarz

• TOMBIS
                  Dopiero zaczyna
                  • 2011
                  • 17

Witam wczoraj wysłałem mojego Canona 40D do serwisu na Żytnią.
                  Powód error 99-nie pomaogła zmiana szkieł,wyciąganie baterii itp.
                  Zdjęcia mogłem robić w live view i tyle.
                  Dzisiaj otrzymałem odpowiedź-naprawa mechanizmu lustra-koszt 250zł .
                  Aparat ma zrobione 13600 zdjęć
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Zapomniałem jeszcze dodać że gdyby to była migawka to Canon 40D ma ją wymienianą do 100K za free -taką dostałem informację z serwisu
                  Ostatnio edytowany przez TOMBIS; 38685. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• lllTomeklll
                    • 2011
                    • 3

usterka w Canonie 450D

Witam, posiadam Canona EOS 450D. Jeśli chodzi o budowę techniczną aparatu jestem kompletnym laikiem. Parę dni temu po zrobieniu 2 zdjęć wyskoczył mi błąd er99. Wymieniłem baterię, obiektyw, cały czas to samo. Po wsadzeniu baterii (aparat jest oczywiście OFF) słyszę jak coś pracuje. Włączam go jest ten sam dźwięk i od razu wyskakuje err99. Wstawiam link do zdjęcia, które zrobiłem przed wyskoczeniem błędu.

Na zdjęciu widać, że coś jest nie tak jeśli chodzi o 'hardware', lecz nie mam pojęcia co to jest, Przed wysłaniem do serwisu chciałbym wiedzieć z jakimi kosztami naprawy muszę się liczyć ponieważ nie wiem czy wysyłać teraz czy po wypłacie :/

Z góry dzięki za pomoc.
                    Ostatnio edytowany przez MacGyver; 5293.

Komentarz

• dinderi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3028

Rozleciała się migawka
                      Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                      09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• sylwek2k
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 352

A nie masz czegos w komorze? Podnies recznie lustro (palcem), zobacz czy cos sie nie urwalo...

Komentarz

• lllTomeklll
                          • 2011
                          • 3

podniosłem, wszystko wygląda ok. Chyba nic się nie urwało. Jeśli to migawka, jakie będą Waszym zdaniem orientacyjne koszty wymiany/naprawy? i czym mogła być spowodowana ta awaria? Aparat nie upadł ani nie doznał żadnego uderzenia itp. Ktoś kiedyś wspomniał, że Canon daje gwarancję na migawkę oprócz gwarancji na aparat?

Komentarz

• dinderi
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 3028

Zamieszczone przez lllTomeklll
                            podniosłem, wszystko wygląda ok. Chyba nic się nie urwało. Jeśli to migawka, jakie będą Waszym zdaniem orientacyjne koszty wymiany/naprawy? i czym mogła być spowodowana ta awaria? Aparat nie upadł ani nie doznał żadnego uderzenia itp. Ktoś kiedyś wspomniał, że Canon daje gwarancję na migawkę oprócz gwarancji na aparat?
                            Dlaczego nie podniesiesz słuchawki telefonu i nie zadzwonisz do serwisu? Dowiedziałbyś się wszystkiego szybciej i dokładniej.
                            Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                            09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• lllTomeklll
                              • 2011
                              • 3

Wydawało mi się, że forum jest tworzone po to, by wymieniać się informacjami, POMAGAĆ mniej doświadczonym etc., Twoja irytacja chyba nie jest uzasadniona a do serwisu dzwoniłem i pisałem lecz informacji mailowych ani telefonicznych w takich sprawach nie udzielają. Dopiero po wysłaniu aparatu do serwisu można się czegokolwiek dowiedzieć. Chciałbym choć wstępnie ustalić co MOGŁO być przyczyną usterki i ile 'to' będzie kosztowało zanim wyślę aparat do naprawy.

Komentarz

• Inka
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 67

Sądząc po zdjęciu lepiej żebyś się udał do serwisu:sad:
                                - masz tu cennik z Czapskich w Krakowie

Problem: There is something wrong, but the camera either doesn't know what it is, or is not telling you. This is a catch-all response when the fault does not fall into one of the other categories.
                                Solution: Turn the camera off, then remove the lens, battery and CF card. Leave the camera to sit for a few minutes. In the meantime, use a soft, dry cloth to polish the gold contacts at the rear of the lens and just inside the camera lens mount. Then replace the lens, CF card, and turn the camera on. If you still see 'Err99', repeat the above procedure, but leave the camera alone for about 20 minutes. It might also help if the camera is fully charged before you put it back into the camera. Try using a different CF card and different lens to see if you can isolate where the problem is coming from. If none of the above helps your camera may need a trip to a Canon Service Centre.
                                :wink:

Komentarz

Pracuję...