X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dziadowskibicz
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 27

Odp: FF vs crop - sample

Zaraz Ci zarzucą, że to dobre szkło robi dobre zdjęcia, a nie puszka
    Wiem wiem
    Lepsze szkło niż puszka, a nie odwrotnie.
    Tyle że na tej samej matrycy, dlatego zdecydowałem kupić 550d + szkło niż 7d i kit.
    Sprawa ma się jednak troszkę inaczej jeżeli mamy różne matryce, wszystko obija się o światło, jakie są warunki.
    A co tych zdjęć ...kolory kolorami można dodać w PS natomiast napisy na książkach się wyraźniejsze w FF.
    Ostatnio edytowany przez dziadowskibicz; 42609.

Komentarz

• zysk
      Pełne uzależnienie
      • 2013
      • 1120

Zamieszczone przez dziadowskibicz
      Dobre porównanie, pokazuje że FF z najtańszym obiektywem robi lepsze foty niż crop
      Wciąż poruszamy się w świecie teoriimatryce,piksele).Przypomnijmy sobie ,że dla 2 fotek wykonanych w zbliżonym czasie(różnymi body),nigdy nie ma takich samych warunków(światło,kąt,obiektyw).
      Więc w realu : fotka zrobiona przeciętnym body z przeciętnym obiektywem może być lepsza niż dobrym drogim body z dobrym obiektywem.Może, bo fotografowanie życia (nie studio) jest pełne zmiennych od odległości przez światło po sceny)Ileż to razy ustawiając w panice parametry źle to zrobiłem , i fotka poszła w pipę. I to w przypadku APS-C i FF. IMHO:Wykazanie wyższości FF nad APS-C i tak nie przełoży się bezpośrednio na większą ilość "lepszych" fotek.Bo ta lepszość od body zależy mniej niż od fotografującego.
      "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
      7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• Bolek02
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 3225

Zamieszczone przez zysk
        Wciąż poruszamy się w świecie teoriimatryce,piksele).Przypomnijmy sobie ,że dla 2 fotek wykonanych w zbliżonym czasie(różnymi body),nigdy nie ma takich samych warunków(światło,kąt,obiektyw).
        Więc w realu : fotka zrobiona przeciętnym body z przeciętnym obiektywem może być lepsza niż dobrym drogim body z dobrym obiektywem.Może, bo fotografowanie życia (nie studio) jest pełne zmiennych od odległości przez światło po sceny)Ileż to razy ustawiając w panice parametry źle to zrobiłem , i fotka poszła w pipę. I to w przypadku APS-C i FF. IMHO:Wykazanie wyższości FF nad APS-C i tak nie przełoży się bezpośrednio na większą ilość "lepszych" fotek.Bo ta lepszość od body zależy mniej niż od fotografującego.
        Niby tak, ale lepsza puszka = lepszy AF, a to już przełoży się na większą ilość lepszych fotek
        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Lucas1981r
          Bywalec
          • 2012
          • 118

Zamieszczone przez pan.kolega
          Oczywiście po pierwsze rozmiar matrycy ma wpływ na wybór ogniskowej obiektywu. Ponieważ fotograf kropowy nie różni się niczym od fotografa pełnoklatkowego, chce robić takie same zdjęcia. Czyli np. kiedy fotograf FF podpina 85 mm, fotograf APSC podpina 50 mm. To jest najważniejsza różnica. I teraz możemy porównywać dalej co z tego wynika.
          Dla mnie takie porownanie nie ma sensu - dwa rozne szkla...dwa rozne wyniki...

Zamieszczone przez banan82
          Wg. mnie najwieksza zaleta FF jest to ze jak podpiszasz do puszki szklo 35mm to widzisz tyle ile powinno sie widziec przez szklo o takiej ogniskowej. Nie trzeba nic przeliczac.
          Dokladnie - to jest wlasnie zaleta FF ze mamy szerszy kadr na tym samym szkle - a przy okazji wieksze mozliwosci pozniejszego kadrowania zdjecia.

Zamieszczone przez dziadowskibicz
          W zasadzie obrazki mówią same za siebie... i temat można by zamknąć.
          Przy zdjęciach na zewnątrz różnice może były by mniejsze.

Dobre porównanie, pokazuje że FF z najtańszym obiektywem robi lepsze foty niż crop z no tutaj tamronem ale
          kiedyś pokusiłem się o podobne porównanie 5dmk3 + 501.8 vs 550d + elki , zdjęcia z piątki były ....lepsze,.....ostrość, cienie itp
          Dlatego w najbliższym czasie zamierzam sprzedać 550d z T 17-50 i kupić 6d ewentualnie 5dmk2, 50 1.8 już mam, fotografuję głównie ludzi.
          Jak bedziesz tak porownywal to roznica w obrazkach bedzie takze pomiedzy kazda puszka - nawet biorac pod uwage tylko puszki APS-C. - Roznej jakosci matryce...roznie oprogramowane...rozne szkla - wplywa to na ostateczny wynik. - wiec porownanie jest bez sensu.

Zamieszczone przez zysk
          Dokladnie!

Zamieszczone przez Bolek02
          Niby tak, ale lepsza puszka = lepszy AF, a to już przełoży się na większą ilość lepszych fotek
          Zgadza sie - ale FF nie musi od razu oznaczac ze ma lepszy AF od puszki APS-C

Dla mnie osobiscie aby porownac wynik obrazka i zeby mialo to najwiekszy sens - jest porownanie zdjecia zrobione tym samym szklem (nie innym), nie zwiekszajac odleglosc robiac zdjecie puszka APS-C - tylko wyciac obrazek z FF jaki daje nam puszka z APS-C przy tej samej odleglosci od obiektu fotografowanego.
          I tak jak wg. mojego postu #830 - chetnie zobaczylbym roznice (czy sa az tak widoczne wg. niektórych) w obrazku prownujac narzyklad:
          K-5 / K-5II z 6D / 5d II
          lub
          K-5IIs z 5d III

Ostatnio edytowany przez Lucas1981r; 47405.

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

Zamieszczone przez Lucas1981r
            Dla mnie osobiscie aby porownac wynik obrazka i zeby mialo to najwiekszy sens - jest porownanie zdjecia zrobione tym samym szklem (nie innym), nie zwiekszajac odleglosc robiac zdjecie puszka APS-C - tylko wyciac obrazek z FF jaki daje nam puszka z APS-C przy tej samej odleglosci od obiektu fotografowanego.
            I tak jak wg. mojego postu #830 - chetnie zobaczylbym roznice (czy sa az tak widoczne wg. niektórych) w obrazku
            Rozumiem, że robiąc zdjęcia korpusem FF zawsze cropujesz do klatki APS-C przed wydrukiem lub zapisem do prezentacji na ekranie?
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• strideer
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1905

Uwadze polecam: https://www.youtube.com/watch?v=4xgx4k83zzc

Komentarz

• jan pawlak
                Pełne uzależnienie
                • 2012
                • 4283

Zamieszczone przez Merde
                Rozumiem, że robiąc zdjęcia korpusem FF zawsze cropujesz do klatki APS-C przed wydrukiem lub zapisem do prezentacji na ekranie?
                Pewno nie kadruje.... ale może !
                A przykład Lucas1981r ładnie/obrazowo pokazuje, że w takim przypadku zdjęcie z APS-C i zdjęcie z FF wykadrowane do rozmiaru APS-C niczym się nie różnią,(prawie !) ale .... wszystko zależy od :
                - ilości pikseli matrycy APS-C oraz matrycy FF
                - czy obserwujemy na monitorze albo jakie duże wydruki.

Nie różniłyby się niczym gdyby gęstość pikseli APS-C oraz FF była taka sama.
                Tak było gdy używaliśmy filmów i powiększalników.

jp
                Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• zysk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 1120

Zamieszczone przez Bolek02
                  Dlatego zdecydowałem się na 5D3 i mogę potwierdzić,że ilość trafionych,ostrych fotek przy obiektach szybko poruszających się(ptaki,modele,samoloty) jest co najmniej 2 razy większa.
                  Porównuję Pentax K-5 z Sigmą 50-500 OS oraz 5D3 z C100-400+TC1,4.
                  "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
                  7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• scooter
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 856

Odp: Oznaczenia obiektywów a kompatybilność!

A ilu znacie uzytkownikow ff ktorzy wrocili do cropa??????

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• banan82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1165

Nie sadze zeby to bylo raczej mozliwe No chyba ze ci od wildlife gdzie im crop te dlugie lufy przedluza
                      5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                      Crazy Apple Fanboy
                      Ex Linux User

Komentarz

• scooter
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 856

I to tyle w temacie w czym ff jest lepsze od cropa

Komentarz

• Bolek02
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 3225

Zamieszczone przez zysk
                          Dlatego zdecydowałem się na 5D3 i mogę potwierdzić,że ilość trafionych,ostrych fotek przy obiektach szybko poruszających się(ptaki,modele,samoloty) jest co najmniej 2 razy większa.
                          Porównuję Pentax K-5 z Sigmą 50-500 OS oraz 5D3 z C100-400+TC1,4.
                          No właśnie dokładnie o to chodzi. Dobry AF i porządne szkło zawsze daje radę jak się temat ogarnie
                          Jednym wystarczy 6D, inni wolą 5DIII i na tym to polega.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez scooter
                          A ilu znacie uzytkownikow ff ktorzy wrocili do cropa??????
                          Jakie to ma znaczenie? Ja znam przynajmniej 3 osoby. Sam używam od pewnego czasu zamiennie FF i APSC
                          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• scooter
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 856

Ludzie maja tendencje nie przesiadania sie z lepszego na gorsze ....

Komentarz

• Bolek02
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 3225

Zamieszczone przez scooter
                              Ludzie maja tendencje nie przesiadania sie z lepszego na gorsze ....
                              Na jakiej podstawie twierdzisz, że np. 7D jest gorsze od 5D skoro różne zastosowania ? Bardzo jestem ciekaw Twojej odpowiedzi

Komentarz

• scooter
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 856

To bylo takie ogolne stwierdzennie..... Faktem jest ze 7d i 5d to aparaty do innych zastosowan ...

Komentarz

Pracuję...