X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • axk
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2027

Zamieszczone przez dominikb
    Rozumiem, że obiektywy z oznaczeniem EF będą idelanie nadawać się do cyfrowych lustrzanek np eos 40d?
    Idealnie czyli jak? Obiektywy typu EF będą współpracowały zarówno z analogowymi jak i cyfrowymi lustrzankami systemu EOS. Obiektywy typu EF-s "zoptymalizowne" są natomiast pod kątem jak najlepszej współpracy z lustrzankami posiadającymi matrycę typu APS-C i nie współpracują z lustrzankami posiadającymi matrycę typu FF.

... boję się, że będzie sprawiał problemy z powyższą lustrzanką (nie posiada symbolu S np EF - S) Będę wdzięczny za krótkie naświetlenie odpowiedzi. Pozdrawiam!
    A dlaczegóż ów obiektyw miałby sprawiać problemy przy współpracy z EOS-em 40D? Będzie działał poprawnie.
    Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
    EOS + Speedlite

Komentarz

• dominikb
      Coś już napisał
      • 2007
      • 98

Serdeczne dzięki za odpowiedź.. wiem, że moje pytania są irytujące więc tym bardziej dziękuje.

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

wiem, że moje pytania są irytujące więc tym bardziej dziękuje.
        A wiesz dlaczego są irytujące? Bo przy odrobinie dobrej woli sam potrafiłbyś znaleźć na nie odpowiedź, ale wolisz prosić o podanie na tacy .
        Dalsze pytania przenoszę do działu dla początkujących.

Komentarz

• airhead
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2495

Canon EF-L 1,2/85 II CPS USM

co może oznaczać to tajemnicze CPS w nazwie obiektywu?
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          editedit
          Ostatnio edytowany przez airhead; 14473. Powód: Automerged Doublepost
          Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
          Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• zuch
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 33

Witam na początek

Szukałem troszkę tajemniczego skrótu "CPS" ale nie udało mi się go znaleźć nawet na japońskiej stronie canona nie bylo takiego obiektywu http://cweb.canon.jp/ef/lineup/stand...lii/index.html

To jest Canon EF 85/1,2 l USM ale bez tajemniczego CPS (nie znam japońskiego ale oznaczenia obiektywów nie są pisane krzaczkami)
            w linku podanym przez airheadjest jakaś dziwna składnia...

Jednak pojawia sie sporo sprzetu z oznaczeniem CPS co oznacza "Canon Professional Services " a tu jest link do CPS https://pro.canon-europe.com/signin.aspx

Jednym z profitów są rabaty w sklepach firmowych na sprzęt (tak mi sie wydaje z tego co poczytałem).

Niestety nie wiem co to może oznaczać przy obiektywie. Może np że jest w programie CPS?

To tyle, może ktoś będzie wiedział więcej
            pozdrawiam
            zuch

Komentarz

• airhead
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2495

brawa! naszukałeś się, ale (chyba) znalazłeś.
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              moją hipotezą było oznaczenie dziwnego AF w tych najjaśniejszych szkłach (tych, co potrzebują zasilania, by działał w nich FTM)
              Ostatnio edytowany przez airhead; 14473. Powód: Automerged Doublepost
              Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• axk
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2027

Zamieszczone przez airhead
                ... oznaczenie dziwnego AF ...
                Czy możesz nieco rozwinąć swoją myśl?
                EOS + Speedlite

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

Canon EF-L 1,2/85 II CPS USM

co może oznaczać to tajemnicze CPS w nazwie obiektywu?
                  Tak na prawdę nic. To raczej handlowcy tak oznaczają szkła żeby brzmiało bardziej profi . W ogóle teraz panuje tendencja do wymyślania coraz to dłuższych nazw dla obiektywów.
                  Oficjalna nazwa tego szkła to: Canon EF85mm f/1.2L II USM. Ta nazwa powyżej to jakieś curiosum.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• airhead
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2495

Zamieszczone przez axk
                    Czy możesz nieco rozwinąć swoją myśl?
                    ależ proszę: najjaśniejsze szkła Canona (chyba tylko f/1,2) mają niecodzienny AF: dokładny, ale wolny (szczególnie w porównaniu do cny) poza tym wymagający zasilania korpusu do działania FTM (nie wiem, jak jest z MF)

wszystko to znam z relacji, bo nawet nie znam nikogo, kto ma to szkło
                    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• axk
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2027

poza tym wymagający zasilania korpusu do działania FTM (nie wiem, jak jest z MF)
                      Chyba mylisz pojęcia. Układ FTM jest układem czysto mechanicznym (coś na wzór mechanizmu różnicowego) i w odróżnieniu od układu napędu AF nie wymaga zasilania. Co ma do tego wszystkiego "zasilanie korpusu"? Przecież bez tegoż zasilania nie działa ani body ani obiektyw, tak więc jego "obecność" jest absolutnie wymagana.
                      EOS + Speedlite

Komentarz

• Krzychu
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 3611

Zamieszczone przez axk
                        Chyba mylisz pojęcia. Układ FTM jest układem czysto mechanicznym (coś na wzór mechanizmu różnicowego) i w odróżnieniu od układu napędu AF nie wymaga zasilania. Co ma do tego wszystkiego "zasilanie korpusu"? Przecież bez tegoż zasilania nie działa ani body ani obiektyw, tak więc jego "obecność" jest absolutnie wymagana.
                        No właśnie nie myli. Poszukaj jak wygląda FTM w 85/1.2...
                        Pozdrowienia,
                        KZ
                        KZ Aviation Photography

Komentarz

• axk
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2027

Zamieszczone przez Krzychu
                          No właśnie nie myli. Poszukaj jak wygląda FTM w 85/1.2...
                          Układ FTM jest układem czysto mechanicznym nie potrzebującym do poprawnej pracy zasialania, chyba że jego konstrukcja w 85/1.2 jest jakimś wyjątkiem.
                          EOS + Speedlite

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Zamieszczone przez axk
                            Układ FTM jest układem czysto mechanicznym nie potrzebującym do poprawnej pracy zasialania, chyba że jego konstrukcja w 85/1.2 jest jakimś wyjątkiem.
                            Chyba że.... Niestety zgrywanie eksperta na podstawie wiedzy z internetu tak się kończy...
                            Nikt nigdzie nie napisał że FTM musi być czysto mechaniczny - w niektórych obiektywach jest, w niektórych nie jest.
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• axk
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2027

Niestety zgrywanie eksperta na podstawie wiedzy z internetu tak się kończy...
                              Nie zgrywam "eksperta na podstawie wiedzy z internetu", zresztą to samo można powiedzieć o Tobie na podstawie niektórych Twoich wypowiedzi. EF 85/1.2 L II jest stosunkowo nowym obiektywem i zastosowano tam rzadki rodzaj rozwiązania układu FTM znacząco odbiegający od "standardowej" konstrukcji.

... w niektórych obiektywach jest, w niektórych nie jest.
                              Skoro dysponujesz tak obszerną wiedzą to może podzielisz się informacją w których jeszcze obiektywach układ FTM jest sterowany elektronicznie?
                              EOS + Speedlite

Komentarz

• Krzychu
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 3611

Zamieszczone przez axk
                                Nie zgrywam "eksperta na podstawie wiedzy z internetu", zresztą to samo można powiedzieć o Tobie na podstawie niektórych Twoich wypowiedzi. EF 85/1.2 L II jest stosunkowo nowym obiektywem i zastosowano tam rzadki rodzaj rozwiązania układu FTM znacząco odbiegający od "standardowej" konstrukcji.
                                Czyli przyznajesz że pisałeś bzdury ~3 posty wyżej czy dalej to mamy ciągnąć ? Gdyby nie mentorski ton w kierunku Airhead'a który miał rację, to bym się nie czepiał...

Zamieszczone przez axk
                                Skoro dysponujesz tak obszerną wiedzą to może podzielisz się informacją w których jeszcze obiektywach układ FTM jest sterowany elektronicznie?
                                Nie
                                Pozdrowienia,
                                KZ
                                KZ Aviation Photography

Komentarz

Pracuję...